Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

22/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/2

 

01.06.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 591

Oy Apotti Ab -nimisen osakeyhtiön perustaminen

HEL 2015-005879 T 00 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti

-        hyväksyä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmiin liittyviä palveluja omistajilleen omakustannushintaan tuottavan Oy Apotti Ab -nimisen osakeyhtiön perustamisen yhdessä Vantaan kaupungin, Kauniaisten kaupungin, Kirkkonummen kunnan sekä Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kanssa, ja hyväksyä 380 perustettavan yhtiön osakkeen merkitsemisen kaupungin lukuun,

-        hyväksyä 190 000 euron suuruisen pääomasijoituksen tekemisen perustettavan yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon,

-        kehottaa kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastoa maksamaan talousarviotililtä 8 22 19 Arvopaperit, Khn käytettäväksi, perustettavan yhtiön osakkeiden 38 000 euron suuruisen merkintähinnan sekä 190 000 euron suuruisen pääomasijoituksen,

-        hyväksyä Helsingin kaupungin osalta yhtiön osakkeenomistajien välillä solmittavan osakassopimuksen sekä yhtiön perustamissopimuksen, yhtiöjärjestyksen ja liiketoimintasuunnitelman liitteenä olevien luonnosten mukaisesti,

-        kehottaa Apotti-hanketoimistoa yhteistyössä kaupunginkanslian oikeuspalvelut -osaston kanssa huolehtimaan perustamiseen liittyvistä käytännön järjestelyistä ja tekemään perustamisasiakirjoihin tarvittaessa teknisluonteisia tai muuten vähäisiä muutoksia sekä kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalvelut -osastoa allekirjoittamaan yhtiön perustamiseen liittyvät asiakirjat kaupungin puolesta.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että Vantaan kaupunki, Kauniaisten kaupunki, Kirkkonummen kunta sekä Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä tekevät omalta osaltaan vastaavat päätökset Oy Apotti Ab -nimisen osakeyhtiön perustamisesta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Hannu Välimäki, hankejohtaja, puhelin: 310 25438

hannu.valimaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Osakassopimus

2

Liiketoimintasuunnitelma

3

Yhtiöjärjestys

4

Perustamissopimus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Vantaan kaupunki

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Kauniaisten kaupunki

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Kirkkonummen kunta

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit, Kirkkonummen kunta, Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (HUS) sekä KL-Kuntahankinnat Oy ovat tehneet sopimuksen sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankintayhteistyöstä. Hankinnan kohteena on kuntien ja HUS:n käyttöön tuleva sosiaali- ja terveydenhuollon yhteinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä. Hankintayhteistyö on osa Apotti-hanketta. Hankkeen tarkoituksena on parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa ja palveluja. Apotti-hankkeen yhtenä osana on kansainvälisesti korkeatasoisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinta ja käyttöönotto.

Hankinnan osapuolten kesken on sovittu, että hankittavien järjestelmien ja palveluiden hallinta toteutetaan keskitetysti. Hallintamalliksi on valittu osakeyhtiö. Järjestelmähankinnasta julkaistun hankintailmoituksen mukaan hankintayksiköiden sopimusvelvoitteista voi hankintayksiköiden sijaan vastata hankintayksiköiden yhdessä muodostama osakeyhtiö tai muu organisaatio. Hankinnan sopimusrakenne on valmisteltu noudattaen keskitetyn hallinnoinnin mallia. Keskitetyllä hallinnoinnilla saavutetaan huomattavia etuja yhteisen järjestelmän käytössä ja kehityksessä.

Syksyllä 2013 tehdyssä tuotannonaikaisen toimintamallin esiselvityksessä toteutettiin eri hallinnointimallivaihtojen välinen vertailu (yhtiömalli ja muut esillä olleet mallit, kuten isäntäkuntamalli) sekä vaihtoehtojen arviointi. Hanketoimiston vetämään ja hankkeen ohjausryhmän ohjaamaan työhön osallistui kaikkien Apotti-hankkeen osallistujakuntien sekä HUSin edustajia.

Selvityksen perusteella päädyttiin siihen, että yhteistyöorganisaatio on erillinen oikeushenkilö, todeten sen olevan selkein, joustavin ja helpoiten hallittavissa oleva ratkaisu. Yhteistyöorganisaatio erillisenä oikeushenkilönä mahdollistaa järjestelmän käyttäjien tasapuolisen kohtelun ja helpottaa muutosten hallintaa uusien kuntien liittyessä järjestelmän käyttäjiksi tai sote- ja kuntakentän muuten muuttuessa.

Oikeushenkilön muodosta tehtiin vertailevaa jatkoselvitystä osakeyhtiön ja liikelaitoskuntayhtymän välillä. Osakeyhtiön etuna todettiin olevan liikelaitokseen verrattuna nopeampi ja joustavampi päätöksenteko ja hallinto. Lisäksi rahoituksessa osakeyhtiö pystyy liikelaitosta paremmin hyödyntämään oman ja vieraan pääoman rahoitusta. Niin ikään osakeyhtiömuotoinen toimintamalli on ketterä erilaisissa organisaatiouudistustilanteissa, joihin sosiaali- ja terveystoimen alalla on syytä varautua.

Apotti-hankkeen ohjausryhmä päätti kokouksessaan 9.1.2014 esittää, että tuotannonaikaista toimintaa varten perustetaan yhteistyöorganisaatio, joka on erillinen oikeushenkilö ja muodoltaan osakeyhtiö. Perustettavasta osakeyhtiöstä tulee kaikkien hankintaan osallistuvien hankintayksiköiden yhteisyritys. Hankintayksiköt tulevat yhtiön osakkaiksi omistusosuuksiensa suhteessa. Neuvottelut yhtiön omistuksen jakautumisesta ja osakassopimuksen sisällöstä käytiin vuoden 2014 ja kevään 2015 aikana. Hankintayksiköt tekevät päätökset järjestelmän hankinnasta sekä allekirjoittavat varsinaisen hankintasopimuksen, minkä jälkeen sopimuskumppanina toimittajien suuntaan toimii em. yhtiö.

Yhtiön liiketoimintasuunnitelmassa kuvataan yhtiön strategiset tavoitteet eli ne tavoitteet joihin yhteistyöyrityksen perustamisella pyritään, sekä yhtiön liikeidean ja toimintamallin pääkohdat. Yhtiön toiminta-ajatuksena on vastata hankittavan asiakas- ja potilastietojärjestelmän toteutuksesta, käyttöönotosta ja tuotannon aikaisesta toiminnasta. Yhtiö tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmä-, järjestelmäkehitys-, ja tukipalveluita omistajilleen. Yhtiö tarjoaa palvelunsa omistajilleen omakustannushintaan perustuen syvälliseen sosiaali- ja terveydenhuollon ydintoiminnan, tieto- ja viestintäteknologian ja hankintojen osaamiseen sekä yhtenäisiin toimintamalleihin. Yhtiö tukee omistajiaan sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan muutoksessa sekä tehokkaiden yhtenäisten toimintamallien kehittämisessä.

Yhtiö toimii julkisista hankinnoista annetun lain tarkoittamassa mielessä osakkeenomistajien sidosyksikkönä, jonka tarkoituksena on tuottaa palveluja yhtiön osakkeenomistajille. Yhtiö voi tuottaa rajallisen määrän palveluja myös ulkopuolisille kuitenkin siten, että se ei vaaranna yhtiön asemaa omistajiensa sidosyksikkönä.

Muut HUS-alueen kunnat, joiden puolesta KL-Kuntahankinnat Oy on kilpailuttanut järjestelmähankinnan puitejärjestelynä, voivat myöhemmin liittyä asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttäjiksi hankintaa koskevien ehtojen mukaisesti. Järjestelmän käyttäjäksi liittyminen edellyttää osakkeenomistajien hyväksynnän lisäksi liittyvän kunnan osakkuutta nyt perustettavassa yhtiössä. 

Yhtiön toiminnan laajentaminen tapahtuu vaiheittain hankkeen edetessä kohti käyttöönotto- ja tuotantovaiheita. Yhtiöllä on toimitusjohtaja ja osakkeenomistajien nimeämä hallitus, minkä lisäksi yhtiön toimintaa ohjaa erillinen ohjausryhmä, joka ei ole yhtiön toimielin.

Yhtiön osakepääoma on 100 000 euroa. Helsingin kaupungin omistusosuus yhtiöstä tulee olemaan 38 %. Yhtiön omistajat tekevät yhtiöön sen toiminnan alkuvaiheessa yhteensä 500 000 euron suuruisen pääomituksen yhtiön sijoitetun vapaan pääoman rahastoon. Tehtävä pääomitus jakautuu omistajien kesken niiden omistusosuuksien mukaisessa suhteessa. Helsingin kaupungin osuus on 190 000 euroa.

Yhtiön toiminta-ajatusta, hallintoa ja osakkaiden välisissä suhteissa noudatettavia periaatteita on kuvattu tarkemmin esityslistan liitteenä olevissa yhtiöjärjestyksessä, osakassopimuksessa ja liiketoimintasuunnitelmassa.

Yhtiön hallitukseen kuuluu yhtiöjärjestysluonnoksen mukaan 7–9 jäsentä. Helsingin kaupungilla on osakassopimuksen perusteella oikeus nimetä perustettavan yhtiön hallitukseen puheenjohtaja ja yksi jäsen. Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää nimettävistä henkilöistä sen jälkeen, kun kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen kaupungin osallistumisesta yhtiön perustamiseen. Tavoitteena on tehdä nimeämistä koskeva päätös konsernijaoston kokouksessa 8.6.2015.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Hannu Välimäki, hankejohtaja, puhelin: 310 25438

hannu.valimaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Osakassopimus

2

Liiketoimintasuunnitelma

3

Yhtiöjärjestys

4

Perustamissopimus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Vantaan kaupunki

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Kauniaisten kaupunki

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Kirkkonummen kunta

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

Hanketoimisto

Päätöshistoria

Kaupunginhallituksen konsernijaosto 25.05.2015 § 88

HEL 2015-005879 T 00 00 00

Esitys

Kaupunginhallituksen konsernijaosto esitti kaupunginhallitukselle seuraavaa:

Kaupunginhallitus päättää

-        hyväksyä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmiin liittyviä palveluja omistajilleen omakustannushintaan tuottavan Oy Apotti Ab -nimisen osakeyhtiön perustamisen yhdessä Vantaan kaupungin, Kauniaisten kaupungin, Kirkkonummen kunnan sekä Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kanssa, ja hyväksyä 380 perustettavan yhtiön osakkeen merkitsemisen kaupungin lukuun,

-        hyväksyä 190 000 euron suuruisen pääomasijoituksen tekemisen perustettavan yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon,

-        kehottaa kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastoa maksamaan talousarviotililtä 8 22 19 Arvopaperit, Khn käytettäväksi, perustettavan yhtiön osakkeiden 38 000 euron suuruisen merkintähinnan sekä 190 000 euron suuruisen pääomasijoituksen,

-        hyväksyä Helsingin kaupungin osalta yhtiön osakkeenomistajien välillä solmittavan osakassopimuksen sekä yhtiön perustamissopimuksen, yhtiöjärjestyksen ja liiketoimintasuunnitelman liitteenä olevien luonnosten mukaisesti,

-        kehottaa Apotti-hanketoimistoa yhteistyössä kaupunginkanslian oikeuspalvelut -osaston kanssa huolehtimaan perustamiseen liittyvistä käytännön järjestelyistä ja tekemään perustamisasiakirjoihin tarvittaessa teknisluonteisia tai muuten vähäisiä muutoksia sekä kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalvelut -osastoa allekirjoittamaan yhtiön perustamiseen liittyvät asiakirjat kaupungin puolesta.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että Vantaan kaupunki, Kauniaisten kaupunki, Kirkkonummen kunta sekä Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä tekevät omalta osaltaan vastaavat päätökset Oy Apotti Ab -nimisen osakeyhtiön perustamisesta.

Esittelijä

vs. apulaiskaupunginjohtaja

Pia Sutinen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Hannu Välimäki, hankejohtaja, puhelin: 310 25438

hannu.valimaki(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566