Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

40/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/5

 

12.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 1227

V Kj / Valtuutettu Yrjö Hakasen aloite vapaasta datasta

HEL 2012-008635 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Yrjö Hakasen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Markku Raitio, tietotekniikkapäällikkö, puhelin: 310 36396

markku.raitio(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2012-008635 Hakanen Yrjö valtuustoaloite 6.6.2012 asia 18

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Yrjö Hakasen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Yrjö Hakanen ja 22 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupungin asukkaiden käyttöön avaaman tietoaineiston hyödyntämisessä tarvitaan asiantuntevaa tukihenkilöstöä. Jos asukkaiden mahdollisuuksia avoimen datan hyödyntämiseen ei tueta, on vaara, että avoimen datan periaatteesta hyötyvät lähinnä kaupalliset toimijat. Avoimen datan periaatteiden toteutumisen kannalta on tärkeää, että kaupungilla on riittävästi omaa osaamista ohjelmistojen ja tietotekniikan alueella ja mahdollisuus kehittää omana toimintanaan ohjelmistosovelluksia.

Lisäksi Hakanen esittää, että Helsingin tietohallintoon tulisi muodostaa riittävä toimintakykyinen yksikkö, jonka tehtävänä on kehittää kaupungin ja kaupunkilaisten tarpeiden mukaisia ohjelmistoja ja auttaa asukkaita heidän pyrkiessään hyödyntämään kaupungin avointa dataa.

Kaupunginhallitus toteaa, että Helsinki Region Infoshare – verkkopalvelu tarjoaa avoimena datana runsaasti ja varsin kattavasti tietoa Helsingistä ja sen eri alueista. Lisää tietoa avataan jatkuvasti. HRI - palvelu opastaa niin tiedon avaajia kuin tiedon käyttäjiä (www.hri.fi). Verkkopalvelussa on myös esimerkkejä ja kirjoituksia sovelluksista. Suuri määrä erilaisia sovelluksia on koottu verkkopalvelun sovellusgalleriaan innostamaan ja kannustamaan avoimen tiedon käyttäjiä.

Tietokeskus antaa opastusta mahdollisuuksiensa puitteissa. Lisäksi kaupunginkirjasto on valmis tukemaan asukkaita heidän pyrkiessään hyödyntämään avointa dataa. Erityisesti Lasipalatsin Kohtaamispaikka soveltuu asukkaiden avoimen datan opastukseen ja paikaksi, johon kaupunginkirjasto kutsuu tietokeskusta ja muita asiantuntijoita esittelemään käytössä olevaa avointa dataa. Tästä on neuvoteltu tietokeskuksen ja kaupunginkirjaston välillä. Kaupunginkirjasto esittää lisäksi, että Kohtaamispaikalla ja Huomisen arki – projektin Kokeilupisteessä Lasipalatsissa voidaan esitellä kaupunkilaisten ja muiden tuottamia avoimeen dataan perustuvia sovellutuksia. Opetustoimessa suhtaudutaan myönteisellä kehittämisotteella avoimeen dataan.

Kaupungin tietotekniikkaohjelman 2012-2014 (Khs 30.1.2012) mukaisesti ”HRI -hankkeella avataan julkista tietoa ja luodaan kolmansille osapuolille edellytyksiä osallistua kaupunkiyhteisön ja sen palvelujen kehittämiseen”, ” vahvistetaan osallisuutta ja vuorovaikutusta kuntalaisten, kaupunginhallinnon ja kaupungin yhteistyökumppaneiden välillä” sekä ” kannustetaan eri toimijoita osallistumaan kaupungin digitaalisten palvelujen käyttäjälähtöiseen kehittämiseen”. Tämä merkitsee toimimista avoimen datan saatavuuden ja käytön lisäämisen hyväksi kaupungin omin toimenpitein ja tukeutumista kaupungin oman organisaation ulkopuolella avoimen datan ja avoimen koodin kehittäjäyhteisöihin. Talous- ja suunnittelukeskuksen tietotekniikkaosasto käynnisti viime keväänä omat suorat kehittäjäyhteisötapaamiset ja niitä on tarkoitus jatkaa.

Kaupunki on Forum Viriumin kautta aktiivisesti osallisena ja järjestämässä neljättä kertaa toteutettavaa ja avointa dataa hyödyntävää Apps4Finland kilpailua (http://apps4finland.fi/). Kilpailu on käynnissä ja voittajat julkistetaan Helsingissä 4.12.2012.  Viime vuonna kilpailu innosti laajan joukon kansalaisia ideoimaan ja kehittämään uusia tapoja hyödyntää julkishallinnon avoimia tietovarantoja. Kilpailuun jätettiin ennätykselliset 140 kilpailutyötä ja kilpailun taso oli erittäin korkea.

Helsingin kaupunki on pitkään noudattanut käytäntöä, jossa tarvittavat tietotekniikkaratkaisut hankitaan pääosin valmisratkaisuina kilpailuttamalla alan toimittajia. Tietotekniikkaohjelmassa vuosille 2012-2014 (Khs 30.1.2012) todetaan, että kaupunki toteuttaa monitoimittajapolitiikkaa ja hyödyntää markkinoiden valtavirtateknologioita. Aktivoidakseen samalla avoimen tiedon hyötykäyttöä, kaupunki testaa itsekin avoimeen tietoon ja työkaluihin perustuvaa sovellusten tekemistä. Tähän on avautunut mahdollisuus äskettäin julkistetun Code4Europe ohjelman myötä.

Code4Europe – ohjelma osoittaa ohjelmistokehittäjien, palvelusuunnittelijoiden ja kasvuyrittäjien huippuosaajia työskentelemään määräajaksi julkisen sektorin palvelukseen seitsemään eurooppalaiseen kaupunkiin. Ohjelma auttaa kaupunkeja hyödyntämään koko kaupunkiyhteisön innovaatiokapasiteettia ratkaistaessa tulevaisuuden haasteita. Kahdelle ohjelmistokehittäjälle on avattu mahdollisuus työskennellä määräaikaisesti Helsingissä Code4Europe ohjelman puitteissa. Ohjelma käynnistyy vuoden 2013 alusta ja ohjelmistokehittäjät tulevat työskentelemään uusien web- ja mobiilisovelluksien parissa, tavoitteenaan edistää kaupunkien avoimuutta ja tehokkuutta.

Kaupunki hakee ohjelman kautta kokemuksia omissa tietojärjestelmissään olevien tietojensa nykyistä laaja-alaisemmasta hyväksikäytöstä innovatiivisten hyötysovellusten rakentamisessa.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Markku Raitio, tietotekniikkapäällikkö, puhelin: 310 36396

markku.raitio(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2012-008635 Hakanen Yrjö valtuustoaloite 6.6.2012 asia 18

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566