Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

25/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/2

 

25.06.2012

 

 

 

 

 

 

§ 794

Valtuutettu Zahra Abdullan toivomusponsi maahanmuuttajalasten tutustuttamisesta suomalaiseen kulttuuriin

HEL 2011-010821 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 14.12.2011 hyväksymän toivomusponnen (Zahra Abdullah) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Vt Abdullan toivomusponsi 11, Kvsto 14.12.2011 asia 3

2

Maahanmuutto- ja kotouttamisasioiden neuvottelukunnan lausunto

Otteet

Ote

 

Ponnen ehdottaja

 

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 14.12.2011 hyväksymän toivomusponnen (Zahra Abdullah) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Esittelijä

Hyväksyessään 14.12.1011 Helsingin kaupungin kulttuuristrategian 2012 -2017 kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

"Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuuksia järjestää kouluissa ja päiväkodeissa maahanmuuttajalapsille tapahtumia, joissa he voivat tutustua suomalaisen kulttuurin merkkihenkilöihin ja tärkeisiin tapahtumiin. Näin maahanmuuttajalapset ja nuoret tutustuisivat suomalaiseen kulttuurin rikkauteen." (Zahra Abdulla)

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Esittelijä viittaa asiasta saatuihin lausuntoihin. Niistä välittyy vahvasti se, että  kouluissa ja päivähoidossa arvostetaan ja hyödynnetään niitä mahdollisuuksia, joita Helsingin kaupungissa on tarjolla ja joiden avulla voidaan tukea lasten kasvua monipuolisessa ja elämyksellisessä kulttuuriympäristössä. Opetuslautakunnan lausunnosta ilmenee mm., että lautakunnan hyväksymään kuntakohtaiseen opetussuunnitelmaan sisältyy velvoite edistää kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja sitä kautta yksilön kulttuurisen identiteetin rakentumista. Suomalaisen kulttuurin ohella peruskoulujen arvopohjaan kuuluu oppilaan oman kulttuuri-identiteetin vahvistaminen ja kulttuurien välisen vuorovaikutuksen edistäminen. Lautakunnan lausunnossa on listattu vuosiluokittain niitä teemoja, joiden kautta oppilaat tutustuvat suomalaiseen ja omaan kulttuuriinsa. Sosiaalilautakunnan lausunnossa kerrotaan vastaavasti, että varhaiskasvatuksen oppimisympäristö suunnitellaan mahdollisimman monipuolisesti ottaen huomioon myös kulttuuriset tekijät. Suomalaisen kulttuuriperinteen ja siihen liittyvien juhlapäivien vietto on osa varhaiskasvatuksen toiminnan sisältöä ja päivähoidossa hyödynnetään eri asuinalueiden kulttuuriympäristöä ja kulttuuripalveluita, kirjastot mukaan lukien.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Vt Abdullan toivomusponsi 11, Kvsto 14.12.2011 asia 3

2

Maahanmuutto- ja kotouttamisasioiden neuvottelukunnan lausunto

Otteet

Ote

 

Ponnen ehdottaja

 

Tiedoksi

Muut valtuutetut

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 18.06.2012 § 754

Pöydälle 18.06.2012

HEL 2011-010821 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

 

Opetuslautakunta 17.04.2012 § 53

HEL 2011-010821 T 00 00 03

Päätös

Opetuslautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Helsingissä on erinomaiset mahdollisuudet monipuoliseen ja elämykselliseen kulttuuriyhteistyöhön. Kulttuuri, identiteetti ja interkulttuurisuus näkyvät Helsingin kaupungin peruskoulujen arvoissa sekä opetussuunnitelmissa. Opetuslautakunnan hyväksymän kuntakohtaisen opetussuunnitelman mukaan kouluissa edistetään kulttuurien välistä vuorovaikutusta sekä sitä kautta yksilön kulttuurisen identiteetin rakentumista. Suomalaisen kulttuurin ohella Helsingin kaupungin peruskoulujen arvopohjaan kuuluu oppilaan oman kulttuuri-identiteetin vahvistaminen ja kulttuurien välisen vuorovaikutuksen edistäminen.

Esimerkkejä suomalaiseen ja omaan kulttuuriin tutustumisesta perusopetuksen eri vaiheissa:

1-2 luokat      Kuka olen ja mihin kuulun
-       perhe, ystävät, suku, koulu ja muu lähiympäristö
-       oman identiteetin muodostumisen lähtökohdat
-       lasten arki ja juhla

3-4 luokat      Samanlaiset ja erilaiset lapset
-       omat juuret
-       suomalainen ja pohjoismaalainen kulttuuri
-       juhlatapakulttuuri

5-6 luokat      Minä osana sukupolvien ketjua ja ihmiskuntaa
-       elinolot ennen ja nyt
-       suomalaiset vähemmistöt
-       Suomi osana Eurooppaa; kielet ja kulttuurit
-       kulttuurin eri muodot

7-9 luokat      Monikulttuurinen maailma
-       Suomi maailmassa
-       universaalit, ihmisiä yhdistävät asiat
-       aktiivinen kulttuurista nauttiminen ja oma luova kulttuuritoiminta

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Rauno Jarnila

Lisätiedot

Sari Korkalainen, opetuskonsultti, puhelin: 310 86212

sari.korkalainen(a)hel.fi

 

Sosiaalilautakunta 20.03.2012 § 91

HEL 2011-010821 T 00 00 03

Päätös

Sosiaalilautakunta päätti antaa toivomusponnesta kaupunginhallitukselle seuraavan sisältöisen lausunnon:

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti toiminta päivähoidossa perustuu lapsille ominaisiin tapoihin, kuten leikkiin, liikuntaan, tutkimiseen ja taiteiluun. Aikuisen tehtävänä on tuoda sisältöä ja laajentaa lapsen elämyspiiriä. Varhaiskasvatuksen oppimisympäristö suunnitellaan mahdollisimman monipuolisesti ottaen huomioon myös kulttuuriset tekijät.

Suomalaisen kulttuuriperinteen ja siihen liittyvien juhlapäivien vietto on osa varhaiskasvatuksen toiminnan sisältöä. Päivähoidon toiminnassa hyödynnetään Helsingin eri asuinalueiden kulttuuriympäristöä. Lasten kanssa tutustutaan lähiympäristön taideteoksiin, tehdään retkiä museoihin ja vieraillaan mahdollisuuksien mukaan teatteri- ja musiikkiesityksissä.

Päivähoidolla ja kirjastoilla on käynnistymässä Sadut ja Tarinat -niminen yhteinen hanke vuosille 2012–2015. Hankkeen kohderyhmänä ovat alle kouluikäiset lapset ja heidän perheensä. Tavoitteena on lisätä lasten osallisuutta oman asuinalueen tarjoamia kulttuuripalveluja tehokkaasti hyödyntäen. Kirjastojen ja päivähoidon yhteistyöllä järjestetään lapsille pienimuotoisia teatteri- ja musiikkitapahtumia. Tilaisuuksia on tarkoitus järjestää myös eri kieliryhmille alueiden tarpeiden mukaan.

Vuonna 2013 on lastentarhatoiminnan 125-vuotisjuhla ja vuonna 2014 on leikkipuistotoiminnan 100-vuotisjuhla. Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni lapsi pääsee osallistumaan juhlavuosien
tapahtumiin. Hyödynnämme Helsingin kulttuurilaitosten teemoja vuosina 2012–2015.

Kultus.fi on Helsingin kulttuurikeskuksen ja Opetusviraston yhteinen tiedote. Muun muassa tästä tiedotteesta lasten kanssa toimiva kasvatushenkilöstö löytää kulttuuritapahtumat, joihin päivähoito voi
osallistua.

Vuoden 2012 World Design Capital -kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti toteuttavat yhdessä Muotoilijan aarrearkku -hankkeen, jossa kaupunkien esiopetukseen osallistuvat lapset saavat
kokemuksen muotoilusta. Syksyllä 2012 kaupunkien esiopetusryhmiin jaetaan Muotoilijan aarrearkku, joka sisältää valikoitujen esineiden ja tarvikkeiden lisäksi opettajille suunnatun menetelmäoppaan.
Opetussuunnitelmaa tukeva sisältö innostaa lasta leikin, tutkimisen ja oman tekemisen kautta kokeilemaan, oivaltamaan ja onnistumaan. Annantalon Lasten Kirjakahvila on osa World Design Capital Helsinki- 2012 ohjelmaa. Siellä on mahdollisuus vierailla ja tutustua suomalaiseen kulttuuriin. Helsingin Ulkoleikki Stadissa -hankkeessa leikkipuistotoimintaan osallistuvia lapsia rohkaistaan osallistumaan
oman toimintaympäristönsä muotoiluun.

Lasten päivähoito tekee lisäksi aktiivisesti yhteistyötä Helsingin Kaupunginteatterin ja muiden lastenkulttuuria tarjoavien tahojen kanssa. Helsingin päivähoito pitää tärkeänä, että lapsille tarjotaan
monipuolisia mahdollisuuksia tutustua suomalaiseen kulttuuritarjontaan.

Esittelijä

sosiaalijohtaja

Paavo Voutilainen

Lisätiedot

Nina Onufriew, kehittämiskonsultti, puhelin: 310 42550

nina.onufriew(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566