Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

40/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/3

 

11.11.2013

 

 

 

 

 

 

§ 1215

Valtuutettu Seija Muurisen toivomusponsi muistisairaiden kotona asuvien henkilöiden tukemisesta

HEL 2013-007458 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 24.4.2013 hyväksymän toivomusponnen (Seija Muurinen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille. 

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 24.4.2013 hyväksymän toivomusponnen (Seija Muurinen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille. 

Esittelijä

Käsitellessään strategiaohjelmaa vuosiksi 2013 - 2016 kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

"Kaupunginvaltuusto edellyttää, että ikäihmisten palveluissa kehitetään toimintamalleja muistisairaiden kotona asuvien henkilöiden tukemiseksi (Seija Muurinen)".

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Esittelijä viittaa sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoon, jossa on selvitetty muistisairaiden terveyttä ja toimintakykyä edistäviä ja tukevia palveluja. Helsingissä on eri toimijoiden yhteistyönä kuvattu kaupunkitasoinen muistisairaan potilaan hoitoketju.  Palvelujärjestelmän tehtävänä on muistisairauden varhainen tunnistaminen, hoidon ja kuntoutuksen viiveetön aloitus sekä seurannan, jatkohoidon ja tarvittavien palvelujen järjestäminen. 

Sosiaali- ja terveysviraston strategisena tavoitteena on kasvattaa kotona asuvien henkilöiden osuutta palveluja vahvistamalla ja monipuolistamalla. Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut  -osasto kehittää muistisairaiden hoitoa sekä mm. interaktiivisia ääntä ja kuvaa hyödyntäviä toimintamalleja yhteistyössä Palmian ja muiden toimijoiden kanssa.     

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 15.10.2013 § 346

HEL 2013-007458 T 00 00 03

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti antaa valtuutettu Seija Muurisen toivomusponnesta muistisairaiden kotona asuvien henkilöiden tukemisesta seuraavan lausunnon:

”Sosiaali- ja terveysviraston strategisena tavoitteena on kasvattaa kotona asuvien osuutta palveluja vahvistamalla ja monipuolistamalla.

Helsingissä on eri toimijoiden yhteistyönä kuvattu kaupunkitasoinen muistisairaan potilaan hoitoketju. Palvelujärjestelmän tehtävänä on muistisairauden varhainen tunnistaminen, hoidon ja kuntoutuksen
viiveetön aloitus sekä seurannan, jatkohoidon ja tarvittavien palvelujen järjestäminen. Terveysasemat ohjaavat jatkoselvityksiin kaikki ne potilaat, joilla perustutkimusten jälkeen herää epäily etenevästä
muistisairaudesta. Kaikille terveysasemille on nimetty muistivastuuhoitaja, joka koordinoi terveysaseman muistisairaiden potilaiden hoitoon liittyvää toimintaa ja palveluohjauksen toteutumista.

Muistitutkimuksia tehdään pääasiassa Kuntoutuksen osaamiskeskuksen neurologian poliklinikalla alle 75-vuotiaille ja muistipoliklinikalla 75 vuotta täyttäneille. Kuntoutuksen osaamiskeskus kehittää poliklinikoiden muistivastaanottoja vuoden 2013 aikana.

Sosiaali- ja lähityön muistikoordinaattorit, lähityöntekijät, sosiaalityöntekijät ja omaishoidon vastuuhenkilöt huolehtivat osaltaan terveysasemien seurannassa olevien muistisairaiden potilaiden hoidon, kuntoutuksen, palvelujen ja etuisuuksien järjestämisestä. Keskeisiä tehtäviä ovat myös päivätoiminnan, lyhytaikaishoidon ja omaishoitajien vapaiden järjestäminen. SosiaaliporrasRAI-arviointijärjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2014 aikana muun muassa sosiaali- ja lähityön
palvelutarpeen arvioinnin tueksi.

Iäkkäiden päivätoimintaa järjestetään eri puolilla Helsinkiä 26 yksikössä, joista osa on ruotsinkielisiä. Päivätoiminnan tavoitteena on tukea ensisijaisesti muistisairaiden asiakkaiden ja omaishoidettavien
kotona asumista, ylläpitää omatoimisuutta ja itsenäistä tai tuettua selviytymistä kotioloissa sekä tukea omaishoitajien jaksamista.

Kuntoutuksen osaamiskeskuksen ohjaamana on aloitettu omahoitovalmennus osana muistisairaan ja hänen läheisensä kuntoutusta. Omahoitovalmennusryhmät toimivat monipuolisissa palvelukeskuksissa, joissa järjestetään omaishoidettaville ja omaishoitajille useita harraste- ja liikuntaryhmiä.

Kotihoidossa on omat alueelliset muistikoordinaattorit ja useita geriatrian erikoislääkäreitä, jotka huolehtivat kotihoidon lääkäreiden potilaiden muistisairauksien diagnostiikasta, hoidon järjestämisestä ja
seurannasta. Kotihoito hoitaa muistisairaan terveydentilaa ja tukee tämän toimintakykyä kotona painottamalla asianmukaista lääkehoitoa, ravitsemusta ja arkiliikkumista. Kotihoidon henkilökuntaa on
systemaattisesti koulutettu muistisairauksien hoidossa.

Yhteistyössä Palmian kanssa kehitetään uusia interaktiivisia ääntä ja kuvaa hyödyntäviä toimintamalleja, kuten Virtuaalihoitaja -malli ja PieniPiiri -hanke. Interaktiivisia malleja kehitetään varsinkin lievästi
muistisairaiden asiakkaiden hoitoon, joita esimerkiksi muistutetaan lääkkeiden otosta tai ruokailusta.

Sairaala, kuntoutus- ja hoivapalvelut -osasto kehittää edelleen muistisairaiden hoitoa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Terveysvaikutusten arviointi

Muistisairauksien hyvä hoito edistää muistisairaiden terveyttä ja toimintakykyä. Monipuoliset palvelut edistävät myös muistisairaiden läheisten hyvinvointia ja terveyttä.”

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Juha Jolkkonen, osastopäällikkö, puhelin: 310 52482

juha.jolkkonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566