Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/3

 

28.01.2013

 

 

 

 

 

 

§ 137

Valtuutettu Yrjö Hakasen toivomusponsi meluesteiden rakentamisesta puiston kohdalle Länsiväylän liikenteen melun torjumiseksi

HEL 2012-008413 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 23.5.2012 hyväksymän toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle ja tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Yrjö Hakasen toivomusponsi

2

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 23.5.2012 hyväksymän toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle ja tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Hyväksyessään 23.5.2012 Lapinlahden sairaala-alueen asemakaavan muutoksen nro 12046 kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

"Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunginhallitus selvittää mahdollisuudet rakentaa puiston kohdalle meluesteet länsiväylän liikenteen melun torjumiseksi."

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen muille valtuutetuille.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto vahvistaa meluongelman Lapinlahden sairaalan kohdalla. Länsiväylä on valtion ylläpitämä yleinen tie, jonka melusuojauksesta vastaa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (Uudenmaan ELY-keskus). Melko tehokas torjuntamenetelmä olisi väylän reunaan tehtävä noin 700 metrin pituinen melukaide, jonka karkea kustannusarvio on noin 0,9 milj. euroa.  Kaupunki on osallistunut tietyllä prosenttiosuudella hankekohtaisesti erikseen sovitulla tavalla joidenkin melusuojausten toteuttamiseen hankkeiden nopeuttamiseksi. Tällä hetkellä väylien perusparannusten ulkopuolisiin meluntorjuntahankkeisiin ei ole osoitettu määrärahoja Uudenmaan ELY-keskuksen toimintasuunnitelmassa 2013-2016.

Liikennevirasto on laatimassa uuden EU:n edellyttämän meludirektiivin mukaista meluntorjunnan toimintasuunnitelmaa, mutta suojaamista edellyttävien asuinkohteiden huomattava määrä huomioon ottaen puistojen suojaamiseen melulta nopeassa aikataulussa ei liene realistisia mahdollisuuksia lähitulevaisuudessa.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Yrjö Hakasen toivomusponsi

2

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Kaupunkisuunnittelulautakunta 23.10.2012 § 372

HEL 2012-008413 T 00 00 03

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Lausunto

Länsiväylän nykyinen liikennemäärä on Lapinlahden sairaalan kohdalla arkisin noin 57 000 ajon./vrk. Ennusteiden mukaan väylän liikenne tulee vielä kasvamaan jonkin verran tulevaisuudessa. Länsiväylällä ei ole meluesteitä Lapinlahden sairaalan kohdalla.

Länsiväylän moottoriajoneuvoliikenteen aiheuttama melu leviää Lapinlahden sairaalan puistoalueelle heikentäen sen virkistysarvoa huomattavasti. Länsiväylän ja sen ramppien lisäksi melua tulee myös Salmisaarenkadulta. Asemakaavaa varten tehdyn meluselvityksen mukaan yli 55 dB päivämelualue ulottuu sairaalarakennuksen länsi- ja eteläreunaan asti. Puistoalueen eteläosissa päivän keskiäänitaso on yli 60 desibeliä.

Asemakaavan meluselvityksessä tutkittiin eri vaihtoehtoja sairaalan puistoalueelle leviävän liikennemelun vähentämiseksi. Meluntorjuntaa ei voida toteuttaa puistoon sijoitettavilla meluesteillä ja -valleilla, sillä niiden tulisi olla huomattavan korkeita. Asemakaavassa puiston eteläreunaan sijoitetun matalan, muurimaisen aidan vaikutus melun leviämiseen on vaatimaton, mikä johtuu esteen mataluuden lisäksi siitä, että melulähde on liian etäällä aidasta. Sen sijaan Länsiväylän ja sille nousevan rampin reunaan rakennettavilla 1,5 m korkeilla melukaiteilla saavutettaisiin huomattavasti parempi meluvaimennus: laskelmien mukaan päivämelutasot laskisivat lähes koko puistoalueella alle 55 desibelin ohjearvon. Melukaiteita pitäisi rakentaa noin 700 m matkalle. Niiden rakennuskustannukset olisivat arviolta noin 0,9 miljoonaa euroa.

Länsiväylä on maantie, jonka tienpidosta vastaa Uudenmaan ELY-keskus, joten päävastuu väylän aiheuttaman meluhaitan torjunnasta on Uudenmaan ELY-keskuksella. Sillä ei ole kuitenkaan ollut vuosiin määrärahoja maanteiden erillisten meluesteiden toteuttamiseen. Esteitä onkin rakennettu pääasiassa vain muun tienparannuksen yhteydessä. ELY-keskuksen Tienpidon ja liikenteen suunnitelmassa 2013 - 2016 maanteiden erillisiin meluesteisiin ei ole osoitettu lainkaan rahoitusta.

Helsingin kaupunki osallistuu maanteiden meluesteiden toteutukseen hankekohtaisesti sovittavalla osuudella (tyypillisesti 25 - 75 %). Lisäksi kaupunki on suunnitellut ja toteuttanut meluesteitä sellaisiin maantiekohteisiin, joiden melualueelle on kaavoitettu uutta asutusta (esim. Alppikylä, Maunula).

Liikennevirasto on laatimassa uutta EU-meludirektiivin mukaista meluntorjunnan toimintasuunnitelmaa. Työn yhteydessä arvioidaan myös maanteiden ja ratojen kiireellisemmät meluntorjuntakohteet Uudenmaan ELY-keskuksen toiminta-alueella. Koska suojattavia asuntoaluekohteita on huomattava määrä, on epätodennäköistä, että Lapinlahden sairaalan puistoalue nousisi meluestekohteiden priorisoinnissa kovin korkealle.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Heikki Hälvä, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37142

heikki.halva(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566