Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

24/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/1

 

18.06.2012

 

 

 

 

 

 

§ 750

Sopimus kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton ja säilöönoton järjestämisestä

HEL 2012-005560 T 05 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä Helsingin kaupungin ja maahanmuuttoviraston välisen, esityslistan tämän asian liitteenä olevan sopimuksen kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton ja säilöönoton järjestämisestä sekä oikeuttaa sosiaalijohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

Samalla kaupunginhallitus päätti valtuuttaa sosiaalilautakunnan päättämään sopimuksessa kaupungin järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen järjestämisen tavoista.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti oikeuttaa sosiaaliviraston sopimaan vastaanottokeskuksen tai säilöönottoyksikön toiminnan pysyvästä tai tilapäisestä laajentamisesta ja supistamisesta sopimuksessa määriteltyjen paikkamäärien rajoissa.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimusluonnos, päätöksen liite

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee hyväksyä Helsingin kaupungin ja maahanmuuttoviraston välisen, esityslistan tämän asian liitteenä olevan sopimuksen kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton ja säilöönoton järjestämisestä sekä oikeuttaa sosiaalijohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

Samalla kaupunginhallitus päättänee valtuuttaa sosiaalilautakunnan päättämään sopimuksessa kaupungin järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen järjestämisen tavoista.

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee oikeuttaa sosiaaliviraston sopimaan vastaanottokeskuksen tai säilöönottoyksikön toiminnan pysyvästä tai tilapäisestä laajentamisesta ja supistamisesta sopimuksessa määriteltyjen paikkamäärien rajoissa.

Esittelijä

Helsingin kaupungin ylläpitämä kansainvälistä suojelua hakevien vastaanottotoiminta perustuu 30.6.1994 solmittuun Uudenmaan lääninhallituksen ja Helsingin kaupungin väliseen sopimukseen. Uudenmaan työvoima- ja elinkeinokeskus (TE-keskus) ja Helsingin kaupunki muuttivat sopimusta 25.2.2009 siten, että Helsingin vastaanottokeskuksen majoituskapasiteettia lisättiin 400 paikalla. Uudenmaan TE-keskus ja Helsingin kaupunki ovat lisäksi allekirjoittaneet 27.5.2002 sopimuksen säilöön otettujen ulkomaalaisten vastaanoton järjestämisestä ja kustannusten korvaamisesta.

Uusi sopimusluonnos on valmisteltu Helsingin kaupungin ja maahanmuuttoviraston välisissä neuvotteluissa. Sopimusluonnokseen on yhdistetty sekä kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton että säilöönottotoiminnan järjestämistä koskevat asiat.

Sopimusluonnoksessa on otettu huomioon sisäasiainministeriön 21.11.2011 päätös turvapaikanhakijoiden vastaanottokapasiteetin vähentämisestä. Helsingissä vastaanottokapasiteetin vähennys kohdistuu Kyläsaaren toimipisteeseen, jonka toiminta lakkaa 30.6.2012. Majoituskapasiteetti vähenee Helsingissä 193 paikalla Kyläsaaren lakkauttamisen myötä. Säilöönottokapasiteetti on sopimuksessa määritelty nykyistä paikkalukua suuremmaksi. Sopimuksen paikkaluku mahdollistaa Helsingin säilöönottoyksikön laajentamisen nykyisen Metsälän vastaanottokeskuksen tiloissa, mikäli se arvioidaan myöhemmin tarpeelliseksi. 

Sopimusluonnoksen muut keskeiset muutokset nykyiseen sopimukseen verrattuna koskevat vastaanottokeskuksiin sijoitettavia henkilöitä ja hallintokulukorvausta. Korvauksen määräytymisperusteen muutos ei olennaisesti vaikuta korvauksen suuruuteen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimusluonnos, päätöksen liite

Tiedoksi

Oikeuspalvelut

Sosiaalilautakunta

Sosiaalivirasto

Talous- ja suunnittelukeskus

Päätöshistoria

Talous- ja suunnittelukeskus 5.6.2012

HEL 2012-005560 T 05 00 00

Sosiaalilautakunta esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi Helsingin kaupungin ja maahanmuuttoviraston välisen sopimuksen kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton ja säilöönoton järjestämisestä. Lisäksi sosiaalilautakunta esittää, että kaupunginhallitus valtuuttaa sosiaalilautakunnan päättämään sopimuksessa kaupungin järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen järjestämisen tavoista ja sosiaaliviraston sopimaan vastaanottokeskuksen tai säilöönottoyksikön toiminnan pysyvästä tai tilapäisestä laajentamisesta ja supistamisesta sopimuksessa määriteltyjen paikkamäärien rajoissa.

Vastaanottolain 10 §:n mukaan maahanmuuttovirasto voi sisäasiainministeriön valtuutuksella sopia kunnan, kuntayhtymän, muun julkisoikeudellisen yhteisön taikka yksityisen yhteisön tai säätiön kanssa vastaanottokeskuksen perustamisesta, lakkauttamisesta ja toimipaikasta.

Sopimusluonnokseen on yhdistetty sekä kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton että säilöönottotoiminnan järjestämistä koskevat asiat.

Sopimusluonnoksen keskeiset muutokset nykyiseen sopimukseen verrattuna koskevat paikkamääriä, vastaanottokeskuksiin sijoitettavia henkilöitä ja hallintokulukorvausta.

Sopimusluonnoksessa on otettu huomioon sisäasiainministeriön 21.11.2011 päätös turvapaikanhakijoiden vastaanottokapasiteetin vähentämisestä. Helsingissä vastaanottokapasiteetin vähennys kohdistuu Kyläsaaren toimipisteeseen, jonka toiminta lakkaa 30.6.2012. Majoituskapasiteetti vähenee Helsingissä 193 paikalla Kyläsaaren lakkauttamisen myötä. Helsingin kaupungin majoituskapasiteetti on sopimusluonnoksessa enintään 446 paikkaa ja säilöönottokapasiteetti enintään 70 paikkaa. Säilöönottokapasiteetti on sopimuksessa määritelty nykyistä paikkalukua suuremmaksi.

Maahanmuuttovirasto on katsonut, ettei sopimusta tilapäisesti sijoittaa myös muita maahanmuuttajia, joiden toimeentulosta aiheutuvien menojen korvaamiseen valtio osallistuu muiden kuin turvapaikanhakijoiden vastaanotosta annettujen aiempien säännösten nojalla, voida uudistaa uudesta vastaanottolaista johtuen.

Nykyisen sopimuksen mukaan kaupunki saa vastaanottoyksiköille tuottamistaan hallinto- ym. palveluista hallintokulukorvauksen, jonka määräytymisperuste vuonna 2011 oli 8 % kaikista muista kuluista paitsi toimeentulotuesta (1.9.2011 alkaen vastaanottorahasta). Sopimusluonnoksessa hallintokulukorvauksen määräytymisperustetta on muutettu siten, että hallintokulukorvaus on 6 % kaikista vastaanoton kuluista mukaan lukien vastaanottoraha.  Määräytymisperusteen muutos (kaikki kulut) kompensoi alentunutta hallintokulukorvausta.

Kaupungin voimassa olevan ostopalvelusopimuksen sopimuskauden päätyttyä 1.11.2012 lukien vastaanottolain 13 §:n 2 momentissa tarkoitetut terveydenhuoltopalvelut järjestää maahanmuuttovirasto kilpailutuksensa perusteella.

Valtio korvaa toiminnasta aiheutuvat kustannukset Helsingin kaupungille täysimääräisesti.

Talous- ja suunnittelukeskus toteaa edellä mainittuun viitaten, että esitetyn sopimusluonnoksen muutokset verrattuna nykyiseen sopimukseen, eivät johda ole merkittäviin taloudellisiin vaikutuksiin.

Lisätiedot

Rimpilä Katja, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36256

katja.rimpila(a)hel.fi

 

Sosiaalilautakunta 02.05.2012 § 136

HEL 2012-005560 T 05 00 00

Päätös

Sosiaalilautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi Helsingin kaupungin ja maahanmuuttoviraston välisen esityslistan tämän asian liitteenä olevan sopimuksen kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton ja säilöönoton järjestämisestä. Lisäksi sosiaalilautakunta esittää, että kaupunginhallitus valtuuttaa sosiaalilautakunnan päättämään sopimuksessa kaupungin järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen järjestämisen tavoista ja sosiaaliviraston sopimaan vastaanottokeskuksen tai säilöönottoyksikön toiminnan pysyvästä tai tilapäisestä laajentamisesta ja supistamisesta sopimuksessa määriteltyjen paikkamäärien rajoissa.

Kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton järjestämisestä ja toiminnasta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta säädetään 1.9.2011 voimaan tulleessa laissa kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta (746/2011, vastaanottolaki). Vastaanottolain 10 §:n mukaan maahanmuuttovirasto voi sisäasiainministeriön valtuutuksella sopia kunnan, kuntayhtymän, muun julkisoikeudellisen yhteisön taikka yksityisen yhteisön tai säätiön kanssa vastaanottokeskuksen perustamisesta, lakkauttamisesta ja toimipaikasta. Säilöönottoyksikkö voidaan perustaa kunnan ylläpitämän vastaanottokeskuksen yhteyteen sopimalla asiasta asianomaisen kunnan ja maahanmuuttoviraston kesken (laki säilöön otettujen ulkomaalaisten kohtelusta ja säilöönottoyksiköstä 116/2002, 2 §).

Helsingin kaupungin ylläpitämä kansainvälistä suojelua hakevien vastaanottotoiminta perustuu 30.6.1994 solmittuun Uudenmaan lääninhallituksen ja Helsingin kaupungin väliseen sopimukseen. Uudenmaan työvoima- ja elinkeinokeskus (TE-keskus) ja Helsingin kaupunki muuttivat sopimusta 25.2.2009 siten, että Helsingin vastaanottokeskuksen majoituskapasiteettia lisättiin 400 paikalla. Uudenmaan TE-keskus ja Helsingin kaupunki ovat lisäksi allekirjoittaneet 27.5.2002 sopimuksen säilöön otettujen ulkomaalaisten vastaanoton järjestämisestä ja kustannusten korvaamisesta.

Uusi sopimusluonnos on valmisteltu Helsingin kaupungin ja maahanmuuttoviraston välisissä sopimusneuvotteluissa ja yhteistyössä oikeuspalvelujen kanssa, ja siinä on otettu huomioon vastaanottolain 10 §:ssä määritellyt sopimukseen sisällytettävät määräykset. Sopimusluonnokseen on yhdistetty sekä kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton että säilöönottotoiminnan järjestämistä koskevat asiat.

Sopimusluonnoksessa on otettu huomioon sisäasiainministeriön 21.11.2011 päätös turvapaikanhakijoiden vastaanottokapasiteetin vähentämisestä. Helsingissä vastaanottokapasiteetin vähennys kohdistuu Kyläsaaren toimipisteeseen, jonka toiminta lakkaa 30.6.2012. Majoituskapasiteetti vähenee Helsingissä 193 paikalla Kyläsaaren lakkauttamisen myötä. Helsingin kaupungin majoituskapasiteetti on sopimusluonnoksessa enintään 446 paikkaa ja säilöönottokapasiteetti enintään 70 paikkaa. Säilöönottokapasiteetti on sopimuksessa määritelty nykyistä paikkalukua suuremmaksi, koska sisäasiainministeriö on 16.11.2011 asettanut hankkeen ulkomaalaislain (301/2004) ja säilöön otettujen ulkomaalaisten kohtelusta ja säilöönottoyksiköstä annetun lain (116/2002) sisältämien säilöönottoa koskevien säännösten tarkistamiseksi. Sopimuksen paikkaluku mahdollistaa Helsingin säilöönottoyksikön laajentamisen nykyisen Metsälän vastaanottokeskuksen tiloissa, mikäli se arvioidaan
hankkeessa tarpeelliseksi.  Lisäksi Helsingin kaupunki järjestää vastaanottolaissa mainitut palvelut pääkaupunkiseudulla yksityismajoituksessa asuville kansainvälistä suojelua hakeville henkilöille.

Sopimusluonnoksen muut keskeiset muutokset nykyiseen sopimukseen verrattuna koskevat vastaanottokeskuksiin sijoitettavia henkilöitä ja hallintokulukorvausta. Nykyisen sopimuksen perusteella vastaanottokeskukseen voidaan tilapäisesti sijoittaa myös muita maahanmuuttajia, joiden toimeentulosta aiheutuvien menojen korvaamiseen valtio osallistuu muiden kuin turvapaikanhakijoiden vastaanotosta annettujen aiempien säännösten nojalla. Käytännössä tämä on tarkoittanut inkerinsuomalaisia paluumuuttajia ja pakolaisia tai heihin rinnastettavia henkilöitä. Maahanmuuttovirasto on katsonut, ettei sopimusta tältä osin voida uudistaa uudesta vastaanottolaista johtuen.

Nykyisen sopimuksen mukaan kaupunki saa vastaanottoyksiköille tuottamistaan hallinto- ym. palveluista hallintokulukorvauksen, jonka määräytymisperuste vuonna 2011 oli 8 % kaikista muista kuluista paitsi toimeentulotuesta (1.9.2011 alkaen vastaanottorahasta). Sopimusluonnoksessa hallintokulukorvauksen määräytymisperustetta on muutettu siten, että hallintokulukorvaus on 6 % kaikista vastaanoton kuluista mukaan lukien vastaanottoraha. Toiminnallisen tilinpäätöksen tietojen perusteella määräytymisperusteen muutos ei olennaisesti vaikuta korvauksen suuruuteen.

Vastaanottolain 13 §:n 2 momentin nojalla vastaanottopalveluihin kuuluvat majoitus, vastaanotto- ja käyttöraha, sosiaalipalvelut, terveydenhuoltopalvelut, tulkki- ja käännöspalvelut sekä työ- ja opintotoiminta siten kuin lain 3 luvussa säädetään. Vastaanottopalveluna voidaan järjestää myös ateriat. Sopimuksen perusteella kaupunki voi järjestää palvelut omana toimintanaan, ostopalvelutoimintana, yhteishankintana tai muita yhteistyömahdollisuuksia hyödyntäen. Helsingin ylläpitämien vastaanottokeskusten kirjoilla olevien kansainvälistä suojelua hakevien henkilöiden terveyspalvelujen järjestämistä koskeva ostopalvelusopimus päättyy 31.10.2012. Aikomuksena ei ole ollut järjestää terveyspalveluja osana kaupungin omaa toimintaa. Maahanmuuttovirasto on ilmoittanut kilpailuttavansa vastaanottotoiminnan palveluista ainakin vastaanottokeskusten terveydenhoitopalvelut lukuun ottama suun terveydenhuoltoa osana pyrkimystään alentaa vastaanoton kustannuksia.

Kaupungin voimassa olevan ostopalvelusopimuksen sopimuskauden päätyttyä 1.11.2012 lukien vastaanottolain 13 §:n 2 momentissa tarkoitetut terveydenhuoltopalvelut järjestää maahanmuuttovirasto kilpailutuksensa perusteella.

24.04.2012 Pöydälle

Esittelijä

sosiaalijohtaja

Paavo Voutilainen

Lisätiedot

Jarmo Räihä, johtava asiantuntija, puhelin: 310 58385

jarmo.raiha(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566