Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/7

 

07.04.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 361

Maahanmuuttajien työmarkkina-aseman parantamiseen varatun määrärahan käyttö

HEL 2015-002562 T 02 02 02

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä maahanmuuttajien työmarkkina-aseman parantamiseen vuoden 2015 talousarvion kohdalle 1 04 02 varatun määrärahan 1 976 975 euroa käyttösuunnitelman.

Määrärahasta osoitetaan kaupunginkanslian elinkeino-osaston käytettäväksi yhteensä 1 568 800 euroa maahanmuuttajien alkuvaiheen työllistymiseen ja työllistymistä edistävien koulutusten hankintaan, maahanmuuttajanuorten yrittäjyyden edistämiseen, maahanmuuttajien osaamisen ja tutkintojen tunnistaminen ja tunnustaminen, pitempään maassa olleiden kielen opiskeluun ja työllistymiseen tähtäävään koulutushankintaan sekä maahanmuuton yhteispalvelupistettä suunnittelevaan ESR-rahoitteiseen hankkeen omarahoitusosuudeksi.

Lisäksi osoitetaan maahanmuuttajakotivanhempien kielikoulutukseen opetusviraston Helsingin ammattiopiston käytettäväksi 155 795 euroa, ruotsinkielisen työväenopiston käytettäväksi 20 080 euroa ja varhaiskasvatusviraston käytettäväksi 123 000 euroa.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 09 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Husein Muhammed, suunnittelija, puhelin: 09 310 25565

husein.muhammed(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite-määrärahan käyttö esitys2015

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtio, pääkaupunkiseudun kaupungit sekä pääkaupunkiseudun yrittäjät ja Keskuskauppakamari ovat allekirjoittaneet 20.12.2012 aiesopimuksen maahanmuuttajien työllistymisen edistämiseksi. Sopimuksen mukaan sopijaosapuolet sitoutuvat kukin omilla toimillaan kehittämään maahanmuuttajien kotoutumista edistäviä palveluja.

Kaupunki on jo vuodesta 2010 alkaen toteuttanut maahanmuuttajien varhaisen työllistymisen edistämiseksi 6 + 6 kuukautta toimintamallia yhteistyössä Uudenmaan TE-toimiston kanssa. Malli on kahden työvoimapoliittisen palvelun, työkokeilun ja palkkatukityön yhdistelmä, jonka aikana maahanmuuttaja saa tehostettua kielikoulutusta ja uravalmennuksen palveluja. Vuonna 2015 tavoitteena on laajentaa edelleen sen käyttöä maahanmuuttajien työllistymisen edistämisessä. Mallin toteuttamiseksi maahanmuuttajien palkkatuettuun työhön varataan kaupunginkanslian elinkeino-osaston käyttöön 1 000 000 euroa työkokeilua seuraavien palkkatukityöjaksojen toteuttamiseksi. Elinkeino-osasto järjestää koko palvelun ajalle näille maahanmuuttajille suomen kielen koulutusta, henkilökohtaista uravalmennusta sekä muuta jatkotyöllistymistä tukevaa koulutusta. Näitä ostopalveluja varten varataan 200 000 euroa kaupunginkanslian elinkeino-osastonkäytettäväksi. Lisäksi elinkeino-osaston käytettäväksi varataan 45 000 euroa kielikoulutuksen ajalle lastenhoitopalvelujen toteuttamiseksi.

Monen maahanmuuttajan työllistymisen esteenä ovat tutkintoon liittyvät asiat. Kaupunki kehittää vuoden 2015 aikana toimenpiteitä, joiden tavoitteena on maahanmuuttajien osaamisen ja tutkintojen tunnistaminen ja tunnustaminen ja tätä kautta työllistymisen nopeutuminen. Toiminnalla kehitetään maahanmuuttajien työllistymisen alkuvaiheen ohjautumisen prosessia, kehitetään näyttötutkintoja ja näyttökokeita sekä täydennetään osaamista ja tutkintoja monipuolisin toimenpitein vastaamaan suomalaisen työelämän osaamisvaatimuksia. Osaamisen tunnistamiseen varataan 64 000 euroa.

Valtion tarjoama kotoutumiskoulutus on tarkoitettu alle kolme vuotta maassa olleille maahanmuuttajille. Osa Suomessa pitkään asuneista maahanmuuttajista ei ole aikanaan päässyt kotoutumiskoulutukseen joko sen vuoksi, että on suoraan tultu töihin esimerkiksi englanninkieliseen työpaikkaan tai on oltu kotona hoitamassa lapsia niin, että kotoutumisesta annetun lain kolmen vuoden määräaika on kulunut ennen pääsyä kielikoulutukseen. Joidenkin osalta kotoutumiskoulutuksen kesto on ollut liian lyhyt työllistymiseen tai jatkokoulutuksiin pääsyyn. Tarjoamalla tälle kohderyhmälle kieli- ja työllistymiskoulutusta edesautetaan parantamaan heidän työmarkkina-asemaansa ja edistetään heidän sopeutumisen suomalaiseen yhteiskuntaan. Tähän tarkoitukseen varataan 150 000 euron summa, jonka käytöstä kaupunginkanslian elinkeino-osasto laatii myöhemmin tarkemman suunnitelman.

Kaupunki on järjestänyt edellisellä aiesopimuskaudella kielikoulutusta kotona lapsiaan hoitaville maahanmuuttajaäideille. Toiminta on verkostoitunut Espoon ja Vantaan samantyyppisten toimintojen kanssa. Vuositasolla noin kaksisataa kotona lastaan hoitavaa vanhempaa saa tämän toiminnan kautta kielen alkeet, opastusta lasten kasvuun liittyvissä asioissa ja muuta kotoutumisessa tarvittavaa ohjausta. Kaupunginkanslian elinkeino-osasto, opetusvirasto, suomenkielinen työväenopisto, Arbis ja varhaiskasvatusvirasto ovat valmistelleet vuodelle 2015 esityksen maahanmuuttajataustaisten, lapsiaan kotona hoitavien aikuisten suomen/ruotsin kielen opetuksen järjestämisestä. Kielikoulutusten järjestämiseen varataan esityksen mukaisesti 344 175 euroa opetusviraston, työväenopiston, Arbiksen ja varhaiskasvatusviraston käytettäväksi.

Maahanmuuttajanuorten keskuudessa on paljon kiinnostusta ja potentiaalia yrittäjiksi. Epätietoisuus lupabyrokratiasta sekä verkostojen puuttuminen estävät kuitenkin monia ryhtymästä yrittäjiksi. Kohderyhmälle hankitaan yrittäjäkoulutusta. Kaupunginkanslian elinkeino-osastolle varataan käytettäväksi 70 000 euroa toimenpiteisiin maahanmuuttajanuorten työllistymiseen edistämiseksi.

Kotouttamispalveluita kehittävä valtakunnallinen ESR/Kotona Suomessa –koordinaatio-hanke on käynnistynyt vuoden 2015 alussa. Koordinaatiohankkeen alaisuuteen tulee aluehankkeita, joissa kehitetään maahantulon alkuvaiheen palveluita. Kaupunginkanslian elinkeino-osasto hakee Kotona Suomessa –kokonaisuudesta paikallista hanketta, jolla toteutetaan maahanmuuttajien nopeaa pääsyä kotoutumiskoulutuksen kautta työelämään sekä suunnitellaan maahanmuuton yhteispalvelupistettä. Aluehankkeen omarahoitusosuudeksi varataan aiesopimusvaroista tälle vuodelle 148 000 euroa.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 09 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Husein Muhammed, suunnittelija, puhelin: 09 310 25565

husein.muhammed(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite-määrärahan käyttö esitys2015

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566