Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

25/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

24.06.2013

 

 

 

 

 

 

§ 755

Tietokeskuksen kehittämispäällikön viran täyttäminen

HEL 2013-008391 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti ottaa kasvatustieteiden maisteri Merja Kosken tietokeskuksen hallinto-osaston kehittämispäällikön virkaan 1.8.2013 lukien 5 130, 78 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Samalla kaupunginhallitus päätti todeta, että jos virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa, eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen kunnes virkaan ottaminen on vahvistettu henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Käsittely

Esittelijä muutti esitystään siten, että siihen lisätään maininta hakemusten nähtävilläolosta kaupunginhallituksen kokouksessa.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijayhteenveto-Liite1

2

Haastatteluun kutsutut_LIITE 2

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

Esitysteksti

Muut hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee ottaa kasvatustieteiden maisteri Merja Kosken tietokeskuksen hallinto-osaston kehittämispäällikön virkaan 1.8.2013 lukien 5 130, 78 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Samalla kaupunginhallitus päättänee todeta, että jos virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa, eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen kunnes virkaan ottaminen on vahvistettu henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

Tietokeskus esittää kasvatustieteiden maisteri Merja Kosken ottamista tietokeskuksen hallinto-osaston kehittämispäällikön virkaan. Virka on osastopäällikkötasoinen. Tietokeskuksen johtosäännön 12 §:n mukaan kehittämispäällikön valitsee kaupunginhallitus.

Esityslistateksti vastaa valintamenettelyn kuvauksen ja haastateltavien arvioinnin osalta tietokeskuksen esitystä.

Tietokeskuksen hallinto-osaston päällikkönä on kehittämispäällikkö. Hallinto-osasto vastaa hallinto-, talous- ja henkilöstöhallintopalveluista ja lisäksi keskitetyistä tukipalveluista, kuten tietotekniikasta, tiedotuksesta ja viestinnästä. Osasto vastaa myös näiden palveluiden kehittämisestä ja lisäksi monista koko tietokeskusta koskevista kehittämishankkeista ja – ohjelmista. Kehittämispäällikön tehtävänä on johtaa osaston toimintaa ja vastata siitä, että hyväksytyt tavoitteet saavutetaan. Hallinto-osasto huolehtii osaltaan, että tietokeskuksen kaikilla neljällä osastolla on hyvät edellytykset onnistua tehtävissään. Kehittämispäällikkö toimii myös tietokeskuksen johtoryhmän jäsenenä sekä vastuualueensa asiantuntijana. 

Tietokeskuksen johtosäännön mukaan hallinto-osaston osastopäällikkönä toimivan kehittämispäällikön kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävissä. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.  

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi kehittämispäällikön viran hakuilmoituksessa kiinnitettiin huomiota tietokeskuksen toimialan ja kunnallisen päätöksenteon tuntemukseen, yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoihin ja kykyyn johtaa ja kehittää toimintaa yhteistyössä henkilöstön, kaupunkiorganisaation ja seudullisten toimijoiden kanssa. Lisäksi todettiin arvostettavan hyvää organisointitaitoa ja oma-aloitteista kehittämisotetta sekä kokemusta verkkoviestinnän ja työyhteisöviestinnän kehittämisestä, asiantuntijaorganisaation henkilöstön kehittämisestä, koulutuksesta ja työhyvinvoinnin edistämisestä. Vielä todettiin, että hyvä englanninkielen hallinta ja muu kielitaito ovat eduksi.

Kehittämispäällikön virka on ollut julkisesti haettavana kaupungin virallisissa ilmoituslehdissä ja kaupungin sähköisillä ilmoitussivuilla ajalla 24.3.2013–12.4.2013.  Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa 24.3.2013 sekä  Metro-lehdessä 27.3.2013. Lehti-ilmoitusten lisäksi hakuilmoitus oli esillä kaupungin eRekry-palvelussa sekä MOL.fi ja Oikotie.fi –palveluissa. 

Kehittämispäällikön virkaan haki 12.4.2013 klo 16.00 mennessä päättyneen hakuajan kuluessa 61 henkilöä. Hakijoista laadittu yhdistelmä on liitteenä 1. Yhdistelmän tiedot perustuvat hakijan hakemuksessaan antamiin tietoihin. Hakemusten perusteella kielitaitovaatimukset täyttyvät kaikilla yhtä hakijaa lukuun ottamatta. Virkaa täytettäessä tulee erityisten kelpoisuusehtojen lisäksi ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Hakijoista seitsemän on Helsingin kaupungin palveluksessa.

Hakemusten perusteella henkilökohtaiseen haastatteluun kutsuttiin kahdeksan henkilöä, jotka ilmenevät liitteestä 2. Tietokeskus käytti haastatteluprosessissa ja haastattelujen suorittamisessa Psycon Oy:n palveluja. 

Ensimmäisen haastattelun suorittivat johtaja Asta Manninen, tutkimuspäällikkö Timo Cantell ja  va. arkistotoimen päällikkö Eeva-Kaisa Peuranen tietokeskuksesta. Haastattelutilanteisiin osallistui Psycon Oy:n konsultti. 

Kaikilla kahdeksalla haastatelluilla (ensimmäinen haastattelu) on kokemusta itsenäisestä asiantuntijatyöstä tai tutkimustyöstä, projektien tai kehittämishankkeiden johtamisesta ja hallinnosta sekä merkittävien muutoshankkeiden tai tietojärjestelmähankkeiden läpiviennistä. Mutta vain osalla on kokemusta pitkäjänteisestä esimies-, johtamis- ja hallintotyöstä organisaatiotasolla. Niin ikään vain osalla on sekä taloushallinnon että henkilöstöhallinnon kokemusta. Viestinnän ja julkaisutoiminnan kokemusta haastatelluilla on vaihtelevasti. 

Tarkasteltaessa kahdeksan haastatellun kokemusta sekä hallinto- ja johtamistehtävistä että hakuilmoituksessa kuvattuja kehittämispäällikön viran menestyksellisessä hoitamisessa korostuvia taitoja, kokemuksia sekä hakijoiden selvityksiä koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja muista ansioistaan, hakijat KM Merja Koski ja

**********

nousivat muiden edelle. Tämä on haastattelijoiden yksimielinen arvio. Hakijat KM MK ja YM SK kutsuttiin toiseen haastatteluun, jonka suorittivat tietokeskuksen johtaja Asta Manninen ja tilasto- ja tietopalvelupäällikkö Ari Jaakola. Haastattelutilanteisiin osallistui Psycon Oy:n konsultti. Toisen haastattelun perusteella henkilöarviointiin kutsuttiin hakija MK. Arvioinnin suoritti Psycon Oy. 

Hakija MK on töissä Helsingin kaupungin tietokeskuksessa (ollut vuodesta 2006). Tällä hetkellä hakija MK toimii tietokeskuksen hallinto-osaston osastopäällikkönä hoitaen avoinna olevaa kehittämispäällikön virkaa. Hakija SK toimii Kansaneläkelaitoksen kehittämispäällikkönä toimien hankepäällikkönä Kelan verkkoasiointihankkeessa ja asiantuntijatiimin esimiehenä.

Yhteiskuntatieteiden maisteri SK on suorittanut yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon Kuopion yliopistossa vuonna 1996 pääaineena sosiologia ja sivuaineina sosiaalipolitiikka, yrityksen taloustiede ja kasvatustiede. Hakija SK on suorittanut tiedotustoiminnan perusteet (9,5 ov) Markkinointi-instituutissa v. 2000, yhteisöviestinnän opintoja (10 ov) Kuopion kesäyliopistossa v. 2004 ja Kansaneläkelaitoksen lähiesimiesvalmennuksen (6 lähipäivää) v. 2005. 

Hakija SK toimii tällä hetkellä (vuodesta 2011 alkaen) Kansaneläkelaitoksen kehittämispäällikkönä toimien hankepäällikkönä Kelan verkkoasiointihankkeessa ja asiantuntijatiimin esimiehenä (12 asiantuntijaa). Ennen kehittämispäällikön tehtävää hakija SK toimi Kelan etuustyön hallintajärjestelmän käyttöönoton projektipäällikkönä (2010-2011). Tätä ennen SK toimi toimistonjohtajana Kelan Helsingin vakuutuspiirissä (2004-2010), johon hän siirtyi ESR-koordinaattorin tehtävistä Pohjois-Savon työvoima- ja elinkeinokeskuksesta. Hakija SK:n työkokemus on valtionhallinnosta ja siinä painottuvat esimiestyö, asiantuntijoiden johtaminen ja merkittävien tietojärjestelmähankkeiden johtaminen.  

SK:n äidinkieli on suomi; ruotsinkielen kirjallinen ja suullinen taito on tyydyttävä. Hänen englanninkielen kirjallinen ja suullinen taitonsa on hyvä. 

Kasvatustieteiden maisteri MK on suorittanut kasvatustieteiden maisterin tutkinnon Turun yliopistossa 1990 pääaineenaan kasvatustiede ja sivuaineina psykologia ja sosiaalipolitiikka. Hakija MK on suorittanut Helsingin kaupungin koulutus- ja kehittämiskeskuksessa Johtaminen Helsingissä (JOHEVA) -valmennuksen (21,5 pv) v. 2004, Tulevaisuuden palvelujen johtaminen –kurssin (5 pv) Oiva Akatemiassa v. 2011 ja Hyvän esimiehen ABC-verkkoaineiston verkko-opiskeluna  Oiva Akatemiassa v. 2012. 

Hakija MK toimii tällä hetkellä (2011 -) Helsingin kaupungin tietokeskuksessa va. kehittämispäällikkönä hoitaen avointa hallinto-osaston osastopäällikön virkaa vastuullaan tietokeskuksen hallinto-osaston johtaminen, myös hallinto-osaston toiminnan kehittäminen ja siihen liittyvien yhteistyö- ja sidosryhmäsuhteiden hoitaminen. MK on mm. vastannut koko tietokeskuksen henkilöstöohjelmasta ja johtanut tietokeskuksen työvoimatarpeen ennakointihanketta. MK on myös tietokeskuksen johtoryhmän jäsen, tietokeskuksen työhyvinvointiryhmän puheenjohtaja ja kaupungin keskushallinnon virastoryhmän 1. työsuojeluvaravaltuutettu esimiehille ja asiantuntijoille. 

Ennen vs. ja va. kehittämispäällikön viran hoitamista hakija MK toimi tietokeskuksessa projektipäällikkönä yhteensä viisi vuotta vastaten Pääkaupunkiseudun kaupunkiohjelman ja Pääkaupunkiseudun koheesio- ja kilpailukykyohjelman johtamisesta ja hallinnoinnista. Tätä ennen hakija KM toimi viisi vuotta erityissuunnittelijana Helsingin kaupungin koulutus- ja kehittämiskeskuksessa ja henkilöstökeskuksessa osallistuen ajankohtaiseen työllisyysohjelman suunnitteluun ja toteutukseen sekä toimien Työllisyysasioiden neuvottelukunnan sihteerinä. Vuonna 2002 hakija MK toimi vs. projektipäällikkönä työllisyystiimin esimiehenä ja ESR-rahoitteisen kumppanuushankkeen projektipäällikkönä. Vuosina 1996-2001 hakija MK toimi Helsingin kaupunginkansliassa projektikonsulttina ja –koordinaattorina kehittäen nuorten työpajatoimintaa. 

Hakija MK:n äidinkieli on suomi; ruotsinkielen suullinen ja kirjallinen taito on tyydyttävä. Hänen englanninkielen kirjallinen ja suullinen taitonsa on hyvä.  

Tietokeskus toteaa, että kehittämispäällikön viran menestyksellistä hoitamista edistävät tietokeskuksen toimialan ja kunnallisen päätöksenteon tuntemus, hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot ja kyky johtaa ja kehittää toimintaa yhteistyössä henkilöstön, kaupunkiorganisaation ja seudullisten toimijoiden kanssa, sillä kehittämispäällikön viran hoidossa korostuvat jatkuva yhteistyö sekä tietokeskuksen sisällä että kaupungin muiden yksiköiden ja seudullisten toimijoiden kanssa. Kahdella toiseen haastatteluun osallistuneella hakijalla on erilaiset osaamis- ja kokemusprofiilit. Hakija SK on suuntautunut asiantuntijatyön ja -tiimin johtamiseen ja suurten tietojärjestelmien kehittämiseen. Hänen työkokemuksensa on valtionhallinnosta. Hakijalla MK on monipuolista johtamiskokemusta kehittämishanke-, ohjelma- ja organisaatiotasolta Helsingin kaupungin useammalta toimialalta ja seudullisesti. 

Hänellä on myös hyvä perehtyneisyys tietokeskuksen toimialaan ja toimintaan, viimeisimpänä kokemuksena on ajankohtainen 2½  vuotta kestänyt tietokeskuksen hallinto-osaston johtaminen va. kehittämispäällikkönä. Helsingin kaupungin ja seudun sekä hallinnon että toimintaympäristön tuntemus on vahva MK:lla.  

Tietokeskus toteaa esityksensä lopuksi, että hakemusasiakirjojen ja haastatteluissa ilmenneiden asioiden nojalla Merja Koskella on parhaat edellytykset menestyksellisesti hoitaa kehittämispäällikön virkaa. Merja Koskella on kokemusta ja näyttöä hallinto-osaston osastopäällikkönä toimivan kehittämispäällikön eri vastuualueilta, johtamis- ja hallintotehtävistä ja johtoryhmätyöskentelystä. Näillä perusteilla tietokeskus esittää, että kehittämispäällikön virkaan otetaan kasvatustieteiden maisteri Merja Koski. Tietokeskus toteaa vielä, että myös Psycon Oy:n tekemän henkilöarvioinnin tulokset tukevat tietokeskuksen esitystä.

Esittelijä viittaa tietokeskuksen esityksessä oleviin perusteisiin ja katsoo niiden nojalla, että Merja Koskella on hakijoista parhaat edellytykset hoitaa menestyksellisesti tietokeskuksen hallinto-osaston kehittämispäällikön virkaa. Päätösesitys vastaa näin ollen tietokeskuksen esitystä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijayhteenveto-Liite1

2

Haastatteluun kutsutut_LIITE 2

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

Esitysteksti

Muut hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Tietokeskus

Taloushallintopalvelu-liikelaitos

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566