Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

45/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/4

 

16.12.2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1342

Selvitys kaupungin avustusten ja tukien myöntämisen keskittämisestä kaupunginhallitukselle

HEL 2013-015599 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Pia Halinen, controller, puhelin: 310 25718

pia.halinen(a)hel.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee, että asukasyhdistysten ja kaupunginosaseurojen sekä asukastaloja ylläpitävien tahojen avustaminen keskitetään kaupunginhallitukselle avustustyöryhmän ehdotusten mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee, että 1.1.2014 toimintansa aloittava kaupunginkanslian osallisuus ja neuvontayksikkö hoitaa asukasosallisuuteen liittyvää avustuskokonaisuutta kaupunginhallituksen tukena.

Samalla kaupunginhallitus päätti kehottaa kaupunginkansliaa valmistelemaan yhteistyössä sosiaali- ja terveysviraston, nuorisoasiainkeskuksen, liikuntaviraston, opetusviraston, varhaiskasvatusviraston, kulttuurikeskuksen, ympäristökeskuksen ja pelastuslaitoksen kanssa yhtenäiset ja läpinäkyvät avustuskriteerit  asukasyhdistyksille ja kaupunginosaseuroille.

Esittelijä

Helsingissä avustusta saavat tahot tukevat ja täydentävät omalla toiminnallaan lautakuntien ja virastojen toimialaan kuuluvien palveluiden toteutumista tai korvaavat viraston helsinkiläisille tarjoamia palveluja.

Avustusten myöntämisessä noudatetaan kaupungin yleisohjetta (Khs 12.12.2011). Tämän lisäksi jokaisella avustusta myöntävällä virastolla on kunkin lautakunnan erikseen hyväksymät kriteerit avustusten myöntämiselle.

Avustusten käsittelyn kokonaisprosessi etenee osana kaupungin suunnittelukelloa. Helsingin vuoden 2013 avustusmäärärahakokonaisuus on 66 miljoonaa euroa ja avustuksia myöntäviä virastoja on 11.

Vuosittain hakemuksia saapuu käsiteltäväksi yhteensä noin 3 000 kappaletta noin 1 700 hakijalta. Avustukset käsitellään sähköisellä käsittelyjärjestelmällä, joka on kehitetty avustusta myöntävien virastojen kanssa yhteistyössä. Kaupungin sähköinen avustusjärjestelmä otettiin käyttöön 1.1.2012. Sähköinen hakeminen on ensisijainen tapa hakea kaupungin avustuksia. Sähköisestä käsittelyjärjestelmästä virastot voivat tarkastaa, etteivät hakijat saa avustusta samaan käyttötarkoitukseen jo toisesta virastosta.

Vuoden 2013 avustushakemusten kokonaisuus muodostuu 2843 hakemuksesta (15.10.2013 mennessä saapuneet). Näistä on erotettavissa 124 hakijaa, jotka hakevat avustusta useammasta kuin yhdestä virastosta.

Suurin osa näistä avustusten hakijoista on järjestöjä (84 kpl), jotka hakevat avustusta oman toimialansa virastosta ja tämän lisäksi erillistä avustusta jonkin yksittäisen tapahtuman järjestämiseen. Lisäksi urheiluseurat ja muut seurat, jotka päätoimintansa lisäksi järjestävät koululaisten iltapäivätoimintaa saavat avustusta kahdesta virastosta (22 kpl).

Kokonaisuudesta on erotettavissa asukasyhdistykset ja kaupunginosaseurat (15 kpl), jotka saavat avustusta useammasta kuin yhdestä virastosta. Näiden lisäksi on muutama järjestö (3 kpl), joiden toiminta kokonaisuudessaan ei kuulu minkään toimialan alle, em. järjestöt hakevat avustusta 3-5 virastosta.

Selkeyttävänä toimenpiteenä on osittainen avustusten keskittäminen. Tämä lisää avustuskokonaisuuden hahmottamista ja selkeyttää hallintokuntien rajat ylittävien toimintamuotoja avustamisen yhteydessä. Samalla toiminnan tehokkuus lisääntyy ja resurssit virastoissa voidaan kohdentaa tehokkaammin. Myös laadun ja vaikuttavuuden arviointi on selkeämpää.

Avustettavan järjestön kannalta hakemusten käsittelyn osittainen keskittäminen on selkeä parannus nykyiseen toimintatapaan. Keskittäminen tuo avustusvalmistelun lähemmäksi hakijaa ja parantaa asiakaspalvelua.

Työryhmä ehdottaa, että asukasyhdistysten ja kaupunginosaseurojen avustaminen keskitettäisiin kaupunginhallitukselle. Keskushallinnon uudistuessa toimintansa aloittava osallisuus ja neuvontayksikkö on luonteva taho arvioimaan asukasosallisuuteen liittyvää avustuskokonaisuutta kaupunginhallituksen tukena.

Aikaisemmin sosiaalilautakunta ja sosiaaliviraston taloudellisen tuen päällikkö sekä vuonna 2013 sosiaali- ja terveyslautakunta on myöntänyt järjestöavustusta vakiintuneeseen asukastalotoimintaan määrittelemättä käyttötarkoitusta tarkemmin. Käytännössä näitä avustuksia on myönnetty pääasiassa yleiskatteisesti tai vuokra- ja palkkakustannusten kattamiseen. Järjestöavustuksin on tuettu myös esimerkiksi erilaisia kyläpäiviä tai -tapahtumia.

Osittainen avustuskokonaisuuden keskitys toteutuisi vuoden 2015 alusta. Keskittäminen valmistellaan vuoden 2014 aikana yhdessä hallintokuntien kanssa. Ehdotus on yhtenevä aluetyöryhmän työryhmän näkemysten kanssa.

Kaupunginhallitukselle ehdotetaan keskitettäväksi myös sellaiset avustukset, joiden toimiala ei ole selkeästi yksittäisen viraston toimialaan kuuluvaa toimintaa.

Selvityksen pohjalta voidaan todeta, että tältä osin avustusten hakumenettelyä tulisi tehostaa ja ohjeistusta selventää. Avustustenkäsittelyprosessi on liian raskas niiden hakijoiden osalta, jotka toimintansa monimuotoisuuden vuoksi asioivat useamman viraston kanssa. Toimintatapa ei ole taloudellisesti kannattava ja siihen sitoutuu paljon resursseja niin hakijan kuin käsittelijöidenkin osalta. Samalla kokonaisnäkemys moniavustettavien osalta hämärtyy.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Pia Halinen, controller, puhelin: 310 25718

pia.halinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustustyöryhmän loppuraportti

Tiedoksi; Muutoksenhakukielto, Valmistelu

Sosiaali- ja terveysvirasto

Nuorisiasiainkeskus

Liikuntavirasto

Kulttuurikeskus

Varhaiskasvatusvirasto

Opetusvirasto

Ympäristökeskus

Pelastuslaitos

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566