Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/1

 

09.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 955

Valtuutettu Nina Hurun toivomusponsi rakentamisen energiamääräyksistä

HEL 2012-013262 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 12.9.2012 hyväksymän toivomusponnen (Huru) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintosihteeri, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Nina Hurun toivomusponsi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Muutoksenhakukielto, valmistelu
Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 12.9.2012 hyväksymän toivomusponnen (Huru) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Hyväksyessään 12.9.2013 Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman 2012 kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

"Hyväksyessään asumisen ja siihen liittyvän maakäytön toteutusohjelman 2012 kaupunginvaltuusto edellyttää laadunohjauskriteerien tarkistamista sellaisiksi, että ne vastaavat nykyisen lain henkeä rakentamisen energiamääräyksistä." (Nina Huru)

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Esittelijä toteaa, että kaupunginvaltuuston hyväksymän Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman (AM-ohjelma) mukaisesti kaupunki pyrkii kaavoituksella turvaamaan energiatehokkaan rakentamisen toteuttamisedellytykset. Tontinluovutuksessa edellytetään, että A-luokan energiatehokkuusvaatimus täyttyy selkeästi. Kaupungin omistaman asuntokannan osalta on tavoitteena vähentää energian ominaiskulutusta vuoden 2005 tasosta 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Kaupungin oman asuntokannan peruskorjaustoiminnassa pyritään tavoitteellisesti C-energialuokkaan. Lisäksi asuntorakentamisessa pyritään uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseen.

Maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvat rakentamismääräyskokoelman osat velvoittavat ja opastavat rakennuttajaa tekemään energiatehokkaita ratkaisuja. Helsingissä rakennusvalvontavirasto valvoo osaltaan valtakunnallisesti noudatettavien määräysten toteutumista. Lisäksi rakennusvalvonta pyrkii rakentamisen neuvonnasta huolehtimalla kannustamaan rakennuttajia perusvaatimustasoa energiatehokkaampiin ratkaisuihin.

Rakentamismääräysten uudistamisen myötä on siirrytty kokonaisenergiatarkasteluun. Kokonaisenergiatarkastelussa lasketaan rakennuksen kokonaisenergiankulutus eli E-luku. E-luku on energiamuotojen kertoimilla painotettu rakennuksen vuotuinen ostoenergiankulutus rakennustyypin standardikäytöllä lämmitettyä nettoalaa kohden. E-luku saadaan laskemalla yhteen ostoenergian ja energiamuotojen kertoimien tulot energiamuodoittain. Rakennusta suunniteltaessa on laadittava energiaselvitys. Energiaselvitys on päivitettävä ja pääsuunnittelijan on varmennettava se ennen rakennuksen käyttöönottoa. Energiaselvitys sisältää E-luvun laskennan lisäksi mm. rakennuksen energiatodistuksen.

Esittelijä viittaa Asuntotuotantotoimistosta (ATT) saatuun tietoon, jonka mukaan ATT:n toiminta- ja suunnitteluohjeet sekä malliasiakirjat on päivitetty vastaamaan uusia määräyksiä. Hankkeissa käytettäviä malliasiakirjoja ja sopimuspohjia päivitetään jatkuvasti tarpeen mukaan. Tällä hetkellä on käynnissä mallien päivittäminen vastaamaan uutta lakia energiatodistuksesta, joka astui voimaan 1.6.2013. Lisäksi ATT on hankkinut E-luvun laskentatyökalun käyttöoikeudet sekä ATT:n henkilöstön että ATT:n suunnittelukonsulttien käyttöön. Työkalulla E-luvun laskenta ja sen mukaisten tavoitteiden seuranta on otettu osaksi suunnittelu- ja toteutusprosessia. Rakennuksen valmistuttua toteutunutta energiankulutusta seurataan vuositasolla ja verrataan suunnitteluvaiheessa asetettuihin tavoitteisiin.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintosihteeri, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Nina Hurun toivomusponsi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Muutoksenhakukielto, valmistelu
Esitysteksti

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566