Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/2

 

10.09.2012

 

 

 

 

 

 

§ 972

Oikaisuvaatimus kaupunginhallituksen päätökseen 21.5.2012 § 629/Rakentamispalvelun (Staran) logistiikan osaston yksikön johtajan viran täyttäminen

HEL 2011-010605 T 01 01 01 01

Päätös

**********

Kaupunginhallitus päätti esityslistalla ilmenevin perustein hylätä oikaisuvaatimuksen kaupunginhallituksen 28.5.2012 § 629 tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia oikeudellisia ja tarkoituksenmukaisuussyitä, joiden johdosta kaupunginhallituksen tekemää päätöstä olisi muutettava.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Oikaisuvaatimuksen tekijän selitys

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

**********

Kaupunginhallitus päättänee esityslistalla ilmenevin perustein hylätä oikaisuvaatimuksen kaupunginhallituksen 28.5.2012 § 629 tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia oikeudellisia ja tarkoituksenmukaisuussyitä, joiden johdosta kaupunginhallituksen tekemää päätöstä olisi muutettava.

Esittelijä

Kaupunginhallitus päätti 28.5.2012 § 629 ottaa rakentamispalvelun (Staran) logistiikan osaston yksikön johtajan virkaan1.8.2012 alkaen 5585,69 euron kokonaispalkkaeduin valtiotieteiden kandidaatti Sami Ahervan.

Päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus 31.5.2012. Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että valitun henkilön koulutus ei anna riittäviä teknillisiä ja taloudellisia valmiuksia hoitaa ko. tehtävää. Oikaisuvaatimuksen tekijä esittää valintaprosessin uusimista.

Oikaisuvaatimus on liitteenä 1.

Kuntalain 89 §:n mukaan kunnanhallituksen ja lautakunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Kuntalain 92 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen voi tehdä sekä kunnan jäsen että asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa.

Kuntalain 93 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kuntalain 95 §:n mukaan asianosaiselle lähetetään päätöstä koskeva pöytäkirjanote oikaisuvaatimusohjeineen erikseen tiedoksi kirjeellä. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Oikaisuvaatimus on tehty oikeassa ajassa.

Teknisen palvelun lautakunta ja hallintokeskuksen oikeuspalvelut ovat antaneet oikaisuvaatimuksen johdosta lausuntonsa. Lausunnot ovat päätöshistoriassa.

Oikaisuvaatimuksen tekijälle on hallintolain 34 §:n mukaisesti varattu tilaisuus lausua mielipiteensä ja antaa selityksensä Teknisen palvelun lautakunnan ja hallintokeskuksen oikeuspalvelujen lausunnon johdosta.

Selitys on liitteenä 2. Selityksen liitteenä oleva, salassa pidettäviä tietoja sisältävä CV on nähtävänä kokouksessa ja sitä ennen valmistelijalla.

Kuntalain mukaan oikaisuvaatimuksen voi tehdä laillisuus- ja tarkoituksenmukaisuusperusteilla.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 5 §.n mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päättymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset. Hakemukseen on liitettävä selvitys hakijan kelpoisuudesta. Kielitaitosäännön 4 §:n mukaan palvelussuhteeseen otettaessa otetaan huomioon myös sellainen hakija, joka on osoittanut vaaditun kielitaidon hakuajan päätyttyä, jos tämä ei viivytä asian käsittelyä.

Esittelijä toteaa, että oikaisuvaatimuksen tekijä ei hakuajan päättyessä15.2.2012 ole täyttänyt viran kelpoisuusehtona olevaa korkeakoulututkintovaatimusta.

Esittelijä viittaa edellä sanottuun sekä oikeuspalvelujen lausuntoon ja toteaa, että oikaisuvaatimuksen hyväksymiselle ei ole oikeudellisia perusteita. Esittelijä myös katsoo, ettei kaupunginhallituksen tekemän päätöksen muuttamiseen tarkoituksenmukaisuusperusteella ole aihetta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Oikaisuvaatimuksen tekijän selitys

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Tiedoksi

Rakentamispalvelu (Stara)

Päätöshistoria

Rakennus- ja ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja 03.09.2012 § 30

HEL 2011-010605 T 01 01 01 01

Päätös

Rakennus- ja ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja päätti vahvistaa kaupunginhallituksen 21.5.2012 § 629 tekemän päätöksen valtiotieteiden kandidaatti Sami Ahervan ottamisesta rakentamispalvelun logistiikan yksikön johtajan virkaan 1.8.2012 lukien, koska Sami Aherva on 15.6.2012 työterveyskeskuksen antamalla todistuksella osoittanut olevansa terveytensä puolesta sopiva virkaan.

Esittelijätiedot

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Matikainen Kristiina, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Hallintokeskus Oikeuspalvelut 20.8.2012

HEL 2011-010605 T 01 01 01 01

Oikeuspalvelut toteaa oikaisuvaatimuksesta seuraavaa:

Oikaisuvaatimus on tehty oikealle viranomaiselle ja se on saapunut määräajassa.

Oikaisuvaatimus kunnallisen viranomaisen päätöksestä voidaan tehdä laillisuus- ja tarkoituksenmukaisuusperusteella. Oikeuspalvelut ei ota kantaa päätöksen tarkoituksenmukaisuuteen. Laillisuusperustetta päätöksen muuttamiselle ei ole.

Oikaisuvaatimus tulisi jäljempänä esitetyin perustein hylätä.

Kaupunginhallitus päätti 21.5.2012, 629 §, ottaa valtiotieteiden kandidaatti S A:n rakentamispalvelun (Staran) logistiikan osaston yksikön johtajan virkaan. 

Oikaisuvaatimuksessa väitetään, että S A:n koulutus ei anna riittäviä teknillisiä ja teknis-taloudellisia valmiuksia hoitaa kyseistä tehtävää tuotannollisesti ja taloudellisesti riittävän tehokkaasti. Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että hänellä on vahvempi alan työkokemus ja koulutus. 

Rakentamispalvelun (Staran) johtosäännön 13 §:n mukaan osaston päälliköiden kelpoisuusvaatimuksena on korkeakoulututkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä.

Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Virkaan valittaessa tulee ottaa myös huomioon perustuslain 125 §:n yleiset nimitysperusteet.

Logistiikan johtajan virka oli haettavana 29.1. – 15.2.2012. Hakuilmoituksen mukaan logistiikan johtaja vastaa Helsingin kaupungin tarvitsemista auto-, kone- ja kuljetuspalveluista sekä teknisistä hankinnoista ja materiaalipalveluista. Kelpoisuusehto oli johtosäännön mukainen ja kielitaitovaatimuksena oli suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen suullinen sekä kirjallinen taito. Hakuilmoituksessa todettiin edelleen, että ”arvostamme ennakkoluulotonta johtajuutta, konserniajattelua sekä hyvää hankinta- ja ympäristöosaamista. Olet asiakaslähtöinen, suunnitelmallinen ja tavoitteellinen toimialasi tuntija, joka vie strategiaa käytäntöön. Saat tuloksia aikaan hyvien yhteistyötaitojesi ja jämäkän toimeenpanokykysi avulla”.

Virkaa haki 57 henkilöä.

Yhdeksää hakijaa haastateltiin. Kolme hakijaa kutsuttiin soveltuvuusarviointiin. Heidät haastateltiin myös uudestaan.

Virkaan valittu S A on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti (alempi korkeakoulututkinto, valmistunut vuonna 2007). Hänellä on myös virkaan vaadittava kielitaito. Hän on toiminut Helsingin kaupungin liikennelaitoksen liikennemestarina 2003 – 2009 ja infra/laadunhallintaryhmän päällikkönä Helsingin seudun liikenne- kuntayhtymässä vuodesta 2010 alkaen. Oikeuspalvelut viittaa S A:n kelpoisuuden ja soveltuvuuden osalta ko. virkaan vielä teknisen lautakunnan 14.6.2012 antamaan lausuntoon.

Virkaan valittu täyttää viralle asetetut kelpoisuusvaatimukset ja hänellä on kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. 

S A täyttää viralle asetetut kelpoisuusvaatimukset. Valinta on perustunut  hakuasiakirjoihin, haastatteluihin ja soveltuvuusarviointiin. S A on koulutuksensa, työkokemuksensa ja muiden ansioidensa perusteella ollut soveliain logistiikan johtajan virkaan.

Erikseen todetaan vielä, että oikaisuvaatimuksen tekijä P U on koulutukseltaan insinööri (opistotasoinen tutkinto, valmistunut vuonna 1984). Tämän lisäksi hänellä on opintoja diplomi-insinöörin tutkinnon tuotantotalouden koulutusohjelmasta. Koska kelpoisuusvaatimuksena on korkeakoulututkinto, P U ei täytä viran kelpoisuusvaatimuksia.

Lisätiedot

Tapiolinna Hilkka, kaupunginasiamies, puhelin: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

 

Teknisen palvelun lautakunta 14.06.2012 § 117

HEL 2011-010605 T 01 01 01 01

Päätös

Teknisen palvelun lautakunta päätti lausua kaupunginhallitukselle, että oikaisuvaatimus tulisi hylätä eikä valintaprosessia uusita. Oikaisuvaatimuksen tekijä Pekka Uotilalta puuttuu kelpoisuusehdoissa vaadittu korkeakoulututkinto, ja Aherva täyttää kelpoisuus- ja kielitaitovaatimukset koulutuksensa ja työkokemuksensa sekä suomen ja ruotsin kielen taitonsa osalta.

Käsittely

14.06.2012 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä tarkensi päätösehdotustaan seuraavasti:

Teknisen palvelun lautakunta päättänee lausua kaupunginhallitukselle, että oikaisuvaatimus tulisi hylätä eikä valintaprosessia uusita. Oikaisuvaatimuksen tekijä Pekka Uotilalta puuttuu kelpoisuusehdoissa vaadittu korkeakoulututkinto, ja Aherva täyttää kelpoisuus- ja kielitaitovaatimukset koulutuksensa ja työkokemuksensa sekä suomen ja ruotsin kielen taitonsa osalta.

Esittelijä tarkensi esitystään siten, että se kokonaisuudessaan on seuraavanlainen:

Hakija on vaatinut oikaisua kaupunginhallituksen logistiikan osaston yksikön johtajan virkaan ottamista koskevaan päätökseen 629 §, 21.5.2012. Kaupunginhallitus päätti 21.5.2012 ottaa teknisen palvelun
lautakunnan esityksestä Staran logistiikan osaston yksikön johtajan virkaan Sami Ahervan 1.8.2012 alkaen.

Kuntalain 92 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen saa tehdä sekä asianosainen eli henkilö, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, että kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on kuntalain 93 §:n mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Ellei muuta näytetä, tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksen postittamisesta. Oikaisuvaatimus saapui 4.6.2012 Helsingin kaupungin kirjaamoon. Oikaisuvaatimus on saapunut määräajan kuluessa.

Oikaisuvaatimuksen mukaan logistiikan osaston yksikön johtajan virkaan valitun henkilön koulutus ei anna riittäviä teknillisiä ja teknistaloudellisia valmiuksia hoitaa kyseistä tehtävää tuotannollisesti
ja taloudellisesti riittävän tehokkaasti, jonka vuoksi oikaisuvaatimuksen tekijä Pekka Uotila pyytää valintaprosessin uusimista.

Staran johtosäännön mukaan osastojen päälliköiden kelpoisuusvaatimuksena on korkeakoulututkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Oikaisuvaatimuksen tekijä Pekka Uotila on koulutukseltaan insinööri (opistotasoinen tutkinto, valmistunut vuonna 1984), jonka lisäksi hänellä on opintoja diplomi-insinöörin tutkinnon tuotantotalouden koulutusohjelmasta. Näin ollen Pekka Uotila ei täytä kelpoisuusehtoja, vaikka hänellä on pitkäaikaista ja monipuolista kokemusta hallinto- ja johtotehtävistä logistiikan ja koneurakoinnin aloilta sekä kielitaito-vaatimukset täyttävät suomen kielen ja ruotsin kielen taidot.

Valittu Sami Aherva on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti (alempi korkeakoulututkinto, valmistunut vuonna 2007). Hänellä on kokemusta hallinto- ja johtotehtävistä Helsingin kaupungin liikennelaitoksen liikennemestarina ja Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymän infra/laadunhallintaryhmän päällikkönä sekä vaadittava kielitaito. Aherva on tehtävissään vastannut esimerkiksi Suomenlinnan lauttaliikenteen tilaajatoiminnoista ja Helsingin seudun joukkoliikenteen käyttämän infrastruktuurin hankinnasta ja ylläpidosta. Näin ollen Sami Aherva täyttää virkaan asetetut kelpoisuusvaatimukset. Lisäksi Aherva on suorittanut Helsingin kaupungin esimiehille suunnatun johtamisen erikoisammattitutkinnon, ja hänellä on toimialakohtaisen hallinto- ja johtamiskokemuksensa ohella myös Helsingin kaupunkikonsernin päätöksentekojärjestelmien ja organisaatioiden tuntemus. Haastattelun, hakuasiakirjojensa ja henkilöarvioinnin perusteella Aherva täyttää myös perustuslain 125 §:n mukaiset virkamiehiltä vaadittavat yleiset nimitysperusteet ja on henkilökohtaisten ominaisuuksien puolesta ko. virkaan sopiva.
 

Lautakunta todennee, ettei oikaisuvaatimus johda valintaprosessin uusimiseen.

 

26.04.2012 Ehdotuksen mukaan

29.03.2012 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Timo Martiskainen, toimitusjohtaja, puhelin: 310 39269

timo.martiskainen(a)hel.fi

 

Kaupunginhallitus 21.05.2012 § 629

HEL 2011-010605 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti ottaa rakentamispalvelun (Staran) logistiikan osaston yksikön johtajan virkaan 1.8.2012 alkaen 5585,69 euron kokonaispalkkaeduin valtiotieteiden kandidaatti **********

Samalla kaupunginhallitus päätti, että mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

23.04.2012 Poistettiin

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566