Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

10.09.2012

 

 

 

 

 

 

§ 971

Valtuutettu Osku Pajamäen toivomusponsi aloittaa neuvottelut Riihimäen kaupungin ja tarvittaessa muiden kanssa Vantaanjoen jätevesipäästöjen kuriin saamiseksi

HEL 2011-005974 T 14 04 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 28.9.2011 hyväksymän toivomusponnen (Pajamäki) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Erja Saarinen, apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36102

erja.saarinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Osku Pajamäen toivomusponsi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 28.9.2011 hyväksymän toivomusponnen (Pajamäki) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Merkitessään tiedoksi Helsingin kaupungin ympäristöraportin vuodelta 2010 kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

"Helsingin kaupunki aloittaa välittömästi neuvottelut Riihimäen kaupungin ja tarvittaessa muiden kanssa, jotta järjestelmällinen Vantaanjoen tuhoaminen saataisiin pysäytettyä.” (Osku Pajamäki)”

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Esittelijä viittaa saatuun lausuntoon ja toteaa, että Vantaanjokea kuormittaa merkittävästi mm. Riihimäen kaupungin jätevedenpuhdistamo, jolla käsitellään Riihimäen lisäksi mm. Lopen ja Hausjärven kuntien yhdyskuntajätevesiä sekä useiden teollisuuslaitosten jätevesiä. Riihimäen jätevesien osuus vuonna 2011 oli 86,4 %.

Jätevedenpuhdistamo on toiminut viime vuosina pääsääntöisesti lupaehtojensa mukaisesti. Ongelmia ovat tuottaneet puhdistamolle tulevat sadevedet voimakkaitten sateiden aikana ja lumensulamisvedet keväisin.

Riihimäellä osa jätevesiverkostosta on sekaviemäriverkostoa, johon johdetaan sadevesiä. Runsaat sadevedet tai lumensulamisvedet ovat johtaneet ajoittain joka vuosi pumppaamo-, verkosto- ja puhdistamo-ohituksiin.

Riihimäen Vesi käynnisti vuoden 2011 lopulla yhteistyössä Vantaanjoen muiden vesilaitosten ja Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen kanssa yhteistyöhankkeen, jonka tavoitteena on vähentää jäteveden ylivuotoja Vantaanjoen valuma-alueella. Tavoitteena on, että verkostoista ja pumppaamoilta vesistöihin johdettavat jätevesipäästöt loppuvat kokonaan vuoteen 2025 mennessä.

Helsingin edustajat ovat ponnen johdosta ottaneet Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen kautta asian esille. Ympäristökeskus on puuttunut jätevesipäästöihin vesiensuojeluyhdistyksen vuosikokouksessa Riihimäellä syksyllä 2011. Vesiensuojeluyhdistys yhdessä Uudenmaan liiton kanssa on järjestänyt kansanedustajille tutustumismatkan Vantaanjoelle keväällä 2012. Kansanedustajat vierailivat myös Riihimäen puhdistamolla ja esittivät huolensa Vantaanjoen jätevesipäästöistä Riihimäen kaupungin edustajille.

Riihimäen Vesi on jättänyt Etelä-Suomen aluehallintovirastolle 4.6.2012 hakemuksen Riihimäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamiseksi. Hakemuksesta ilmenee, että Riihimäen puhdistamolle on tehty saneeraussuunnitelma ja saneeraus on tarkoitus toteuttaa vuosina 2013-2014. Saneerauksen tarkoituksena on lisätä puhdistamon kapasiteettia ja toimintavarmuutta, tehostaa jäteveden esi- ja jälkikäsittelyä sekä käsitellä mahdolliset ohitusvedet.

Kaupunginhallitus antoi 27.8.2012 Riihimäen Veden lupahakemuksesta lausunnon Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Antamassaan lausunnossa kaupunginhallitus totesi mm., että Riihimäen jätevedenpuhdistamon suunnitellulla saneerauksella pyritään hallitsemaan paremmin puhdistamolle tulevia virtaamahuippuja ja pyritään käsittelemään kaikki laitokselle tuleva jätevesi ilman ohituksia. Helsingin kaupunki pitää erityisen tärkeänä, että puhdistamon kapasiteettia lisätään riittävästi ohitusten poistamiseksi. Kaupunginhallitus katsoi, että lähes jokavuotiset viemäriveden puhdistamon ohijuoksutukset eivät ole hyväksyttävissä. Mikäli tilanteen ei voida osoittaa korjaantuvan ympäristöluvan tarkastelujaksolla, on esitettävä toteuttamiskelpoisia suunnitelmia aikatauluineen ohitusten välttämiseksi.

Lisäksi kaupunginhallitus katsoi, että laitokselle tulevaa huleveden ja sadeveden määrää tulee edelleenkin pyrkiä tehokkaasti vähentämään verkostosaneerauksilla. Verkoston ylivuotoihin ja vuotovesiin tulee kiinnittää huomiota ja vuotovesiä vähentää. Lausunnossaan kaupunginhallitus katsoi edelleen, että luvan saajan tulee ryhtyä pikaisiin toimenpiteisiin hule- ja sulamisvesien vähentämiseksi sekaviemäröintiverkostossa ja lisätä verkoston saneerausta. Kaupunginhallitus esitti ympäristöluvan lupaehdoksi toimenpideohjelman laatimista hule- ja sadevesien vähentämiseksi viemäriverkostossa aikatauluineen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Erja Saarinen, apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36102

erja.saarinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Osku Pajamäen toivomusponsi

Päätöshistoria

Ympäristölautakunta 07.08.2012 § 242

HEL 2011-005974 T 14 04 01

Päätös

Ympäristölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle Osku Pajamäen Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.9.2011 tekemästä toivomusponnesta: "Helsingin kaupunki aloittaa välittömästi neuvottelut Riihimäen kaupungin ja tarvittaessa muiden kanssa, jotta järjestelmällinen Vantaanjoen tuhoaminen saataisiin pysäytetyksi" seuraavan lausunnon.

Hallintokeskus pyytää asiasta ympäristölautakunnan lausuntoa 28.8.2012 mennessä.

Riihimäen jätevedenpuhdistamolla käsitellään Riihimäen lisäksi mm. Lopen ja Hausjärven kuntien yhdyskuntajätevesiä sekä useiden teollisuuslaitosten jätevesiä. Puhdistamo on rinnakkaissaostuksella toimiva aktiivilietelaitos ja jätevedet johdetaan puhdistamolta Vantaanjokeen. Puhdistamo on toiminut viime vuosina pääsääntöisesti lupaehtojensa mukaisesti. Ongelmia ovat tuottaneet puhdistamolle tulevat sadevedet voimakkaitten sateiden aikana ja lumensulamisvedet keväisin. Riihimäellä osa jätevesiverkostosta on sekaviemäriverkostoa, johon johdetaan sadevesiä. Runsaat sadevedet tai lumensulamisvedet ovat johtaneet ajoittain joka vuosi pumppaamo-, verkosto- ja puhdistamo-ohituksiin. Vuotovesimäärä viemäriverkostossa on ollut viime vuosina 45−55 %.

Ponnen johdosta Helsingin edustajat ovat ottaneet Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen kautta asian esille. Ympäristökeskus on puuttunut jätevesipäästöihin vesiensuojeluyhdistyksen vuosikokouksessa Riihimäellä syksyllä 2011. Vesiensuojeluyhdistys yhdessä Uudenmaan liiton kanssa on järjestänyt kansanedustajille tutustumismatkan Vantaanjoelle keväällä 2012. Kansanedustajat vierailivat myös Riihimäen puhdistamolla ja esittivät huolensa Vantaanjoen jätevesipäästöistä Riihimäen kaupungin edustajille.

Riihimäen Vesi on jättänyt aluehallintovirastolle 4.6.2012 hakemuksen Riihimäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamiseksi. Hakemuksesta ilmenee, että Riihimäen puhdistamolle on tehty saneeraussuunnitelma ja saneeraus on tarkoitus toteuttaa vuosina 2013−2014.

Puhdistamon 2-linjainen aktiivilieteprosessi korvataan 3-linjaisella aktiivilieteprosessilla eli puhdistamon kapasiteettia lisätään. Jälkiselkeytetty vesi johdetaan uuteen rakennettavaan jatkuvatoimiseen hiekkasuodattimeen (tertiäärikäsittely), johon johdetaan myös mahdolliset biologisen prosessin ohittavat vedet. Mahdollisia ohitusvesiä ei enää johdettaisi puhdistamattomina vesistöön. Hiekkasuodatuksen jälkeen on mahdollista vielä tarvittaessa toteuttaa puhdistetun jäteveden desinfiointi. Mädättämön typpipitoisille vesille (rejektivedet) rakennetaan erilliskäsittely jätevesien esikäsittelyn yhteyteen. Saneerauksen tarkoituksena on lisätä puhdistamon kapasiteettia ja toimintavarmuutta, tehostaa jäteveden esi- ja jälkikäsittelyä sekä käsitellä mahdolliset ohitusvedet.

Saneeraus perustuu asukasmäärä- ja jätevesivirtaamaennusteisiin vuodelle 2030. Vuosien 2009−2010 keskivirtaama on ollut noin 10 100 m³/d ja liittyjien määrä noin 38 300 asukasta. Vuonna 2030 keskivirtaaman ennustetaan olevan noin 15 500 m³/d ja liittyjämäärän noin 48 900 asukasta. Saneerattu puhdistamo on mitoitettu maksimivirtaamalle 45 000 m³/d. Saneerauksen investointikustannuksiksi on arvioitu noin 11,5 milj. euroa ja käyttökustannuksiksi noin 0,21 euroa/m³ (noin 3 300 euroa/d).

Ympäristölautakunta totesi Riihimäen Veden lupahakemuksesta aluehallintovirastolle 26.6.2012 jättämässään lausunnossa, että laitoksen saneerauksella vuosina 2013−2014 pyritäänkin hallitsemaan paremmin puhdistamolle tulevia virtaamahuippuja ja pyritään käsittelemään kaikki laitokselle tuleva jätevesi ilman ohituksia. Laitoksen saneeraus on mittava ja oletettavasti sen seurauksena laitosohitukset vähenevät merkittävästi. Ympäristölautakunta piti erityisen tärkeänä, että puhdistamon kapasiteettia lisätään riittävästi ohitusten vähentämiseksi. Kapasiteettitarpeen arviossa ei ole tarpeeksi tarkasteltu sade- ja hulevesien kertymistä ja vaikutuksia huomioiden ilmastonmuutoksen todennäköisesti aiheuttama rankkasateiden määrän kasvu.

Laitokselle tulevaa huleveden ja sadeveden määrää tulee edelleenkin pyrkiä tehokkaasti vähentämään verkostosaneerauksilla. Verkoston ylivuotoihin ja vuotovesiin tulee kiinnittää huomiota, ja vuotovesiä vähentää. Luvan saajan tulee ryhtyä toimenpiteisiin hule- ja sulamisvesien vähentämiseksi sekaviemäröintiverkostossa ja lisätä verkoston saneerausta. Ympäristölautakunta esitti ympäristöluvan lupaehdoksi toimenpideohjelman laatimista hule- ja sadevesien vähentämiseksi viemäriverkostossa aikatauluineen. Lisäksi ympäristölautakunta piti tärkeänä, että laitoksen lupamääräykset tarkistetaan riittävän usein, seuraavan kerran esimerkiksi vuonna 2016.

Esittelijä

ympäristöpäällikkö

Pertti Forss

Lisätiedot

Paula Nurmi, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32005

paula.nurmi(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566