Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

23/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/6

 

11.06.2012

 

 

 

 

 

 

§ 715

Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus 2012-2015

HEL 2012-008149 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti osaltaan hyväksyä ehdotetun valtion ja Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimuksen.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti valtuuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

Vielä kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen toteutusohjelman 2020.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin seudun MAL-aiesopimusehdotus

2

Aiesopimuksen 2012-2015 liiteaineisto

3

MAL-allekirjoituspöytäkirja

4

MAL 2020 -raportti

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee osaltaan hyväksyä ehdotetun valtion ja Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimuksen.

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee valtuuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

Vielä kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen toteutusohjelman 2020.

Tiivistelmä

Valtion ja Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL-)aiesopimus 2012-2015 on sopijaosapuolten yhteistä tahtotilaa koskeva aikomus. Sopimuksella pyritään vahvistamaan seudun toimivuutta ja kilpailukykyä, lisäämään seudun asuntotuotantoa ja sen edellytyksiä sekä vahvistamaan metropolipolitiikan kansallisten tavoitteiden toteutumista maankäytön, asumisen ja liikennejärjestelmän kehittämisessä. Sopimuksen osapuolina ovat Helsingin seudun 14 kuntaa, Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymä,  liikenne- ja viestintäministeriö, ympäristöministeriö, asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA), liikennevirasto ja Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus).

Sopimuksella tavoitellaan 12 000- 13 000 asunnon rakentamista vuosittain Helsingin seudulle, kestävää yhdyskuntarakennetta, energiatehokkuutta sekä yhteisvastuuta asuntopolitiikassa. ARA-vuokra-asuntotuotannon tulee olla vähintään 20 % (2500 asuntoa/vuosi) seudun tuotantotavoitteesta. ARA-vuokra-asuntojen tulee olla ensisijaisesti normaaleja vuokra-asuntoja.

Valtio ja kunnat sitoutuvat sopimuksen tavoitteisiin osallistumalla liikenteen ja muun infrastruktuurin rahoitukseen sekä kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistämiseen. Valtio sitoutuu luovuttamaan asuntotuotantoon soveltuvat, muusta käytöstä vapautuvat maat kunnille kohtuulliseen hintaan edellyttäen, että kunnat kaavoittavat valtion maille kohtuuhintaista asumista.  Kunnat puolestaan sitoutuvat luomaan edellytykset kiintiönsä mukaisen asuntotuotannon toteuttamiselle osoittamalla asemakaavoissa tarvittavan uuden rakennusoikeuden ja varmistamaan alueiden toteutumisedellytykset.  

Sopimus sisältää yhteensä 25 erilaista toimenpidekohtaa sisältäen mm. seudun liikennepalvelujen tavoitteet, liikenneinfrastruktuurin kehittämishankkeet sopimuskaudella sekä sopimuskauden jälkeen alkavaksi suunniteltujen liikennehankkeiden suunnitteluvalmiuden edistämisen. Uutena liikenteeseen liittyvänä tukitoimenpiteenä valtio osoittaa rahoitusta nk. pienten kustannustehokkaiden hankkeiden toteuttamiseen (nk. KUHA-hankekokonaisuus ja -rahoitus.)

Esittelijä

Valtion ja Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL-)aiesopimus 2012-2015 on ensimmäinen seudullinen aiesopimus, joka yhdistää nämä kaikki kolme aihepiiriä samaan sopimukseen. Liikenteen aiesopimuksia on aiemmin solmittu 1990-luvulta saakka pääkaupunkiseutua koskevina PLJ- eli pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmaa koskevina aiesopimuksina. Myös maankäytössä ja asumisessa on ollut voimassa jo aiemmin aiesopimus, nimeltään valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen sopimus asunto- ja tonttitarjonnan lisäämiseksi. Tämä sopimus päättyi vuoden 2011 lopussa. Ensimmäinen koko Helsingin seudun 14 kuntaa koskeva liikennejärjestelmäpäätös HLJ-2011 hyväksyttiin maaliskuussa 2011.

Aiesopimukseen liittyy laaja liiteaineisto, jossa määritellään kuntakohtaisesti ne maankäytön ja asumisen ensisijaiset kohdealueet, joihin sopimusosapuolten toimenpiteet keskittyvät aiesopimuskaudella ja sitä seuraavan viisivuotiskauden aikana.

Aiesopimusta ovat valmistellut ympäristöministeriön johdolla kokoontunut neuvotteluryhmä ja sen alaisuudessa toimineet maankäyttöön ja liikenteeseen, asumiseen ja sopimuksen seurantaan keskittyneet valmisteluryhmät. Helsinkiä on neuvotteluryhmässä edustanut kaupunkisuunnittelua ja kiinteistötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja ja valmisteluryhmissä kaupunkisuunnittelusta vastaava kaupunginsihteeri sekä talous- ja suunnittelukeskuksen asuntotoimesta vastaavat viranhaltijat. Valmisteluryhmät ovat kuulleet asiantuntijoina mm. kaupunkisuunnitteluviraston viranhaltijoita.

Aiesopimuksen ohella on seudullisen MAL-neuvottelukunnan toimesta päivitetty  Helsingin seudun strategisen MAL-yhteistyön pohjana toimiva Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen toteutusohjelma 2017. Tämä uusi MAL 2020-ohjelma toimii yhteistyön puitteena, mutta sitä ei ole tarpeen kuntakäsittelyssä hyväksyä.

Esityksen liitteinä ovat ehdotettu aiesopimus liitteineen, aiesopimuksen eräitä tulkinnallisia yksityiskohtia selventävä pöytäkirja sekä Helsingin seudun MAL 2020 - raportti.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin seudun MAL-aiesopimusehdotus

2

Aiesopimuksen 2012-2015 liiteaineisto

3

MAL-allekirjoituspöytäkirja

4

MAL 2020 -raportti

Tiedoksi

Ympäristöministeriö

Asuntotuotantotoimisto

Kaupunkisuunnitteluvirasto

Kiinteistövirasto

Liikennelaitos-liikelaitos (HKL)

Rakennusvalvontavirasto

Talous- ja suunnittelukeskus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566