Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

30.03.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 336

Sopimusten tekeminen yksityisten koulutuksen järjestäjien ja valtion kanssa psykologi- ja kuraattoripalvelujen järjestämisestä

HEL 2015-001449 T 12 01 01

Esitys

Kaupunginhallitus päätti oikeuttaa opetustoimen johtajan tekemään sopimukset yksityisten koulutuksen järjestäjien ja valtion kanssa opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluiden järjestämisen tukemisesta tarkoitukseen varatun määrärahan puitteissa liitteenä olevan sopimusmallin mukaisesti.

Käsittely

Esteelliset: Sami Sarvilinna

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimusmalli

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Oppilas- ja opiskelijahuoltolakia muutettiin 1.1.2015 alkaen. Lain uuden 9 §:n mukaan oppilaitoksen sijaintikunta vastaa psykologi- ja kuraattoripalvelujen järjestämisestä alueellaan sijaitsevien esi- ja perusopetusta, lukiokoulutusta ja ammatillista peruskoulutusta antavien oppilaitosten opiskelijoille heidän kotipaikastaan riippumatta. Tämä velvollisuus koskee myös kunnan alueella sijaitsevia yksityisiä ja valtion oppilaitoksia, jollei koulutuksen järjestäjä päätä järjestää näitä palveluja osittain tai kokonaan omana toimintanaan ja omalla kustannuksellaan. Kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää psykologi- ja kuraattoripalveluita niiltä osin kuin yksityinen tai valtion koulu tai oppilaitos päättää järjestää ne itse. Kunta vastaa ko. lakiin perustuvista palveluista ja niiden kustannuksista niiltä osin kuin yksityinen tai valtion koulu tai oppilaitos ei niitä itse päätä järjestää. Lain mukaan oppilaitoksen sijaintikunta voi tukea yksityistä koulutuksen järjestäjää em. palvelujen järjestämisessä.

Valtio osallistuu oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisten psykologi- ja kuraattoripalveluiden järjestämisen kustannuksiin osana kuntien peruspalvelujen valtionosuuksia. Valtionosuuksissa ei kuitenkaan ole korvamerkittyä osuutta näiden palveluiden järjestämiseen. Kunnat saavat peruspalvelujen valtionosuuden vain omista asukkaistaan ikäluokkapohjaisesti. Vieraspaikkakuntalaisten oppilaiden ja opiskelijoiden valtionrahoitus maksetaan heidän kotikunnilleen.

Koska valtionosuus ei kata rahoitusta vieraspaikkakuntalaisista opiskelijoista, peruspalvelujen valtionosuudesta annettu laki oikeuttaa psykologi- ja kuraattoripalveluista järjestämisvastuussa olevan kunnan laskuttamaan erikseen palvelujen käyttämisestä aiheutuneet oppilas- tai opiskelijakohtaiset henkilöstökustannukset oppilaan kotikunnalta. Koska kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää psykologi- ja kuraattoripalveluita niiltä osin kuin yksityinen tai valtion koulu tai oppilaitos päättää järjestää ne itse, kunta menettää oikeutensa kotikuntalaskutukseen, jos yksityinen tai valtion oppilaitos päättää järjestää palvelut itse omalla kustannuksellaan.

Oppilas- ja opiskelijahuoltolakia koskevan sivistysvaliokunnan mietinnön mukaan yksityisellä tai valtiolla koulutuksen järjestäjänä on ensisijainen päätösvalta palvelujen järjestämisestä, mutta omalla kustannuksellaan. Opetusvirasto on pyytänyt kaikilta 41 kaupungin alueella toimivalta koulutuksen järjestäjältä tiedon siitä, miten ne tulevat psykologi- ja kuraattoripalvelut hoitamaan: osittain tai kokonaan omana toimintanaan ja kokonaan omalla kustannuksellaan vai järjestääkö kaupunki nämä palvelut.

Vastausten mukaan 18 koulutuksen järjestäjää haluaa, että kaupunki järjestää molemmat palvelut. 20 koulutuksen järjestäjää haluaa järjestää joko molemmat tai toisen palvelun itse ja niin, että kaupunki korvaa koulutuksen järjestäjälle ko. palveluiden järjestämisestä. Kolmelta koulutuksen järjestäjältä ei ole saatu vastausta.

Jos koulutuksen järjestäjä on päättänyt järjestää psykologi- ja kuraattoripalvelut itse, kaupunki maksaa koulutuksen järjestäjälle helsinkiläisten oppilaiden ja opiskelijoiden osalta korvausta seuraavasti:

Tuen laskentaperusteena on kaupungin osana peruspalvelujen valtionosuuksia saama laskennallinen valtionosuus kotikunnaltaan helsinkiläisten oppilaiden ja opiskelijoiden psykologi- ja kuraattoripalveluiden järjestämiseen. Tukea maksetaan vuonna 2015 seuraavasti:

-        perusopetuksen psykologipalveluista 29,42 euroa / opiskelija / 12 kk

-        perusopetuksen kuraattoripalveluista 30,20 euroa / opiskelija / 12 kk

-        toisen asteen psykologipalveluista 27,70 euroa / opiskelija / 12 kk

-        toisen asteen kuraattoripalveluista 30,96 euroa / opiskelija / 12 kk

Tuen määrään tehdään vuonna 2016 samansuuruinen indeksitarkistus kuin valtion vuoden 2016 talousarviossa tehdään peruspalvelujen valtionosuuksiin.

Vuoden 2015 osalta tuesta maksetaan sopimuksen voimaantulokuukauden alusta kalenterivuoden loppuun olevien kuukausien osuus.

Tuen perusteena olevien oppilaiden tai opiskelijoiden määrä lasketaan seuraavasti:

-        perusopetuksessa tuettavan kalenterivuoden ajankohdan 20.9. ja edellisen kalenterivuoden ajankohdan 20.9. helsinkiläisten oppilaiden aritmeettinen keskiarvo ja

-        lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa tuettavan kalenterivuoden ajankohtien 20.1. ja 20.9. helsinkiläisten opiskelijoiden painotettu keskiarvo. Tammikuun laskentapäivän painoarvo on 7/12 ja syyskuun laskentapäivän painoarvo 5/12.

Tuesta vähennetään yksityisen koulutuksen järjestäjän helsinkiläisten opiskelijoiden psykologi- ja kuraattoripalveluiden järjestämiseen saama muu mahdollinen rahoitus. Vähennys kohdennetaan maksamisajankohdan mukaan sille kalenterivuodelle, jona valtion rahoituksen maksaminen yksityiselle koulutuksen järjestäjälle tapahtuu.

Kaupunki maksaa tuen yksityiselle koulutuksen järjestäjälle kerran vuodessa tuettavan kalenterivuoden lokakuussa.

Jos yksityisellä koulutuksen järjestäjällä on sopimus kaupungin kanssa perusopetuksen järjestämisestä, tuon sopimuksen mukaista korvausta määrättäessä sen perusteena oleviin kustannuksiin ei sisällytetä nyt kysymyksessä olevan sopimuksen perusteella järjestettyjen psykologi- ja kuraattoripalvelujen kustannuksia.

Sopimus on määräaikainen ja voimassa vuoden 2016 loppuun, koska sosiaali- ja terveydenhuollon mahdollisella palvelurakenneuudistuksella voi olla merkittäviä vaikutuksia psykologi- ja kuraattoripalveluiden järjestämiseen.

Opetusviraston vuoden 2015 talousarviossa on varauduttu järjestämään syksyllä 2014 voimaan tulleen oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisesti psykologi- ja kuraattoripalvelut kaupungin itse järjestäminä palveluina kaikille Helsingin yksityisille ja valtion ylläpitämille toisen asteen oppilaitoksille. Määrärahavaraus on tämän vuoksi talousarviokohdassa 4 02 02 Kaupungin itse tuottamat palvelut. Lisäksi talousarviokohdassa 4 02 11 Avustukset ja korvaukset muiden tuottamiin palveluihin on varauduttu lakisääteisiin kotikuntakorvauksiin, mutta ei mahdolliseen ei-lakisääteiseen yksityisten ja valtion toisen asteen oppilaitosten tukemiseen näiden palvelujen järjestämisessä. Koska tukeminen vähentää vastaavasti kaupungin itse järjestämien palvelujen tarvetta, talousarvioon tehty määrärahavaraus riittää kokonaisuutena kattamaan toisen asteen palvelujen rahoituksen.

Perusopetuksen osalta talousarviossa on varauduttu oppilashuollon järjestämiseen vain kaupungin omille oppilaitoksille, koska perusopetuksen osalta laki annettiin vasta talousarvio- ja tulosbudjettikäsittelyn jälkeen vuoden 2014 lopussa. Yhteensä lisäkustannukset ovat noin 1 miljoona euroa vuonna 2015. Opetuslautakunta on 17.3.2015 esittänyt kaupunginhallitukselle ylitysoikeuden myöntämistä kuluvan vuoden talousarvioon. Kaupungin saamat käyttötarkoitussidonnaiset valtionosuudet kattavat pääosan lisäresurssitarpeesta. Vuoden 2015 talousarvion noudattamisohjeiden mukaan lautakunnilta ja virastoilta edellytetään tarvittaessa valmiutta sopeuttaa toimintansa muuttuvissa tilanteissa talousarvion mukaiseksi. Talouden tasapainosta tulee huolehtia toimintoja uudelleen organisoimalla, hyödyntämällä uutta teknologiaa sekä parantamalla toimintaprosesseja ja -menetelmiä. Peruspalveluiden vaikuttavuutta ja tuottavuutta tulee parantaa, jotta strategiohjelman mukaiset talouden tasapainotavoitteet saavutetaan.

Esityksen liitteenä on sopimusmalli, jota käyttäen kaupunki tukee yksityistä koulutuksen järjestäjää tai valtiota koulutuksen järjestäjänä lakiin perustuvien psykologi- ja kuraattoripalveluiden järjestämisessä. Sopimusta muokataan sen mukaisesti, järjestääkö koulutuksen järjestäjä molemmat palvelut kokonaan omana toimintanaan ja omalla kustannuksellaan vai vain toisen palvelun.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimusmalli

Tiedoksi

Opetusvirasto

Päätöshistoria

Opetuslautakunta 24.02.2015 § 29

HEL 2015-001449 T 12 01 01

Esitys

Opetuslautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että opetustoimen johtaja oikeutetaan tekemään sopimukset yksityisten koulutuksen järjestäjien ja valtion kanssa opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluiden järjestämisen tukemisesta tarkoitukseen varatun määrärahan puitteissa esityslistan liitteenä olevan sopimusmallin mukaisesti.

Käsittely

24.02.2015 Ehdotuksen mukaan

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Rauno Jarnila

Lisätiedot

Anu Kangaste, lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Tero Vuontisjärvi, kehittämispäällikkö, puhelin: 310 80295

tero.vuontisjarvi(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566