Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

22/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/2

 

03.06.2013

 

 

 

 

 

 

§ 670

Valtuutettu Miina Kajoksen toivomusponsi Apotti-hankkeen seurannan järjestämisestä

HEL 2012-017415 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 12.12.2012 hyväksymän toivomusponnen (Miina Kajos) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.  

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 12.12.2012 hyväksymän toivomusponnen (Miina Kajos) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.  

Esittelijä

Käsitellessään sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmäpalvelun hankintamenettelyä kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

"Hyväksyessään asiakas- ja potilastietojärjestelmäpalvelun hankintamenettelyn kaupunginvaltuusto kehottaa sosiaali- ja terveyslautakuntaa selvittämään, miten hankkeen perusteellinen seuranta järjestetään Helsingin sisäisesti (Miina Kajos)."

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Esittelijä viittaa sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoon, joka on valmisteltu yhteistyössä talous- ja suunnittelukeskuksen tietotekniikkaosaston kanssa, ja toteaa, että tietojärjestelmähankkeiden hankehallinnan menettelyjä on kehitetty kaupungin tietotekniikkaohjelman 2011 - 2014 mukaisesti. Apotti on usean tahon hanke, jonka yhtenä tehtävä tulee olla hankkeen etenemisen raportointi yhtenäisellä tavalla Helsingin kaupungille ja jokaiselle hankkeessa mukana olevalle taholle.    

Sosiaali- ja terveyslautakunta saa tiedokseen raportin Apotti-hankkeesta. Lisäksi toteutetaan Helsingin kaupungin tietotekniikkahankkeiden ohjausmenettelyn mukainen raportointi kaupungin sisäisesti.  

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 14.05.2013 § 124

HEL 2012-017415 T 00 00 03

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti antaa seuraavan lausunnon:

”Sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinnasta muodostuva Apotti -hanke on sosiaali- ja terveysviraston ja Helsingin kaupungin näkökulmasta erittäin laaja toiminnan kehittämisen ja tietojärjestelmien uusimishanke seuraavien vuosien aikana. Hanke tulee vaikuttamaan voimakkaasti sosiaali- ja terveystoimen asiakas- ja potilaspalvelujen sujuvuuteen, toimintaprosesseihin sekä tietojärjestelmäkokonaisuuteen.

Helsingin kaupunki on kaupungin tietotekniikkaohjelman 2011 – 2014 mukaisesti kehittänyt tietojärjestelmähankkeiden hankehallinnan menettelyjä. Näitä menettelyjä noudatetaan myös Apotti -hankkeen osalta Helsingissä. Apotti on usean tahon hanke, jolla on oma organisointi ja hankehallinnan menettelyt. Helsingin kaupunki on voimakkaasti omalla panoksellaan mukana Apotti-hankkeen organisaatiossa. Apotti-hankkeen yhtenä tehtävänä tulee olla hankkeen etenemisen raportointi yhtenäisellä tavalla Helsingin kaupungille ja jokaiselle hankkeessa mukana olevalle taholle.

Varsinaisen Apotti-hanketoimiston lisäksi tarvitaan Helsingin kaupungin sisäinen hankehallinta, jolla varmistetaan

- Apotti hankkeen ja Helsingin kaupungin välinen yhteistyö ja koordinaatio

- Helsingin sisäinen hankehallinta ja riskien minimointi

- Sosiaali- ja terveysviraston sisäinen hankehallinta ja hankkeen aiheuttamien toimenpiteiden hallittu toteuttaminen

- Helsingin hankkeen täsmällinen dokumentointi ja seurantatiedon tuottaminen

- Sosiaali- ja terveysviraston toiminnan ja johdon tarpeiden huomiointi sekä toiminnan ja johdon sitoutuminen hankkeen läpivientiin

- Hankkeen edetessä hankkeen avulla toteutettavan tietojärjestelmän käyttöönotto sekä käyttöönoton aiheuttamat muutokset olemassa olevaan kaupungin tietojärjestelmäkokonaisuuteen.

 

Tätä varten Apotti hankkeelle perustetaan Helsingin kaupungin tietotekniikkahankkeiden menettelyjen mukainen hankekortti, hankesuunnitelma ja hankeorganisaatio, jolloin toteutuu kaupungin tietotekniikan hankeohjelman mukainen kaupunkitasoinen hankkeen seuranta ja raportointi.

Apotti-hankkeen perusteellisen seurannan järjestäminen Helsingin sisäisesti muodostuu täten kahdesta raportoinnin kokonaisuudesta: Apotti-hanketoimiston koko hankkeen etenemistä koskevasta raportoinnista sekä Helsingin sisäisen Apotti hankkeen raportoinnista. Sosiaali- ja terveysvirasto tuo näistä tiedoista koostetun raportin sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi. Lisäksi toteutetaan Helsingin kaupungin tietotekniikkahankkeiden ohjausmenettelyn mukainen raportointi kaupungin sisäisesti.

Terveysvaikutusten arviointi

Potilasta hoidettaessa ja asiakkaalle palveluja toteutettaessa tarvitaan häntä koskevat hoito-, palvelu- ja toiminnanohjaustiedot ajantasaisina ja helposti saatavina. Apotti -hankkeen toteutuessa sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti mahdollistaa se nykyistä huomattavasti sujuvamman tiedonsaannin ja toiminnan ohjauksen hoito- ja palvelutilanteeseen ja näin edistää parhaan mahdollisen hoidon ja palvelun suunnittelua ja toteuttamista.”

Käsittely

14.05.2013 Ehdotuksen mukaan

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi asian esittelijän ehdotuksen mukaisesti äänin 7 - 5.

Palautusehdotus:

Jäsen Vuorjoki teki jäsen Kajanojan kannattamana seuraavan palautusehdotuksen: "Esitän asian palautettavaksi valmisteluun siten, että lausunnossa:
- eritellään mitä tietoja ja kuinka usein hankkeen etenemisestä käytännössä raportoidaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä muille tahoille
- arvioidaan, miltä osin seuranta vaatii tavanomaisen hankemenettelyn ulkopuolisia toimenpiteitä hankkeen laajuuden sekä erityisesti hankkeeseen liittyvien taloudellisten ja tietoteknisten riskien (yksityisyys, tietoturva, suorituskyky, käytettävyys jne.) vuoksi."

Sosiaali- ja terveyslautakunnan edellä oleva päätös syntyi jäljempänä ilmenevän äänestyksen jälkeen:

Äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan

EI-ehdotus: Esitän asian palautettavaksi valmisteluun siten, että lausunnossa
- eritellään, mitä tietoja ja kuinka usein hankkeen etenemisestä käytännössä raportoidaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä muille tahoille.
- arvioidaan, miltä osin seuranta vaatii tavanomaisen hankemenettelyn ulkopuolisia toimenpiteitä hankkeen laajuuden sekä erityisesti hankkeeseen liittyvien taloudellisten ja tietoteknisten riskien (yksityisyys, tietoturva, suorituskyky, käytettävyys jne.) vuoksi.

Jaa-äänet: 7
Sanna Aivio, Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Sami Heistaro, Rene Hursti, Leena Rosenberg-Ryhänen, Markku Vuorinen

Ei-äänet: 5
Jouko Kajanoja, Laura Nordström, Leena Riittinen, Marko Rosenholm, Anna Vuorjoki

Tyhjä: 0
 

Poissa: 1
Mikael Sjövall

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Helena Ylisipola, osastopäällikkö, puhelin: 310 43366

helena.ylisipola(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566