Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/2

 

11.05.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 521

Valtuutettu Helena Kantolan aloite PosiVire Oy:n toimimisesta päävastuullisena toteuttajana Ohjaamo-hankkeessa

HEL 2014-014306 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti katsoa valtuutettu Helena Kantolan aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 09 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Liitteet

1

Helena Kantolan valtuustoaloite

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Aloitteen tekijä

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Helena Kantola viittaa aloitteessaan kaupungin ja valtiovarainministeriön väliseen sopimukseen kuntakokeilusta vuosille 2015 - 2016. Kuntakokeiluun liittyy nuorille rakennettava ns. matalan kynnyksen periaatteella toimiva Ohjaamo -niminen palvelupiste. Palvelupisteessä tarjottaisiin nuorille moniammatillista ohjausta ja tukea. Sieltä mm. ohjattaisiin syrjäytymisvaarassa olevia nuoria kuntoutus- ja työhallinnon palvelujen piiriin ja ns. matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin. Aloitteessa todetaan, että kaupungilla toimii  vastaavanlaisissa tehtävissä PosiVire Oy, sosiaalinen yritys, joka työllistää heikossa työmarkkina-asemassa olevia pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä, sekä tukee heitä vapaille työmarkkinoille ja opiskelemaan siirtymisessä. PosiVire Oy:n asema kaupungin toimijana ja siellä kehitetyt työllisyydenhoidon mallit ja ammattitaitoinen ohjaus merkitsevät, että PosiVire Oy:n toimintaa on tarkoituksenmukaista hyödyntää Ohjaamo-hankkeessa. Aloitteen tekijät esittävät näin ollen, että kaupunki selvittää PosiVire Oy:n mahdollisuudet toimia Ohjaamo-hankkeen päävastuullisena toteuttajana.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 22 §:n 2 momentin kaupunginhallitus vastaa valtuutetun aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähemmän kuin viisitoista valtuutettua. Valtuutettu Kantolan aloitteen on hänen lisäkseen allekirjoittanut viisi muuta valtuutettua, joten vastauksen aloitteeseen antaa kaupunginhallitus.

Esittelijä toteaa, että Ohjaamon tavoitteena on tarjota nuorelle tukipalvelut työllistymisen ja koulutuksen tueksi sekä samalla ohjata nuorta laajasti eri elämänalueisiin liittyvissä kysymyksissä. Tarvittava tuki nuorelle järjestetään joko kaupungin itse tuottamana, ostopalveluna tai verkostosta. Ohjaamossa työskentelee henkilöstöä eri virastoista sekä TE -toimistosta. Ohjaamon perusajatuksena on, että nuori saa yhdestä paikasta niin kaupungin peruspalvelut kuin tarvitsemansa tuen työhön ja koulutukseen pääsemiseksi.

Helsingin kaupungille on myönnetty Ohjaamoa varten hankerahoitusta valtakunnallisesta ESR – hausta. Hankkeen hyväksytty budjetti on 4,17 miljoonaa euroa, josta ESR-rahoituksen osuus on 75 prosenttia ja kaupungin 25 prosenttia. Myönnettyä rahoitusta voidaan käyttää hankehenkilöstön palkkaamiseen, tilakuluihin, ammatillisen opetuksen asiantuntijakuluihin, sosiaalisen kuntoutuksen ostopalveluihin sekä projektin yleiskuluihin.

PosiVre Oy:n toimiala on sen yhtiöjärjestyksen mukaan hoiva-alan avustavien palvelujen, kiinteistö- ja ympäristöhuollon sekä kotitalouspalvelujen tuottaminen osakkeenomistajilleen. Yhtiön tarkoituksena on toteuttaa sosiaalisista yrityksistä annetun lain mukaista työllistämistoimintaa tarjoamalla työntekomahdollisuuksia vajaakuntoisille ja pitkäaikaistyöttömille henkilöille toimialansa puitteissa.

PosiVire Oy on tehtävänsä toteuttamiseksi kehittänyt hyviä toimintamalleja työllistämiensä henkilöiden ja oppisopimusopiskelijoiden tukemiseksi. Ohjaamon toiminta on kuitenkin huomattavasti laajempaa kuin mitä PosiVire Oy:n  toiminta on. Helsingin kaupunki on sitoutunut toteuttamaan hankkeen rahoittajan hyväksymän projektisuunnitelman mukaan. Tästä lähtökohdasta käsin PosiVire Oy on yksi Ohjaamon yhteistyökumppaneista, jonka kautta nuori voi työllistyä.

Aloitteessa viitataan vielä kaupunginjohtajani johtajistokäsittelyssä 1.10.2014 asettamaan työryhmään, jonka tehtävänä on mm. tehdä analyysi Helsingin kaupungin työllisyyden hoidon kokonaisuudesta ja sen toimivuudesta. Työryhmälle annettiin tehtäväksi myös selvittää Posivire Oy:n roolia ja asemaa Helsingin kaupungin työllisyydenhoidossa. PosiVire Oy:n toiminnan mahdollisilla muutoksilla ei ole kuitenkaan merkitystä Ohjaamo -hankkeen pääasiallisen toteuttamistavan kannalta, koska Ohjaamon hankerahoitus on myönnetty Helsingin kaupungille, ja hanke toteutetaan hankehakemuksessa mainittujen toimijoiden toimin.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 09 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Liitteet

1

Helena Kantolan valtuustoaloite

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Aloitteen tekijä

Esitysteksti

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566