Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/3

 

09.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 885

V 25.9.2013, Kj / Valtuutettu Thomas Wallgrenin ym. aloite ystävyyskaupunkisuhteen päättämisestä Helsingin ja Pietarin välillä

HEL 2013-001436 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Thomas Wallgrenin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Victor Andersson, erityisasiantuntija, puhelin: 310 36027

victor.andersson(a)hel.fi

Liitteet

1

Wallgren Thomas valtuustoaloite Kvsto 30.1.2013 asia 20

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Thomas Wallgrenin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Thomas Wallgren ja 18 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Helsinki irtisanoo julkisesti ystävyyskaupunkisuhteensa Pietarin kanssa homolain säätämisen vuoksi. Muuta yhteistyötä Pietarin kanssa voidaan kuitenkin toistaiseksi sellaisenaan jatkaa. Aloitteentekijä toteaa, että "Pietarissa keväällä 2012 paikallisesti säädetty "homopropagandan" vastainen laki on leviämässä ympäri Venäjää. Pietarin lisäksi jo noin kymmenen muulla Venäjän alueella voimassa oleva laki kieltää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tiedottamisen alle 18-vuotiaille, mutta sen nojalla on kielletty myös mielenosoituksia ja gay pride -tapahtumia. Lisäksi näistä vähemmistöistä ei juuri enää kirjoiteta Venäjän mediassa."

Kaupunginhallitukselle on 12.12.2011 toimitettu ulkoasiainministeriöstä saatuihin tietoihin pohjautuva yhteenveto Pietarin sukupuolivähemmistöjä koskevasta lakialoitteesta. Selvityksessä todettiin mm., että Suomen valtio on toiminut lakialoitteen suhteen aktiivisesti, ja että asia on otettu esille sekä Pietarin viranomaisten kanssa että monenkeskisillä foorumeilla (mm. Etyjin pysyvän neuvoston kokous). Venäjällä tuli 30.6.2013 voimaan alaikäisille suunnatun "ei-perinteisiä suhteita käsittelevän propagandan" kieltävä säädös. Kyse on lisäyksestä jo olemassa olleeseen lakiin lasten suojelemiseksi terveyden ja kehityksen kannalta haitalliselta informaatiolta. Siten sukupuolivähemmistöjä koskevat rajoitukset koskevat nyt koko maata. Ulkoasianministeriö ja Suomen edustustot Venäjällä seuraavat tiiviisti Venäjän ihmisoikeustilannetta, myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa.

Kaupunginhallitus toteaa, että Pietarin ja Helsingin sopimusmuotoinen yhteistyö täyttää 20 vuotta 2013. Uusi yhteistyötä koskeva asiakirja allekirjoitettiin Pietarin-päivät Helsingissä -tapahtuman yhteydessä 25.4.2013. Yhteistyökausi on 2013–2015. Pietarin ja Helsingin välillä ei ole varsinaista sopimuspohjaista ystävyyskaupunkisuhdetta.

Yhteistyöasiakirjan liitteenä olevan toimintasuunnitelman sisällöllisiksi painopisteiksi on määritelty ympäristönsuojelu ja energiatalous, liikenne, logistiikka ja liikennesuunnittelu, kaupunkisuunnittelu ja arkkitehtuuri, rakentaminen, kiinteistöjen hallinta ja kunnossapito, innovaatiot, huipputeknologia, tiede ja korkeakoulut, sosiaalityö ja terveydenhuolto, koulutus, nuorisopolitiikka ja urheilutoiminta, kulttuuri, matkailu, kulttuurin monimuotoisuus ja vuoropuhelu, suvaitsevaisuus, vuorovaikutus kansainvälisten järjestöjen, ohjelmien ja hankkeiden puitteissa sekä hallintojen vuorovaikutus.

Kaupunginhallitus katsoo, että sisällöllinen yhteistyö kattaa Helsingin kannalta tärkeitä aloja, kuten esimerkiksi ympäristöasiat ja matkailun. Ympäristöyhteistyössä on saavutettu erittäin merkittäviä tuloksia esimerkiksi jätevesien puhdistuksessa. Nopea junayhteys kaupunkien välillä avaa uusia mahdollisuuksia matkailulliseen yhteistyöhön. Yhteistyön jatkaminen hyödyttää molempien kaupunkien asukkaita.

Strategiaohjelmassa 2013–2016 on linjattu, että Helsinki on kansainvälisesti aloitteellinen, kehittyvä ja osaava toimija globaalin vastuun kantamisessa paikallisesti. Tehokas tapa edistää linjausta on toimia tiiviissä vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman ja kumppanikaupunkien kanssa. Eri hallinnonalojen ja -tasojen säännöllinen yhteistyö mahdollistaa parhaiden käytäntöjen vaihdon ja ajankohtaisia kysymyksiä koskevan vuoropuhelun sekä myös kriittisten näkökulmien esille nostamisen.

Kaupunginhallitus korostaa, että Helsingin kaupunki kaikessa toiminnassaan kunnioittaa vähemmistöjä ja vähemmistöjen oikeuksia. Kansainvälisesti Helsinki on esimerkiksi matkailualalla pyrkinyt profiloitumaan homoystävällisenä kaupunkina (Gay Friendly City). Lisäksi kaupunki on osallistunut vuosittain Helsinki Pride -tapahtumaan monin eri tavoin.

Kaupunginhallitus toteaa lopuksi, että kysymys LGBT-laista on Pietarin lakiasäätävän kokouksen (kaupunginvaltuuston) toimivaltaan perustuvasta päätöksestä. Lain sisällöstä huolimatta on tärkeää, että Pietarin ja Helsingin yhteistyö jatkuu.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Victor Andersson, erityisasiantuntija, puhelin: 310 36027

victor.andersson(a)hel.fi

Liitteet

1

Wallgren Thomas valtuustoaloite Kvsto 30.1.2013 asia 20

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566