Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/1

 

02.02.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 130

Valtuutettu Mari Holopaisen toivomusponsi lasten harrastusmahdollisuuksien lisäämisestä päiväkodeissa

HEL 2014-006368 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 7.5.2014 hyväksymän toivomusponnen (Mari Holopainen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle ja tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

vs. apulaiskaupunginjohtaja

Pia Sutinen

Lisätiedot

Annikki Thoden, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

annikki.thoden(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Käsitellessään 7.5.2014 valtuutettu Fatfardhe Hetemajn aloitetta musiikkileikkikoulutoiminnan mahdollistamisesta päiväkodeissa kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

"Kaupunginvaltuusto edellyttää, että varhaiskasvatusvirasto selvittää, miten voidaan aktiivisesti edistää kaikille lapsille tarjolla olevia harrastusmahdollisuuksia muun muassa 1) lisäämällä päiväkotien ja kulttuuritoimen yhteistyöprojekteja, 2) lisäämällä henkilökunnan täydennyskoulutusta ja 3) rekrytoimalla taidepedagogiikan osaajia.

Samalla selvitetään, miten voitaisiin lisätä päiväkodeissa päiväkotipäivän jälkeen tapahtuvaa harrastustoimintaa esimerkiksi tarjoamalla toimitiloja vuokralle musiikkileikkitoiminnalle tai muulle lapsille suunnatulle harrastustoiminnalle kuten liikuntaryhmille. Tehdyt toimenpiteet tuodaan kaupunginhallitukselle tiedoksi vuoden loppuun mennessä (Mari Holopainen)."

Kaupunginhallituksen työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava myös muille valtuutetuille.

Esittelijä viittaa saatuihin varhaiskasvatuslautakunnan ja kiinteistölautakunnan lausuntoihin ja toteaa, että varhaiskasvatusvirasto toteuttaa kaupungin strategian Kulttuurista iloa -linjausta omassa toiminnassaan ja että varhaiskasvatusviraston painopisteenä on Aistit auki Stadissa.

Varhaiskasvatusvirasto tekee kumppanuuteen perustuvaa yhteistyötä kulttuuri- ja liikuntatoiminnan liittämiseksi osaksi lasten varhaiskasvatuspäivää taide- ja liikunta-alan osaajien ja alan oppilaitosten sekä hoito- ja kasvatushenkilöstön yhteistyönä. Yhteistyötä on tehty esimerkiksi vuonna 2013 varhaiskasvatuksen 125-vuotis juhlavuoden tapahtumien yhteydessä kaupungin eri toimijoiden,
kuten Musiikkitalon ja Annantalon kanssa. Lapsiryhmät käyttävät myös kaupungin laajaa kulttuuritarjontaa ja yhteistyötä tehdään kaupungin muiden toimijoiden kanssa erillisten hankkeitten puitteissa. Esimerkiksi syksyn 2014 aikana käynnissä on ollut kaupunginmuseon, kulttuurikeskuksen sekä varhaiskasvatusviraston yhteistyönä toteuttama Elävät esineet -hanke, jonka tarkoituksena oli jalkauttaa
Helsingin Kaupunginmuseon Lasten kaupungin toimintaa Helsingin alueille sekä edistää esittävän taiteen saavutettavuutta. Yhteistyössä Helinä Rautavaara -museon kanssa toteutetaan somalin- ja
kurdinkielisille lapsille suunnattuja taidepajoja, joiden tarkoituksena on tukea lasten äidinkielen kehitystä.

Varhaiskasvatusvirasto tekee yhteistyötä myös muiden kuin kaupungin omien toimijoiden kanssa ja esimerkiksi nykytaiteen museo Kiasman kanssa on alkanut useampivuotinen yhteistyöhanke, jossa Kiasman toimintaa jalkautetaan päiväkoteihin. Hankkeen myötä Kiasma myös tarjoaa päiväkotien lapsiryhmille suunnattuja opastuskierroksia Kiasman näyttelyihin.

Varhaiskasvatusvirasto täydennyskouluttaa henkilöstöään jatkuvasti. Koulutussuunnitelman mukaisesti taide- ja kulttuurikasvatus on yksi koulutettava kokonaisuus muiden varhaiskasvatuksen sisältöjen ohella.
Esimerkiksi musiikkikasvatukseen liittyvää täydennyskoulutusta on järjestetty vuoden 2014 aikana varhaiskasvatusalueilla kahden kouluttajan voimin. Muita taidekasvatukseen liittyviä koulutuskokonaisuuksia ovat muun muassa vuosina 2013-2014 toteutettu laaja Valokuva varhaiskasvatuksessa -koulutuskokonaisuus sekä syksyllä 2014 käynnistynyt Pedagoginen dokumentointi -koulutus. Myös Kiasman kanssa tehtävän yhteistyön myötä henkilöstölle tullaan tarjoamaan vuoden 2015 aikana taidekasvatukseen ja -pedagogiikkaan liittyvää täydennyskoulutusta, jonka sisällöstä vastaa Kiasma yhdessä varhaiskasvatusviraston kanssa.

Ulkopuolisten toimijoiden on mahdollista vuokrata tai joissain tapauksissa saada maksutta käyttöönsä sekä päiväkotien että leikkipuistojen tiloja toiminta-aikojen ulkopuolella, joten tilojen puolesta
ulkopuolisen toimijan järjestämä harrastustoiminta on mahdollista varhaiskasvatusviraston toimitiloissa toiminta-aikojen ulkopuolella. Kiinteistöt voidaan antaa myös maksutta muiden toimijoiden käyttöön,
mikäli katsotaan, että niiden toiminta tukee varhaiskasvatusviraston toimintaa. Tilojen vuokraaminen ja maksuttomaan käyttöön antaminen tapahtuu päivähoitoyksiköissä. Tilojen ulkopuolista käyttöä ei seurata sähköisissä järjestelmissä, joten kattavaa tietoa käytön määrästä ei tässä yhteydessä ole saatavissa. Päiväkotien toiminta-aikana ulkopuoliset toimijat voivat järjestää varhaiskasvatusviraston tiloissa varhaiskasvatussuunnitelman mukaista toimintaa, jonka kustannukset on hoidettu niin, että kaikki lapset voivat osallistua tai josta ei peritä erillistä lapsikohtaista maksua.

Esittelijä

vs. apulaiskaupunginjohtaja

Pia Sutinen

Lisätiedot

Annikki Thoden, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

annikki.thoden(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Kiinteistölautakunta 13.11.2014 § 539

HEL 2014-006368 T 00 00 03

Lausunto

Kiinteistölautakunta antoi lausunnon kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Holopaisen toivomusponnesta harrastustoiminnan lisäämisestä päiväkodeissa ja päiväkotitilojen vuokraamisesta musiikkileikkitoiminnalle tai muulle lasten harrastustoiminnalle iltaisin.

Tilojen iltakäyttö

Varhaiskasvatusvirasto, ilman tilakeskuksen erillistä suostumusta, voi itse käyttää päiväkotitiloja päivähoitotoiminta-aikojen ulkopuolella ja vuokrata niitä edelleen ulkopuolisille toimijoille ilta- ja viikonloppukäyttöön.

Varhaiskasvatusvirasto ei peri vuokraa päivähoitotilojen toiminta-aikojen ulkopuolisesta käytöstä. Tiloja ei ole mahdollista varata sähköisen järjestelmän kautta, vaan kukin päivähoitoyksikkö päättää ja vastaa itse tilojen käytöstä.

Kaupungin omissa kiinteistöissä vastuiden jakaminen on selkeämpää kuin ulkopuolisilta vuokratuissa tiloissa. Osake- ja ulkoa vuokratuissa tiloissa omistaja saattaa asettaa rajoituksia ilta- ja viikonloppukäytölle ja näistä on sovittava aina erikseen. Tilojen käytön huolto-, turvallisuus- ja henkilövastuut on tällöin varhaiskasvatusvirastolla ja sopijaosapuolella yhdessä.

Harrastustoiminta päiväkotitiloissa

Päivähoitotilojen käyttö lasten monipuoliseen harrastustoimintaan päivähoitotoiminnan ulkopuolisina aikoina on myös tilakeskuksen edun mukaista ja toivottavaa. Tilakeskuksen tavoitteena on, että tilat, joita päivähoidolle tarjotaan, täyttävät toiminnalliset vaatimukset, ovat viihtyisiä, turvallisia, terveellisiä ja muuntojoustavia, mahdollistavat monimuotoisen päiväkodin varhaiskasvatuksen ja opetuksen sekä luovat virikkeellisen kasvuympäristön lapsille.

Uudiskohteet on mahdollista suunnitella siten, että toiminnot palvelevat alueen asukkaita myös iltaisin ja tilat ovat vuokrattavissa ulkopuoliseen käyttöön. Vanhemmassa rakennuskannassa olevien päivähoitotilojen ulkopuoliselle käytölle asettaa rajoituksia mm. kohteen omistajataho, sijaintipaikka, vuokrasopimus, tilajärjestelyt ja tilojen joustamattomuus monipuoliseen käyttöön.

Päiväkotien pihat ovat päivähoitotoiminta-aikojen ulkopuolella kaikkien kuntalaisten käytettävissä.

Esittelijä

vs. tilakeskuksen päällikkö

Markku Metsäranta

Lisätiedot

Marjut Rantapuro, asiakaspäällikkö, puhelin: 310 21025

marjut.rantapuro(a)hel.fi

 

Varhaiskasvatuslautakunta 07.10.2014 § 186

HEL 2014-006368 T 00 00 03

Lausunto

Varhaiskasvatuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Holopaisen toivomusponnesta lasten harrastusmahdollisuuksien lisäämisestä päiväkodeissa seuraavan lausunnon:

1–6 -vuotiaista lapsista noin 60 % on varhaiskasvatusviraston järjestämän varhaiskasvatuksen piirissä. Pienet lapset ovat kaupungin asukkaita ja kaupunkiympäristö on heidän kasvuympäristönsä. Toiminnassa vahvistetaan lasten mahdollisuuksia ottaa toimintaympäristö haltuunsa, vaikuttaa ja osallistua kaupungin liikunta- ja kulttuuritoimintaan. Päiväkodit ja lapsiryhmät käyttävät kaupungin eri kulttuuritoimijoiden palveluja ja käyvät monenlaisissa esityksissä, konserteissa ja näyttelyissä.

Varhaiskasvatusvirasto toteuttaa kaupungin strategian Kulttuurista iloa -linjausta omassa toiminnassaan. Varhaiskasvatusviraston painopisteenä on Aistit auki Stadissa. Tämä näkyy toiminnassa muun muassa siten, että varhaiskasvatusvirasto tekee kumppanuuteen perustuvaa yhteistyötä kulttuuri- ja liikuntatoiminnan liittämiseksi osaksi lasten varhaiskasvatuspäivää taide- ja liikunta-alan osaajien ja alan oppilaitosten sekä hoito- ja kasvatushenkilöstön yhteistyönä. Yhteistyötä on tehty esimerkiksi vuonna 2013 varhaiskasvatuksen 125-vuotis juhlavuoden tapahtumien yhteydessä kaupungin eri toimijoiden, kuten Musiikkitalon ja Annantalon kanssa.

Sen lisäksi, että lapsiryhmät käyttävät kaupungin laajaa kulttuuritarjontaa, tekee varhaiskasvatusvirasto yhteistyötä kaupungin muiden toimijoiden kanssa erillisten hankkeiden puitteissa. Esimerkiksi syksyn 2014 aikana käynnissä on kaupunginmuseon, kulttuurikeskuksen sekä varhaiskasvatusviraston yhteistyönä toteuttama Elävät esineet -hanke, jonka tarkoituksena on jalkauttaa Helsingin Kaupunginmuseon Lasten kaupungin toimintaa Helsingin alueille sekä edistää esittävän taiteen saavutettavuutta. Yhteistyössä Helinä Rautavaara -museon kanssa toteutetaan somalin- ja kurdinkielisille lapsille suunnattuja taidepajoja, joiden tarkoituksena on tukea lasten äidinkielen kehitystä.

Varhaiskasvatusvirasto tekee yhteistyötä myös muiden kuin kaupungin omien toimijoiden kanssa ja esimerkiksi nykytaiteen museo Kiasman kanssa on alkamassa useampivuotinen yhteistyöhanke, jossa Kiasman toimintaa jalkautetaan päiväkoteihin. Hankkeen myötä Kiasma myös tarjoaa päiväkotien lapsiryhmille suunnattuja opastuskierroksia Kiasman näyttelyihin.

Varhaiskasvatusvirasto täydennyskouluttaa henkilöstöään jatkuvasti. Koulutussuunnitelman mukaisesti taide- ja kulttuurikasvatus on yksi koulutettava kokonaisuus muiden varhaiskasvatuksen sisältöjen ohella. Esimerkiksi musiikkikasvatukseen liittyvää täydennyskoulutusta järjestetään vuoden 2014 aikana varhaiskasvatusalueilla kahden kouluttajan voimin. Muita taidekasvatukseen liittyviä koulutuskokonaisuuksia ovat muun muassa vuosina 2013-2014 toteutettu laaja Valokuva varhaiskasvatuksessa -koulutuskokonaisuus sekä syksyllä 2014 käynnistynyt Pedagoginen dokumentointi -koulutus. Myös Kiasman kanssa tehtävän yhteistyön myötä henkilöstölle tullaan tarjoamaan vuoden 2015 aikana taidekasvatukseen ja -pedagogiikkaan liittyvää täydennyskoulutusta, jonka sisällöstä vastaa Kiasma yhdessä varhaiskasvatusviraston kanssa.

Varhaiskasvatusviraston vakinaisesta henkilökunnasta lastentarhanopettajia on noin 40 %. Lastentarhanopettajan koulututukseen kuuluu 15 opintopisteen laajuiset taito- ja taideaineiden opinnot, joihin kuuluu muun muassa kuvataiteen didaktiikka, musiikin didaktiikka, käsityön didaktiikka, lastenkirjallisuus sekä draamakasvatus -kokonaisuudet. Lastentarhanopettajat ovat pienten lasten taidepedagogiikan osaajia. Toiminnan suunnittelusta vastaa lastentarhanopettaja ja sen toteuttamiseen osallistuvat lastenhoitajat ja lastentarhanopettajat. Varhaiskasvatuksessa on tärkeää seurata ja mahdollisuuksien mukaan vahvistaa ja lisätä osaamista taidekasvatuksessa. Käyttösuunnitelmassa ei ole varattu varoja tämän toiminnan lisäämiseen.

Ulkopuolisten toimijoiden on mahdollista vuokrata tai joissain tapauksissa saada maksutta käyttöönsä sekä päiväkotien että leikkipuistojen tiloja toiminta-aikojen ulkopuolella, joten tilojen puolesta ulkopuolisen toimijan järjestämä harrastustoiminta on mahdollista varhaiskasvatusviraston toimitiloissa toiminta-aikojen ulkopuolella. Kiinteistöt voidaan antaa myös maksutta muiden toimijoiden käyttöön, mikäli katsotaan, että niiden toiminta tukee varhaiskasvatusviraston toimintaa. Tilojen vuokraaminen ja maksuttomaan käyttöön antaminen tapahtuu manuaalisesti päivähoitoyksiköissä. Tilojen ulkopuolista käyttöä ei seurata sähköisissä järjestelmissä, joten kattavaa tietoa käytön määrästä ei tässä yhteydessä ole saatavissa. Päiväkotien toiminta-aikana ulkopuoliset toimijat voivat järjestää varhaiskasvatusviraston tiloissa varhaiskasvatussuunnitelman mukaista toimintaa, jonka kustannukset on hoidettu niin, että kaikki lapset voivat osallistua tai josta ei peritä erillistä lapsikohtaista maksua.

Lastenkulttuuriin liittyviä toimenpiteitä on tehty myös muissa pääkaupunkiseudun kunnissa. Vantaan kaupunki on jättänyt hankkimatta lapsen tukemiseksi tarkoitettuja ryhmäkohtaisia avustajia ja palkannut näillä varoilla kahdeksi vuodeksi kymmenen taidepedagogia. Lisäksi Vantaan musiikkiopisto järjestää perheille maksullista varhaisiän musiikkikasvatusta joissain päiväkodeissa niin, että toiminta ei korvaa varhaiskasvatuksen omaa toimintaa. Espoon kaupungissa varhaiskasvatuksella on sopimukset joidenkin taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten kanssa ja ne järjestävät joissain päiväkodeissa maksullista toimintaa hoitopäivän aikana. Naapurikuntien ratkaisuja ja kokemuksia seurataan.

16.09.2014 Pöydälle

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Mikko Mäkelä, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 310 24378

mikko.makela(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566