Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/1

 

11.02.2013

 

 

 

 

 

 

§ 190

Oikaisuvaatimus sosiaali- ja terveysviraston perhepalvelujen johtajan viran täyttämisestä

HEL 2012-014880 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hylätä esityslistalta ilmenevien perustein HN:n   ******************* oikaisuvaatimuksen kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaoston 21.11.2012 § 115 tekemästä sosiaali- ja terveysviraston perhepalvelujen johtajan viran täyttämistä koskevasta päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia oikeudellisia ja tarkoituksenmukaisuussyitä, joiden johdosta kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaoston tekemää päätöstä olisi muutettava.  

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus perhepalvelujen johtajan viran täyttäminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee hylätä esityslistalta ilmenevien perustein HN:n   ******************* oikaisuvaatimuksen kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaoston 21.11.2012 § 115 tekemästä sosiaali- ja terveysviraston perhepalvelujen johtajan viran täyttämistä koskevasta päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia oikeudellisia ja tarkoituksenmukaisuussyitä, joiden johdosta kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaoston tekemää päätöstä olisi muutettava.  

Tiivistelmä

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto päätti 21.11.2012 sosiaali- ja terveysviraston perhepalvelujen johtajan viran täyttämisestä 1.1.2013 lukien. Päätöksestä saapui kaupunginhallitukselle oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii asian uudelleen käsittelyä ja katsoo, että jaosto ei ole saanut päätöstään varten tarpeeksi oikeudenmukaista ja tasapuolista tietoa.   

Esittelijä

Oikaisuvaatimus

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto päätti 21.11.2012 § 115 siirtää Hanna Viitalan kokonaisansioista tehdyn vertailun perusteella sosiaali- ja terveysviraston perhepalvelujen johtajan virkaan 1.1.2013 lukien.   

Kuntalain 89 §:n mukaan kunnanhallituksen jaoston päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen kunnanhallitukselle. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. 

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 92 §:n mukaan tehdä kunnan jäsen ja se, johon päätös kohdistuu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Oikaisuvaatimus on kuntalain 93 §:n mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kuntalain 95 §:n mukaan muutoksen hakemiselle varattu aika alkaa asianosaiselle siitä, kun hän on saanut päätöksen tiedoksi kirjeellä. Asianosaisen katsotaan saaneen kirjeestä tiedon 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä.      

Oikaisuvaatimuksen tekijälle HN:lle, ********************* joka myös oli ilmoittautunut  perhepalvelujen johtajan virkaan, lähetettiin päätös tiedoksi 5.12.2012. Oikaisuvaatimus on saapunut 12.12.2012. Oikaisuvaatimus on tehty oikealle viranomaiselle ja se on saapunut määräaikana. Oikaisuvaatimus on liitteenä.   

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii asian uudelleen käsittelyä ja katsoo, että valinta ei ole tapahtunut oikeudenmukaisesti, koska asian jäätyä pöydälle jaosto haastatteli neljästä aikaisemmin haastatellusta kolme eikä se ole voinut saada päätöksen tekoaan varten tarpeeksi oikeudenmukaista ja tasapuolista tietoa.

Perhepalvelujen johtajan virka

Kaupunginvaltuusto päätti 6.6.2012 § 202 perustaa 1.1.2013 lukien sosiaali- ja terveyslautakunnan ja sen alaisen sosiaali- ja terveysviraston. Viraston perhe- ja sosiaalipalvelujen osastolle on muodostettu viisi toimistoa, joista perhepalvelujen johtaja johtaa lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys -toimistoa. Lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys -toimisto jakautuu kolmeen yksikköön, jotka ovat neuvola- ja perhetyö, kouluterveydenhuolto ja perheiden erityispalvelut.  

Kaupunginhallitus päätti 15.10.2012 § 1138 perustaa sosiaali- ja terveysviraston perhepalvelujen johtajan viran. Virka oli sisäisessä ilmoittautumismenettelyssä 3. - 24.10.2012. Tehtävään ilmoittautui viisi henkilöä, joista haastatteluun kutsuttiin neljä. Oikaisuvaatimuksen tekijä oli tässä haastattelussa. Haastattelun suorittivat nykyinen sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö ja perhe- ja sosiaalipalvelujen osaston osastopäällikkö.    

Sosiaali- ja terveysjaosto päätti kokouksessaan 14.11.2012 § 93 panna asian pöydälle ja haastatella kolme virkaan ilmoittautuneista, HK:n, SM:n ja HV:n ************************************************** Sosiaali- ja terveysjaosto haastatteli heidät kokouksessaan 19.11.2012 § 107 ja päätti panna asian pöydälle.  

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:n mukaan viranhaltija voidaan siirtää toiseen virkasuhteeseen, jonka kelpoisuusvaatimukset hän täyttää ja jota voidaan pitää hänelle sopivana, jos hänen asemansa toistaiseksi otettuna tai määräaikaisena viranhaltijana ei muutu ja perusteena on toiminnan tai tehtävän uudelleen järjestelyyn liittyvä perusteltu syy ja hänen varsinainen palkkansa ei alene tai hän on antanut siirtoon suostumuksensa taikka siirtoon on muu hyväksyttävä syy ja viranhaltija on antanut siirtoon suostumuksensa.     

Kaupunginhallituksen johtosäännön 8 b §:n mukaan sosiaali- ja terveysjaoston tehtävänä on päättää sosiaali- ja terveysviraston toimistotasoisten yksiköiden päälliköiden virkojen täyttämisestä. Jaosto on 21.11.2012 § 115 siirtänyt  HV:n   ************** hänen antamansa suostumuksen perusteella kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:n mukaisesti sosiaali- ja terveysviraston perhepalvelujen johtajan virkaan.   

Päätöksen perustelujen mukaan haastattelun ja HV:n ************** toiminnasta muutoin saadun kokemuksen perusteella katsottiin, että hän täyttää parhaiten perhepalvelujen johtajan tehtävän menestykselliseen hoitamiseen asetetut vaatimukset. Hänen pitkäaikainen kokemuksensa tulosyksikön johtajana, monipuolinen työkokemus ja koulutus sekä vuosien aikana hankittu osaaminen luovat edellytykset tehtävän menestyksellisen hoitamiseen. 

HV ************** on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri, valmistunut Kuopion yliopistosta. Hän on lisäksi suorittanut terveydenhuollon moniammatillisen johtamiskoulutuksen, 20 opintoviikkoa, Tampereen yliopistossa ja EFQM-laatuasiantuntijakoulutuksen Teknillisessä korkeakoulussa sekä tulevaisuuden tekijät johtamiskoulutuksen Oiva Akatemiassa. Hän on toiminut Helsingin kaupungin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon päällikkönä 2004 - 2012, ylihoitajana Helsingin kaupungilla 2002 - 2004, johtavana hoitajana Kauniaisten kaupungilla 1999 - 2002, työterveyshoitajana Espoon kaupungilla 1986 - 1999, terveydenhoitajana Espoon kaupungilla 1984 - 1986 ja sairaanhoitajana 1979 - 1983.   

HN **************** on koulutukseltaan terveydenhuollon maisteri, valmistunut Helsingin yliopistosta. Hän on lisäksi suorittanut MBA-tutkinnon Aalto yliopistossa, julkisten palvelujen tuotteistus -koulutuksen Helsingin yliopistossa ja Helsingin kaupungin johtamiskoulutuksen. Hän on toiminut Helsingin terveyskeskuksen neuvolatyön ja terveyden edistämisen yksikön päällikkönä 2009 - 2012, Kivikon terveysaseman tulosyksikön johtajana 2007 - 2008, Helsingin terveyskeskuksen ylihoitajana 2001 - 2008, Syöpäsäätiön ja Jyväskylän yliopiston tutkijana 1999 - 2001 ja Suomen Sydänliiton projektipäällikkönä 1996 - 1998. Lisäksi hän on ollut yhteensä n. 9,5 vuotta tutkimustyössä mm. yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon laitoksella, geeniteknologiaan liittyvässä tutkimustyössä ja diabetestutkimusryhmässä.         

Sosiaali- ja terveysjaosto on päättänyt, keitä se haluaa haastatella. Kaikkien perhepalvelujen johtajan virkaan ilmoittautuneiden ilmoittamat tiedot olivat nähtävänä sosiaali- ja terveysjaoston kokouksessa, joten jaostolla on ollut tieto kaikista ilmoittautuneista  ja heidän koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja muista ansioistaan.     

Virkaan ilmoittautuneiden tiedot ja oikaisuvaatimusasiakirjat ovat nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa ja sitä ennen hallintokeskuksessa kaupungintalolla huoneessa 350.  

Johtopäätökset

Hallintokeskuksen oikeuspalvelujen lausunto sisältyy päätöshistoriaan. Oikeuspalvelujen mukaan oikaisuvaatimus tulisi hylätä, koska siinä ei ole esitetty seikkoja, joiden vuoksi kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaoston 21.11.2012 § 115 tekemää päätöstä olisi pidettävä lainvastaisena. Lausunnossa on todettu mm., että kaikkien virkaan ilmoittautuneiden ilmoittamat tiedot olivat nähtävänä jaoston kokouksessa, joten jaostolla on ollut tieto kaikista ilmoittautuneista ja heidän koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja muista ansioistaan. Jaosto on voinut päättää, keitä se haluaa vielä haastatella.      

Hallintolain 34 §:n nojalla oikaisuvaatimuksen tekijälle on varattu tilaisuus lausua mielipiteensä ja antaa selityksensä oikeuspalvelujen lausunnon johdosta. Vastinetta ei ole annettu.  

Esittelijä toteaa, että haastattelun, Hanna Viitalan monipuolisen työkokemuksen, koulutuksen, pitkäaikaisen kokemuksen tulosyksikön johtajana ja vuosien aikana hankitun osaamisen sekä hänen toiminnastaan muutoin saadun kokemuksen perusteella on katsottava, että Hanna Viitala täyttää parhaiten perhepalvelujen johtajan tehtävän menestykselliseen hoitamiseen asetetut vaatimukset.   

Esittelijä viittaa hallintokeskuksen oikeuspalvelujen antamaan lausuntoon ja katsoo, että oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty mitään oikeudellisesti vaikuttavia eikä tarkoituksenmukaisuussyitä, joiden vuoksi kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaoston tekemää perhepalvelujen johtajan viran täyttämisestä tehtyä päätöstä tulisi muuttaa.   

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus perhepalvelujen johtajan viran täyttäminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Tiedoksi

Sosiaali- ja terveysvirasto

Hallintokeskuksen oikeuspalvelut

Päätöshistoria

Hallintokeskus Oikeuspalvelut 10.1.2013

HEL 2012-014880 T 01 01 01 01

Oikeuspalvelut toteaa oikaisuvaatimuksesta seuraavaa:

Oikaisuvaatimus kunnallisen viranomaisen päätöksestä voidaan tehdä laillisuus- ja tarkoituksenmukaisuusperusteella. Oikeuspalvelut ei ota kantaa tarkoituksenmukaisuusperusteeseen.

Oikaisuvaatimus tulisi jäljempänä esitetyin perustein hylätä.

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto päätti 21.11.2012, 115 §, siirtää Hanna Viitalan kokonaisansioista tehdyn vertailun perusteella sosiaali- ja terveysviraston perhepalvelujen johtajan virkaan 1.1.2013 lukien. 

Oikaisuvaatimuksen tekijälle, HN, joka oli myös ilmoittautunut ko. virkaan, lähetettiin päätös tiedoksi 5.12.2012. Oikaisuvaatimus saapui 12.12.2012. Se on tehty oikealle viranomaiselle ja saapunut määräajassa.

Oikaisuvaatimuksessa väitetään mm., että valinta ei ole tapahtunut oikeudenmukaisesti, koska asian jäätyä pöydälle jaosto haastatteli neljästä aikaisemmin haastatellusta kolme eikä ole voinut saada päätöksen tekoaan varten tarpeeksi oikeudenmukaista ja tasapuolista tietoa.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:n mukaan viranhaltija voidaan siirtää toiseen virkasuhteeseen, jonka kelpoisuusvaatimukset hän täyttää ja jota voidaan pitää hänelle sopivana, jos hänen asemansa toistaiseksi otettuna tai määräaikaisena viranhaltijana ei muutu ja perusteena on toiminnan tai tehtävän uudelleenjärjestelyyn liittyvä perusteltu syy ja hänen varsinainen palkkansa ei alene tai hän on antanut siirtoon suostumuksensa taikka siirtoon on muu hyväksyttävä syy ja viranhaltija on antanut siirtoon suostumuksensa.

Kaupunginvaltuusto päätti 6.6.2012, 202 §, perustaa sosiaali- ja terveyslautakunnan ja sen alaisen sosiaali- ja terveysviraston. Perhe- ja sosiaalipalvelut –osasto muodostuu viidestä toimistosta, joista perhepalvelujen johtaja johtaa lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys –toimistoa.  Lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys toimisto jakautuu kolmeen yksikköön, jotka ovat neuvola- ja perhetyö, kouluterveydenhuolto ja perheiden erityispalvelut.

HV:n toiseen virkasuhteeseen siirtämisen perusteena on toiminnan ja tehtävien uudelleenjärjestelyyn liittyvä perusteltu syy, kun sosiaali- ja terveystoimen organisaatio uudistettiin.

Sosiaali- ja terveysviraston perhepalvelujen johtajan virka oli sisäisessä ilmoittautumismenettelyssä 3.10. – 24.10.2012. Tehtävään ilmoittautui viisi henkilöä, joista haastatteluun kutsuttiin neljä. Oikaisuvaatimuksen tekijä oli tässä haastattelussa. Haastattelun suorittivat nykyinen sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö ja perhe- ja sosiaalipalvelut osaston osastopäällikkö.

Sosiaali- ja terveysjaosto päätti kokouksessaan 14.11.2012, 93 §, panna asian pöydälle ja haastatella kolme virkaan ilmoittautuneista. Jaosto haastatteli heidät kokouksessaan 19.11.2012.

Sosiaali- ja terveysjaosto on voinut päättää, keitä se haluaa vielä haastatella. Kaikkien perhepalvelujohtajan virkaan ilmoittautuneiden ilmoittamat tiedot olivat nähtävänä sosiaali- ja terveysjaoston kokouksessa, joten jaostolla on ollut tieto kaikista ilmoittautuneista ja heidän koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja muista ansioistaan.

HV on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri, Kuopion yliopisto. Hän on lisäksi suorittanut terveydenhuollon moniammatillisen johtamiskoulutuksen 20 ov Tampereen yliopistossa ja EFQM -laatuasiantuntijakoulutuksen Teknillisessä korkeakoulussa sekä tulevaisuuden tekijät johtamiskoulutuksen Oiva Akatemiassa. Hän on toiminut Helsingin kaupungin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon päällikkönä 2004 – 2012, ylihoitajana Helsingin kaupungilla 2002 – 2004, johtavana hoitajana Kauniaisten kaupungilla 1999 – 2002, työterveyshoitajana Espoon kaupungilla 1986 – 1999, terveydenhoitajana Espoon kaupungilla 1984 - 1986 ja sairaanhoitajana 1979 – 1983.

HN on koulutukseltaan terveydenhuollon maisteri, Helsingin yliopisto, Hän on lisäksi suorittanut MBA –tutkinnon Aalto Yliopistossa, julkisten palvelujen tuotteistus –koulutuksen Helsingin yliopistossa  ja Helsingin kaupungin johtamiskoulutuksen. Hän on toiminut Helsingin terveyskeskuksen neuvolatyön ja terveyden edistämisen yksikön päällikkönä 2009 – 2012, Kivikon terveysaseman tulosyksikön johtajana 2007 - 2008, Helsingin terveyskeskuksen ylihoitajana 2001 - 2008, Syöpäsäätiön ja Jyväskylän yliopiston tutkijana 1999 – 2001 ja Suomen Sydänliiton projektipäällikkönä 1996 – 1998.  Lisäksi hän on ollut yhteensä n. 9,5 v. tutkimustyössä mm. Yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon laitoksella, geeniteknologiaan liittyvässä tutkimustyössä ja diabetestutkimusryhmässä.

Haastattelun ja HV:n toiminnasta muutoin saadun kokemuksen perusteella katsottiin, että hän täyttää parhaiten perhepalvelujen johtajan tehtävän menestykselliseen hoitamiseen asetetut vaatimukset. Hänen pitkäaikainen kokemuksensa tulosyksikön johtajana, monipuolinen työkokemus ja koulutus ja vuosien aikana hankittu osaamisensa luovat edellytykset tehtävän menestykselliseen hoitamiseen.

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto on voinut HV:n antaman suostumuksen perusteella siirtää hänet kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:n mukaisesti sosiaali- ja terveysviraston perhepalvelujen johtajan virkaan.

Oikaisuvaatimuksessa ei ole siten esitetty seikkoja, joiden vuoksi kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaoston 21.11.2012, 115 §, tekemää päätöstä olisi pidettävä lainvastaisena.

Lisätiedot

Hilkka Tapiolinna, kaupunginasiamies, puhelin: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

 

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto 21.11.2012 § 115

HEL 2012-014880 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto päätti siirtää Hanna Viitalan kokonaisansioista tehdyn vertailun perusteella sosiaali- ja terveysviraston perhepalvelujen johtajan virkaan 5 250 euron tehtäväkohtaisen palkan mukaisin palkkaeduin 1.1.2013 lukien.

Käsittely

21.11.2012 Ehdotuksen mukaan

Vastaehdotus:
Terhi Mäki: esittää virkaan Hanne Kalmaria.

Toimitetussa vaalissa annettiin 10 ääntä, jotka jakautuivat seuraavasti:

-        Hanna Viitala 6

-        Hanne Kalmari 4

Poissa 3.

19.11.2012 Pöydälle

14.11.2012 Pöydälle

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Hilkka Vesterinen, henkilöstöpäällikkö vs., puhelin: 310 42304

hilkka.vesterinen(a)hel.fi

Matti Toivola, toimitusjohtaja, puhelin: 310 42215

matti.toivola(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566