Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

40/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/35

 

12.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 1257

V Sj / Valtuutettu Päivi Lipposen aloite Marrakechin markkinat toritapahtuman järjestämisestä

HEL 2012-007930 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Päivi Lipposen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2012-007930 Lipponen Päivi valtuustoaloite Kvsto 23.5.2012 asia 24

2

Tapahtumayksikkö_ aloitevastaus_ Lipponen Marrakechin markkinat.pdf

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Päivi Lipposen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Päivi Lipponen ja seitsemän muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Helsingin keskustassa järjestettäisiin toritapahtuma ´Marrakechin markkinat´, jossa arabimaiden lähetystöt ja kulttuurijärjestöt voisivat esitellä toimintaansa. Markkinoilla soisi arabimusiikki ja myynnissä olisi itämaista ruokaa ja leivonnaisia. Järjestäjänä olisivat yksityiset yrittäjät, mutta Helsingin kaupungin kulttuuritoimi olisi kokoavana voimana tapahtuman järjestämisessä.

Kaupunginhallitus viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että Helsinki on tapahtumamyönteinen kaupunki, joka on johdonmukaisesti helpottanut erilaisten tapahtumien järjestämistä.

Aloitteessa mainitaan Helsingin Kiinalainen uusi vuosi esimerkkinä jo vakiintuneesta monikulttuurisesta tapahtumasta. Kiinalainen uusi vuosi  on syntynyt nykymuotoonsa Suomi-Kiina-seuran aloitteesta useiden vuosien ja eri toimijoiden tiiviin ja aktiivisen yhteistyön tuloksena.

Kaupungin kulttuurikeskus on tapauskohtaisesti osallistunut eri kulttuurien esittelyyn liittyviin ohjelmallisiin toritapahtumiin silloin, kun aloitteentekijöillä on osoittaa tapahtumaan merkittävää omaa kiinnostusta ja ohjelmallista sisältöä ja panostusta. Ulkotapahtumat ovat usein olleet osa laajempaa kulttuurin esittäytymistä Helsingissä.

Kaupungin erillisen tapahtumayksikön tehtävänä on tuottaa kaupungin vastuulla olevat tietyt tapahtumat vuosittainen (mm. Helsinki-päivä, Senaatintorin uusi vuosi) ja kehittää tapahtumajärjestämisen edellytyksiä kentän eri toimijoille ja kaupunkilaisille, mutta se ei myönnä avustuksia tapahtumien järjestäjille.

Mikäli Arabimaiden eri kulttuurijärjestöt osoittavat tällaisen uuden tapahtumakokonaisuuden toteuttamiseen omaa yhteistä innostusta ja panostusta niin Helsingin kulttuurikeskus ja Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa sekä kaupungin tapahtumayksikkö ovat luontevia osapuolia myös Marrakechin markkinoiden tyyppisen  hankkeen toimijoiden tukemiseksi.

Kulttuurikeskus ei kuitenkaan katso, että se olisi tämäntyyppisestä  tapahtumasta ensisijaisessa tuotannollisessa vastuussa. Erilaisen asiantuntija-avun lisäksi kulttuurikeskuksen avustusjärjestelmää kehitetään siten, että se mahdollistaa osaltaan hyvin moninaisten kulttuurihankkeiden tukemiseen.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2012-007930 Lipponen Päivi valtuustoaloite Kvsto 23.5.2012 asia 24

2

Tapahtumayksikkö_ aloitevastaus_ Lipponen Marrakechin markkinat.pdf

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta 18.09.2012 § 130

HEL 2012-007930 T 00 00 03

Päätös

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Kaupunkiin toivotaan lisää tapahtumia ja kaupunkilaiset ovat ottaneet moninaisten tapahtumien kirjon hyvin vastaan.

Helsinki on tapahtumamyönteinen kaupunki, joka on johdonmukaisesti helpottanut erilaisten tapahtumien järjestämistä. Kaupunki haluaa edelleen helpottaa ja yksinkertaistaa pienien ja suurien tapahtumien järjestämistä eri puolilla kaupunkia. 

Aloitteessa mainitaan Helsingin Kiinalainen uusi vuosi esimerkkinä jo vakiintuneesta monikulttuurisesta tapahtumasta. Helsingin kulttuurikeskus ja Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa toteuttavat tapahtuman eri osapuolten: kiinalaisten ja suomalaisten esiintyjien, kulttuuritoimijoiden ja ravintoloiden sekä muiden yhteistyökumppanien kanssa. Tapahtuma tukee osaltaan Helsingin ja Pekingin kaupunkien kulttuuristen suhteiden kehittämistä. Kiinalainen uusi vuosi  on syntynyt nykymuotoonsa Suomi-Kiina-seuran aloitteesta useiden vuosien ja eri toimijoiden tiiviin ja aktiivisen yhteistyön tuloksena.

Tämän lisäksi kulttuurikeskus on tapauskohtaisesti osallistunut eri kulttuurien esittelyyn liittyviin ohjelmallisiin toritapahtumiin silloin, kun aloitteentekijöillä on osoittaa tapahtumaan merkittävää omaa kiinnostusta ja ohjelmallista sisältöä ja panostusta. Ulkotapahtumat ovat usein olleet osa laajempaa kulttuurin esittäytymistä Helsingissä.

Kaupunkiin on perustettu Kiinalaisen uuden vuoden tapahtuman alkuaikojen jälkeen erillinen tapahtumayksikkö, jonka tehtävänä on tuottaa kaupungin vastuulla olevat tietyt tapahtumat ja kehittää tapahtumajärjestämisen edellytyksiä kentän eri toimijoille ja kaupunkilaisille.

Helsingin kulttuurikeskus ja Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa sekä kaupungin tapahtumayksikkö ovat luontevia osapuolia myös Marrakechin markkinoiden tyyppisen  hankkeen toimijoiden tukemiseksi, Tämä edellyttää kuitenkin että  Arabimaiden eri kulttuurijärjestöt osoittavat tällaisen uuden tapahtumakokonaisuuden toteuttamiseen omaa yhteistä innostusta ja panostusta. Erilaisen asiantuntija-avun lisäksi kulttuurikeskuksen avustusjärjestelmää kehitetään siten, että se mahdollistaa osaltaan hyvin moninaisten kulttuurihankkeiden tukemiseen. Kulttuurikeskus ei kuitenkaan katso, että se olisi tämäntyyppisestä  tapahtumasta ensisijaisessa tuotannollisessa vastuussa.

Esittelijä

vs. kulttuurijohtaja

Veikko Kunnas

Lisätiedot

Paiju Tyrväinen, vs. osastopäällikkö, puhelin: 310 29874

paiju.tyrvainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566