Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/3

 

02.02.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 117

Greater Helsinki Promotion Ltd Oy:n osakassopimus

HEL 2014-015045 T 00 01 05

Päätös

Esittelijä peruutti ehdotuksensa ennen keskustelun alkamista, ja asia poistettiin esityslistalta.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Nyrki Tuominen, elinkeinopäällikkö, puhelin: 310 36255

nyrki.tuominen(a)hel.fi

Liitteet

1

GHP osakassopimus 2015-2017

2

GHP runkosopimus 2014-2017

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Greater Helsinki Promotion

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Greater Helsinki Promotion Ltd Oy:n kanssa tehtävän osakassopimuksen ja sen mukaisen kaupungin maksuosuuden 1 305 000 euroa maksamisen yhtiölle. Liitteenä oleva uusi osakassopimus korvaa nykyisen vuonna 2010 solmitun osakassopimuksen sekä 7.1.2014 hyväksytyn runkosopimuksen ja siihen liittyvät vuosittaiset talous- ja toimintasuunnitelmat.

Kaupungin maksuosuus maksetaan talousarvion kohdalta 1 39 02, Osuudet ja korvaukset, kaupunginkanslian käytettäväksi osoitetusta määrärahasta.

Tiivistelmä

Pääkaupunkiseudun yhteisen markkinointiyhtiö Greater Helsinki Promotion Ltd Oy:n toimintaa uudistetaan vastaamaan metropolialueen kilpailukykystrategian tavoitteita ja uudistunut yhtiö aloittaa toimintansa 2015 alusta.

Omistajien ja yhtiön välisen sopimushierarkian keventämiseksi aikaisempi runkosopimus ja runkosopimuksen vuosittainen sopimusliite, talous- ja toimintasuunnitelma korvataan uudella osakassopimuksella. Yhtiön omistuspohja ja omistusosuudet pysyvät ennallaan.

Esittelijän perustelut

Greater Helsinki Promotion Ltd Oy perustettiin 2006 pääkaupunkiseudun yhteiseksi markkinointiyhtiöksi. Yhtiön nykyinen osakassopimus on vuodelta 2010. Yhtiön toiminta on määritelty kolmivuotisin runkosopimuksin, ja vuosittainen rahoitusosuus on hyväksytty runkosopimukseen liittyvien erillisten talous- ja toimintasuunnitelmien mukaisesti.

Kaupunginhallitus hyväksyi viimeisimmän Greater Helsinki Promotion Ltd Oy:tä koskevan runkosopimuksen 7.1.2014. Sen oli tarkoitus olla voimassa 2014-2017 ja sen mukaisesti vuosittain erikseen oli tarkoitus hyväksyä yhtiön talous- ja toimintasuunnitelma, ns. runkosopimusliite.

Runkosopimuksen mukaisesti vuosittainen runkosopimusliite koostui peruspalveluista sekä erillisistä omistajien kanssa sovituista palveluista, jotka sisältävät yhtiön strategian mukaisesti ulkomaisten investointien hakemiseen liittyvät toimenpiteet.

Culminatum Innovation Ltd Oy:n toiminnan tullessa loppuun kesällä 2014 pääkaupunkiseudun kuntien kaupunginjohtajat päättivät kokouksessaan 13.5.2014 uudistaa yhtiön toimintamallin vastaamaan metropolialueen kilpailukykystrategian tavoitteita ja laajentaa  Greater Helsinki Promotion Ltd Oy:n toimintaa pääkaupunkiseudun yhteisten kehittämistehtävien hoitoon. Uudistuneen yhtiön tehtävänä on kehittää pääkaupunkiseutua kansainvälisesti kiinnostavana ja houkuttelevana liiketoiminta- ja innovaatioympäristönä. Tarkoitus on aloittaa uudistuneen organisaation mukainen toiminta vuoden 2015 alusta.

Valmistelussa lähdettiin siitä, että yhtiön toiminnan laajenemisen johdosta rahoitus on kokonaisuudessaan suurempi kuin aiemmin Greater Helsinki Promotion Ltd Oy:n runkosopimuksessa sovittu rahoitus. Lisärahoitus vastaa suunnilleen aikaisempaa Helsingin kaupungin Culminatum Innovation Ltd Oy:lle myöntämää rahoitusta.

Yhtiön nimi säilyy toistaiseksi entisenä, mutta osakassopimuksessa varaudutaan siihen, että yhtiökokous voi tarpeen vaatiessa nimen muutoksesta. Yhtiön omistuspohja ja omistusosuudet pysyvät ennallaan

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat päättivät myös runkosopimuksen sijasta siirtyä osakassopimusmalliin. Uusi osakassopimus sisältää vuoden 2015 osalta entisen runkosopimuksen mukaiset toimet ja niiden rahoituksen mutta sen lisäksi myös yhtiön uuden toimintamallin mukaiset toimenpiteet sekä rahoituksen elinkeino- ja innovaatiotoiminnan kehittämiseksi valituilla painopistealueilla, myös vuodesta 2016 eteenpäin.

Yhtiö tuottaa kaupunkien ja metropolialueen tavoitteisiin perustuvia palveluja osakkaille ja yrityksille. Omistajat sitoutuvat rahoittamaan näiden palvelujen tuottamista minimissään 2,9 miljoonalla eurolla vuosittain.

Rahoitusosuudet jakautuvat osakkaiden kesken seuraavasti:

Helsingin kaupunki 45 %;

Espoon kaupunki 23,5 %;

Vantaan kaupunki 19 %;

Kauniaisten kaupunki 1,50 %;

Uudenmaan liitto 11%.

Uuden osakassopimuksen mukainen rahoitusosuuksien jako vastaa nykyistä jakoa.

Mikäli omistajien rahoitusosuudet kasvavat edellä mainitusta, siitä sovitaan erikseen laadittavassa sopimusliitteessä.

Yhtiön toiminnalliset tavoitteet jakautuvat kahteen palvelualueeseen seuraavasti:

1.     kansainvälisten investointien hankinta, johon kuuluvat Helsingin seudulle tehdyt ulkomaiset investoinnit, joihin yhtiö on myötävaikuttanut, investointien tuomat tai turvaamat työpaikat sekä investointien ja työpaikkojen vuosittain tuomat suorat verotulot Helsingin seudun kunnille
 

2.     elinkeino- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen valituilla painopistealueilla, kuten innovaatioallianssien/kehittämisfoorumien toiminnan organisointi ja kehittämistoimien käynnistäminen, merkittävien kehittämiskokonaisuuksien tai -ohjelmien luominen sekä uusien liiketoimintojen saaminen uusien yritysten, uudistuneiden tao laajentuneiden liiketoimintojen tai uusien työpaikkojen kautta.

Muut kaupungit ja Uudenmaan Liitto ovat omalta osaltaan jo hyväksyneet vuotta 2015 koskevan rahoituksen.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Nyrki Tuominen, elinkeinopäällikkö, puhelin: 310 36255

nyrki.tuominen(a)hel.fi

Liitteet

1

GHP osakassopimus 2015-2017

2

GHP runkosopimus 2014-2017

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Greater Helsinki Promotion

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566