Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

02.02.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 114

V 11.2.2015, Tietokeskuksen johtajan virkaan ottaminen

HEL 2014-013577 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää ottaa PhD, yhteiskuntatieteiden maisteri Timo Cantellin tietokeskuksen johtajan virkaan 1.4.2015 lukien virkaan kuuluvan 7190 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

YhteenvetoTiekeJOHTAJAHAKU_2014.pdf

2

Työpaikkailmoitus, työavain 37-6-14

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, valtuusto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaa hakeneet

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto

Virkaan otettu

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginvaltuusto myönsi  8.10.2014 tietokeskuksen johtaja Asta Manniselle eron tietokeskuksen johtajan virasta 1.4.2015 lukien eläkkeelle siirtymisen vuoksi. Tietokeskuksen johtajan virka oli tämän jälkeen julkisesti haettavissa kaupungin eRekry-palvelussa. Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa 9.11.2014 ja Metro-lehdessä 12.11.2014.

Tietokeskuksen johtosäännön mukaan tietokeskuksen johtajan kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto ja kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Kaupungin kielitaitosäännöksen nojalla viraston päälliköltä edellytetään suomen kielen erinomaista ja ruotsin kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa. Lisäksi hakuilmoituksessa todettiin että muu kielitaito, erityisesti englanninkielen taito, on eduksi. Samoin mainittiin, että eduksi luetaan tietokeskuksen toiminnan ja kunnallisen päätöksenteon tuntemus. Vielä todettiin arvostettavan näyttöä toiminnan johtamisesta ja kehittämisestä yhdessä henkilöstön kanssa, erinomaisia yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä hyviä toimialan verkostoja ja tuloksia kansainvälisestä yhteistyöstä.

Virkaa täytettäessä otetaan yleisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakuajan kuluessa virkaa haki 76 hakijaa, joista 68 täytti kelpoisuusvaatimukset. Hakemusten perusteella henkilökohtaiseen haastatteluun kutsuttiin kahdeksan hakijaa.

Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja kehittämispäällikkö Merja Koski osallistuivat kaikkien hakijoiden haastatteluihin. Henkilöstöjohtaja Marju Pohjaniemi osallistui osaan haastatteluihin, samoin kaupunginsihteeri Leena Mickwitz. Psycon Oy:n konsultti oli läsnä  kaikissa haastatteluissa.

Haastateltujen joukosta kolme henkilöä erottui muita vahvempina ehdokkaina, kun otettiin huomioon heidän työ- ja johtamiskokemuksensa ja osaamisensa verrattuna tietokeskuksen toimialaan: ********** PH, PT ja TC ohjattiin myös Psycon Oy:n henkilöarviointiin.

PH on lääketieteen tohtori, hän on suorittanut tohtorintutkintonsa vuonna 1999 Tampereen yliopistossa. PH toimi työuransa alkupuolella  mm. yli 15 vuotta erilaisissa lääkärin tehtävissä niin perusterveydenhuollossa kuin erikoisaloillakin, kuntoutuslaitoksissa ja työterveyshuollossa. Tähän jaksoon sisältyy myös työskentely Saudi-Arabiassa. Työura jatkui tämän jälkeen Terveydenhuollon Lähipalvelusäätiössä projektipäällikkönä ja Hengitys ja Terveys ry:ssä projektikoordinaattorina. Vuonna 2000 PH siirtyi lääninlääkäriksi, vastuullaan terveydenhuollon ohjaus ja kehittäminen, ja vuonna 2002 Sosiaali- ja terveysministeriöön lääkintöneuvoksen tehtäviin, vastuullaan tietoyhteiskunta-asiat, kehittäminen ja kansainväliset asiat. Vuodesta 2004 lukien hän on työskennellyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella, vuosina 2004 - 2008 yksikön päällikkönä ja sitten tieto-osaston osastonjohtajana. Hänellä on tuolloin ollut noin sata alaista. PH:lla on ollut vastuullaan tietoyhteiskunta-asioiden lisäksi mm. tilasto- ja rekisteritoimi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tehtävänä on tuottaa tietoa ja vaikuttaa jokaisen terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Laitos toimii tutkimus- ja kehittämisorganisaationa, sosiaali- ja terveydenhuollon tilastoviranomaisena ja se on yksi valtakunnallisista rekisterinpitäjistä.

PT on maa- ja metsätaloustieteiden tohtori, hän on suorittanut tohtorintutkintonsa Helsingin yliopistossa v. 2002. Hän toimi työuransa alussa osuuspankkiryhmässä, jossa hän oli noin neljä vuotta erilaisissa esimiestehtävissä. PT siirtyi Kuluttajatutkimuskeskukseen vuonna 1991, ja on toiminut siellä sen jälkeen tutkijana, tutkimuspäällikkönä, tutkimusjohtajana ja vuodesta 2012 lukien johtajana. Kuluttajatutkimuskeskuksen tehtävänä on ollut tutkia kulutusta, kuluttajan asemaa ja kulutushyödykkeiden hintaan ja laatuun vaikuttavia seikkoja. PT:n työskennellessä tutkimuskeskuksen johtajana on siellä ollut työssä noin 30 henkilöä. PT:llä on kuluttajaekonomian dosentuuri vuodesta 2013 lähtien.

TC on suorittanut yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon Jyväskylän yliopistossa, ja tohtorin tutkinnon Lancaster University'ssä vuonna 1999. TC on toiminut tutkijana Jyväskylän yliopistossa ja Lancaster University'ssä, ja vuodesta 1995 lukien Tietokeskuksessa. Tietokeskuksesta hän siirtyi vuonna 2004 Sibelius-Akatemiaan, jossa hän toimi vajaa kuusi vuotta professorina ja koulutuslinjan johtajana. TC:llä on Taideyliopiston, Sibelius Akatemian dosentuuri vuodesta 2011. Nykytehtävässään, tietokeskuksen tutkimuspäällikkönä, TC on toiminut vuodesta 2010 lukien. Hän vastaa tietokeskuksen kaupunkitutkimusosastosta ja on tietokeskuksen johtajan ensimmäinen sijainen, ja tietokeskuksen johtoryhmän jäsen. TC:n hallinto- ja johtajakokemus koostuu  Sibelius-Akatemian koulutuslinjan johtajana sekä tietokeskuksen osastopäällikkönä toimimisesta. Sibelius-Akatemiassa hän vastasi kahdesta maisterikoulutuslinjasta. Tietokeskuksen kaupunkitutkimusosastolla hänellä on alaisuudessaan noin kaksikymmentä henkilöä.

Kaikilla kolmella kärkihakijalla on tohtorin oppiarvo, ja siten hyvät teoreettiset valmiudet tietokeskuksen johtajan tehtäviin. Heillä on myös käytännössä osoitettua johtamistaitoa. Henkilöarvioinnin perusteella heillä kaikilla on edellytykset tietokeskuksen johtajan viran menestykselliseen hoitamiseen.

PH:lla on laaja asiantuntemus tietohallintoon liittyvistä kysymyksistä ja monipuolinen työ- ja johtamiskokemus. Hän on myös ollut mukana OECD:n hankkeissa ja lukuisissa EU-hankkeissa. Hänellä oli selkeästi näkemystä tiedonhallinnan merkityksestä niin valtakunnallisesti kuin kaupunkien kehitykselle.

PT:n työkokemus kuluttajatutkimuksen piirissä on tuonut hänelle hyvää asiantuntemusta myös kaupunkitutkimuksesta. Hänen osaamisensa muutosjohtajana tuli haastatteluissa vahvasti esille. Hänen  tässä yhteydessä merkittäväksi katsottava työkokemuksensa sisältää kuitenkin työskentelyä vain yhden työnantajan palveluksessa.

Timo Cantellin, TC:n työkokemus jakautuu kolmeen pääjaksoon, ensinnäkin tutkijan uraan, toiseksi toimimiseen professorina ja koulutuslinjan johtajana Sibelius-Akatemiassa, ja kolmantena toimimiseen tietokeskuksen kaupunkitutkimuksesta vastaavana osastopäällikkönä. TC:n vahvuutena on ylivertainen kaupunkitiedon ja -tutkimuksen tuntemus. Hänellä on myös vahvat kansainväliset verkostot ja muu kansainvälinen kokemus. Hänellä on ollut merkittävä panos tietokeskuksen toiminnan kehittämisessä kansainvälisestikin merkittäväksi toimijaksi ja edelläkävijäksi. Hän on saavuttanut kaupungilla laajaa arvostusta kyvyllään viestiä kaupunkitiedosta ja -tutkimuksesta. Hänellä on myös erinomainen kyky rakentaa yhteistyötä ja verkostoja ja selkeä näkemys tietokeskuksen kehittämisestä ja tiedon hallinnan kasvavasta merkityksestä.

Kaupunginhallitus katsoo, että hakemusten ja haastattelujen perusteella YTM, PhD Timo Cantell omaa hakijoista parhaat edellytykset tietokeskuksen johtajan viran hoitamiseen. Hänellä on hakijoista paras kaupunkitiedon ja -tutkimuksen tuntemus ja vankka näyttö ansiokkaasta toiminnasta tietokeskuksen kaupunkitutkimuksen kehittäjänä ja yhteistyökumppanina.

Hakuasiakirjat ovat nähtävillä kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston kokouksissa ja lisätietojen antajaksi merkityllä kaupunginsihteerillä.

Vielä kaupunginhallitus toteaa, että jos kaupunginvaltuusto päättää ottaa tietokeskuksen johtajan virkaan henkilön, joka ei ole kaupungin palveluksessa, niin päätöksessä on nyt esitetyn lisäksi todettava, että päätös on ehdollinen siihen asti, kunnes virkaan ottaminen on vahvistettu ko. henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

YhteenvetoTiekeJOHTAJAHAKU_2014.pdf

2

Työpaikkailmoitus, työavain 37-6-14

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaa hakeneet

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto

Virkaan otettu

Esitysteksti

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566