Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

32/2014

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/3

 

15.09.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 935

Hannu Oskalan toivomusponsi Roihuvuoren ala-asteen rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseksi

HEL 2013-009414 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 9.6.2013 (251 §) hyväksymän toivomusponnen (Hannu Oskala) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijän perustelut

 

Hyväksyessään 9.6.2013 (251 §) Roihuvuoren ala-asteen koulun perusparannuksen hankesuunnitelman kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

" Kvsto edellyttää että Roihuvuoren ala-asteen peruskorjauksen yhteydessä selvitetään mahdollisuudet rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseksi ja sisätilaratkaisujen uudistamiseksi tarpeen niin vaatiessa. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta sijoittaa katolle aurinkopaneeleja." (Hannu Oskala)

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Toivomusponnen johdosta on saatu kiinteistöviraston lausunto. Esittelijä viittaa saatuun lausuntoon ja toteaa seuraavaa:

Perusparannuksen sisältö

Roihuvuoren ala-asteen koulun perusparannuksen 18.3.2010 päivätty ja 12.4.2013 lisälehdellä täydennetty hankesuunnitelma hyväksyttiin kaupunginvaltuuston päätöksellä 19.6.2013 (§251).

Hankesuunnitelman mukaisen perusparannuksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on ollut parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Tähän pyritään parantamalla yläpohjan lämmöneristystä, uusimalla lasi/lasitiiliseinien rakenne paremmin lämpöä pitäväksi, rakentamalla uusi lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihtojärjestelmä sekä uusimalla valaistus ajanmukaisilla energiatehokkailla valaisimilla. Energian kulutusta vähennetään myös varustamalla ilmanvaihto ja valaistus automatiikalla, joka säätää niiden käyttöä tarpeen mukaiseksi mm. läsnäolotunnistimien avulla.

Hankesuunnitelman lisälehden mukaisesti hankkeeseen on sisällytetty rakennuksen julkisivujen kaikkien betoniulkokuorien ja lämmöneristeiden uusinta, missä yhteydessä ulkoseinien lämmönpitävyyttä parannetaan kokonaisuudessaan.

Perusparannuksen yhteydessä on suunniteltu uudistettavaksi yleis- ja aineopetustilojen varustus nykyisten pedagogisten ja turvallisuuteen liittyvien vaatimusten mukaiseksi. Koulun keittiötä laajennetaan ja sen varustus uusitaan nykyiset työturvallisuus- ja hygieniavaatimukset täyttäväksi. Oppilaille rakennetaan riittävä määrä wc-tiloja, joilla korvataan purettava erillinen wc-rakennus. Nämä parannukset edellyttävät tilamuutoksia, joiden suunnittelussa on otettu huomioon rakennukselle asetetut suojelutavoitteet.

Aurinkopaneeleiden sijoittaminen katolle

Kaupunginvaltuuston päätöksen yhteydessä hyväksytyssä toivomusponnessa on edellytetty selvitettäväksi mahdollisuutta sijoittaa rakennuksen katolle aurinkopaneeleita. Suunnittelun kuluessa on päädytty siihen, että aurinkopaneelien sijoittaminen katolle ei ole mahdollista seuraavista syistä. Rakennuksen kattoa kannattavat korkeat kattopalkit, joiden jänneväli on pitkä. Palkkien kantavuus ei kestä ylimääräistä lisäpainoa, vaan ne ovat jo nyt kantavuutensa ylärajoilla. Kattorakenteissa tapahtuu jatkuvaa liikettä lumikuorman ja lämmönvaihteluiden vuoksi. Katolle ei voida asentaa aurinkopaneeleita myöskään läpivientien vuotoriskien ja huollon (lumien poisto) vuoksi.

Lopuksi

Esittelijä toteaa vielä, että kiinteistöviraston tilakeskus on jatkanut hankkeen suunnittelua hankesuunnitelman mukaisesti yhteistyössä opetusviraston ja HKR-Rakennuttajan kanssa. Hankkeen yhteydessä parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta sekä uudistetaan sisätilaratkaisut vastaamaan nykyisiä koulurakennukselle asetettavia vaatimuksia, kuten toivomusponnessa on edellytetty. Tilakeskus ei pidä mahdollisena sijoittaa rakennuksen katolle aurinkopaneeleja.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Liitteet

1

Oskala Hannu, toivomusponsi 1, Kvsto 19.6.2013 § 251 (asia Kaj 14)

2

Kiinteistöviraston lausunto Roihuvuoren peruskoulun peruskorjaukseen liittyvän toivomusponnen johdosta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toivomusponnen esittäjä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Kiinteistövirasto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566