Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/32

 

09.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 914

V 25.9.2013, Stj / Valtuutettu Osku Pajamäen aloite Tarja Halonen -leikkipuistosta Kallioon

HEL 2013-003798 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Osku Pajamäen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Osku Pajamäen aloite

2

Nimistötoimikunnan kirje 10.4.2013

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Osku Pajamäen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Osku Pajamäki ja 13 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Tarja Halosen mukaan nimettävä leikkipuisto voitaisiin perustaa esimerkiksi Franzenian kiinteistöön suunnitellun päiväkodin yhteyteen Torkkelinmäelle.

Kaupunginhallitus toteaa nimistötoimikunnan lausuntoon viitaten,  että ns. muistonimiperiaatteiden mukaan esimerkiksi katua, aukiota, puistoa tai muuta kohdetta ei tule nimetä elossa olevan henkilön mukaan. 

Tasavallan presidentin virkaa hoitaneiden henkilöiden kohdalla Helsinki on kuitenkin omaksunut tavan nimetä jokin paikka tai katu jokaisen tasavallan presidentin virkaa hoitaneen henkilön mukaan. Ajankohdalle, jolloin tällainen huomionosoitus on annettu, ei ole ollut vakiintunutta käytäntöä.

Eräät presidentit (Mannerheim 1942, Kekkonen 1980, Koivisto 2004 ja Ahtisaari 2009) ovat saaneet tämän huomionosoituksen jo elinaikanaan.

Presidenttien mukaan ei tiettävästi ole aikaisemmin nimetty Helsingin kaupungin toimintoja kuten esimerkiksi kouluja, sairaaloita tai päiväkoteja. 

Mikäli kuitenkin asemakaavalla halutaan nimetä jokin julkinen kaupunkitila presidentti Tarja Halosen mukaan, olisi asia valmisteltava yhdessä kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston ja nimistötoimikunnan kanssa.

Lisäksi nimistötoimikunnan lausuntoon viitaten kaupunginhallitus katsoo,  että nimettävän paikan tulee olla ympäristöltään ja sijainniltaan arvokas, presidentti Halosen elämänpiiriin liittyvä paikka. Sellaisena voi hyvin tulla kyseeseen jokin kohde Kallion kaupunginosassa Siltasaaren, Linjojen tai Torkkelinmäen osa-alueella taikka Sörnäisten kaupunginosassa Vilhonvuoren osa-alueella. Näillä alueilla on lähivuosina tulossa nimettäväksi kohteita esimerkiksi ranta-alueilla Hakaniemessä.

Kaupunkisuunnittelulautakunta ehdottaa lausunnossaan, että yhtenä vaihtoehtona olisi nimetä uusi puisto tai aukio Tarja Halosen mukaan ja tutkia leikkipuiston tai leikkipaikan perustamista sinne. Kallio on kaupunginosana käytännössä valmiiksi rakennettu eikä siellä ole lähitulevaisuudessa tiedossa hankkeita, joissa asemakaavalla osoitettaisiin uusia puistoja tai aukioita. Toteuttamista voidaan kuitenkin selvittää lähialueiden uusien hankkeiden yhteydessä. Uusien varsinaisten leikkipuistojen perustamisesta ja nimeämisestä vastaa rakennusvirasto.

Rakennnusvirasto toteaa, että leikkipaikkojen, kuten Franzenian kiinteistöön suunnitellun päiväkodin leikkialueen nimeäminen, kuuluu puolestaan varhaiskasvatusviraston hallinnonalaan.

Varhaiskasvatuslautakunnan toteaa, että  Franzenian sijaintiin että päiväkotirakennuksen historiaan soveltuu erittäin hyvin, että päiväkodin leikkialueena käytössä oleva puisto nimetään presidentti Tarja Halosen mukaan.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Osku Pajamäen aloite

2

Nimistötoimikunnan kirje 10.4.2013

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

Päätöshistoria

Varhaiskasvatuslautakunta 18.06.2013 § 104

HEL 2013-003798 T 00 00 03

Päätös

Varhaiskasvatuslautakunta päätti antaa asiasta kaupunginhallitukselle seuraavansisältöisen lausunnon:

Päivähoidon palvelutarve kantakaupungissa on kasvanut vuodesta 2008 lukien. Tilakeskus ja varhaiskasvatusvirasto ovat yhteistyössä valmistelleet ja esittäneet Helsingin Yliopiston käytössä olleen Franzenian kiinteistön muuttamista noin 200 lapsen päiväkodiksi. Helsingin yliopiston tila- ja kiinteistökeskus peruskorjaa rakennuksen, joka tulee olemaan kaupungin vuokrakohde.

Päiväkodin ulkoilu on suunniteltu järjestettäväksi kiinteistön viereiseen läntiseen Franzénin puistikkoon. Asiasta on neuvoteltu rakennusviraston kanssa. Puistikon muutostöistä päiväkodin leikkialueeksi tulee vastaamaan kiinteistöviraston tilakeskus. Päiväkodin ulkoiluaikoina aamu- ja iltapäivisin puistikko on päiväkodin käytössä. Muina aikoina leikkialue tulee toimimaan normaalina kaupunginosapuistona kuten nykyäänkin. Puistosuunnitelmassa on myös varattu asukkaille penkkejä puistoaluetta sivuavalle kulkureitille.

Kalliossa Torkkelinmäellä sijaitseva Franzéniana tunnettu talo rakennettiin alun perin Yhteiskunnallisen Korkeakoulun käyttöön. Sitä nimitettiin myös ”Työväen Akatemiaksi”. Rakennus siirtyi Helsingin yliopiston käyttöön vuonna 1966. Siellä on järjestetty sekä sosiaalitieteiden että suomalais-ugrilaisen laitoksen opetusta. Nyt kiinteistö on ollut tyhjillään joitakin vuosia.

Varhaiskasvatusvirastossa päiväkotihanke Franzenian kiinteistöön on erittäin tarpeellinen ja odotettu ja antaa mahdollisuuden vastata kasvavaan kantakaupungin päivähoidon palvelutarpeeseen. Se myös avaa uusia mahdollisuuksia saada rakennettuun kaupunkiympäristöön uutta päivähoitotilaa ja toimii esimerkkinä vanhojen rakennusten muuntautumiskyvystä. Kyseessä on Helsingin ensimmäinen tämän laajuinen päiväkoti.

Varhaiskasvatuslautakunnan mielestä sekä kohteen sijaintiin että päiväkotirakennuksen historiaan soveltuu erittäin hyvin, että päiväkodin leikkialueena käytössä oleva puisto nimetään presidentti Tarja Halosen mukaan.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Carola Harju, suunnittelija, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 11.06.2013 § 217

HEL 2013-003798 T 00 00 03

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Nimistötoimikunta käsitteli aloitetta kokouksessaan 10.4.2013 ja totesi nimeämisestä yleisesti seuraavaa: "Presidenttien mukaan ei tiettävästi ole aikaisemmin nimetty Helsingin kaupungin toimintoja kuten esimerkiksi kouluja, sairaaloita tai päiväkoteja. Mikäli nimettäväksi kohteeksi valitaan leikkipuisto, nimistötoimikunta toteaa, että Helsingin kaupungin leikkipuistot perustaa, ylläpitää ja nimeää varhaiskasvatusvirasto. Mikäli kuitenkin halutaan nimetä asemakaavalla jokin julkinen kaupunkitila presidentti Tarja Halosen mukaan, olisi asia valmisteltava yhdessä kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston ja nimistötoimikunnan kanssa." Kirje kokonaisuudessaan liitteenä 1.

Uusien varsinaisten leikkipuistojen perustamisesta ja nimeämisestä vastaa rakennusvirasto. Leikkipaikkojen, kuten Franzenian kiinteistöön suunnitellun päiväkodin leikkialueen nimeäminen, kuuluu varhaiskasvatusviraston hallinnonalaan.

Yhtenä vaihtoehtona olisi nimetä uusi puisto tai aukio Tarja Halosen mukaan ja tutkia leikkipuiston tai leikkipaikan perustamista sinne. Kallio on kaupunginosana käytännössä valmiiksi rakennettu eikä siellä ole lähitulevaisuudessa tiedossa hankkeita, joissa asemakaavalla osoitettaisiin uusia puistoja tai aukioita. Toteuttamista voidaan kuitenkin selvittää lähialueiden uusien hankkeiden yhteydessä.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Perttu Pulkka, arkkitehti, puhelin: 310 37465

perttu.pulkka(a)hel.fi

 

Talous- ja suunnittelukeskus 29.5.2013

HEL 2013-003798 T 00 00 03

Aloitteessa esitetään, että Kallioon perustettaisiin Tarja Halosen leikkipuisto.

Talous- ja suunnittelukeskus toteaa, että kaupunkisuunnitteluvirasto, tilakeskus ja varhaiskasvatusvirasto valmistelevat asiaa. Suunnitelmissa on ollut Läntinen Franzenin puistikko, sinne perustettavan päiväkodin piha-alueen kunnostuksen yhteydessä.

Lisätiedot

Katja Rimpilä, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36256

katja.rimpila(a)hel.fi

 

Rakennusvirasto 24.5.2013

HEL 2013-003798 T 00 00 03

Valtuutettu Pajamäen ja 13 muun tekemästä valtuustoaloitteesta leikkipuiston nimeämisestä presidentti Tarja Haloselle on pyydetty rakennusviraston lausuntoa.

Helsingin sanomien Kuukausiliitteessä (2.3.2013) presidentti Tarja Haloselta kysyttiin, millaisen muistomerkin hän toivoisi itse saavansa. "Leikkipuisto Kallioon olisi ihan kiva" oli presidentin vastaus. Aloitteessa todetaan, että Kallion lapsimäärä on jatkuvasti noussut ja esitetään, että kaupunkisuunnitteluvirasto selvittää, mihin Tarja Halosen leikkipuisto voitaisiin Kalliossa perustaa huomioiden nykyiset leikkipuistot ja esimerkiksi Franzenian kiinteistöön suunnitellun noin 200 lapsen päiväkodin.

Rakennusvirasto vastaa yleisillä puistoalueilla olevista leikkipaikoista ja yhdessä varhaiskasvatusviraston kanssa leikkipuistoista yleisillä alueilla. Varhaiskasvatusvirastolla on myös leikkipaikkoja kiinteistöjen piha-alueilla palvelemassa muun muassa päiväkotitoimintaa.

Kaupunginhallituksen nimeämä Helsingin kaupungin nimistötoimikunta on lausunut aloitteesta seuraavaa: "Nimistötoimikunta muistuttaa vuonna 2004 hyväksymistään periaatteista, joiden mukaan esimerkiksi katua, aukiota, puistoa tai muuta kohdetta ei tule nimetä elossa olevan henkilön mukaan. Nämä ns. muistonimiperiaatteet ovat yhdensuuntaiset YK:n ja kielilautakunnan suositusten kanssa. Tasavallan presidentin virkaa hoitaneiden henkilöiden kohdalla Helsinki on kuitenkin valinnut poikkeavan käytännön: Pääkaupunkina Helsinki on omaksunut tavan nimetä jokin paikka tai katu jokaisen tasavallan presidentin virkaa hoitaneen henkilön mukaan. Ajankohdalle, jolloin tällainen huomionosoitus on annettu, ei ole ollut vakiintunutta käytäntöä. Eräät presidentit (Mannerheim 1942, Kekkonen 1980, Koivisto 2004 ja Ahtisaari 2009) ovat saaneet tämän huomionosoituksen jo elinaikanaan."

Nimistötoimikunta ei näe estettä jonkin kadun tai muun kohteen nimeämistä presidentti Tarja Halosen mukaan. Nimistötoimikunnan mielestä presidentti Tarja Halosen ansiokas toiminta on pysyvän muistamisen arvoista. Nimistötoimikunta katsoo, että nimettävän paikan tulee olla ympäristöltään ja sijainniltaan arvokas, presidentti Halosen elämänpiiriin liittyvä paikka. Sellaisena voi hyvin tulla kyseeseen jokin kohde Kallion kaupunginosassa Siltasaaren, Linjojen tai Torkkelinmäen osa-alueella tai Sörnäisten kaupunginosassa Vilhonvuoren osa-alueella. Näillä alueilla on lähivuosina tulossa nimettäväksi kohteita, esimerkiksi Hakaniemen ranta-alueilla.

Nimistötoimikunta ei suosittele minkään käytössä olevan kadun tai muun kohteen nimen muuttamista aloitteen pohjalta. Lisäksi nimistötoimikunta suosittaa johdonmukaisesti sekä etu- että sukunimen käyttämistä nimen muodostamisessa (vertaa Martti Ahtisaaren aukio, Mauno Koiviston aukio, Urho Kekkosen katu).

Presidenttien mukaan ei tiettävästi ole aikaisemmin nimetty Helsingin kaupungin toimintoja kuten esimerkiksi kouluja, sairaaloita tai päiväkoteja. Mikäli nimettäväksi kohteeksi valitaan leikkipuisto, nimistötoimikunta toteaa, että Helsingin kaupungin leikkipuistot perustaa, ylläpitää ja nimeää varhaiskasvatusvirasto. Mikäli kuitenkin halutaan nimetä asemakaavalla jokin julkinen kaupunkitila presidentti Tarja Halosen mukaan, olisi asia valmisteltava yhdessä kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston ja nimistötoimikunnan kanssa.

Rakennusvirastolla ei ole huomautettavaa nimistötoimikunnan lausuntoon.

Lisätiedot

Petri Arponen, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38440

petri.arponen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566