Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/16

 

09.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 898

V 25.9.2013, Ryj / Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite julkisten alueiden siisteyden parantamisesta

HEL 2013-005222 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Tuomo Valokaisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Tuomo Valokaisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Tuomo Valokainen ja 16 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että julkisten alueiden, metrosisäänkäyntien ja pysäkkien siisteyteen kiinnitettäisiin huomiota.

Kaupunginhallitus viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että kaupungin vastuulla olevien pysäkkien ja metroasemien siisteyteen on kiinnitetty huomiota. Raitiovaunupysäkeiltä roskat poistetaan säännöllisesti ja pysäkit pestään lämpötilojen salliessa joka yö. Metroasemien edustojen siisteyttä myös valvotaan. Kaisaniemen metroaseman ns. opintoputki on syväpuhdistettu kauttaaltaan kesäkuussa 2013, ja tilan kunnossapitoa tehostetaan muutenkin.

Kantakaupungin alueella kiinteistöjen velvollisuuksiin kuuluu huolehtia tonttiensa kohdalla olevien jalkakäytävän ja ajoradan puhtaanapidosta. Rakennusvirasto valvoo velvollisuuksien täyttämistä ja voi tarvittaessa huomauttaa laiminlyönneistä.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite

Tiedoksi; Muutoksenhaku: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

Päätöshistoria

Yleisten töiden lautakunta 13.08.2013 § 314

HEL 2013-005222 T 00 00 03

Päätös

Yleisten töiden lautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta, määrittelee mm. kaupungin ja kiinteistöjen velvollisuudet katujen puhtaanapidossa. Pääperiaatteena on, että kiinteistöt vastaavat katuosuutensa puhtaanapidosta joko omalla työsuorituksellaan tai, kokonaisvastuuhoidon piirissä olevilla alueilla, maksusuorituksellaan.

Ajoratojen keskellä olevien raitiovaunupysäkkien, metroasemien ja niihin liittyvien sisäänkäyntien ja sisäänkäyntitunneleiden kunnossa- ja puhtaanapidosta ja roska-astioiden tyhjentämisestä huolehtiminen kuuluvat Helsingin kaupungin liikennelaitokselle. Rakennusvirasto ja liikennelaitos yhdessä muiden lähikiinteistöjen kanssa ovat määritelleet metroasemiin liittyvät pihapiirit niin, että osapuolten keskinäiset vastuurajat ovat selkeät ja loogiset. Tavoitteena on, että vastuualueiden rajapinnat eivät näy puhtaanapidon laatutasossa.

Rakennusvirasto kiinnittää erityistä huomioita myös metroasemien sisäänkäyntien ja raitiovaunupysäkkien siisteyteen valvoessaan keskusta-alueella kiinteistöille kuuluvien puhtaanapitovelvoitteiden täyttymistä. Tarvittaessa virasto huomauttaa kiinteistön haltijaa ja on yhteydessä Helsingin kaupungin liikennelaitokseen havaitessaan häiritsevää roskaantumista.

Rakennusviraston puhtaanapitovastuulle kuuluvat katualueet ja raitiovaunu- ja bussipysäkit siivotaan asetettujen laatuvaatimusten edellyttämällä tavalla tarkoitukseen osoitettujen määrärahojen puitteissa.

Esittelijä

osastopäällikkö

Osmo Torvinen

Lisätiedot

Ritva Keko, laatuvastaava, puhelin: 310 38403

ritva.keko(a)hel.fi

Tarja Myller, ylläpitoinsinööri, puhelin: 310 38538

tarja.myller(a)hel.fi

 

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) 08.08.2013 § 123

HEL 2013-005222 T 00 00 03

Päätös

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päätti antaa Tuomo Valokaisen ym. valtuustoaloitteeseen koskien julkisten alueiden siistimistä seuraavan lausunnon:

Helsingin kaupungin liikennelaitos –liikelaitoksen (HKL) raitiovaunupysäkkien kunnossapitäjä vaihtelee sijainnin mukaan. Ajoradan keskellä olevista pysäkeistä vastaa HKL ja puistoalueisiin rajautuvista pysäkeistä Helsingin kaupungin rakennusvirasto (HKR). Kiinteistöjen edustalla olevista pysäkeistä huolehtivat asianomaiset kiinteistöt.

Raitiovaunupysäkkien  kevätpuhdistuksia (hiekan ja muiden roskien poisto) ei ole mahdollista suorittaa  ennen kuin vuorokautinen lämpötila on yli nollan, veden jäätymisen takia.

Siivouspartiot käyvät pysäkeillä keräämässä roskat pois säännöllisin väliajoin, mutta päivisin lumien sulaessa roskia tulee koko ajan lisää näkyviin. Tämä aiheuttaa epäsiistin ja hoitamattoman vaikutelman pysäkeistä. Päivällä alueilla ei pystytä työskentelemään matkustajien vuoksi. Lämpötilojen salliessa pysäkit pestään joka yö.

Pysäkkien siisteydestä huolehditaan myös pysäkeille sijoitetuilla roska- ja tuhka-astioilla. Nämä roska-astiat tyhjennetään päivittäin.

HKL:n hallinnoimien metroasemien ulkopuhtaanapidosta vastaa palvelusopimukseen perustuen Helsingin kaupungin rakentamispalvelu (Stara).

HKL on antanut palautetta Staralle koskien metroasemien edustojen puhtaanapitoa ja valvoo tehostetusti ko. palvelusopimuksen noudattamista.

Kaisaniemen metroaseman nk. opintoputki siirtyi HKL:n omistukseen kaupunginhallituksen/-valtuuston hyväksymällä järjestelyllä 1.1.2013 alkaen. Tämä selkeyttää jatkossa myös tämän kävelytilan kunnossapidon, huollon ja siivouksen järjestämistä. HKL on nyt järjestänyt opintoputken syväpuhdistuksen kauttaaltaan niin, että se tehtiin kesäkuussa 2013. Edellisen kerran tämä siivoustoimenpide tehtiin HKL:n selvitysten mukaan vuonna 2010. Tarkoitus on jatkossa tehostaa ko. tilan kunnossapitoa.

Esittelijä

yksikön johtaja

Juha Saarikoski

Lisätiedot

Reino Aittomäki, isännöitsijä, puhelin: 310 35550

reino.aittomaki(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566