Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

40/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/2

 

12.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 1278

Vt Kauko Koskisen toivomusponsi:  Selvitys opintojen keskeytyssyistä ammattioppilaitoksissa

HEL 2011-009183 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 16.11.2011 hyväksymän toivomusponnen (Kauko Koskinen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

 

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 16.11.2011 hyväksymän toivomusponnen (Kauko Koskinen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

 

Esittelijä

Hyväksyessään 16.11.2011 kaupungin talousarvion vuodeksi 2012 ja taloussuunnitelman vuosiksi 2012-2014 Kvsto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

" Kaupunginvaltuusto edellyttää, että mahdollisimman nopeasti tehdään selvitys opintojen keskeytyssyistä ammattioppilaitoksissa ja ryhdytään selvityksen perusteella toimenpiteisiin tilanteen tervehdyttämiseksi (Kauko Koskinen, äänin 84-1)

Kvston työjärjestyksen 24 §:n mukaan Khn on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Asiassa on saatu opetuslautakunnan lausunto (28.8.2012), jossa todetaan mm., että opetusvirasto seuraa säännöllisesti opintonsa keskeyttäneiden määrää ja syitä Helsingin kaupungin ammatillisissa oppilaitoksissa.

Keskeyttämisen syyt luokitellaan seuraavasti:
1. Positiiviset syyt: siirtynyt opiskelemaan muihin oppilaitoksiin tai työelämään.
2. Negatiiviset syyt: eronnut itse tai lopettamisen syytä ei tiedetä.

Oppilaitokset seuraavat keskeyttämistä ja merkitsevät keskeyttämisen syyt opiskelijarekisterijärjestelmä Winhaan. Opintonsa keskeyttäneiden tarkasteltava aikaväli on kahden peräkkäisen 20.9. tilastointipäivän välinen aika.

Nuorten hyvinvoinnin kannalta huolestuttavinta ovat negatiivisesti keskeyttäneet. Negatiivisen keskeyttämisen syinä yleensä ovat terveydelliset, sosiaaliset, oppimisvaikeuksiin tai alun perin väärään valintaan liittyvät syyt. Negatiivisesti keskeyttäneistä noin puolet eroaa itse opinnoistaan, jolloin keskeyttämisen syy on oppilaitoksen tiedossa. Kun opiskelijaan ei ole saatu oppilaitoksesta yhteyttä monista yrityksistä huolimatta ja poissaolot ovat jatkuneet pitkään, katsotaan opiskelija eronneeksi oppilaitoksesta. Tällöin opintojen keskeyttämisen syy ei ole oppilaitoksen tiedossa. Opinnot keskeytetään etupäässä ensimmäisen tai toisen lukuvuoden aikana.

Helsingin kaupungin ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelee noin 7 500 opiskelijaa ammatillisessa perustutkinnossa. Opintonsa keskeyttää vuosittain keskimäärin noin 16 % opiskelijoista ja negatiivisesti keskeyttäneitä on viime vuosina ollut 11 – 13 % opiskelijoista eli yhteensä 850 – 1 000 opiskelijaa. Lukuvuonna 2011 – 2012 opintonsa keskeytti 980, joista vajaa kolmannes eli 263 meni työhön tai jatkoi opintojaan toisessa oppilaitoksessa. Keskeyttäneistä lähes 40 %:n osalta (355 opiskelijaa) eroamisen syytä ei voitu kirjata, vaikka syyt ovat oppilaitoksen tiedossa. Pääsyy tässä ryhmässä ovat terveyteen ja erityisesti mielenterveyteen liittyvät syyt. Oppilaitoksen toimesta opinnot keskeytettiin 349 opiskelijalta, koska heitä ei ollut tavoitettu ja he eivät olleet osallistuneet opintoihin.

Helsingissä sijaitsevissa yksityisissä ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelee lähes yhtä paljon nuoria ja opintojen keskeyttäminen on samoin yhtä laajaa ja yleistä kuin kaupungin ammatillisissa oppilaitoksissa. Yksityisissä oppilaitoksissa negatiivisesti keskeyttäneitä on vuosittain noin 600 – 800 opiskelijaa.

Helsingissä ammatillisten opintojen keskeyttämistä ja siihen johtavia syitä ei ole tutkittu viime vuosina. Vuonna 2003 opetusvirasto julkaisi Jouko Mehtäläisen tutkimuksen Joustavat koulutusväylät ja uranvalinta, jossa seurattiin kolmen vuoden ajan opiskelijoiden opintopolkujen muodostumista helsinkiläisissä lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Tutkimuksen mukaan keskeytymisen syistä ykkösenä oli kahtena ensimmäisenä lukuvuotena epäonnistunut valinta. Kolmantena lukuvuotena painottuivat henkilökohtaiset syyt.

Eri tutkimuksien (esim. Nurmi 2009, Kuronen 2010) mukaan opintojen valmistumista hidastavat ja koulutuksen keskeyttämistä aiheuttavat tekijät toisella asteella ovat mm. opiskelijan lievät, mutta ala-asteella hoitamatta jääneet tai heikosti tuetut oppimisvaikeudet, esimerkiksi lievä (diagnosoimaton) luku- ja kirjoitusvaikeus ja puutteellinen kodintuki sekä opiskelijoiden moniongelmaisuus. Moniongelmaisuuden syinä voivat olla huonot koulukokemukset, heikko itsetunto ja epäusko omiin kykyihin. Keskeyttämisvaarassa ovat myös ne opiskelijat, joilla on peruskoulusta saatu heikko tietopohja. Opettajien ohjaustaidot voivat olla puutteellisia ja osa opettajista voi olla haluttomia antamaan lisäohjausta. Myös opiskelijan sosioekonominen tilanne vaikuttaa opintojen etenemiseen.

Opetusvirasto teetti keväällä 2010 tilastollisen esiselvityksen taustatekijöistä, jotka ennustavat ammatillisen koulutuksen keskeyttämistä. Tarkasteltaviksi taustamuuttujiksi valittiin ikä, sukupuoli, lähtökoulu, asuinalue, äidinkieli, pohjakoulutus, kotikunta, todistuksen saantivuosi, mistä tutkinnosta opiskelija on valmistunut tai keskeyttänyt opintonsa, peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo, saiko opiskelija erityisopetusta vai ei ja jos sai, oliko hän erityisopetusryhmässä vai muiden ryhmässä erityisopetusta saava, millä valintahakutoiveella opiskelija oli tullut valituksi sekä oliko hän käynyt perusopetuksen lisäluokan (10 luokka) vai ei. Analysoitavaksi valittiin koeluonteisesti vuonna 2005 opintonsa aloittaneiden tiedot.

Tilastollisen analyysin perusteella suurimmat riskiryhmät ammatillisten opintojen keskeyttämiseen näyttävät olevan ne erityisopiskelijat, jotka ovat integroituina yleisopetuksen ryhmään, alle 6:n keskiarvolla opintonsa aloittaneet sekä henkilöt, joiden perusopetuksen päättötodistuksen saannista on kulunut 1 - 2 vuotta ennen opintojen aloittamista.

Syksyllä 2010 opetusvirasto teetti selvityksen toisen asteen oppilaitostensa opiskelijoille opintojen keskeyttämisen syistä ja niiden ennaltaehkäisystä. Verkkokyselyyn osallistui 1 682, joista ammatillisten oppilaitosten opiskelijoita oli 1 025. Motivaation puute, heikko jaksaminen ja vaikea elämäntilanne olivat opintojen keskeyttämisen tärkeimmät syyt vastaajien mukaan. Tärkeimmiksi keinoiksi opintojen valmistumisen edistämiseksi koettiin opiskelijoiden aktiivinen ja systemaattinen kannustaminen, opiskelijoiden vastuu, oppilaitoksen yhteisöllinen ilmapiiri ja taloudellinen tuki. Vastauksissa nousi esille myös laadukas ja kiinnostava opetus.

Helsingin ammatillisia oppilaitoksia koskevat kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat, että nuorilla on monenlaisia tuen tarpeita. Keskeistä hyvinvoinnin edistämisessä on nuorten opiskelutaitojen vahvistaminen ja opiskeluun liittyvissä vaikeuksissa auttaminen. Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan yleisimmin vaikeuksia aiheuttivat itselle parhaan opiskelutavan löytäminen, omatoimisuutta vaativien tehtävien tekeminen, kotitehtävien tekeminen sekä kokeisiin valmistautuminen. Liian suuret vaatimukset ja liialliseksi koettu työmäärä aiheuttavat usein stressiä, psykosomaattista oireilua ja heikentävät opiskelumotivaatiota. Helsingissä ammattiin opiskelevista 20 % koki, että opettajat odottavat heiltä liikaa koulussa ja 28 % koki työmäärän liian suureksi. (Kouluterveyskysely 2010.)

Näiden selvitysten lisäksi opetusvirastossa on käynnissä Armi- ja Polku-hankkeet, joissa selvitetään laajemmin opintojen keskeyttämiseen johtavia syitä ja pyritään ennaltaehkäisemään opintojen keskeyttämistä.

Armi-arkiohjauksen ESR-kehittämishankkeessa kehitetään uudenlainen opiskelijahuollon malli, arkiohjaus. Tavoitteena on saada opiskelijat sitoutumaan opintoihinsa ja valmistumaan ammattiin. Näkyvin osa Helsingin kaupungin ammatillisissa oppilaitoksissa ja Helsingin Diakoniaopistossa toimivaa hanketta ovat oppilaitoksiin palkatut arkiohjaajat, jotka tukevat ja ohjaavat opiskelijoita opiskelijalähtöisesti jalkautuen opiskelijoiden pariin. Arkiohjaajat pyrkivät saamaan kontaktin niihin opiskelijoihin, joille poissaoloja alkaa kertyä ja voivat tarvittaessa tavata opiskelijaa oppilaitoksen ulkopuolella. Projektirahoituksella toteutetaan myös tutkimus, jossa selvitetään ammattiopintojen keskeyttämisen syitä sekä arkiohjauksen vaikuttavuutta.

Polku-hanke on osa Opetushallituksen rahoittamaan ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelmaa, jonka yhteydessä Opetushallitus toteuttaa kansallisen tutkimuksen ammatillisen koulutuksen keskeyttämissyistä. Hankkeen päätavoitteena on tehostaa opintojen läpäisyä ja vähentää opintojen keskeyttämistä Helsingin kaupungin ammatillisten oppilaitosten, Helsingin Diakoniaopiston ja Keskuspuiston ammattiopiston valtakunnallisten tavoitteiden mukaisiksi.

Hankkeessa kehitetään ammatillisen koulutuksen opetusta työvaltaisemmaksi, opitun tunnistamisen ja tunnustamisen menetelmiä sekä koulutuksen rakenteita yksilöllisten ja joustavien opintopolkujen luomiseksi. Tarkoituksena on löytää sellaisia joustavia toimintatapoja, jotka tukevat tai nopeuttavat opiskelijan opintojen läpäisyä. Rakenteellisia kokeiluja ovat mm. jaksoton lukuvuosi, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus edetä omaan tahtiinsa sopivia ammattitaitovaatimusten perusteella tehtyjä moduuleita suorittamalla.

Opetusvirasto koulutuksen järjestäjänä pystyy selvittämään ammatillisten opintojen keskeyttämisen syitä ja vaikuttamaan niihin vain kaupungin ylläpitämissä ammatillisissa oppilaitoksissa. Yksityisten ammatillisten oppilaitosten toiminnasta päättävät ja sitä ohjaavat niiden ylläpitäjät. Opetuslautakunnan mielestä Helsingissä tarvitaan monipuolinen ja laaja selvitys ammatillisten opintojen keskeyttämiseen liittyvästä ongelmakentästä. Tutkimuksen tulisi kattaa sekä kaupungin että yksityiset ammatilliset oppilaitokset Helsingissä ja siihen tulisi kytkeä mukaan myös peruskoulut. Jatkuva tutkimustyö on tarpeellista, jotta toimintoja voidaan kehittää vastaamaan muuttuviin tilanteisiin ja tarpeisiin. Opetuslautakunta kuitenkin huomauttaa kaupunginhallitukselle, että näin laajan selvityksen laatiminen vaatisi oman rahoituksen.

Asian käsittelyssä opetuslautakunnassa suoritettiin äänestys, jossa jäsen Virkkusen ehdotuksesta lausuntoon lisättiin äänin 6-3 edellisen kappaleen viimeinen lause.

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Opetuslautakunta 28.08.2012 § 143

HEL 2011-009183 T 00 00 03

Päätös

Opetuslautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Opetusvirasto seuraa säännöllisesti opintonsa keskeyttäneiden määrää ja syitä Helsingin kaupungin ammatillisissa oppilaitoksissa.

Keskeyttämisen syyt luokitellaan seuraavasti:
1. Positiiviset syyt: siirtynyt opiskelemaan muihin oppilaitoksiin tai työelämään.
2. Negatiiviset syyt: eronnut itse tai lopettamisen syytä ei tiedetä.

Oppilaitokset seuraavat keskeyttämistä ja merkitsevät keskeyttämisen syyt opiskelijarekisterijärjestelmä Winhaan. Opintonsa keskeyttäneiden tarkasteltava aikaväli on kahden peräkkäisen 20.9. tilastointipäivän välinen aika.

Nuorten hyvinvoinnin kannalta huolestuttavinta ovat negatiivisesti keskeyttäneet. Negatiivisen keskeyttämisen syinä yleensä ovat terveydelliset, sosiaaliset, oppimisvaikeuksiin tai alun perin väärään valintaan liittyvät syyt. Negatiivisesti keskeyttäneistä noin puolet eroaa itse opinnoistaan, jolloin keskeyttämisen syy on oppilaitoksen tiedossa. Kun opiskelijaan ei ole saatu oppilaitoksesta yhteyttä monista yrityksistä huolimatta ja poissaolot ovat jatkuneet pitkään, katsotaan opiskelija eronneeksi oppilaitoksesta. Tällöin opintojen keskeyttämisen syy ei ole oppilaitoksen tiedossa. Opinnot keskeytetään etupäässä ensimmäisen tai toisen lukuvuoden aikana.

Helsingin kaupungin ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelee noin 7 500 opiskelijaa ammatillisessa perustutkinnossa. Opintonsa keskeyttää vuosittain keskimäärin noin 16 % opiskelijoista ja negatiivisesti keskeyttäneitä on viime vuosina ollut 11 – 13 % opiskelijoista eli yhteensä 850 – 1 000 opiskelijaa. Lukuvuonna 2011 – 2012 opintonsa keskeytti 980, joista vajaa kolmannes eli 263 meni työhön tai jatkoi opintojaan toisessa oppilaitoksessa. Keskeyttäneistä lähes 40 %:n osalta (355 opiskelijaa) eroamisen syytä ei voitu kirjata, vaikka syyt ovat oppilaitoksen tiedossa. Pääsyy tässä ryhmässä ovat terveyteen ja erityisesti mielenterveyteen liittyvät syyt. Oppilaitoksen toimesta opinnot keskeytettiin 349 opiskelijalta, koska heitä ei ollut tavoitettu ja he eivät olleet osallistuneet opintoihin.

Helsingissä sijaitsevissa yksityisissä ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelee lähes yhtä paljon nuoria ja opintojen keskeyttäminen on samoin yhtä laajaa ja yleistä kuin kaupungin ammatillisissa oppilaitoksissa. Yksityisissä oppilaitoksissa negatiivisesti keskeyttäneitä on vuosittain noin 600 – 800 opiskelijaa.

Helsingissä ammatillisten opintojen keskeyttämistä ja siihen johtavia syitä ei ole tutkittu viime vuosina. Vuonna 2003 opetusvirasto julkaisi Jouko Mehtäläisen tutkimuksen Joustavat koulutusväylät ja uranvalinta, jossa seurattiin kolmen vuoden ajan opiskelijoiden opintopolkujen muodostumista helsinkiläisissä lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Tutkimuksen mukaan keskeytymisen syistä ykkösenä oli kahtena ensimmäisenä lukuvuotena epäonnistunut valinta. Kolmantena lukuvuotena painottuivat henkilökohtaiset syyt.

Eri tutkimuksien (esim. Nurmi 2009, Kuronen 2010) mukaan opintojen valmistumista hidastavat ja koulutuksen keskeyttämistä aiheuttavat tekijät toisella asteella ovat mm. opiskelijan lievät, mutta ala-asteella hoitamatta jääneet tai heikosti tuetut oppimisvaikeudet, esimerkiksi lievä (diagnosoimaton) luku- ja kirjoitusvaikeus ja puutteellinen kodintuki sekä opiskelijoiden moniongelmaisuus. Moniongelmaisuuden syinä voivat olla huonot koulukokemukset, heikko itsetunto ja epäusko omiin kykyihin. Keskeyttämisvaarassa ovat myös ne opiskelijat, joilla on peruskoulusta saatu heikko tietopohja. Opettajien ohjaustaidot voivat olla puutteellisia ja osa opettajista voi olla haluttomia antamaan lisäohjausta. Myös opiskelijan sosioekonominen tilanne vaikuttaa opintojen etenemiseen.

Opetusvirasto teetti keväällä 2010 tilastollisen esiselvityksen taustatekijöistä, jotka ennustavat ammatillisen koulutuksen keskeyttämistä. Tarkasteltaviksi taustamuuttujiksi valittiin ikä, sukupuoli, lähtökoulu, asuinalue, äidinkieli, pohjakoulutus, kotikunta, todistuksen saantivuosi, mistä tutkinnosta opiskelija on valmistunut tai keskeyttänyt opintonsa, peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo, saiko opiskelija erityisopetusta vai ei ja jos sai, oliko hän erityisopetusryhmässä vai muiden ryhmässä erityisopetusta saava, millä valintahakutoiveella opiskelija oli tullut valituksi sekä oliko hän käynyt perusopetuksen lisäluokan (10 luokka) vai ei. Analysoitavaksi valittiin koeluonteisesti vuonna 2005 opintonsa aloittaneiden tiedot.

Tilastollisen analyysin perusteella suurimmat riskiryhmät ammatillisten opintojen keskeyttämiseen näyttävät olevan ne erityisopiskelijat, jotka ovat integroituina yleisopetuksen ryhmään, alle 6:n keskiarvolla opintonsa aloittaneet sekä henkilöt, joiden perusopetuksen päättötodistuksen saannista on kulunut 1 - 2 vuotta ennen opintojen aloittamista.

Syksyllä 2010 opetusvirasto teetti selvityksen toisen asteen oppilaitostensa opiskelijoille opintojen keskeyttämisen syistä ja niiden ennaltaehkäisystä. Verkkokyselyyn osallistui 1 682, joista ammatillisten oppilaitosten opiskelijoita oli 1 025. Motivaation puute, heikko jaksaminen ja vaikea elämäntilanne olivat opintojen keskeyttämisen tärkeimmät syyt vastaajien mukaan. Tärkeimmiksi keinoiksi opintojen valmistumisen edistämiseksi koettiin opiskelijoiden aktiivinen ja systemaattinen kannustaminen, opiskelijoiden vastuu, oppilaitoksen yhteisöllinen ilmapiiri ja taloudellinen tuki. Vastauksissa nousi esille myös laadukas ja kiinnostava opetus.

Helsingin ammatillisia oppilaitoksia koskevat kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat, että nuorilla on monenlaisia tuen tarpeita. Keskeistä hyvinvoinnin edistämisessä on nuorten opiskelutaitojen vahvistaminen ja opiskeluun liittyvissä vaikeuksissa auttaminen. Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan yleisimmin vaikeuksia aiheuttivat itselle parhaan opiskelutavan löytäminen, omatoimisuutta vaativien tehtävien tekeminen, kotitehtävien tekeminen sekä kokeisiin valmistautuminen. Liian suuret vaatimukset ja liialliseksi koettu työmäärä aiheuttavat usein stressiä, psykosomaattista oireilua ja heikentävät opiskelumotivaatiota. Helsingissä ammattiin opiskelevista 20 % koki, että opettajat odottavat heiltä liikaa koulussa ja 28 % koki työmäärän liian suureksi. (Kouluterveyskysely 2010.)

Näiden selvitysten lisäksi opetusvirastossa on käynnissä Armi- ja Polku-hankkeet, joissa selvitetään laajemmin opintojen keskeyttämiseen johtavia syitä ja pyritään ennaltaehkäisemään opintojen keskeyttämistä.

Armi-arkiohjauksen ESR-kehittämishankkeessa kehitetään uudenlainen opiskelijahuollon malli, arkiohjaus. Tavoitteena on saada opiskelijat sitoutumaan opintoihinsa ja valmistumaan ammattiin. Näkyvin osa Helsingin kaupungin ammatillisissa oppilaitoksissa ja Helsingin Diakoniaopistossa toimivaa hanketta ovat oppilaitoksiin palkatut arkiohjaajat, jotka tukevat ja ohjaavat opiskelijoita opiskelijalähtöisesti jalkautuen opiskelijoiden pariin. Arkiohjaajat pyrkivät saamaan kontaktin niihin opiskelijoihin, joille poissaoloja alkaa kertyä ja voivat tarvittaessa tavata opiskelijaa oppilaitoksen ulkopuolella. Projektirahoituksella toteutetaan myös tutkimus, jossa selvitetään ammattiopintojen keskeyttämisen syitä sekä arkiohjauksen vaikuttavuutta.

Polku-hanke on osa Opetushallituksen rahoittamaan ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelmaa, jonka yhteydessä Opetushallitus toteuttaa kansallisen tutkimuksen ammatillisen koulutuksen keskeyttämissyistä. Hankkeen päätavoitteena on tehostaa opintojen läpäisyä ja vähentää opintojen keskeyttämistä Helsingin kaupungin ammatillisten oppilaitosten, Helsingin Diakoniaopiston ja Keskuspuiston ammattiopiston valtakunnallisten tavoitteiden mukaisiksi.

Hankkeessa kehitetään ammatillisen koulutuksen opetusta työvaltaisemmaksi, opitun tunnistamisen ja tunnustamisen menetelmiä sekä koulutuksen rakenteita yksilöllisten ja joustavien opintopolkujen luomiseksi. Tarkoituksena on löytää sellaisia joustavia toimintatapoja, jotka tukevat tai nopeuttavat opiskelijan opintojen läpäisyä. Rakenteellisia kokeiluja ovat mm. jaksoton lukuvuosi, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus edetä omaan tahtiinsa sopivia ammattitaitovaatimusten perusteella tehtyjä moduuleita suorittamalla.

Opetusvirasto koulutuksen järjestäjänä pystyy selvittämään ammatillisten opintojen keskeyttämisen syitä ja vaikuttamaan niihin vain kaupungin ylläpitämissä ammatillisissa oppilaitoksissa. Yksityisten ammatillisten oppilaitosten toiminnasta päättävät ja sitä ohjaavat niiden ylläpitäjät. Opetuslautakunnan mielestä Helsingissä tarvitaan monipuolinen ja laaja selvitys ammatillisten opintojen keskeyttämiseen liittyvästä ongelmakentästä. Tutkimuksen tulisi kattaa sekä kaupungin että yksityiset ammatilliset oppilaitokset Helsingissä ja siihen tulisi kytkeä mukaan myös peruskoulut. Jatkuva tutkimustyö on tarpeellista, jotta toimintoja voidaan kehittää vastaamaan muuttuviin tilanteisiin ja tarpeisiin. Opetuslautakunta kuitenkin huomauttaa kaupunginhallitukselle, että näin laajan selvityksen laatiminen vaatisi oman rahoituksen.

Opintojen keskeyttämisen ennaltaehkäisemisellä on merkittävä vaikutus opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

 

Käsittely

28.08.2012 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Keskustelu.

Jäsen Virkkunen ehdotti jäsen Leonin kannattamana, että esityslistalla päätösehdotuksen 18:nneksi merktityn kappaleen (Opetusvirasto koulutuksen järjestäjänä…") perään lisätään seuraava virke:

"Opetuslautakunta kuitenkin huomauttaa kaupunginhallitukselle, että näin laajan selvityksen laatiminen vaatisi oman rahoituksen."

Äänestys

JAA-ehdotus: Esittelijän ehdotuksen mukaan
EI-ehdotus: Jäsen Virkkusen ehdotus, että 18:nnen kappaleen perään lisätään seuraava virke: "Opetuslautakunta kuitenkin huomauttaa kaupunginhallitukselle, että näin laajan selvityksen laatiminen vaatisi oman rahoituksen."

Jaa-äänet: 3
Puheenjohtaja Aaltio, jäsenet Nordman, Rydman

Ei-äänet: 6
Jäsenet Björnberg-Enckell, Gorschkow-Salonranta, Kouvo, Leoni, Nokela, Virkkunen

Poissa 2 jäsentä

Hyväksyttiin jäsen Virkkusen ehdotus äänin 6-3.

Hyväksyttiin esittelijän muutettu ehdotus.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Rauno Jarnila

Lisätiedot

Arja Kukkonen, ohjauspalveluiden päällikkö, puhelin: 310 86659

arja.kukkonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566