Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

45/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/7

 

17.12.2012

 

 

 

 

 

 

§ 1429

Määrärahan myöntäminen Jätkäsaaren ja Kalasataman jätteen putkikeräysyhtiöiden lisäpääomasuorituksiin

HEL 2012-016446 T 02 07 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti oikeuttaa talous- ja suunnittelukeskuksen maksamaan osakemerkinnän lisäpääomasuorituksena vuoden 2012 talousarvion kohdasta 8 22 19 Arvopaperit, muut kohteet

-        1 254 140 euroa merkittäväksi Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy:n sijoitetun vapaan pääomanrahastoon ja

-        340 280 euroa merkittäväksi Kalasataman jätteen putkikeräys Oy:n sijoitetun vapaan pääomanrahastoon.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Juha Viljakainen, hankepäällikkö, puhelin: 310 36276

juha.viljakainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Jätkäsaaren ja Kalasataman jätten putkikeräysyhtiöt lisäpääomasuoritus B-osakkeiden merkintä

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Kalasataman jätteen putkikeräys Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee oikeuttaa talous- ja suunnittelukeskuksen maksamaan osakemerkinnän lisäpääomasuorituksena vuoden 2012 talousarvion kohdasta 8 22 19 Arvopaperit, muut kohteet

-        1 254 140 euroa merkittäväksi Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy:n sijoitetun vapaan pääomanrahastoon ja

-        340 280 euroa merkittäväksi Kalasataman jätteen putkikeräys Oy:n sijoitetun vapaan pääomanrahastoon.

Esittelijä

Kaupunginvaltuusto päätti 3.3.2010 (58 §), että Jätkäsaaren ja Kalasataman uusille asuin- ja toimitila- alueille toteutetaan alueellinen jätteen putkikeräysjärjestelmä ja että alueen kiinteistöjen luovutuksen- saajat velvoitetaan luovutussopimuksissa liittymään alueelliseen järjestelmään. Samalla päätettiin, että alueiden toteuttamista ja hallinnointia varten perustetaan yhtiöt, joiden osakepääoman kaupunki merkitsee perustamisvaiheessa kokonaisuudessaan. Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti myöntää yhtiöille kaupungin omavelkaiset takaukset järjestelmän toteuttamisen rahoittamisen vakuudeksi.

Kaupunginhallitus päätti 8.3.2010 (263 §) perustaa alueelliset yhtiöt jätteen putkikeräysjärjestelmän rakennuttamista, omistamista, hallinnointia ja ylläpitoa varten. Kaupunginhallitus päätti täytäntöönpanopäätöksen yhteydessä oikeuttaa kiinteistölautakunnan vahvistamaan Jätkäsaaren ja Kalasataman jätteen putkikeräysyhtiöiden ja putkikeräysjärjestelmän käyttäjiksi ja yhtiöiden osakkaaksi tulevien kiinteistöjen omistajien/haltijoiden välillä tehtävien osakemerkintää ja liittymistä sekä putkikeräysjärjestelmien käyttöehtoja koskevien sopimusten pääperiaatteet.

Jätkäsaaren alueen putkikeräysjärjestelmän toteuttamista varten on perustettu Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy (Y-tunnus 2346319-8, merkitty kaupparekisteriin 6.9.2010) ja Kalasataman järjestelmän toteuttamista varten Kalasataman jätteen putkikeräys Oy Y-tunnus 2346322-7, merkitty kaupparekisteriin 11.8.2010).

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan jäteyhtiöiden tarkoitus oli vastata ainoastaan putkikeräysjärjestelmän yleisten osien eli jätteiden koontiaseman ja runkoverkon toteuttamisesta ja kunkin järjestelmän käyttäjäksi tulevan kiinteistön omistajan/vuokralaisen hankkia ja omistaa kiinteistöään palvelevat kiinteistökohtaiset järjestelmän osat eli jätteen syöttöpisteet ja kiinteistöputken. Hankkeiden jatkosuunnittelun aikana on kuitenkin osoittautunut perustelluksi ja järkeväksi, että jäteyhtiöt vastaisivat myös kiinteistökohtaisten järjestelmän osien toteuttamisesta, jotka rakennettaisiin siis yhtiöiden omistukseen. Tällä tavalla varmistetaan järjestelmän käyttäjien (asukkaiden) sekä järjestelmän häiriöttömän toiminnan kannalta keskeisimpien järjestelmän osien, eli jätteen syöttöpisteiden, tasalaatuinen ja korkeatasoinen ylläpito sekä turvataan jätteen putkikeräysjärjestelmän kehittämismahdollisuudet myös pitkällä tähtäimellä. Jäteyhtiöiden yhtiökokoukset päättivätkin Helsingin kaupungin konserninjohdon myöntämän ennakkosuostumuksen perusteella keväällä 2011 muuttaa yhtiöiden yhtiöjärjestystä siten, että jäteyhtiöt voivat ottaa vastattavakseen myös kiinteistökohtaiset putkikeräysjärjestelmän osat.  

Merkintäsopimukset järjestelmän käyttäjiksi tulevien kiinteistöjen osalta ovat alkaneet. Kiinteistöt tulevat yhtiöiden osakkaaksi merkitsemällä yhtiöiden äänioikeudettomia B sarjan osakkeita. Kaupunki käyttää yhtiöissä yksin päätösvaltaa ainoiden äänioikeudellisten osakkeiden perusteella. Jäteyhtiöt kattavat järjestelmän rakentamisesta aiheutuvat investoinnit näin saatavilla osakemerkintämaksuilla. Jätkäsaaren ja Kalasataman jätteen putkikeräysjärjestelmien rakentaminen on aloitettu.

Kiinteistölautakunta päätti 9.2.2012 (85 §) vahvistaa Jätkäsaaren osalta B osakkeiden merkinnän yleiseksi osaksi 20,18 euroa/osake ja Kalasataman osalta 15,40 euroa/osake. Yleisellä osalla katetaan järjestelmän perusinvestoinnit kuten jäteasema ja runkolinjat. Yleistä osaa korotetaan vuosittain 5 %:lla. Lisäksi merkintään kuuluu kiinteistökohtainen osa joka perustuu kiinteistöön asennettavan kiinteistöliittymän kustannuksiin.

Helsingin kaupunki merkitsi perustamissopimuksen yhteydessä 12.4.2010 Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy:n B osakkeita (yleisen osan kattamiseksi) 73 000 kappaletta, merkintähintaan kolme (3) euroa. Kalasataman jätteen putkikeräys Oy:n B osakkeita (yleisen osan kattamiseksi) kaupunki merkitsi perustamissopimuksen yhteydessä
36 200 kappaletta merkintähintaan kuusi (6) euroa. Osakemäärät vastaavat kaupungin kyseisille alueille kaavailtujen ja jätteen putkikeräys-järjestelmään liittyvien julkisten rakennusten arvioitua rakennusoikeusmäärää (k-m²).

Jätkäsaaren ja Kalasataman jätteen putkikeräysyhtiöt esittävätkin 27.11.2012 päivätyllä kirjelmällä, että Helsingin kaupunki yhtiöiden perustajana suorittaisi lisäpääomasuorituksena B osakkeiden alkuperäisen yleisen osan merkintähinnan ja kiinteistölautakunnan 9.2.2012 vahvistaman B osakkeiden yleisen osan merkintähinnan erotuksen. Osakemerkinnän lisäpääomasuoritus merkitään yhtiöiden sijoitetun vapaan pääoman rahastoon. Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy:n osalta lisäpääomasuoritus olisi 1 254 140 euroa ja Kalasataman jätteen putkikeräys Oy:n osalta 340 280 euroa. Esitys lisäpääomasuorituksen tekemiseksi on kaupunginhallituksen yhtiöiden perustamista koskevan päätöksen mukainen.

Myöhemmin kaupungin käyttöön jäävillä tonteilla, mikäli ne liittyvät jätteen putkikeräysjärjestelmään, tullaan lisäksi keräämään merkintäsopimusmaksuilla yllä mainittujen periaatteiden mukaisesti kiinteistökohtaiset osuudet järjestelmän rakentamiskustannuksista. Lisäksi, jos kaupungin käyttöön jäävien kiinteistöjen rakennusoikeuden määrä ylittää ennakoidut määrät (Kalasatamassa 36 200 k-m²) ja Jätkäsaaressa 73 000 k-m²), tullaan ylittäviltä rakennusoikeuden määriltä perimään edellä mainituilla periaatteiden mukaisesti sekä yleinen osa että kiinteistökohtainen osa.

Esittelijä toteaa, että vuoden 2012 talousarviossa on varauduttu osakemerkintöjen lisäpääomasuorituksiin yhteensä tarvittavaan
1 594 420 euron määrärahaan ja että talous- ja suunnittelukeskus tulisi oikeuttaa maksamaan lisäpääomasuoritukset talousarvion kohdasta
8 22 19 Arvopaperit, muut kohteet.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Juha Viljakainen, hankepäällikkö, puhelin: 310 36276

juha.viljakainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Jätkäsaaren ja Kalasataman jätten putkikeräysyhtiöt lisäpääomasuoritus B-osakkeiden merkintä

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Kalasataman jätteen putkikeräys Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kiinteistövirasto

Taloushallintopalvelut -liikelaitos

Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy

Kalasataman jätteen putkikeräys Oy

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566