Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

42/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/5

 

25.11.2013

 

 

 

 

 

 

§ 1264

Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma 2014–2018

HEL 2013-014587 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä Itämerihaasteen Helsingin ja Turun kaupunkien päivitetyn yhteisen toimenpideohjelman Helsingin kaupungin osalta vuosiksi 2014–2018 sekä jatkaa haasteen aktiivista levittämistä.

Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen toimenpideohjelma 2014–2018 toteuttaa kaupungin ympäristöpolitiikassa Itämeren suojelulle asetettuja keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteita. Itämeri-toimenpideohjelma 2014–2018 tukee seuraavien päämäärien saavuttamista: kirkkaat rannikkovedet, hyvinvoiva meriluonto, puhdas ja turvallinen vesiliikenne, suunnitelmallinen vesialueiden käyttö ja aktiivinen Itämeri-kansalaisuus.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kaupungin hallintokunnat huomioivat toimenpideohjelman ja sen toimenpiteet talousarvion puitteissa.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Pekka Kansanen, ympäristöjohtaja, puhelin: 310 32000

pekka.kansanen(a)hel.fi

Päivi Kippo-Edlund, ympäristötutkimuspäällikkö, puhelin: 310 31540

paivi.kippo-edlund(a)hel.fi

Liitteet

1

Itämerihaaste - Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma 2014–2018

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee hyväksyä Itämerihaasteen Helsingin ja Turun kaupunkien päivitetyn yhteisen toimenpideohjelman Helsingin kaupungin osalta vuosiksi 2014–2018 sekä jatkaa haasteen aktiivista levittämistä.

Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen toimenpideohjelma 2014–2018 toteuttaa kaupungin ympäristöpolitiikassa Itämeren suojelulle asetettuja keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteita. Itämeri-toimenpideohjelma 2014–2018 tukee seuraavien päämäärien saavuttamista: kirkkaat rannikkovedet, hyvinvoiva meriluonto, puhdas ja turvallinen vesiliikenne, suunnitelmallinen vesialueiden käyttö ja aktiivinen Itämeri-kansalaisuus.

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee, että kaupungin hallintokunnat huomioivat toimenpideohjelman ja sen toimenpiteet talousarvion puitteissa.

Esittelijä

Taustaa

Vuonna 2007 Helsingin ja Turun kaupungit julkistivat yhdessä Itämerihaastekampanjan ja sitoutuivat julkisesti konkreettisiin vapaaehtoisiin toimiin rannikkovesien ja koko Itämeren hyväksi. Samalla Itämeri nostettiin kaupunkien strategiatyöhön.

Helsingissä kaupunginvaltuusto hyväksyi 26.9.2012 kaupungille ympäristöpolitiikan, jossa asetettuja Itämeren suojelun keskipitkän (vuoteen 2020) ja pitkän (vuoteen 2050) aikavälin tavoitteita Itämerihaasteen toimenpideohjelman kautta toteutetaan. Ympäristöpolitiikan ympäristöjohtamisen ja kumppanuuksien osa-alueen tavoitteeksi on lisäksi asetettu, että Itämerihaasteen on vuoteen 2020 mennessä vastaanottanut 300 toimijaa, joita kaupunki tukee laadukkaiden ja Itämeren suojelua tehostavien toimenpideohjelmien toteuttamiseksi. 

Asian käsittely Itämeri-työryhmässä

Kaupunginjohtajan toimesta kaupungin Itämeri-työryhmälle annettiin tehtäväksi valmistella Itämerihaasteen toimenpideohjelman 2007–2012 päivitys 30.9.2013 mennessä.

Helsingin Itämeri-työryhmän puheenjohtajana toimii ympäristöjohtaja Pekka Kansanen ja työryhmässä on edustaja hallintokeskuksesta, Helsingin Satamasta, HSY Vedestä, kaupunkisuunnitteluvirastosta, kiinteistövirastosta, Korkeasaaren eläintarhasta, liikuntavirastosta, opetusvirastosta, pelastuslaitoksesta, rakennusvirastosta, Starasta ja ympäristökeskuksesta.

Toimenpideohjelman päivitys tehtiin yhteistyössä Turun kaupungin vastaavan Itämerityöryhmän kanssa. Päivitettyyn toimenpideohjelmaan on kirjattu onnistumisia edelliseltä ohjelmakaudelta, tulevalle kaudelle jatkuvat toimenpiteet sekä lisätyt uudet toimenpiteet. Turun kaupunginhallitus hyväksyi päivitetyn toimenpideohjelman Turun kaupungin osalta 4.11.2013.

Toimenpideohjelman 2007–2012 vertaisarvio

Tampereen kaupungin asiantuntijoiden keväällä 2013 toteuttaman vertaisarvion perusteella Itämerihaasteen edellinen toimenpideohjelmakausi 2007–2012 on monelta osin toteutunut erittäin hyvin.

Itämerihaaste on tukenut kaupunkien hallintokuntia huomioimaan toimintansa vesistövaikutuksia ja lisännyt tietoisuutta Itämeren tilasta ja siihen vaikuttamisen mahdollisuuksista kaupungin hallintokuntien omien työntekijöiden, asiakkaiden ja sidosryhmien keskuudessa. Noin 200 organisaatiota on ottanut Itämerihaasteen vastaan. Itämerihaaste nähdään positiivisena, kaupunkien imagoa muokkaavana tekijänä.

Helsingin ja Turun kaupunkien Itämeri-toimenpideohjelma 2014–2018

Helsingin ja Turun kaupunkien yhteisen Itämerihaasteen toimenpideohjelman 2014–2018 tavoitteet ja teemat on päivitetty vastaamaan rakenteeltaan kansallisten ja kansainvälisten Itämeri-ohjelmien, mm. Itämeren suojelukomission toimintasuunnitelman (HELCOM Baltic Sea Action Plan), EU:n meristrategiadirektiivin ja Suomen kansallisen merenhoitosuunnitelman, temaattista jaottelua. Helsingin ja Turun kaupunkien uusi Itämeri-toimenpideohjelma tukee seuraavien päämäärien saavuttamista:

1.     Kirkkaat rannikkovedet - Teeman toimenpiteiden tavoitteena on vähentää eri lähteistä kaupunkien vesistöihin ja Itämereen tulevaa fosforin ja typen kuormitusta.

2.     Hyvinvoiva meriluonto - Teeman toimenpiteiden tavoitteena on alentaa haitallisten aineiden pitoisuuksia, roskaantumista ja melua meriympäristössä niin, että meriluonto voi hyvin ja meren hyötykäyttö on kestävää.

3.     Puhdas ja turvallinen vesiliikenne - Teeman toimenpiteiden tavoitteena on vähentää ja ehkäistä erikokoisten alusten päästöjä ilmaan ja veteen sekä varmistaa riittävä öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntakyky.

4.     Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö - Teeman toimenpiteiden tavoitteena on, että suunnittelu ottaa huomioon sekä ympäristön että yhteiskunnallisten paineiden muutokset sekä sen, että samoille alueille kohdistuu usein monia erilaisia toimintoja.

5.     Aktiivinen Itämeri -kansalaisuus - Teeman toimenpiteiden tavoitteena on edistää tietoisuutta Itämeren tilasta ja siihen vaikuttamisesta sekä näiden kytkeytymisestä taloudellisiin mahdollisuuksiin ja kilpailukykyyn. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa erilaisten sidosryhmien osallisuutta ja Itämeri-kokemuksia: tietoa ja kokemusta siitä, miten omalla toiminnalla omassa viiteryhmässään voi vaikuttaa.

Yhteisellä aloitteellaan ja päivitetyn toimenpideohjelman myötä Helsingin ja Turun kaupungit ovat Itämerityön aktiivisia suunnannäyttäjiä ja merkittäviä toimijoita Itämeren alueella.

Kansallinen ja kansainvälinen toimintaympäristö Itämeren piirissä on vuosien saatossa muuttunut; lisää sitoutumista ja toimia tarvitaan Itämeren ja sen rantavaltioiden hyvinvoinnin turvaamiseksi. Päivitetyllä Itämeri-toimenpideohjelmalla Helsingin ja Turun kaupungit sitoutuvat jatkamaan työtä rannikkovesien ja koko Itämeren hyväksi vuosina 2014–2018, ja tukevat niin Itämeren suojelukomission HELCOMin kuin EU:n taholta asetettuja kansainvälisiä suojelun tavoitteita. Uusia toimijoita haastetaan mukaan yhteistyöhön ja haasteeseen jo vastanneita nykyisiä kumppaneita kannustetaan uudistamaan omat toimenpideohjelmansa ja sitoutumaan uusiin toimiin Itämeren hyväksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Pekka Kansanen, ympäristöjohtaja, puhelin: 310 32000

pekka.kansanen(a)hel.fi

Päivi Kippo-Edlund, ympäristötutkimuspäällikkö, puhelin: 310 31540

paivi.kippo-edlund(a)hel.fi

Liitteet

1

Itämerihaaste - Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma 2014–2018

Tiedoksi; Muutoksenhakuohje: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Virastot ja laitokset

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566