Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

32/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/3

 

17.09.2012

 

 

 

 

 

 

§ 1026

Spinno-seed Oy:n omistuksesta luopuminen

HEL 2012-011989 T 02 07 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti myydä kaupungin omistamat Spinno-seed -nimisen osakeyhtiön osakkeet numerot 1102-1701 ja 3139-5138 eli yhteensä 2600 osaketta yhteensä 370 909,82 euron kauppahintaan (142,66 euroa osakkeelta) liitteen mukaisen tarjouksen 28.8.2012 tehneelle sijoittajaryhmälle.

Samalla kaupunginhallitus päätti kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalvelut laatimaan ja allekirjoittamaan kaupungin puolesta asiaa koskevan liitteenä olevaa tarjousta vastaavan kauppakirjan ja allekirjoittamaan kauppaan liittyvät mahdolliset muut asiakirjat sekä oikeuttaa talous- ja suunnittelukeskuksen kirjaamaan kauppahinnan ja osakeomistuksen tasearvon välisen erotuksen, määrältään 1 815 533,22 euroa, talousarvion tililtä 1 04 02, Käyttövarat, Khn käytettäväksi.

Päätöksen edellytyksenä on, että Spinno-seed Oy:n nykyisistä osakkeenomistajista myös Espoon kaupunki ja Vantaan kaupunki luopuvat omista osakeomistuksistaan vastaavalla tavalla.

Käsittely

Esteelliset: Tapio Korhonen

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konsernilakimies, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Ostotarjous 28.8.2012.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikeuspalvelut

Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Talous- ja suunnittelukeskus

Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee myydä kaupungin omistamat Spinno-seed -nimisen osakeyhtiön osakkeet numerot 1102-1701 ja 3139-5138 eli yhteensä 2600 osaketta yhteensä 370 909,82 euron kauppahintaan (142,66 euroa osakkeelta) liitteen mukaisen tarjouksen 28.8.2012 tehneelle sijoittajaryhmälle.

Samalla kaupunginhallitus päättänee kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalvelut laatimaan ja allekirjoittamaan kaupungin puolesta asiaa koskevan liitteenä olevaa tarjousta vastaavan kauppakirjan ja allekirjoittamaan kauppaan liittyvät mahdolliset muut asiakirjat sekä oikeuttaa talous- ja suunnittelukeskuksen kirjaamaan kauppahinnan ja osakeomistuksen tasearvon välisen erotuksen, määrältään 1 815 533,22 euroa, talousarvion tililtä 1 04 02, Käyttövarat, Khn käytettäväksi.

Päätöksen edellytyksenä on, että Spinno-seed Oy:n nykyisistä osakkeenomistajista myös Espoon kaupunki ja Vantaan kaupunki luopuvat omista osakeomistuksistaan vastaavalla tavalla.

Esittelijä

Spinno-seed Oy perustettiin vuonna 1994 Innopoli Oy:n, Sitran, Kera Oyj:n sekä Espoon kaupungin toimesta harjoittamaan Uudenmaan alueella siemen- ja käynnistysvaiheen pääomasijoitustoimintaa. Helsingin kaupunki tuli yhtiön omistajaksi vuonna 1997 (Khs 19.5.1997, 878 §) ja Vantaan kaupunki vuonna 2001.

Yhtiön toimialana on tehdä osakepääomansijoituksin tai muilla riskirahoitusvälineillä sijoituksia pääasiassa aloittaviin tai toimintansa alkuvaiheessa oleviin innovatiivisiin yrityksiin tai niihin sijoituksia tekeviin pääomasijoitusrahastoihin ensisijaisesti pääkaupunkiseudulla sekä kehittää kohteena olevien yritysten toimintaa liikkeenjohdon konsultointi- ja muita palveluja tarjoamalla.

Tällä hetkellä Helsingin kaupunki omistaa 37,1 prosenttia Spinno-seed Oy:n osakkeista. Yhtiön muut osakkeenomistajat ovat Espoon kaupunki (20,1%), Vantaan kaupunki (14,3%) sekä Suomen valtion Finnvera Oyj:n kautta omistama Veraventure Oy (28,5%). Yhtiön hallitukseen kuuluvat puheenjohtajana apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipponen (Vantaan kaupunki) varajäsenenään rahoitusjohtaja Pirjo van Nues (Vantaan kaupunki) ja jäseninä rahoitusjohtaja Reijo Tuori (Espoon kaupunki) varajäsenenään elinkeinojohtaja Kari Ruoho (Espoon kaupunki), rahoitusjohtaja Tapio Korhonen (Helsingin kaupunki) varajäsenenään elinkeinopäällikkö Nyrki Tuominen (Helsingin kaupunki) sekä sijoituspäällikkö Erkki Välttilä (Veraventure Oy) varajäsenenään projektijohtaja Jukka Vilppo (Finnvera Oyj).

Spinno-seed Oy on yhdessä Suomen Teollisuussijoitus Oy:n, Pohjola Vakuutus Oy:n, Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö Suomen ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen kanssa Seedcap Ky -nimisessä sijoitusrahastossa sekä Helsingin yliopiston rahastojen ja Suomen Teollisuussijoitus Oy:n kanssa Seedcap II Ky -nimisessä sijoitusrahastossa.

Helsingin kaupunki on tehnyt yhtiöön pääomasijoituksia yhteensä 2 186 443,04 euroa (Khs 19.5.1997 878 §, 336 375,85 €, Khs 23.8.1999 1064 §, 168 187,93 € ja Khs 6.11.2000 1443 §, 1 681 879,26 €).

Helsingin kaupunki lähti yhtiön omistajaksi vuonna 1997, koska hankkeeseen mukaanmenon katsottiin olevan kaupungin harjoittaman elinkeinopolitiikan mukaista, ja koska kaupunki pystyi siten edistämään uuden innovatiivisen yritystoiminnan syntymistä ja vahvistumista pääkaupunkiseudulla.

Vuonna 2000 uusien Spinno-seed Oy:n osakkeiden merkitsemisen yhteydessä todettiin, että tarjottujen osakkeiden merkitseminen on kaupungin elinkeinopoliittisen linjan mukaista. Kaupungin silloisen elinkeinopolitiikan eräänä keskeisenä tavoitteena oli osaamispohjaisten toimialojen kehittäminen muun muassa yhteistyössä yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten sekä hautomojen kanssa. Spinno-seed Oy:n toimintamalli – huippuosaamiseen perustuviin, kasvuhakuisiin ja kansainväliseen menestykseen tähtääviin yrityksiin panostaminen ammattimaisen pääomasijoittamisen muodossa – tuki kaupungin elinkeinopoliittista linjaa.

Edelleen Helsingin kaupungin vuoden 2007 elinkeinostrategiassa on todettu, että kaupunki kanavoi seudullista siemenrahastoa koskevat toimenpiteensä, muun muassa kumppanuushankkeiden rahoituksen, Spinno-seed Oy:n kautta.

EU-komissio antoi joulukuussa 2006 asetuksen N:o 1998/2006 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen (ns. de minimis -asetus). Asetuksen puitteissa yrityksille on mahdollista maksaa viranomaisten myöntämää tukea enintään 200 000 euroa kolmen verovuoden aikana. Summassa tulee ottaa huomioon kaikkien viranomaisten yhteensä de minimis -tukena kyseisenä ajanjaksona myöntämä rahoitus.

Spinno-seed Oy on julkisen pääoman rahastona ns. de minimis -asetuksen alainen, mikä tarkoittaa edellä mainitulla tavalla sitä, että yhtiön puitteissa saa tehdä oman pääoman sijoituksia yksittäisiin yrityksiin korkeintaan 200 000 eurolla kolmen vuoden aikana. Asetus on viime vuosina käytännössä estänyt järkevän ja itsenäisen pääomasijoitustoiminnan harjoittamisen Spinno-seed Oy:n puitteissa, koska alkavilla yrityksillä juuri oman pääoman tarve on useimmiten suuri.

Ylipäätään viime vuosina kehitys on ollut voimakkaasti sen suuntaista, että julkisten toimijoiden toimintaa kilpailluilla markkinoilla rajoitetaan ja tullaan rajoittamaan merkittävästi. Näköpiirissä ei ole muutoksia, jotka lisäisivät Helsingin kaupungin ja muiden julkisten toimijoiden toimintamahdollisuuksia tässä suhteessa.

Spinno-seed Oy:n toimintaedellytykset nykyisenkaltaisella omistusrakenteella ovat muuttuneen sääntelyn johdosta olennaisesti heikentyneet aiempaan tilanteeseen verrattuna. Lisäksi vallitseva yleinen taloustilanne on aiheuttanut vaikeuksia aloittelevien yritysten toiminnalle, mikä vaikuttaa olennaisesti myös Spinno-seed Oy:n toimialana olevan sijoitustoiminnan harjoittamiseen.

Tarkastuslautakunta on vuoden 2010 arviointikertomuksessaan todennut, että sijoitustoiminnan välineenä olevien yhteisöomistusten tarkoituksenmukaisuus tulee arvioida, ja että omistuksesta, joka ei palvele kaupungin toimintaa tai strategisia tavoitteita pitää luopua silloin, kun se on perusteltua.

Spinno-seed Oy:n osakkeenomistajana jatkaminen ei enää muuttuneessa toimintaympäristössä palvele Helsingin kaupungin toimintaa eikä strategisia tavoitteita. Kaupungin nykyiseen strategiaan kuuluu luopuminen sellaisista osakkuusyhtiöistä, jotka eivät palvele kaupungin strategisten tavoitteiden täyttymistä tai kaupungin toiminnan harjoittamista. Kaupunginhallituksen hyväksymissä nettobudjetoituja yksiköitä, liikelaitoksia ja konserniyhteisöjä koskevissa omistajapoliittisissa linjauksissa (Khs 26.4.2011, 431 §) on lisäksi todettu Spinno-seed Oy:n osalta, että omistuksesta voidaan luopua, kun se on perusteltua. Tässä muuttuneessa toimintaympäristössä omistuksesta luopuminen on kaupungin kannalta perusteltua.

Espoon kaupunki ja Vantaan kaupunki ovat omalta osaltaan myös päätyneet Spinno-seed Oy:n osakeomistuksesta luopumiseen vastaavanlaisin perustein.

Spinno-seed Oy:n tulevan toiminnan kannalta yhtiön omistajarakennetta tulisi muuttaa niin, että yhtiöön ei enää sovelleta de minimis -asetuksen sääntelyä. Tämä tarkoittaa yhtiön siirtymistä yksityisen tahon tai tahojen omistukseen.

Yhtiön omistajarakenteen muutos toteutetaan käytännössä luovuttamalla kaupungin omistamat yhtiön osakkeet vastiketta vastaan jollekin yksityiselle taholle. Luovutuksen yhteydessä Helsingin kaupungin ja muiden Spinno-seed Oy:n osakkeenomistajien tulee neuvotella potentiaalisten ostajaehdokkaiden kanssa osakkeiden luovutushinnasta.

Yllä mainittujen toimintaedellytysten muutosten vuoksi omistajat ovat jo aiemmin alkaneet kartoittaa mahdollisuutta myydä joko kaupunkien omistamat Spinno-seed Oy:n osakkeet tai yhtiön sijoitukset – sekä suorat sijoitukset kohdeyrityksiin että sijoitukset kahteen siemenvaiheen rahastoon.

Viime vuosien aikana erilaisten tahojen kanssa on käyty keskusteluja mahdollisesta kiinnostuksesta ostaa osia Spinno-seed Oy:n sijoitussalkusta tai ostaa yhtiön osakkeet kaupungeilta. Muun muassa Finnvera Oyj:n tytäryhtiön Veraventure Oy:n kanssa keskusteltiin Spinno-seed Oy:n sijoitussalkun myymisestä heille. Yhtiön hallinnointia hoitava Innofinance Oy teki tarjouksen vuonna 2010 ja pääomasijoitusyhtiö Tutor Partners Oy vuonna 2012, mutta kumpikaan alustava tarjous ei johtanut jatkokeskusteluihin. Myös Seedcap -rahastojen muiden yhtiömiesten, muun muassa Helsingin yliopiston rahastojen ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen, kanssa on käyty keskusteluja heidän mahdollisesta kiinnostuksestaan. Nämä keskustelut eivät ole kuitenkaan johtaneet ostotarjouksiin.

Vuonna 2011 aloitettujen keskustelujen perusteella Spinno-seed Oy antoi Aalto Capital Public Oy:lle toimeksiannon yhtiön koko osakekannan myymiseksi. Toimeksianto johti kahteen alustavaan ostotarjoukseen. Ostajaehdokkaiden kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen toisen ehdokkaan kanssa ollaan etenemässä siten, että tavoitteena on toteuttaa lopullinen kauppa vuonna 2012 marraskuun loppuun mennessä. Konsulttipalkkio 30 000 euroa jaetaan Spinno-seed Oy:n osakkeita myyvien omistajien kesken omistuksen suhteessa. 

Helsingin kaupungin osakeomistusta vastaava suhteellinen osuus yhtiön tasearvosta per tilinpäätös 31.12.2011 on 580 444,37 euroa.

Kaupungin omassa konsernitaseessa osakeomistuksen hankintamenoksi ja kirjanpitoarvoksi on kirjattu 2 186 443,04 euroa. Spinno-seed Oy on vuosien 2000 ja 2011 välisenä aikana maksanut kaupungille osinkoja yhteensä 155 480 euroa.

Ottaen huomioon yhtiön osakkeiden korkeat tasearvot ja yhtiön taloudellinen tilanne, osakkeista ei saada vastikkeena niiden tasearvoa vastaavaa hintaa.

Näin ollen kaupungin tulee luovutuksen yhteydessä varautua tekemään tasearvojen ja luovutushinnan välisen erotuksen eli 1 815 533,22 euron suuruinen arvonalennuskirjaus kirjanpidossaan. Kirjaus tehdään kyseisen vuoden tuloslaskelman satunnaisiin kuluihin.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konsernilakimies, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Ostotarjous_28.8.2012.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikeuspalvelut

Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Talous- ja suunnittelukeskus

Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566