Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

02.02.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 126

Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Helen Oy:n hakemuksesta betonimurskeen hyötykäyttöön maanrakenteissa Hanasaaren voimalaitosalueella

HEL 2014-012693 T 11 01 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle seuraavan lausunnon Helen Oy:n hakemuksesta betonimurskeen hyötykäytöstä maarakenteissa Hanasaaren voimalaitosalueella sekä lupaa toiminnan aloittamisesta muutoksenhausta huolimatta.

Kaupunginhallitus toteaa, että Helsingin kaupungin ympäristölautakunta on 25.11.2014 kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisena antanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolle lausunnon betonimurskeen hyötykäytöstä maarakenteissa Hanasaaren voimalaitosalueella ja toiminnan aloittamisesta muutoksen hausta huolimatta.

Kaupunginhallitus viittaa ympäristölautakunnan lausuntoon ja toteaa puoltavansa Helen Oy:n hakemusta ympäristökeskuksen lausunnossa esitetyn mukaisesti.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Helsingin toimipaikka)

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lausuntopyyntö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Helsingin kaupunginhallituksen sekä kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Helen Oy:n (Helsingin Energian) ympäristölupahakemuksesta betonijätteen hyödyntämiseen Hanasaaren voimalaitosalueella sekä toiminnan aloittamiseen muutoksenhausta huolimatta.

Esittelijä toteaa, että ympäristölautakunta on 25.11.2014 kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena antanut Etelä-Suomen aluehallintoviranomaiselle lausunnon Helen Oy:n hakemuksesta.

Hakemuksen pääasiallinen sisältö

Helen Oy on hakenut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta lupaa betonimurskeen hyötykäyttöön maarakenteissa Hanasaaren voimalaitosalueella sekä lupaa toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta.

Hanasaaren voimalaitosalueella vuosina 1986 - 1998 käytössä ollut Hanasaaren A-voimalaitos purettiin vuonna 2008. Purkamisen yhteydessä poistettiin myös voimalaitoksen betoniset perustukset, jotka murskattiin ja välivarastoitiin voimalaitosalueelle.

Ympäristölupa koskee murskatun betoniperustusjätteen hyödyntämistä maarakentamisessa Hanasaaren voimalaitosalueella. Rakennuskohde sijaitsee puretun Hanasaari A-voimalaitoksen kohdalla kivihiilen avovaraston vieressä. Aluetta on tarkoitus käyttää voimalaitosalueen päällystämättömänä varastokenttänä. Hyödynnettävän betonijätteen määrä on noin 18 000 tonnia ja laadultaan se täyttää pääosin eräiden jätteiden hyödyntämisestä maarakentamisessa annetun valtioneuvoston asetuksen (591/2006) ja sen säädösmuutoksen (VNA 403/2009) vaatimukset.

Helen Oy hakee lupaa toiminnan aloittamiseksi mahdollisista valituksista huolimatta.

Alueen kaavoitustilanne      

Helen Oy:n Hanasaaren voimalaitostoiminnat sijaitsevat Sörnäisissä Helsingin kaupungin 10. kaupunginosassa Helsingin kaupungin omistamilla ja Helen Oy:n hallitsemilla kiinteistöillä. Hakemus koskee ranta-aluetta, jolla ei ole asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. Sörnäistenrannan ja Hermanninrannan osayleiskaavassa 11.11.2009 alue on energiahuollon aluetta.

Hyötykäytön ympäristövaikutukset

Hakijan mukaan hyötykäyttö ei aiheuta ympäristön pilaantumista eikä haittaa yleiselle tai yksityisille eduille.

Saadut lausunnot

Ympäristölautakunta on ympäristönsuojeluviranomaisena antanut lausuntonsa 25.11.2014. Kaupunkisuunnitteluvirasto on 7.1.2015 antamassaan lausunnossa todennut puoltavansa luvan myöntämistä. Kiinteistövirasto on ilmoittanut 28.1.2014, ettei sillä ole huomautettavaa hakemuksesta.

Esittelijän lausunto

 

Esittelijä viittaa ympäristölautakunnan lausuntoon ja esittää lupahakemusta puollettavaksi. Ympäristölautakunnan (ja kaupunkisuunnitteluviraston) lausunnoissaan esittämiin seikkoihin on syytä kiinnittää huomiota.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Helsingin toimipaikka)

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätöshistoria

Kaupunkisuunnitteluvirasto 7.1.2015

HEL 2014-012693 T 11 01 00 00

ESAVI/6366/04.08./2014

Hakija

Helsingin Energia (jättöpäivämäärä 20.10.2014)

Rakennuspaikka

10. kaupunginosan (Sörnäinen) kiinteistö 91- 432-5-2 (Parrukatu 1-3, 00540 Helsinki)

Haettu toimenpide

Helsingin Energia hakee ympäristölupaa käyttää betoniperustusjätettä maanrakentamisessa Hanasaaren voimalaitosalueella.

Alueen kaavatilanne

Alue on asemakaavoittamatonta ja se on Helsingin Energian hallinnassa.

Hakemus koskee ranta-aluetta, jolla ei ole asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. Ympäristönsuojelulain 12 §:n mukaan alueella, jolla on voimassa oikeusvaikutteinen yleiskaava, on katsottava, ettei toiminnan sijoittaminen vaikeuta alueen käyttämistä kaavassa varattuun tarkoitukseen. Sörnäistenrannan ja Hermanninrannan osayleiskaavassa 11.11.2009 alue on energiahuollon aluetta.

Selostus

Helsingin Energia hakee lupaa hyödyntää 18 000 tonnia vuonna 2008 puretun Hanasaari A-voimalaitoksen perustuksista peräisin olevaa betonimursketta maanrakentamisessa Hanasaaren voimalaitosalueella. Betonimurskeella on tarkoitus täyttää voimalaitoksen jäljiltä oleva syvänne. Kohteen käyttötarkoitus on välivarastointikenttä voimalaitoksen toimintaa varten.

Alueen länsiosa on mereltä vallattua täyttömaata ja alueen itäosa on vanhan saaren päälle tehtyä täyttöä. Nykytilanteessa alueen keskellä on Hanasaari -A -voimalaitoksen purkukuoppa ja voimalaitoksen purun yhteydessä murskatun betonimurskeen varastointikasa.

Lausunto

Kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosasto toteaa, ettei toiminnan sijoittaminen vaikeuta alueen käyttämistä osayleiskaavassa osoitettuun tarkoitukseen. Betonimurskeen käytölle ei ole asemakaavallista tai kaupunkikuvallista estettä. Mursketta voidaan hyötykäyttää rakenteessa. Betonimurske on geoteknisesti hyvä rakennusmateriaali, se on kantavaa ja osa luokitelluista murskeista uudelleensitoutuvaa, mikä edelleen lisää kantavuutta. Putkijohtojen ympärillä/päällä ei pitäisi käyttää uudelleensitoutuvia betonimurskeita.

Hanasaaren A-voimalaitoksen purkamisen yhteydessä on kunnostettu pilaantunutta maata. Täytettävän alueen sijainti ja syvyys sekä täyttöön käytettävän aineksen laatu on syytä dokumentoida selkeästi ja tarvittaessa myös merkittävä karttoihin ja maastoon siten, että täyttöalue on helposti erotettavissa alueista, jotka ovat vielä puhdistamatta.

Kaupunkisuunnitteluvirasto puoltaa hakemusta.

Lisätiedot

Pia Kilpinen, arkkitehti, puhelin: 310 37443

pia.kilpinen(a)hel.fi

Helena Färkkilä-Korjus, diplomi-insinööri, puhelin: 310 37325

helena.farkkila-korjus(a)hel.fi

Kaarina Laakso, diplomi-insinööri, puhelin: 310 37250

kaarina.laakso(a)hel.fi

 

Ympäristölautakunta 25.11.2014 § 350

HEL 2014-012693 T 11 01 00 00

ESAVI/6366/04.08/2014

Päätös

Ympäristölautakunta, joka on Helsingin kaupungin ympäristönsuojelu- ja terveydensuojeluviranomainen, päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon koskien Helsingin energian ympäristölupahakemusta betonijätteen hyödyntämisestä Hanasaaren voimalaitosalueella sekä toiminnan aloittamista muutoksenhausta huolimatta.

Liitteenä oleva lupahakemus koskee Hanasaari A-voimalaitoksen perustusten purkamisessa syntyneen betonimurskeen käyttöä purkamisessa aikoinaan syntynee kuopan täyttämisessä. Voimala on purettu jo vuonna 2008. Alunperin betonimurske oli tarkoitus käyttää Hanasaaren voimalaitosalueelle rakennettavien kivihiilisiilojen perustusten rakentamisessa. Siilohanketta ei toteutettu. Betonijäte on siten Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja  ympäristökeskuksen suostumuksella ollut varastoituna alueella vuodesta 2008.

Sijoituspaikka on asemakaavoittamattomalla alueella. Voimassaolevassa yleiskaavassa Hanasaaren kärki, jossa betonimurskeen sijoitusalue sijaitsee, on osoitettu asuinkäyttöön. Kivihiilen avovarastot säilyvät kaupunginvaltuuston päätöksellä niin kauan kuin Hanasaaren B-voimalaitos on tuotantokäytössä. Kaavoitus ei etene ennen sitä ja murskeen sijoitusalue jää toistaiseksi varastokentäksi. Kaavoitustilannetta on kuvattu tarkemmin hakemuksessa.

Hyödynnettävän murskeen haitta-ainepitoisuudet on tutkittu purkamisen jälkeen vuonna 2008. Osassa perustuksia mineraaliöljypitoisuudet olivat hyötykäytön kannalta liian korkeita. Se osa purkujätteestä vietiin heti purkamisen jälkeen Ämmässuon kaatopaikalle.  Muussa osassa purkujätettä haitta-ainepitoisuudet ja -liukoisuudet olivat pieniä lukuun ottamatta fluoridin liukoisuutta yhdessä näytteessä. Ylitys on vähäinen, minkä vuoksi betonimurskeen käyttö on VTT:n arvion mukaan hyväksyttävää ns. päällystetyssä rakenteessa.

Kuoppa, johon betonimurske aiotaan sijoittaa, on syvimmältä kohdaltaan 0,6 metriä pohjaveden (meriveden) tason yläpuolella. Sijoitettava määrä on noin 18 000 tonnia eli noin 8 000 m³. Kuopan pohjalle laitetaan suodatinkangas. Sen päälle tulee enintään 2 metrin murskekerros ja sen päälle 0,15 metriä kivimursketta. Hakija ei pidä murskeen sijoituspaikan päällystämistä perusteltuna.

Hankkeen työnaikaiset ympäristövaikutukset ovat vähäiset. Lähin asuinalue on 300 metrin päässä työkohteesta. Pölyhaittaa torjutaan kastelemalla. Rakenteeseen tehdään louheesta kolme betonimursketäytön läpi ulottuvaa imeytyskaivoa sadeveden poisjohtamista varten.

Ympäristölautakunnan lausunto

Ympäristölautakunnalla ei pääosin ole huomautettavaa Helsingin energian ympäristölupahakemuksen johdosta. Betonimurskeen sijoitusalue tulee kuitenkin VTT:n näkemykseen perustuen päällystää.

Toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta on perusteltua. Toiminnassa on kyse yksittäisestä lyhytaikaisesta hankkeesta, josta ei aiheudu haittaa, eikä toiminnan aloittaminen tee muutoksenhakua hyödyttömäksi.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta, koska se koskee asian valmistelua (kuntalaki 91 §).

Käsittely

25.11.2014 Ehdotuksen mukaan

Esteelliset: Leo Stranius

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Hannu Arovaara, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32014

hannu.arovaara(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566