Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

34/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/5

 

30.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 1040

Alueellisen osallistumisen kokeilun eteneminen

HEL 2012-014809 T 00 01 04 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi liitteenä olevan raportin alueellisen osallistumisen kokeiluun valittujen hankkeiden etenemisestä.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36046

anja.vallittu(a)hel.fi

Liitteet

1

Alueellisen osallistumisen kokeilu, väliraportti 13.9.2013

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Lauta- ja johtokunnat

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

 

Talous- ja suunnittelukeskus

 

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi liitteenä olevan raportin alueellisen osallistumisen kokeiluun valittujen hankkeiden etenemisestä.

Esittelijä

Kaupunginhallitus päätti valitessaan alueellisen osallistumisen kokeiluun kymmenen pilottihanketta kehottaa kaupunginjohtajaa raportoimaan hankkeiden etenemisestä 30.9.2013 mennessä ja hankkeiden tuloksista 15.1.2014 mennessä.

Liitteenä on hallintokeskuksessa kokeilun etenemisestä laadittu väliraportti. Hankkeiden edustajat ovat myös osallistuneet väliraportin laatimiseen.

Alueellisen osallistumisen kokeilulla etsitään uusia toimintamalleja ja uuden teknologian hyväksikäyttöä kaupunkilaisten osallistumisen ja vaikuttamisen lisäämiseksi. Kokeiluun valittiin mukaan seuraavat hankkeet (ns. demokratiapilotit):

1. Arabianranta, Toukola ja Vanhankaupunki demokraattisen päätöksenteon kasvualustana

Tarkoituksena on vahvistaa alueellista osallistumista ja luoda edellytykset sujuvaan vuorovaikutukseen eri toimijoiden välillä kohteina rantapuisto ja asukastalojen kehittäminen. Rantapuiston kehittämiseen valittu toimintamalli on ollut kansalaisraati.

2. Asukkaat aktiivisina – Itä-Pasila iskussa

Hankkeessa kehitetään kaupunginosan asukkaiden ja toimijoiden sekä kaupungin eri hallintokuntien välistä toimintamallia, joka muodostuu ydinryhmästä, muutosagenteista ja kaupunginosakokouksesta. Kohteena on rakennusviraston aluesuunnitelman 2013 - 2022 toteutus.

3. Mainio Malminkartano

Asukasosallistumisen rakenteita vahvistetaan kehittämällä alueen fyysisiä ja virtuaalisia demokratiatiloja kohteina Malminkartanonhuippu, ympäristön siisteys ja turvallisuus ja asukastilat. Pilotissa kokeillaan mm. kaupungin sähköistä karttasovellusta asukaskyselyjen tekemisessä.

4. Maunulan demokratiahanke

Hankkeessa tavoitellaan demokratian ja demokratiatilojen kehittämistä kohteina asukastalo Saunabaari ja rakenteilla oleva monitoimitalo Maunula-talo. Tarkoituksena on yhdistää alueen toimijat kattavaksi demokratiarakenteeksi ja tavoittaa laajasti asukkaat mukaan kaupunginosatoimintaan.

5. Vetoa ja voimaa Mellunkylään

Hankkeessa alueen asukkaiden ja eri toimijoiden, kaupungin luottamushenkilöiden ja virastojen vuorovaikutusta parannetaan ja vahvistetaan kaupunginosatoiminnan vaikuttavuutta eri osa-alueilla. Pilotissa tutkitaan asukastilojen ja tapahtumien merkitystä osallisuuden ja osallistumisen vahvistajana.

6. Lähidemokratiaa Vuosaareen

Osallistumisen menetelmänä kokeillaan aluetoimikuntaa. Pilotissa on perustettu Vuosaari -toimikunta, jonka odotetaan parantavan asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia aluetta koskevassa suunnittelussa ja päätöksenteossa.

7. Kaupunkilaisten raati – kaupunkilaisten ääni päätöksenteon tueksi

Asukkaiden osallistamista on kokeiltu soveltamalla Wisdom Council -menetelmää käytäntöön kohteena kaupungin valmisteilla oleva  pysäköintipolitiikka. Hanke toteutetaan yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston kanssa.

8. Helsingin pyöräilevät kaupunginosat

Hankkeessa tavoitellaan pyöräilyn vaikuttamisrakenteiden luomista kaupunginosatasolle, kaupunginosakohtaisia liikenneryhmiä, järjestämällä tapahtumia, koulutusta ja tiedotusta sekä keräämällä tietoa ja aloitteita asukkailta. Hankkeessa hyödynnetään kaupungin sähköistä karttasovellusta.

9. Me asumme täällä! – Lähidemokratiatyökalu testissä Tapaninvainiossa

Hankkeessa kokeillaan lähidemokratiatyökalua, LähDe -menetelmää tavoitteena eri toimijoiden yhdessä laatima alueen kehitysstrategia.

10. Nuorten Ruuti -vaikuttamisjärjestelmän ydinryhmän hanke osallistuvasta budjetoinnista kohteena nuorisoasiainkeskuksen alueellinen nuorisotyön yksikkö.

Nuorisoasiainkeskuksen RuutiBudjetissa kokeillaan osallistuvaa budjetointia keinona vahvistaa nuorten osallistumista ja vaikuttamista. Hanke toteutetaan Haaga-Kaarelan ja Kaakkoisen nuortyönyksiköiden toiminta-alueilla.

Kullekin hankkeelle on hyväksytty pilottisuunnitelma, joka sisältää alueellisen tai temaattisen kokeilun aihepiirin ja kohteet sekä hankkeen kohdentumisen kaupungin eri toimialoille. Hankkeissa on edetty suunnitelmien mukaisesti.

Kaikkien pilottihankkeiden tukena on toiminut hallintokeskuksen projektihenkilöstö. Muilta osin hankkeita on tuettu osana normaalia virkatyötä. Kaupungin hallintokuntien rooli on vaihdellut hankkeiden toteutuksessa hankekohtaisesti.  Kaupungin myöntämä tuki hankkeille vaihtelee niin ikään hankkeittain ja käy ilmi tarkemmin väliraportin liitteestä 2.

Alueellisen osallistumisen kokeilun tulokset ja asukkaiden kokemukset osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista käytännössä selviävät hankkeen loppuvaiheessa. Kokeilun loppuraportti valmistuu kokeiluvuoden 2013 päätyttyä.  Tietokeskus tekee lisäksi kokeilusta erillisen arviointi- ja seurantatutkimuksen. Kokeilun lähtötilanne on kuvattu tietokeskuksen tilannekatsauksessa, joka on kokeilun verkkosivuilla http://demokratia.hel.fi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36046

anja.vallittu(a)hel.fi

Liitteet

1

Alueellisen osallistumisen kokeilu, väliraportti 13.9.2013

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Lauta- ja johtokunnat

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

 

Talous- ja suunnittelukeskus

 

Päätöshistoria

Kaupunginjohtaja/J 16.01.2013 § 8

HEL 2012-014809 T 00 01 04 00

Päätös

Kaupunginjohtaja päätti johtajistokäsittelyssä asettaa alueellisen osallistumisen kokeilun työryhmän seuraavasti:

Työryhmän nimi on alueellisen osallistumisen kokeilun ryhmä.

Työryhmän tehtävänä on koordinoida ja seurata alueellisen osallistumisen kokeilun piiriin valittujen 10 pilottihankkeen toteutusta ja hallintokuntien osallistumista kokeiluun. Tehtävään kuuluu myös tehdä ehdotuksia kokeilun tulosten perusteella.

Työryhmän jäsenet ovat

kaupunginsihteeri Anja Vallittu, hallintokeskus, puheenjohtaja

lehdistöpäällikkö Tapio Kari, hallintokeskus

Paavo Voutilainen, talous- ja suunnittelukeskus

erityissuunnittelija Olli Lahtinen, talous- ja suunnittelukeskus

projektipäällikkö Tero Santaoja, kaupunkisuunnitteluvirasto

vuorovaikutussuunnittelija Juha-Pekka Turunen, kaupunkisuunnitteluvirasto

kaupunginarkkitehti Jukka Kauto, rakennusvirasto

erikoistutkija Stina Högnabba, tietokeskus

nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio, nuorisoasiankeskus

suunnittelija Ari Tolvanen, kulttuurikeskus

Työryhmän sihteerinä toimii projektipäällikkö Janne Typpi hallintokeskuksesta.

Työryhmä voi kuulla lisäksi tarpeelliseksi katsomiaan asiantuntijoita.

Työryhmän toimikausi päättyy 15.1.2014.

Työryhmän toiminnassa tulee noudattaa kaupunginhallituksen 10.5.2010 antamaa ohjetta tilapäisistä toimielimistä. Työryhmän työskentelystä mahdollisesti aiheutuvat kustannukset korvataan enintään 10 000 euron määrään asti (talousarviokohta 10402, Käyttövarat, Khn käytettäväksi, projektinumero 1040200639).

Päätöksen perustelut

Kaupunginhallitus päätti 25.6.2012 kaupunginvaltuuston strategiaohjelman mukaisesti ja demokratiaryhmän esitysten pohjalta käynnistää alueellisen osallistumisen kokeilun vuonna 2013.

Kaupunginhallitus valitsi 17.12.2012 kokeiluun 10 hanketta ja päätti samalla oikeuttaa kaupunginjohtajan hyväksymään kullekin hankkeelle pilottisuunnitelman, johon sisällytetään alueellisen tai temaattisen kokeilun aihepiiri ja kohteet, kohdentuminen kaupungin eri toimialoille, eri alueellisen osallistumisen eri mallit ja uuden teknologian hyväksikäytön mahdollisuudet, yhteistyö alueen muiden toimijoiden kanssa sekä seuranta- ja raportointitavat.

Alueellisen osallistumisen kokeilulla etsitään uusia toimintamalleja kaupunkilaisten osallistumisen ja alueellisen vaikuttamisen lisäämiseksi.

Kaupunki tukee valittujen pilottikohteiden toteuttamista eri hallintokuntien käytettävissä olevin keinoin. Kaupunginhallitus on 17.12.2012 myöntänyt alueellisen osallistumisen kokeilun toteuttamista varten 150 000 euron määrärahan hallintokeskuksen käytettäväksi 2013 talousarvion määrärahoista kohdalta 10402, Käyttövarat, Khn käytettäväksi (projektinumero 1040200639), jolla palkataan pilottihankkeiden tueksi kaksi määräaikaista projektityöntekijää hallintokeskukseen ja varaudutaan hankkeista syntyviin muihin kustannuksiin. Muilta osin hankkeita tuetaan osana normaalia virkatyötä. Rahallisia avustuksia hankkeille ei jaeta.

Demokratiahankkeen alueellisen osallistumisen kokeilu perustuu poikkihallinnollisuuteen ja sen toteuttaminen edellyttää usean hallintokunnan yhteistyön koordinointia.

Lisätiedot

Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36046

anja.vallittu(a)hel.fi

 

Kaupunginhallitus 17.12.2012 § 1439

HEL 2012-014809 T 00 01 04 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti valita vuodelle 2013 alueellisen osallistumisen kokeiluun seuraavat hankkeet:

1.     Arabianranta, Toukola ja Vanhankaupunki demokraattisen päätöksenteon kasvualustana

2.     Asukkaat aktiivisina - Itä-Pasila iskussa

3.     Mainio Malminkartano

4.     Maunulan demokratiahanke

5.     Vetoa ja voimaa Mellunkylään

6.     Lähidemokratiaa Vuosaareen

7.     Kaupunkilaisten raati - kaupunkilaisten ääni päätöksenteon tueksi

8.     Helsingin pyöräilevät kaupunginosat

9.     Nuorten Ruuti-vaikuttamisjärjestelmän ydinryhmän hanke osallistuvasta budjetoinnista kohteena nuorisoasiainkeskuksen alueellinen nuorisotyön yksikkö.

Samalla kaupunginhallitus päätti kaupungin vuoden 2013 talousarvion toteuttamiseksi valita em. alueellisen osallistumisen kokeiluun lisäksi Me asumme täällä! - Lähidemokratiatyökalu testissä Tapaninvainiossa -hankkeen.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti

-        oikeuttaa kaupunginjohtajan hyväksymään kullekin edellä selostetulle hankkeelle pilottisuunnitelman, johon sisällytetään alueellisen tai temaattisen kokeilun aihepiiri ja kohteet, kohdentuminen kaupungin eri toimialoille, eri alueellisen osallistumisen eri mallit ja uuden teknologian hyväksikäytön mahdollisuudet, yhteistyö alueen muiden toimijoiden kanssa sekä seuranta- ja raportointitavat

-        kehottaa kaupunginjohtajaa raportoimaan hankkeiden etenemisestä 30.9.2013 mennessä ja hankkeiden tuloksista 15.1.2014 mennessä.

-        myöntää  alueellisen osallistumisen kokeilun toteuttamista varten‍‍ 150  000 euroa hallintokeskuksen käytettäväksi vuoden 2013 talousarvion määrärahoista kohdalta 1 04 02, Käyttövarat, Khn käytettäväksi (projektinumero 1 04 02 00 639)

Edelleen kaupunginhallitus päätti todeta, että alueellisen osallistumisen kokeilun jatkosta päätetään myöhemmin erikseen.

Käsittely

17.12.2012 Ehdotuksen mukaan

Esteelliset: Kauko Koskinen

10.12.2012 Pöydälle

03.12.2012 Pöydälle

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36046

anja.vallittu(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566