Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

21/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/2

 

28.05.2012

 

 

 

 

 

 

§ 674

Oikaisuvaatimus suomenkielisen työväenopiston johtavan opettajan tehtävään ottamisesta

HEL 2012-002616 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti jättää oikaisuvaatimuksen tutkimatta  siltä osalta kuin oikaisuvaatimuksessa on vaadittu päätöksen kumoamista työsopimuslain, yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain perusteella. Yksityisoikeudellisen lainsäädännön soveltamisalaan kuuluvan toimen täyttämistä koskeva riita ratkaistaan lähtökohtaisesti yleisessä tuomioistuimessa, ei hallintolainkäytön järjestyksessä.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti hylätä oikaisuvaatimuksen siltä osalta kuin oikaisuvaatimuksessa on vaadittu päätöksen kumoamista sillä perusteella, että työsuhteeseen valinnassa on menetelty vastoin opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n säännöstä väliaikaisesti opetusta antavan henkilön kelpoisuudesta tulla valituksi. Vapaan sivistystyön väliaikaiseksi opettajaksi voidaan valita kelpoisuutta vaillakin oleva henkilö.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

oikaisuvaatimus.pdf

2

vastine_.pdf

3

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 25 k.)

4

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 25 k.)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee jättää oikaisuvaatimuksen tutkimatta  siltä osalta kuin oikaisuvaatimuksessa on vaadittu päätöksen kumoamista työsopimuslain, yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain perusteella. Yksityisoikeudellisen lainsäädännön soveltamisalaan kuuluvan toimen täyttämistä koskeva riita ratkaistaan lähtökohtaisesti yleisessä tuomioistuimessa, ei hallintolainkäytön järjestyksessä.

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee hylätä oikaisuvaatimuksen siltä osalta kuin oikaisuvaatimuksessa on vaadittu päätöksen kumoamista sillä perusteella, että työsuhteeseen valinnassa on menetelty vastoin opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n säännöstä väliaikaisesti opetusta antavan henkilön kelpoisuudesta tulla valituksi. Vapaan sivistystyön väliaikaiseksi opettajaksi voidaan valita kelpoisuutta vaillakin oleva henkilö.

Esittelijä

Taustaa

Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston johtava rehtori on 30.1.2012 ottanut määräaikaiseen työsuhteeseen äidinkielen kirjallisuuden johtavan opettajan. Työsuhde on solmittu ajaksi 1.1. – 31.12.2012. Asiassa on tehty ns. lomakepäätös.

Puheena olevasta työsuhteen solmimista koskevasta ratkaisusta on haettu oikaisua kuntalain tarkoittamalla tavalla. Oikaisuvaatimuksessa on mm. vaadittu päätöksen kumoamista sillä perusteella, että päätös on epätarkoituksenmukainen ja lainvastainen sekä vastoin kaupungin henkilöstöhallinnon sisäisiä määräyksiä ja tasa-arvosuunnitelmaa. Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että hänet olisi tullut valita tehtävään ansioituneempana.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on saanut ratkaisusta tiedon 6.2.2012 ja oikaisuvaatimus on saapunut kaupungin kirjaamoon 16.2.2012. Työväenopisto rehtori on kuullut  oikaisuvaatimuksen tekijää. Oikeuspalveluilta on saatu lausunto 20.4. 2012. Oikaisuvaatimuksen tekijä on antanut vastineensa 16.5. 2012 oikeuspalveluiden lausunnosta. Kaupunginhallituksen päätösehdotus on oikeuspalveluiden lausunnon mukainen.

Esittelijä toteaa, että oikaisuvaatimuksessa ja  sen liitteissä sekä vastineessa on esitetty henkilön terveydentilaan liittyviä tietoja. Nämä tiedot ovat viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 25 kohdan perusteella pidettävä salassa.

Oikeudelliset perustelut

Oikaisuvaatimuksessa on katsottu, että työsuhteeseen ottamisessa on menetelty vastoin yhdenvertaisuuslain 2 ja 6 §:ssä sekä tasa-arvolain 7 §:ssä säädettyjä syrjintäkieltoja. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä on katsonut, että valittu henkilö ei täytä opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 18 §:ssä vapaan sivistystyön opettajalle asetettuja vaatimuksia ja ettei valinnassa on noudatettu asetuksen 23 §:ää, jossa säädetään väliaikaisesti opetusta antavan henkilön kelpoisuudesta tulla valituksi. Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo,  että henkilöä, jolla ei ole sanotun asetuksen mukaista kelpoisuutta, ei voida valita, kun sijaisuus kestää yli 6 kuukautta ja saatavilla on ollut kelpoisuusvaatimukset täyttävä henkilö.

Työsopimuslain soveltamisalaan kuuluvan toimen täyttämistä koskeva riita ratkaistaan lähtökohtaisesti yleisessä tuomioistuimessa, ei hallintolainkäytön järjestyksessä. Siltä osalta kuin asiassa on kysymys siitä, onko toimen täyttämisen yhteydessä noudatettu säädettyjä tai asetettuja kelpoisuusehtoja, voidaan asia kuitenkin ratkaista hallintolainkäytön järjestyksessä (KHO 2003:17 ja 2009:32). Näin ollen nyt kysymyksessä olevan oikaisuvaatimuksen osalta voidaan oikeudellisena kysymyksenä tutkia väitteet kelpoisuusehtojen täyttymisestä.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt työsopimuslakiin, yhdenvertaisuuslakiin ja tasa-arvolakiin perustuvat vaatimukset tulee jättää siten tutkimatta.

Esittelijä katsoo asiassa saadun selvityksen perusteella, että työsuhteeseen valinnassa on menetelty opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n 1 momentin ja 2 momentin mukaisesti. Pykälän 1 momentissa on säädetty, että "vapaan sivistystyön opettajaksi voidaan väliaikaisesti ja enintään vuoden ajaksi valita henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin  määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei ole määräystä annettaessa saatavilla tai siihen on joku muu erityinen syy."

Saman pykälän toisessa momentissa on lisäksi säädetty, että asetuksen 1 momentin toista virkettä ei sovelleta vapaan sivistystyön opettajaan. Toisin sanoen vapaan sivistystyön väliaikaiseksi opettajaksi voidaan valita kelpoisuutta vaillakin oleva henkilö.

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että tehtävän täyttämisessä on noudatettu henkilöstökeskuksen 25.2.2010 annettua ohjetta sisäisestä ilmoittautumismenettelystä. Sisäisessä ilmoittautumismenettelyssä palvelukseen ottaja päättää mm. siitä, millä tavalla tehtävästä ilmoitetaan ja keille ilmoittautumismenettely kohdennetaan kaupungin sisällä. Tehtävät täytetään normaalein päätöksentekomenettelyin ja työnantaja ottaa tehtävään ilmoittautuneista pätevimmän ja sopivimman. Tehtävään valitulla henkilöllä on filosofian maisterin tutkinto,  aikuiskasvatustieteen perusopintoja ja hän on toiminut useita vuosia aikuisopettajana.

Näin ollen oikaisuvaatimus tulee siten kelpoisuusperusteella hylätä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

oikaisuvaatimus.pdf

2

vastine_.pdf

3

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 25 k.)

4

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 25 k.)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Tiedoksi

Suomenkielinen työväenopisto

Päätöshistoria

Hallintokeskus Oikeuspalvelut 20.4.2012

HEL 2012-002616 T 01 01 01 01

Tausta

Helsingin kaupungin Suomenkielisen työväenopiston johtava rehtori on 30.1.2012 ottanut määräaikaiseen työsuhteeseen äidinkielen kirjallisuuden johtavan opettajan. Työsuhde on solmittu ajaksi 1.1. – 31.12.2012. Asiassa on tehty ns. lomakepäätös.

Puheena olevasta työsuhteen solmimista koskevasta ratkaisusta on haettu oikaisua kuntalain tarkoittamalla tavalla. Oikaisuvaatimuksessa on mm. vaadittu päätöksen kumoamista sillä perusteella, että päätös on epätarkoituksenmukainen ja lainvastainen sekä vastoin kaupungin henkilöstöhallinnon sisäisiä määräyksiä ja tasa-arvosuunnitelmaa. Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että hänet olisi tullut valita tehtävään ansioituneempana.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on saanut ratkaisusta tiedon 6.2.2012 ja oikaisuvaatimus on saapunut kaupungin kirjaamoon 16.2.2012.

Oikaisuvaatimuksessa on katsottu, että työsuhteeseen ottamisessa on menetelty vastoin yhdenvertaisuuslain 2 ja 6 §:ssä sekä tasa-arvolain 7 §:ssä säädettyjä syrjintäkieltoja. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä on katsonut, että valittu henkilö ei täytä opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 18 §:ssä vapaan sivistystyön opettajalle asetettuja vaatimuksia ja ettei valinnassa on noudatettu asetuksen 23 §:ää, jossa säädetään väliaikaisesti opetusta antavan henkilön kelpoisuudesta tulla valituksi. Epäpätevää henkilöä ei voida valita, kun sijaisuus kestää yli 6 kuukautta ja saatavilla on ollut kelpoisuusvaatimukset täyttävä henkilö.

Lausunto

Oikeuspalvelut toteaa ensinnäkin, että lausunnossa otetaan kantaa vain oikaisuvaatimuksessa esitettyihin oikeudellisiin perusteisiin, ei tarkoituksenmukaisuusperusteisiin.

Siltä osalta kuin oikaisuvaatimuksessa on vaadittu päätöksen kumoamista yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain perusteella, oikaisuvaatimus tulisi jättää tutkimatta.

Siltä osalta kuin oikaisuvaatimuksessa on vaadittu päätöksen kumoamista sillä perusteella, että työsuhteeseen valinnassa on menetelty vastoin opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n säännöstä väliaikaisesti opetusta antavan henkilön kelpoisuudesta tulla valituksi, oikaisuvaatimus tulisi tutkia ja hylätä.

Työsopimuslain soveltamisalaan kuuluvan toimen täyttämistä koskeva riita ratkaistaan lähtökohtaisesti yleisessä tuomioistuimessa, ei hallintolainkäytön järjestyksessä. Siltä osalta kuin asiassa on kysymys siitä, onko toimen täyttämisen yhteydessä noudatettu säädettyjä tai asetettuja kelpoisuusehtoja, voidaan asia kuitenkin ratkaista hallintolainkäytön järjestyksessä (KHO 2993:17 ja 2009:32). Näin ollen nyt kysymyksessä olevan oikaisuvaatimuksen osalta voidaan oikeudellisena kysymyksenä tutkia väitteet kelpoisuusehtojen täyttymisestä. Oikaisuvaatimuksessa esitetyt yhdenvertaisuuslakiin ja tasa-arvolakiin perustuvat vaatimukset tulee jättää tutkimatta.

Oikeuspalvelut katsoo asiassa saadun selvityksen perusteella, että työsuhteeseen valinnassa on menetelty opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n 1 momentin ja 2 momentin mukaisesti. Vapaan sivistystyön opettajaksi voidaan väliaikaisesti, enintään vuoden ajaksi, valita myös epäpätevä henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Valitulla henkilöllä on aikuiskasvatustieteen perusopinnot ja hän on toiminut useita vuosia aikuisopettajana. Näin ollen oikaisuvaatimus tulisi hylätä.

Lisäksi Oikeuspalvelut toteaa, että oikaisuvaatimuksen liitteessä (sähköposti 16.1.2012) on esitetty henkilön terveydentilaan liittyviä tietoja. Nämä tiedot ovat viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 25 kohdan perusteella pidettävä salassa. Lain 10 §:ssä säädetään tiedonsaannista salassa pidettävästä asiakirjasta.


Sami Sarvilinna
kaupunginlakimies

Lisätiedot

Åhlgren Harry, johtava kaupunginasiamies, puhelin: 310 36190

harry.ahlgren(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566