Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

40/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/4

 

11.11.2013

 

 

 

 

 

 

§ 1216

Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran toivomusponsi omaishoitajien yhdenvertaisuuden ja jaksamisen tukemisesta 

HEL 2013-007499 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 24.4.2013 hyväksymän toivomusponnen (Sirpa Asko-Seljavaara) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.  

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 24.4.2013 hyväksymän toivomusponnen (Sirpa Asko-Seljavaara) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.  

Esittelijä

Käsitellessään strategiaohjelmaa vuosiksi 2013 - 2016 kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen: 

"Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään, miten tuetaan omaishoitajien yhdenvertaisuutta ja parannetaan heidän jaksamistaan (Sirpa Asko - Seljavaara)".    

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille. 

Esittelijä viittaa sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoon ja toteaa, että sosiaali- ja terveysvirastossa on määritelty omaishoidon tuen saamisen kriteerit ja niitä noudatetaan yhdenmukaisesti koko kaupungin alueella. Omaishoitajan jaksamista tukevat esimerkiksi vanhusten päivätoiminta, omaishoidon palvelukeskusten palvelut, omaishoidon kotiavustajapalvelu sekä osavuorokautinen yö- ja päivähoito. 

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän laatimaan kansallista omaishoidon kehittämisohjelmaa. Omaishoitoa tullaan kehittämään ministeriön työryhmän suositusten sekä sosiaali- ja terveysviraston strategisten linjausten mukaisesti. Virastossa tehdään myös asiakaskysely iäkästä omaistaan hoitavien omaishoitajien jaksamisesta.  

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 15.10.2013 § 345

HEL 2013-007499 T 00 00 03

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

"Sosiaali- ja terveysvirastossa on määritelty omaishoidon tuen saannin kriteerit ja niitä noudatetaan yhdenmukaisesti koko kaupungin alueella. Laissa omaishoidon tuesta (2.12.2005 3§) ja omaishoidon tuen kriteereissä edellytetään, että omaishoitajan terveys ja toimintakyky vastaavat omaishoidon asettamia vaatimuksia. Myös omaishoidon tuen palkkioluokille on yhtenäiset kriteerit. Helsinki on myöntänyt omaishoidon tukea kaikille kriteerit täyttäneille hakijoille.

Helsingissä on runsaasti omaishoitajien jaksamista tukevia palveluja. Omaishoitajan jaksamista tukevat esimerkiksi vanhusten päivätoiminta, omaishoidon palvelukeskusten palvelut, omaishoidon kotiavustajapalvelu sekä osavuorokautinen yö- tai päivähoito.

Kaikilla palvelualueilla on omaishoidon tuen sosiaaliohjaajia ja lyhytaikaishoidon yksiköitä, joissa järjestetään omaishoitajien lakisääteisten vapaapäivien aikainen hoito hoidettavalle.

Lakisääteisten vapaapäivien asiakasmaksu on kaikille omaishoitajille vahvistettujen asiakasmaksujen mukaan sama 10,60 euroa/hoitovuorokausi. Jos omainen liittää näiden päivien yhteyteen muita lyhytaikaishoidon päiviä, niiden asiakasmaksut määrittyvät asiakasmaksulain mukaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän laatimaan kansallista omaishoidon kehittämisohjelmaa. Työryhmän pitäisi saada kehittämisohjelma valmiiksi vuoden 2013 loppuun mennessä. Omaishoitoa tullaan Helsingissä kehittämään työryhmän suositusten sekä sosiaali- ja terveysviraston strategisten linjausten mukaisesti. Syksyllä 2013 kartoitetaan iäkästä omaistaan hoitavien omaishoitajien jaksamista asiakaskyselyllä.

Terveysvaikutusten arviointi

Omaishoitajien tukemisella on merkittävä vaikutus omaishoitajien fyysiseen ja henkiseen jaksamiseen ja sitä kautta myös omaishoitajien sekä omaishoidettavien hyvinvointiin."

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Maarit Varis, toiminnansuunnittelija, puhelin: 310 42850

maarit.varis(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566