Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

23/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/2

 

10.06.2013

 

 

 

 

 

 

§ 695

Valtuutettu Kimmo Helistön toivomusponsi asuntolaivojen saamisesta Helsinkiin kelluvien asuntojen lisäksi

HEL 2012-010102 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 6.6.2012 hyväksymän toivomusponnen (Helistö) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti kehottaa kiinteistövirastoa järjestämään julkisen ilmoittautumismahdollisuuden Kipparlahden asuntolaivapaikoista kiinnostuneille tahoille vuoden 2013 aikana ja valmistelemaan yhdessä liikuntaviraston ja muiden hallintokuntien kanssa olemassa olevan laivalaiturin luovuttamista asuntolaivakäyttöön.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Helistön toivomusponsi

2

Asuntolaivat raportti_2013

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 6.6.2012 hyväksymän toivomusponnen (Helistö) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee kehottaa kiinteistövirastoa järjestämään julkisen ilmoittautumismahdollisuuden Kipparlahden asuntolaivapaikoista kiinnostuneille tahoille vuoden 2013 aikana ja valmistelemaan yhdessä liikuntaviraston ja muiden hallintokuntien kanssa olemassa olevan laivalaiturin luovuttamista asuntolaivakäyttöön.

Esittelijä

Hyväksyessään 6.6.2012 Sörnäisten korttelin nro 10619 osan ja vesialueen asemakaavan sekä korttelin nro 10570 osan ja puisto- ym. alueiden (Verkkosaaren kelluvat asunnot) asemakaavaehdotuksen nro 11956, kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

"Hyväksyessään kaupunginhallituksen esityksen valtuusto edellyttää, että kelluvien asuntojen lisäksi kaupunki suhtautuisi myönteisesti myös asuntolaivojen saamiseksi Helsinkiin." (Kimmo Helistö)

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Kaupunginhallitus palautti kokouksessaan 28.2.2011 Kaisaniemen rannan asemakaavan uudelleen valmisteltavaksi ja kehotti tutkimaan asuntolaivojen sijoittumispaikkoja Helsingissä. Kaupunginhallitus käsitteli kaupunkisuunnitteluviraston vastauksen asiaan ja kehotti talous- ja suunnittelukeskusta toimimaan asuntolaiva-asiassa virastojen välisenä koordinaattorina.  Hyväksyessään Verkkosaaren kelluvien asuntojen asemakaavaehdotuksen 6.6.2012 valtuusto edellytti, että kaupunki suhtautuisi myötämielisesti myös asuntolaivojen saamiseksi Helsinkiin.

Talous- ja suunnittelukeskuksen kehittämisosasto on selvittänyt asuntolaivojen sijoittamismahdollisuuksia Helsinkiin. Selvityksen on tehnyt projektipäällikkö Juha Pulkkinen. Selvitystä on käsitelty kaupungin aluerakentamisprojektien johtoryhmässä 13.5.2013.

Selvitystyön yhteydessä on käyty läpi asuntolaiva-asumisesta aikaisemmin laadittua materiaalia, kuten kaupunkisuunnitteluviraston julkaisu ”Asuntolaiva-asuminen Helsingissä”, Ksv  2005:2. Asuntolaivojen sijoittamisesta on pidetty useita palavereja mm. kaupunkisuunnitteluviraston, liikuntaviraston, kiinteistöviraston ja talous- ja suunnittelukeskuksen kehittämisosaston kesken. Myös yksittäisiä asuntolaivureita, kuten Asuntolaivurit ry:n edustajia on asian yhteydessä tavattu.

Herttoniemen Kipparlahden asemakaava nro 12042 tuli lainvoimaiseksi lokakuussa 2012. Asemakaavassa on osoitettu alue asuntolaivoille. Se voidaan toteuttaa vanhaa laivalaituria hyväksikäyttäen. Asiasta on neuvoteltu rakennusviraston, kiinteistöviraston, liikuntaviraston ja alueella toimivien yritysten kesken. FCG Oy on tutkinut laiturin kunnon ja tehnyt alustavan hyödyntämissuunnitelman.

Nopeimman aikataulun mukaan laivalaituri olisi mahdollista saada jo kuluvana vuonna 2013 asuntolaivojen käyttöön. Nykyisillä, liikuntaviraston kanssa kanssa tehdyillä vuokrasopimuksilla on kolmen kuukauden irtisanomisaika. Seuraava vaihe on, mahdollisesti jo kesällä 2013 hakea ilmoituksella halukkaita asuntolaivoja alueelle. Kiinteistöviraston näkemyksen mukaan sopijapuolena kaupungin kanssa tulisi olla yksi yhdistys tai yhteisö, joka vastaa laiturin varustelusta ja ylläpidosta. Vuokra-aika voisi olla pitkä, ehkä 20 vuotta. Tarkoituksena on, että  Kipparlahden alueesta tulisi pilottialue asuntolaivojen tulolle Helsinkiin. Tästä alueesta saatavat kokemukset olisivat sitten esimerkkinä muiden ranta-alueiden asuntolaivahankkeille.

Tämän esityslistan liitteenä on asuntolaivapaikoista tehty selvitys. Sen taustaksi on kerätty vertailevaa aineistoa Tukholmasta, Hampurista ja Amsterdamista sekä kirjallista materiaalia USA:sta. Tukholmassa olosuhteet ovat suomalaisia olosuhteita vastaavat ja ruotsalaiset käytännöt ovat sovellettavissa myös Helsingissä.

Selvittelyn kuluessa on myös tiedusteltu Sipoon ja Espoon asuntolaivasuunnitelmia. Niitä ei vielä ole, mutta esimerkiksi Espoossa kelluvia asuntoja saattaa tulla Otaniemen edustalle ja Finnoon satama-alueelle.

Selvityksen mukaan mahdollisia asuntolaivapaikkoja Helsingin alueella saattaisivat olla: Siltavuorenranta, Tervasaarenkannas, Rajasaari, Taivallahti, Suomenlinna, Jätkäsaaren Saukonpaadenranta, Herttoniemi, Puotilan venesatama, Kruunuvuorenranta, Karhusaari/Talosaari. Yhtenä ratkaisuna asuntolaivoja voisi sijoittaa nykyisiin venesatamiin ja tehdä vastaavasti venesataman laajennuksia. Tällaisia paikkoja voisivat olla vaikkapa Suvilahti ja Salmisaarenranta. Koska pysyvään asumiseen tarkoitettu asuntolaivatoiminta tarvitsee sen sallivan asemakaavan tai poikkeamispäätöksen, ei näille alueille voida kovin pikaisesti odottaa asuntolaivojen sijoituspaikkoja.

Asuntolaivaselvityksessä on sivuttu myös kelluvia asuntoja, joita asemakaavan perusteella on mahdollista rakentaa Verkkosaareen ja Kipparlahteen. Lisäksi on selvitetty myös muuta merellistä toimintaa, kuten paikan etsiminen matkailupainotteiselle "Merirosvolaivalle" ja hotellilaivalle. Merirosvolaivalle ei löytynyt soveltuvaa paikkaa, mutta hotellilaivalle selvitetään paikkaa Crusellin sillan viereen Saukonpaadenrantaan.

Kaupunginhallitus katsoo edellä esitetyn riittäväksi selvitykseksi otsikkoasiassa.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Helistön toivomusponsi

2

Asuntolaivat raportti_2013

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566