Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/3

 

16.02.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 174

Stj / Valtuutettu Ville Jalovaaran aloite ajanvarauksesta tiedottavan laitteen hankkimisesta Vuosaaren terveysasemalle

HEL 2014-013365 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti katsoa valtuutettu Ville Jalovaaran aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Allekirjoitettu, Valtuutettu Ville Jalovaaran aloite

2

Valtuutettu Ville Jalovaaran aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Aloitteen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Ville Jalovaara esittää aloitteessaan, että Vuosaaren terveysasemalle hankitaan samanlainen ajanvarauksesta tiedottava laite, joka on käytössä suun terveydenhuollossa.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 22 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus vastaa valtuutetun aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähemmän kuin 15 valtuutettua. Valtuutettu Jalovaaran ollessa aloitteen ainoa allekirjoittaja vastauksen aloitteeseen antaa kaupunginhallitus.

Esittelijä viittaa sosiaali- ja terveyslautakunnan 27.1.2015 antamaan päätöshistoriaan sisältyvään lausuntoon. Vuosaaren terveysaseman kuormitusta helpottamaan on 12.1.2015 otettu käyttöön lisätilat, joihin on keskitetty akuuttitoimintaa sekä uusi ns. lyhyen asian Nopsa-pikavastaanotto. Tilaan on avattu myös uusi asiakaspalvelutoimisto lisättynä perushoitajan ja sairaanhoitajan työpanoksella. Aloitteessa tarkoitettu potilasliikennettä ohjaava laitteisto on aiemmin hankittu Vuosaaren suun terveydenhuollon käyttöön innovaatiorahaston tukemana kehittämishankkeena. Vastaavan laitteiston hankkiminen terveysasematoiminnan käyttöön on tarvittaessa laskennallisesti arvioitavissa kustannusten ja hyötyjen näkökulmasta, mutta ensisijaisesti Vuosaaren terveysaseman kuormitusta helpotetaan jo tehdyillä toimenpiteillä henkilökuntavoimavaroja ja toimintaa uudelleen organisoimalla. Kuormitusta helpottaa myös Vuosaaren terveysaseman vuoronumerojärjestelmän uusimishanke.                   

Asia on valmistelu yhteistyössä kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston kanssa. 

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Allekirjoitettu, Valtuutettu Ville Jalovaaran aloite

2

Valtuutettu Ville Jalovaaran aloite

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Aloitteen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 27.01.2015 § 30

HEL 2014-013365 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

"Vuosaaren terveysaseman kokonaisväestö on noin 37 500 asukasta ja vuoden 2014 aikana terveysaseman palveluita on käyttänyt noin 50 % alueen asukkaista. Vuoden 2014 jonotusaikojen mittauksessa Vuosaaren terveysaseman keskimääräinen T3 eli kolmas vapaa kiireetön aika lääkärin vastaanotolle eri kuukausina vaihteli 23–52 päivän välillä. Koko kaupungin T3 keskiarvon vaihteluväli on 23–31. Kaikilla Helsingin terveysasemilla on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Pääsääntöisesti kaikkiin puheluihin vastataan samana päivänä. Poikkeuksia saattaa aiheuttaa satunnainen ja yllättävä henkilökuntapula.

Vuosaaren terveysasema toimii kahdessa kerroksessa, joita molempia palveli vuoden 2014 aikana yksi asiakastoimisto. Vuosaaren terveysasema on saanut 12.1.2015 alkaen käyttöönsä lisätilaa, joihin keskitettiin akuuttitoimintaa sekä uusi Nopsa-pikavastaanotto. Tilaan avattiin myös uusi asiakaspalvelutoimisto. Vilkas akuutti- ja Nopsa-vastaanottojen potilasliikenne voidaan nyt hoitaa uudessa toimistossa, jolloin aiemman asiakastoimiston potilasliikenne ja kuormitus vähenee. Vuosaaren asiakaspalvelutoimistoon on lisäksi sijoitettu toistaiseksi lisätyövoimana ylimääräinen perushoitaja ja toimiston osaamista on väliaikaisjärjestelyin vahvistettu sairaanhoitajalla. Asemalla seurataan toimiston henkilökuntatilanteen vahvistamisen ja toiminnan uudelleen organisoinnin vaikutuksia toimistojen kuormitukseen.

Potilasliikennettä ohjaavan laitteiston hankintakustannukset ovat huomattavat. Lisäksi laitteistosta aiheutuu kuukausittaiset ylläpitokustannukset. Suun terveydenhuolto sai aikanaan hankintaansa rahoitusta innovaatiorahastosta osana suurempaa kehittämishanketta. Uusien investointien osalta on aina arvioitava tarkasti niistä saatava hyöty, vaikuttavuus ja kuntalaisille saatava terveyshyöty. Laitteiston hankkimista esimerkiksi isommille terveysasemille arvioidaan tarvittaessa edellä kuvatun lisäksi myös muista toiminnoista saatujen kokemusten perusteella. Vuosaaren terveysasemalle on kuitenkin jo esitetty rahoitusta nykyisen vuoronumerolaitteiston uusimiseen. Kuntalaisten tasa-arvoisen palvelun turvaamiseksi terveysasemien toimintakäytäntöjä tulee suunnitella ja kehittää kokonaisuutena, kaikkia terveysasemia koskien, ei vain yhden yksittäisen terveysaseman osalta.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Terveysasemien toiminnan kehittäminen kokonaisuutena edistää kuntalaisten tasa-arvoisia ja laadukkaita terveyspalveluita.”

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Irmeli Suvanto, kehittämissuunnittelija, puhelin: 310 42681

irmeli.suvanto(a)hel.fi

Risto Mäkinen, vs. terveysasemien johtajalääkäri, puhelin: 310 42700

risto.makinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566