Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2014

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/11

 

10.02.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 182

Suunnitelma Checkpoint Helsinki -hankkeen ja Helsingin juhlaviikot -festivaalin yhteistyön toimintamallista vuosiksi 2013-2015

HEL 2013-013771 T 02 05 02

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Tuula Saxholm, rahoitusjohtaja, puhelin: 310 36250

tuula.saxholm(a)hel.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi suunnitelman Checkpoint Helsinki -hankkeen ja Helsingin juhlaviikot -festivaalin yhteistyön toimintamallista. Toimintamallin tavoitteena on edistää julkisia visuaalisen taiteen tapahtumia vuosina 2013-2015. Samalla kaupunginhallitus päättänee myöntää Helsingin juhlaviikoille 250 000 euroa vuosittain vuosina 2014-2015 talousarviokohdasta (1 04 02) Käyttövarat, Khn käytettäväksi (projektirakenneosa 1 04 02 00 657) Checkpoint Helsingin hankkeiden toteuttamiseksi toimintamallin mukaisesti siten, että Checkpoint Helsingin tapahtumien sisällöt ja budjetit rajataan yhteistyössä toimintakausi (kalenterivuosi) kerrallaan ja tapahtumista viestitään erikseen hankekohtaisesti sovittavalla tavalla.

 

Esittelijä

Kaupunginhallitus kehotti (2.9.2013 § 863) Helsingin juhlaviikkoja yhdessä Checkpoint Helsingin kanssa suunnittelemaan Helsingin juhlaviikkojen yhteyteen toteutettavan yhteistyön toimintamallin edistämään julkisia visuaalisen taiteen tapahtumia. Samalla kaupunginhallitus päätti myöntää Helsingin Juhlaviikoille 200 000 euroa talousarviokohdasta (1 04 02) Käyttövarat, Khn käytettäväksi (projektirakenneosa 1 04 02 00 657) kohdistamiseksi Checkpoint Helsingin hankkeisiin vuonna 2013 ja, että vuosien 2014-2015 tuen suuruudesta päätetään em. suunnitelman tultua kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Helsinki-viikon säätiö on lähettänyt kaupunginhallitukselle suunnitelman Checkpoint Helsinki -hankkeen ja Helsingin juhlaviikot -festivaalin väliseksi yhteistyöksi projektikaudeksi 2013-2015 ja Checkpoint Helsingin hankesuunnitelman vuosiksi 2014-2015. Samalla Helsinki-viikon säätiö hakee kaupunginhallitukselta Checkpoint Helsingin visuaalisen taiteen tapahtumiin kohdistuvaa hankerahoitusta vuosille 2014-2015 yhteensä 800 000 euroa.

Helsinki-viikon säätiö/ Helsingin juhlaviikot ja Checkpoint Helsinki

Tavoitteet

Toimintamallin tavoitteena on, että Helsingin juhlaviikot ja Checkpoint Helsinki kehittävät Helsingissä tapahtuvaa kuvataidetoimintaa toteuttamalla yhteistyössä julkisia visuaalisen taiteen tapahtumia. Tilapäisluonteisia teoksia, tapahtumallisuutta sekä produktiokohtaista teostuotantoa toteutetaan erikseen sovittavina ajankohtina, mutta kuitenkin siten, että vähintään yksi suuren mittakaavan tapahtuma järjestetään kerran vuodessa juhlaviikkojen aikaan.  Juhlaviikot tarjoaa Checkpoint Helsinki -projekteille laajan yleisöpohjan tapahtuma-alustan ja näkyvyyttä. Checkpoint Helsinki toteuttaa sovitussa laajuudessa eriluonteisia projekteja vuoden 2014 aikana ja osallistuu lisäksi osatuottajana erilaisiin yhteistuotantoihin muiden toimijoiden kanssa. Vuonna 2015 projektien lukumäärä ja toiminnan volyymi pysyy samalla tasolla kuin vuonna 2014 samoin kuin organisaation tuottaman taiteen näkyvyys ja tapahtumien sijoittuminen ympäri vuoden.  Kansainvälisesti asetut korkeatasoiset tavoitteet ja toiminnan tavoittelemat korkeatasoiset ja mielenkiintoiset taideteokset ja         
-produktiot leimaavat vuoden 2015 kuraattoreiden suunnittelemaa ohjelmistoa. Ohjelmistoon kuuluu vuosina 2014-2015 sekä näyttelytiloissa esitettäviä tuotantoja että keskellä kaupunkia tapahtuvia yleisöjä tavoittavia projekteja.

Hallinto

Helsingin juhlaviikot ostaa tapahtumien toteutuspalvelut Checkpoint Helsinki -organisaatiolta sisältäen mm. taiteilijoiden ja muiden oikeuksien haltijoiden kanssa tehtävät sopimukset, operatiivisen koordinoinnin ja teknisen toteutuksen. Tapahtumien sisällöt suunnitellaan yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen ja Checkpoint Helsingin kanssa yksi toimintakausi (kalenterikausi) kerrallaan määrärahojen puitteissa. Tapahtumat ovat osa Checkpoint Helsingin taloushallintoa siten, että jokaiselle hankkeelle perustetaan kirjanpitojärjestelmään oma erillinen kustannuspaikka projekti- tai kululajikohtaisten kulujen ja tuottojen erittelemiseksi. Helsingin juhlaviikot osallistuu festivaaliyhteyden puitteissa lisäksi hankkeiden viestintään ja markkinointiin sekä vastaa tuotantosuunnitelman toteutumisen seurannasta.

Toiminta perustuu verkostoihin ja teostuotannot toteutetaan mahdollisimman pitkälle yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa hyödyntämällä Helsingin kulttuurielämän vahvaa tuntemusta ja samalla olemassa olevia resursseja ja tiloja. Kunkin teoksen vaativat resurssit, materiaalit, tuotanto- ja esitystilat, markkinointistrategiat, yleisötyömenetelmät ja teosdokumentaation tavat vaihtelevat tapauskohtaisesti.

Talousarvio

Helsingin juhlaviikkojen ja Checkpoint Helsingin kuvataidetapahtumia rahoitetaan osin Helsingin kaupungin hankerahoituksen turvin kolmen vuoden ajan erityisrahoituksella. Checkpoint Helsinki
-kuvataidehankkeen toteuttaminen edellyttää vuosina 2014-2015 Helsingin kaupungilta perusrahoitusta ja sitoutumista tuotantoon, niiden dokumentointiin, yhteistyöhön ja julkaisuihin. Toimintamalli edellyttää Checkpoint Helsingin tämän lisäksi hankkivan aktiivisesti toimintaansa ja projekteihinsa muuta rahoitusta soveltaen esimerkiksi juhlaviikkojen parhaita käytäntöjä varainhankinnasta. Yritysyhteistyörahoituksen osalta Checkpoint Helsingin tulee huomioida Juhlaviikkojen sponsoreiden toimialarajat.

Johtopäätökset

Helsinki-viikon säätiö näkee yhteistyössä mahdollisuuksia kehittää Helsinkiä kuvataidekaupunkina ja saada Helsinkiin kansainvälistä kuvataidetta ja näkyvyyttä ja vahvistaa kansainvälisen kuvataiteen osuutta juhlaviikkojen ohjelmistossa. Neuvotteluja myös Helsinki Design Week -tapahtuman liittämisestä juhlaviikkojen ajankohtaan käydään tavoitteena toimintamalli, joka vahvistaisi pohjoismaisen nykyaikaisen muotoilun osuutta juhlaviikkojen ohjelmistossa ja muuttaisi Helsingin kaupunkikuvaa desingkaupunkina työpajoineen, näyttelyineen ja studiovierailuineen.

Checpoint Helsingin yhdistysmuotoiseksi vuoden 2013 alussa järjestäytynyt toteuttajakunta on toistaiseksi keskittynyt pääasiassa sisältösuunnitteluun. Teostuotannossa keskitytään joko tilapäisteoksiin ja tapahtumallisuuteen tai mahdollisesti yhteistyöhön muiden kulttuuripalveluiden tuottajien kanssa. Selkeä ja kirkas julkisuuskuva puuttuu edelleen ja toimintaa leimaa jatkuva kehittäminen ja toiminnan vakiinnuttaminen kulttuuripalvelujen tuottajana. Tuotantoneuvotteluja käydään eri taiteilijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa jatkuvasti, mutta ohjelmiston lopullinen muoto ja laajuus on vielä avoin vuosille 2014-2015 ja suuresti riippuvainen kaupungin hankkeelle osoittaman rahoituksen tasosta ao. vuosina.

Hankekaudella 2014-2015 Checkpoint Helsingin rahoituspohjaa tulee vahvistaa ulkopuolisien rahoituksen osalta. Resursseja kohdentuu liikaa organisaation perusrakenteeseen, jolloin itse toiminnan osuus koko hankkeen kustannuksista jää talousarviossa  ao. vuosina suhteellisen pieneksi. Yritysyhteistyöstä eri rahoituslähteiden kanssa on käyty ja käydään edelleen, mutta selkeä pitkäntähtäimen rahoitussuunnitelma puuttuu edelleen. Omarahoitus on olematon ja toimintamalli lähtee siitä perusolettamuksesta, että kaupunki tukee hanketta merkittävällä perusrahoituksella jatkossakin.

Checkpoint Helsingin tulee panostaa vahvasti yhteistyökauden käynnistyessä selkeämpien toiminta-, rahoitus- ja päätöksentekomallien luomiseen.  Hankkeen ja toimintamallin onnistumista tulee arvioida vuosittain. Mahdollisesta jatkorahoituksesta päättäminen tulee tapahtua hankkeesta saatujen kokemusten ja arvioiden perusteella kaupungin strategiaohjelman tavoitteiden ja taloudellisen liikkumavaran puitteissa.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Tuula Saxholm, rahoitusjohtaja, puhelin: 310 36250

tuula.saxholm(a)hel.fi

Liitteet

1

Checkpoint Helsingin visuaalisen taiteen tapahtumiin kohdistuva hankerahoitushakemus

2

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 17 k., JulkL 24 § 1 mom 20 k.)

3

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 17 k., JulkL 24 § 1 mom 20 k.)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Checkpoint Helsingin tukiyhdistys ry

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Helsingin juhlaviikot

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Talpa

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566