Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

42/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/4

 

25.11.2013

 

 

 

 

 

 

§ 1263

Yleiset ennakkoäänestyspaikat Helsingissä europarlamenttivaaleissa 2014

HEL 2013-013596 T 00 00 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä Itella Oyj:n sopimustarjouksen ja määrätä sopimustarjouksessa esitettyjen 16 Itella Oyj:n toimipisteen (esityslistan tämän asian liite 4) Helsingin kaupungin yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi europarlamenttivaaleissa 2014 liitteessä yksilöitynä aikana.

Kaupunginhallitus päätti lisäksi määrätä Arabianrannan, Etelä-Haagan, Jakomäen, Laajasalon, Maunulan, Oulunkylän, Paloheinän, Pitäjänmäen, Pohjois-Haagan, Suutarilan, Tapulikaupungin, Vallilan ja Viikin kirjastot, Kulttuurikeskus Stoassa sijaitsevan Itäkeskuksen kirjaston, Mellunmäen kulttuuritila Mellarin, Myllypuron mediakirjaston, Pasilan pääkirjaston, Pihlajamäen nuorisotalon ja Kaupungintalon yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi esityslistan tämän asian liitteestä 5 ilmenevänä aikana.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 310 64572

veera.reuna(a)hel.fi

Timo Lindén, kaupunginasiamies, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikeusministeriön kirje europarlamenttivaalit 2014.pdf

2

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 20 k.)

3

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 20 k.)

4

Ennakkoäänestyspaikat Itella ehdotus eurovaalit 2014.pdf

5

Ennakkoäänestyspaikat kaupungin omat ehdotus eurovaalit 2014.pdf

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee hyväksyä Itella Oyj:n sopimustarjouksen ja määrätä sopimustarjouksessa esitettyjen 16 Itella Oyj:n toimipisteen (esityslistan tämän asian liite 4) Helsingin kaupungin yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi europarlamenttivaaleissa 2014 liitteessä yksilöitynä aikana.

Kaupunginhallitus päättänee lisäksi määrätä Arabianrannan, Etelä-Haagan, Jakomäen, Laajasalon, Maunulan, Oulunkylän, Paloheinän, Pitäjänmäen, Pohjois-Haagan, Suutarilan, Tapulikaupungin, Vallilan ja Viikin kirjastot, Kulttuurikeskus Stoassa sijaitsevan Itäkeskuksen kirjaston, Mellunmäen kulttuuritila Mellarin, Myllypuron mediakirjaston, Pasilan pääkirjaston, Pihlajamäen nuorisotalon ja Kaupungintalon yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi esityslistan tämän asian liitteestä 5 ilmenevänä aikana.

Esittelijä

Vaalilain 9 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallitus päättää yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista sekä määrää näiden aukioloajoista vaalilain 48 §:n 1 momentin mukaisesti.

Kunnat voivat täyttää lakisääteisen velvollisuutensa harkintansa mukaan joko omin järjestelyin tai ostamalla tarvittavat palvelut. Vaalilain 188 §:n mukaan oikeusministeriö suorittaa kunnalle kertakorvauksena ministeriön vahvistaman euromäärän jokaiselta vaaleissa äänioikeutetulta kunnan asukkaalta, lukuun ottamatta kunnallisvaaleja. Presidentinvaalissa 2012 oikeusministeriö korvasi 1,9 euroa kustakin vaaleissa äänioikeutetulta helsinkiläisestä.

Kaupungin yleisistä ennakkoäänestyspaikoista on päätettävä niin hyvissä ajoin, että ne voidaan ilmoittaa ja vahvistaa oikeusministeriön ohjeen mukaisesti viimeistään 28.2.2014. Ennakkoäänestyspaikkojen tiedot merkitään Väestörekisterikeskuksen äänestyspaikkarekisteriin, jona toimii vaalitietojärjestelmän pohja- ja paikkatietojärjestelmä. Määräaika johtuu siitä, että äänioikeutetuille postitettavaan ilmoituskorttiin liitetään luettelo äänioikeutetun omassa vaalipiirissä olevista yleisistä ennakkoäänestyspaikoista.

Itella Oyj on toimittanut sopimustarjouksen (liitteet 2 ja 3) Helsingin kaupungin ennakkoäänestyksen järjestämisestä. Itella Oyj ja oikeusministeriö ovat aiemmin neuvotelleet puitesopimuksen ennakkoäänestyksen järjestämisestä. Puitesopimuskäytännöstä on nyt luovuttu. Sen sijaan oikeusministeriö ja Itella Oyj ovat solmineet kaikkia vaaleja koskevan yleisluonteisen yhteistyösopimuksen. Tämä ei aiheuta käytännön muutoksia Itella Oyj:n ja kuntien välisiin sopimuksiin ennakkoäänestyksen järjestämisestä. Itella Oyj on lähestynyt suoraan Helsingin kaupunkia. Itella Oyj:n edustajien kanssa on käyty tarkentavia neuvotteluja ja yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi ehdotetuissa pisteissä on tehty tarkistuksia.

Itella Oyj tarjoaa sopimuksessa Helsingin kaupungille kuudentoista toimipaikan käyttämistä ennakkoäänestykseen (kunnallisvaaleissa 2012 Itella Oyj:n toimipisteitä oli viisitoista). Neuvottelujen ja toimipisteissä tehtyjen tarkastusten perusteella keskusvaalilautakunta pitää tarjottuja konttoreita soveltuvina ennakkoäänestykseen. Kyseiset toimipaikat on lueteltu osoitteineen ja aukioloaikoineen liitteessä 4.

Keskusvaalilautakunta toteaa Itella Oyj:n tarjouksen hyväksymisen olevan tarkoituksenmukaista. Itella Oy:n ennakkoäänestyspisteiden lisäksi yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on Helsingissä syytä täydentää kaupungin omilla ennakkoäänestyspaikoilla. Todettakoon, että Helsingillä oli kunnallisvaaleissa 2008 kymmenen, europarlamenttivaaleissa 2009 kolmetoista, eduskuntavaaleissa 2011 viisitoista, presidentinvaalissa 2012 kuusitoista ja kunnallisvaaleissa 2012 yhdeksäntoista kaupungin omaa ennakkoäänestyspaikkaa. Keskusvaalilautakunta esittää, että europarlamenttivaaleissa 2014 käytettäisiin samoja kaupungin omia yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja kuin kunnallisvaaleissa 2012 ja näin ollen perustettaisiin 19 kaupungin omaa ennakkoäänestyspaikkaa. Tällöin kaupungin omiksi ennakkoäänestyspaikoiksi määrättäisiin Arabianrannan, Etelä-Haagan, Jakomäen, Laajasalon, Maunulan, Oulunkylän, Paloheinän, Pitäjänmäen, Pohjois-Haagan, Suutarilan, Tapulikaupungin, Vallilan ja Viikin kirjastot, Kulttuurikeskus Stoassa sijaitsevan Itäkeskuksen kirjasto, Mellunmäen kulttuuritila Mellari, Myllypuron mediakirjasto, Pasilan pääkirjasto, Pihlajamäen nuorisotalo ja Kaupungintalo.

Kaupungin omat paikat on pyritty sijoittamaan kaupungin omiin tiloihin, jotta varmistettaisiin mm. äänestyspaikkojen pysyvyys, tietoliikenneyhteyksien toimiminen ja kustannuksissa säästäminen. Ennakkoäänestyspaikat on pyritty järjestämään paikkoihin, joissa helsinkiläiset äänestäjät liikkuvat. Erityisen toimiviksi ennakkoäänestyspaikoiksi ovat osoittautuneet kaupunginkirjastot eri puolilla Helsinkiä. Äänestäjät ovat luontevasti ja helposti löytäneet paikalle sekä kokeneet kirjaston sopivaksi paikaksi äänestää. Kirjastoista yleisinä ennakkoäänestyspaikkoina on saatu äänestäjiltä paljon positiivista palautetta. Kaupungin omien yleisten ennakkoäänestyspaikkojen määrä tullee olemaan suurempi kuin ennakkoäänestystä hoitavien Itella Oyj:n toimipisteiden määrä. Tällöin ennakkoäänestysverkosto rakentuu kaupungin kirjastojen ja Itella Oyj:n toimipisteiden varaan. Yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi ehdotetaan 35 paikkaa, jolloin ennakkoäänestyspaikkoja olisi yksi enemmän kuin kunnallisvaaleissa 2012.

Oikeusministeriön ohjeistuksen mukaan ennakkoäänestyspaikan on oltava taloudellisilta ja aatteellisilta kytkennöiltään mahdollisimman puolueeton, jotta mahdollisimman monet äänestäjät sinne mieluusti tulevat. Lisäksi oikeusministeriön ohjeissa painotetaan äänestyspaikan tilan ja sijainnin sopivuutta äänestämiseen sekä järjestyksenpidon että vaalimainontakiellon noudattamisen näkökulmasta. Vaalilain ja oikeusministeriön ohjeiden mukaan vähimmäisvaatimuksena on, että vaalikampanjointi ja -mainonta eivät saa näkyä tai kuulua ennakkoäänestyspaikkaan tai sen ulko-ovelle.

Äänestystilan on oltava sellainen, että vaalisalaisuus ja -rauha säilyvät. Tilan tulee olla myös riittävän tilava, jotta äänestys voidaan toimittaa sujuvasti ja luotettavasti. Mikäli ennakkoäänestystila sijoitetaan sellaiseen paikkaan, jossa on myös muuta toimintaa, tulee huolehtia siitä, että se ei mitenkään häiritse äänestystä. On suositeltavaa, että äänestystoimitusta varten varataan oma huone tai vastaava tila, joka selvästi erotetaan omaksi tilakseen äänestystä varten. Käytännön syistä ennakkoäänestyspaikassa on oltava tietoliikenneyhteys, jonka on toimittava varmasti ja turvallisesti. Lisäksi tilaan on oltava esteetön kulku, jotta liikuntaesteiset henkilöt voivat käydä siellä äänestämässä.

Mahdollisuutta järjestää ennakkoäänestys Helsingissä sijaitseviin suurimpiin kauppakeskuksiin on selvitetty. Tehtyjen selvitysten perusteella kauppakeskukset eivät pysty lupaamaan europarlamenttivaaleihin 2014 tiettyä tilaa ennakkoäänestystä varten oikeusministeriön asettamaan määräaikaan (28.2.2014) mennessä.

Kauppakeskus Itiksen edustaja on ilmoittanut, että näissä vaaleissa ei ole mahdollista sijoittaa ennakkoäänestyspaikkaa Itikseen. Kauppakeskus Kampin edustajan mukaan tilaa ennakkoäänestyspaikalle ei voida luvata näin varhaisessa vaiheessa. Myös Kauppakeskus Forumin edustaja on ilmoittanut, että siellä ei ole vapaita liiketiloja eikä kauppakeskukseen ole mahdollista saada ennakkoäänestyspaikkaa. Kauppakeskus Columbuksen edustajan mukaan siellä ei ole vapaita liiketiloja. Näin ilmoitti myös Kauppakeskus Ruoholahden vuokrauksista vastaava henkilö. Kauppakeskus Malmin Novan edustaja ilmoitti, ettei liikekerroksissa ole vapaita liiketiloja. Malmintorin kauppakeskuksen liiketilat ovat yksittäisten osakkeenomistajien omistuksessa eikä siellä ole vapaita tiloja.

Todettakoon, että Helsingissä sijaitsevissa suurimmissa kauppakeskuksissa tai niiden välittömässä läheisyydessä on jo useissa vaaleissa ollut yleinen ennakkoäänestyspaikka. Aiemmin vaaleissa olleet ennakkoäänestyspaikat ovat toimineet hyvin. Tämän vuoksi esitetään ennakkoäänestyspaikkojen valintaa samoin perustein. Vuosaaren Itella Oyj:n toimipiste Kauppakeskus Columbuksessa, Malmin Itella Oyj:n toimipiste Malmin Novan vieressä, Itäkeskuksen Itella Oyj:n toimipiste Tallinnanaukiolla, Kampin ja Forumin Kauppakeskusten läheisyydessä sijaitsee Suomen ehdottomasti vilkkain ennakkoäänestyspaikka Pääposti (Posti 10). Keskustan alueella on lisäksi muita yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi vakiintuneita paikkoja, jotka edelleen soveltuvat ennakkoäänestyspaikoiksi europarlamenttivaaleissa 2014. Tällaisia ovat mm. kaupungintalo sekä Kruununhaan ja Kasarmintorin Itella Oyj:n toimipisteet. Lisäksi Kulttuurikeskus Stoassa sijaitseva Itäkeskuksen kirjasto on keskeisellä paikalla Itäkeskuksessa ja kävijämääriltään vilkas. Itäkeskuksen kirjasto oli yleinen ennakkoäänestyspaikka kunnallisvaaleissa 2012 ja näin ollen sitä esitetään yleiseksi ennakkoäänestyspaikaksi myös europarlamenttivaaleissa 2014.

Ennakkoäänestyspaikkoja etsittäessä on harkittu ennakkoäänestyksen järjestämistä myös mm. yliopiston tai joidenkin muiden oppilaitosten tiloissa. Helsingin keskustassa sijaitsee yliopiston suurin kampus. Kaupungin keskusta-alueella on kuitenkin jo useita vakiintuneiksi muodostuneita yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja. Keskusvaalilautakunta toteaa, että on tarkoituksenmukaisempaa jakaa resursseja tasaisemmin koko kaupungin alueelle, jotta ennakkoäänestyspaikkaverkostosta saadaan riittävän kattava.

Ennakkoäänestyspaikkoja valittaessa on erityisesti otettu huomioon eri äänestäjäryhmien tasapuolinen kohtelu. Helsingissä on Helsingin yliopiston lisäksi useita eri oppilaitoksia, joissa opiskelee äänioikeutettuja henkilöitä mm. keskiasteen oppilaitoksissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja korkeakouluissa. Yliopiston kampukset ja suurimmat oppilaitokset sijaitsevat kuitenkin Helsingissä muun asutuksen ja toiminnan keskellä/läheisyydessä toisin kuin monissa muissa kaupungeissa, joissa yliopiston kampus muodostaa oman kaupunginosansa (esimerkiksi Espoossa Otaniemen kampus ja Oulussa Oulun yliopiston kampus). Näin ollen ei ole pidetty tarpeellisena ja kaikkien äänestäjäryhmien tasapuolisen kohtelun mukaisena sijoittaa ennakkoäänestyspaikkaa jonkin oppilaitoksen tiloihin, vaan ennakkoäänestyspaikat pyritään sijoittamaan paikkoihin, joihin mahdollisimman monet ja kaikenikäiset äänestäjät ovat valmiita tulemaan. Ennakkoäänestyspaikan sijoittaminen jonkin oppilaitoksen tiloihin palvelee lähinnä oppilaitoksen äänioikeutettuja opiskelijoita ja henkilökuntaa. On osoittautunut, etteivät oppilaitoksen ulkopuoliset äänestäjät juuri hakeudu äänestämään oppilaitoksiin. Helsingissä on kokeiltu ennakkoäänestyksen järjestämistä kahden koulun tiloissa. Tämä kokeilu ei onnistunut, koska äänestäjät eivät hakeutuneet äänestämään näihin paikkoihin.

Lopuksi todettakoon, että kaupungin omia ennakkoäänestyspaikkoja valittaessa on erityistä huomiota kiinnitetty tilojen esteettömyyteen.

Keskusvaalilautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että Itella Oyj:n tarjoamien ennakkoäänestystoimipisteiden (liite 4) lisäksi liitteessä 5 mainitut kaupungin tilat määrätään Helsingin yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi. Näin voidaan täydentää Itella Oyj:n toimipisteistä jääviä aukkoja ja saadaan riittävän kattavasti ennakkoäänestyspaikkoja koko kaupunkiin. Keskusvaalilautakunta toteaa, että on tarkoituksenmukaista hyväksyä Itella Oyj:n esittämä sopimusmalli siten, että kaupungin omiksi paikoiksi valitaan liitteestä 5 ilmenevällä tavalla Arabianrannan, Etelä-Haagan, Jakomäen, Laajasalon, Maunulan, Paloheinän, Pitäjänmäen, Pohjois-Haagan, Oulunkylän, Suutarilan, Tapulikaupungin, Vallilan ja Viikin kirjastot, Kulttuurikeskus Stoassa sijaitseva Itäkeskuksen kirjasto, Mellunmäen kulttuuritila Mellari, Myllypuron mediakirjasto, Pasilan pääkirjasto, Pihlajamäen nuorisotalo ja Kaupungintalo. Tällöin Helsingissä olisi vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa käytössä yhteensä 35 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa.

Todettakoon vielä, että yleisten ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijat määrää vaalilain 17 §:n 2 momentin nojalla keskusvaalilautakunta.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 310 64572

veera.reuna(a)hel.fi

Timo Lindén, kaupunginasiamies, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikeusministeriön kirje europarlamenttivaalit 2014.pdf

2

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 20 k.)

3

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 20 k.)

4

Ennakkoäänestyspaikat Itella ehdotus eurovaalit 2014.pdf

5

Ennakkoäänestyspaikat kaupungin omat ehdotus eurovaalit 2014.pdf

Tiedoksi; Muutoksenhaku: Oikaisuvaatimusohje, keskusvaalilautakunta

Keskusvaalilautakunta

Päätöshistoria

Keskusvaalilautakunta 04.11.2013 § 15

Pöydälle 04.11.2013

HEL 2013-013596 T 00 00 01

Päätös

Keskusvaalilautakunta päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

keskusvaalilautakunnan sihteeri

Veera Reuna

Lisätiedot

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 310 64572

veera.reuna(a)hel.fi

Timo Lindén, kaupunginasiamies, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566