Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

40/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/10

 

11.11.2013

 

 

 

 

 

 

§ 1174

V 27.11.2013, Ryj / Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran aloite Kauppatorin myyntikojujen yhtenäisestä ilmeestä

HEL 2013-007694 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran aloite

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaara ja kahdeksan muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kauppatorin kojut suunnitellaan yhtenäisiksi.

Kaupunginhallitus viittaa saatuun lausuntoon ja toteaa, että Kauppatorin yleisilme kaipaa parantamista. Teknisen palvelun lautakunnan esittämä ajatus työryhmän perustamisesta selvittämään ja tekemään tarvittavat ehdotukset Kauppatorin myyntikojujen yhtenäisestä yleisilmeestä on kannatettava. Työryhmän asettamisesta päättää kaupunginjohtaja. Asia valmistellaan erikseen kaupunginjohtajan päätettäväksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran aloite

Tiedoksi; Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

Päätöshistoria

Teknisen palvelun lautakunta 24.10.2013 § 188

HEL 2013-007694 T 00 00 03

Päätös

Teknisen palvelun lautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon Kauppatorin myyntikojujen yhteisestä ilmeestä. Tukkutori esittää, että suunnittelua hoitamaan perustetaan työryhmä, joka miettii mahdollisen yhtenäisen ilmeen ja sen toteutuksen aikataulun. Työryhmässä tulisi olla jäseniä kaupunkisuunnittelusta, HKR:stä/Starasta sekä Tukkutorilta. Mukana olisi hyvä olla myös käyttäjien edustajana torikauppiaita sekä mahdollinen ulkopuolinen toimija, joka edustaa muotoilu/designaloja.

Ryhmä valtuutettuja pitää Asko-Seljavaaran aloitteessa Helsingin kauppatorin ilmettä sekavana ja suttuisena. Nykyisissä torisäännöissä on määritelty värit toriteltoille. Oranssit teltat kuuluvat syötäville tuotteille ja valkoinen väri puolestaan ei-syötäville. Muita varsinaisia rajoituksia teltan kokoa lukuun ottamatta ei ole. Nykytilanteessa kukin toritoimija omistaa ja ylläpitää telttaansa ja tarvittaessa torivalvojat huomauttavat, jos teltta on poikkeuksellisen huonokuntoinen.
Kauppatori on kaupungin näyttävimmällä paikalla ja lisäksi Helsingin tärkein matkailunähtävyys suurkirkon ympäristön ohella. Tästä syystä Helsingin Tukkutori pitää myös tärkeänä torin ilmeen kehittämistä.  Useissa Eurooppalaisissa kaupungeissa kaupungit ovat rakentaneet merkittäville paikoille hyvin yhtenäisiä kiinteitä myyntikojuja tori- ja matkamuistokauppaa varten.
Käytännössä torin ja sen telttojen ilmeeseen vaikuttavat rankat olosuhteet, joissa teltat ovat (useat jopa kesät talvet) jatkuvan kulutuksen ja säiden armoilla. Päivittäin toistuva kokoaminen ja kuljettaminen näkyvät telttojen kunnossa. Kauppatorin vaativat sääolot (tuuli, meri, sateet ja ajoväylän saasteet ja pöly) vaikuttavat muutaman kuukauden aikana jo telttojen väreihin ja kuntoon. Torikauppiaiden mielestä ei ole mahdollista taloudellisista syistä uusia telttoja vuosittain, vaan telttoja käytetään useampi vuosi. Vahvasta kankaasta tehdyt teltat kestävät, mutta väri ja kunto muuttuvat.
Monien mielestä torialueiden toisaalta kuuluukin näyttää toreilta ja liian siisti ulkonäkö ei ehkä aina anna oikeaa kuvaa toritoiminnasta. liian hienot ja kalliit ratkaisut saattavat lisätä myös turhaan kustannuksia ja heikentää toritoiminnan kannattavuutta. Palautteiden perusteella meille on esitetty, että kauppatorilla voisi olla kiinteitä torimyymälöitä ja/tai kaupunki voisi suunnitteluttaa ja määritellä tarkkaan toritelttojen mallin, värit ja kuosit. Jos tähän koko torin ilmeen uusimiseen ryhdytään, tarvitaan ainakin 2 – 3 vuoden siirtymäaika. Alueen yleissuunnitteluun tarvitaan taloudellisia resursseja kaupungilta. Suunnittelua voisi ohjata työryhmä, joka ottaa huomioon torialueen käytön, käyttäjien tarpeet ja sopivuuden kaupunkikuvaan.  tavoitteena voisi olla, että torin ”uudistunut ilme” julkaistaisiin itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Käsittely

24.10.2013 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esittelijä tarkensi päätösehdotustaan lisäten siihen, esittelijä-kohdan tekstin kokonaisuudessaan.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Taulavuori

Lisätiedot

Timo Taulavuori, toimitusjohtaja, puhelin: 310 32500

timo.taulavuori(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566