Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/5

 

09.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 887

V 25.9.2013, Kj / Valtuutettu Belle Selene Xian aloite lähidemokratian lisäämisestä

HEL 2013-003795 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Belle Selene Xian aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tapio Kari, lehdistöpäällikkö, puhelin: 040 844 6015

tapio.kari(a)hel.fi

Liitteet

1

Xia Belle Selene valtuustoaloite Kvsto 13.3.2013 asia 40

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Belle Selene Xian aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Belle Selene Xia esittää aloitteessaan, että Helsingin kaupungin tulisi lisätä lähidemokratiaa ja asukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa omien asuinalueidensa asioihin. Aloitteessa esitetään yhteisöllisten verkkopalvelujen käyttöön ottamista sekä alueellisten toimielinten päätösvallan ja asukkaiden aktiivisuuden lisäämistä.

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä vuosien 2013 – 2016 strategiaohjelmassa demokratian ja osallisuuden vahvistaminen on läpikäyvä periaate. Sitä palvelee kaupungin valmistelu- ja päätöksentekoaineiston tuominen entistä helpommin kaupunkilaisten saataville ja osallistumisen, vuorovaikutuksen ja palautteen antamisen menetelmien kehittäminen. Demokratian ja osallistumisen muotojen kehittäminen oli myös vuonna 2011 toimineen kaupungin demokratiaryhmän tehtävä.

Demokratiaryhmän esityksestä kaupunginhallitus päätti toteuttaa Helsingissä vuonna 2013 alueellisen osallistumisen kokeilun, joka sisältää kymmenen pääosin asukasvetoista demokratiapilottia. Niiden avulla etsitään ja kokeillaan uusia osallistumisen ja vuorovaikutuksen keinoja. Alueellisen osallistumisen kokeilun vuotta on edeltänyt laaja kaupunkitasoinen yhteinen näkemys lähidemokratian edellytysten parantamisen tavoitteesta, jossa korostuvat avoimuus, vuorovaikutteisuus ja alueellinen vaikuttaminen.

Alueellisen osallistumisen kokeilu käynnistettiin kaupunginvaltuuston strategiaohjelman tavoitteiden mukaisesti. Lisäksi päätettiin käynnistää selvitykset osallistuvasta budjetoinnista, kansanäänestyksen menettelytavoista, verkkopalveluiden kehittämisestä, koulujen verkkovaikuttamisen kehittämisestä ja demokratiatiloista.

Kokeilun kymmenessä demokratiapilotissa kehitetään erilaisia asukasosallisuuden ja vuorovaikutuksen menetelmiä. Kaikkien pilottien onnistumisen kannalta keskeistä on mahdollisimman avoin ja vuorovaikutuksellinen viestintä.

Osassa piloteista kokeillaan vuorovaikutteisia verkkosovelluksia ja kaikki pilotit ovat näkyvästi esillä sosiaalisessa mediassa. Helsingin kaupungin hallintokeskus tukee pilottien työtä esimerkiksi ylläpitämällä kaikkien pilottien käyttöön tarkoitettuja viestintäkanavia. Piloteilla on yhteinen verkkosivusto osoitteessa http://demokratia.hel.fi/. Etenkin Facebookissa käytävä keskustelu on ollut vilkasta ja keskittynyt asuinalueiden paikallisiin asioihin.

Alueellisten toimielinten, esimerkiksi asukasraatien, toiminnan kehittäminen ja arviointi on keskeinen osa pilottivuotta. Kymmenestä alueellisen osallistumisen kokeilun pilotista yhdeksässä kokeillaan hieman toisistaan poikkeavaa mallia.

Oleellista kaikissa kokeiltavissa malleissa on asukkaiden vahva osallisuus ja halu päästä vaikuttamaan oman alueensa asioihin. Mallien toimivuuden keskeinen menestystekijä on, kuinka Helsingin kaupungin hallintokuntien edustajat sitoutuvat mallien työskentelyyn ja kuinka hallintokunnat ottavat huomioon asukkaiden mielipiteet päätöksenteossa tai jatkosuunnittelussa.

Helsingin kaupungin tietokeskus arvioi alueellisen osallistumisen kokeilua. Pilottivuodesta annetaan kaupunginhallitukselle väliraportti syyskuun loppuun mennessä ja loppuraportti tammikuussa 2014. Niiden perusteella voidaan pohtia jatkotoimia.

Uusia vasta jokin aika sitten käyttöön otettuja vuorovaikutuksen muotoja on kaupungin yhteinen palautejärjestelmä, jossa ovat tällä hetkellä mukana hallintokeskus, opetusvirasto, rakennusvirasto, sosiaali- ja terveysvirasto ja varhaiskasvatusvirasto, ja lisää virastoja on liittymässä järjestelmään vielä kuluvan syksyn aikana. Ajatuksena on keskittää kaikki kaupungille tuleva palaute yhteen järjestelmään, jossa esimerkiksi palautteen määrää ja aiheita sekä vastausten sisältöä ja vastausaikoja voidaan seurata. Järjestelmän käytöstä vastaa kaupungintalon Virka-info.

Hallintokeskus ja talous- ja suunnittelukeskus valmistelevat parhaillaan verkkokuulemisen portaalia, joka voidaan toteuttaa vuonna 2014, mikäli kaupunginvaltuusto osoittaa siihen määrärahan. Portaalissa olisi mahdollista arvioida eri tasoilla (lautakunnat, kaupunginhallitus, valtuusto) päätöksentekoon tulossa olevia asioita, esittää niistä mielipiteitä, käydä keskustelua ja tehdä ehdotuksia.

Tärkeä uudistus oli Helsingin kaupungin verkkosivuille tehdyt kaupunginosasivustot. Niiltä tietoa löytyy kaupunginosittain ryhmiteltynä.

Kaupungin demokratiahankkeiden ja osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelyiden kaupunkitasoinen koordinaatio on ollut puutteellista. Tähän saadaan parannus, kun valtuuston hyväksymä kaupunginkanslia perustetaan vuoden 2014 alussa. Kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosastoon muodostetaan yksikkö, jonka tehtävänä on valtuuston hyväksymän johtosäännön mukaan kaupungin osallisuuden ja vuorovaikutuksen kehittäminen ja koordinointi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tapio Kari, lehdistöpäällikkö, puhelin: 040 844 6015

tapio.kari(a)hel.fi

Liitteet

1

Xia Belle Selene valtuustoaloite Kvsto 13.3.2013 asia 40

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566