Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/4

 

07.05.2012

 

 

 

 

 

 

§ 558

Valtuutettu Jyrki Lohen toivomusponsi kunnallisen tiedonvälityksen kehittämisestä

HEL 2011-007079 T 07 01 02

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi esityslistalta ilmenevän selvityksen liittyen kaupunginvaltuuston 11.5.2011 hyväksymään toivomusponteen ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle (Jyrki Lohi) sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Rita Ekelund, julkaisupäällikkö, puhelin: 310 36074

rita.ekelund(a)hel.fi

Liitteet

1

Lohi Jyrki toivomusponsi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen tekijä

Esitysteksti

Kaupunginvaltuutetut

Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi esityslistalta ilmenevän selvityksen liittyen kaupunginvaltuuston 11.5.2011 hyväksymään toivomusponteen ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle (Jyrki Lohi) sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Hyväksyessään 11.5.2011 kaupunginhallituksen mietinnön no 2 – 2011 liitteenä A olevassa luettelossa mainitut aloitteet 1-53  loppuun käsitellyiksi Kvsto samalla hyväksyi aloite 8:aan liittyen seuraavan ponsiehdotuksen:

”Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunginhallitus tutkii mahdollisuudet kehittää kunnallista tiedonvälitystä julkaisemalla kaupunginosalehdissä sellaisia lehden ilmestymisajankohtaan sopivia kuulutuksia ja ilmoituksia, jotka koskevat sitä kaupunginosaa tai aluetta, jossa lehti ilmestyy tai leviää.” (Jyrki Lohi)

Kvston työjärjestyksen 24 §:n mukaan Khn on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Khs toteaa, että kuntalain mukaan kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi julkaisemalla ne julkisten kuulutusten ilmoitustaululla sekä tarpeen vaatiessa muulla kunnan päättämällä tavalla.

Kaupunginhallituksen johtosäännön mukaan kaupunginhallitus päättää niistä ilmoitusvälineistä, joissa julkaistaan kaupungin viralliset kuulutukset ja ilmoitukset. Tällaisia ilmoituksia ja kuulutuksia ovat kuntalain ohella mm. maankäyttö- ja rakennuslaissa, ympäristönsuojelulaissa ja –asetuksessa, vaalilaissa, jätelaissa ym ilmoitettavat ja kuulutettavat asiat.

Myös virkoja ja työsuhteisia tehtävä koskevat hakuilmoitukset kuuluvat kunnan virallisiin ilmoituksiin. Virkojen ja työsuhteisten tehtävien hakuilmoitusten osalta vain niiden virkojen hakuilmoitukset, joihin viranhaltijan ottaa jokin kaupungin toimielin, kuten kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus, lautakunta tai johtokunta, pitää julkaista sähköisen ilmoitustaulun lisäksi myös kaupungin virallisissa ilmoituslehdissä

Kaupunginhallitus on päättänyt 10.4.2006 (515§), että kaupungin viralliset kuulutukset ja ilmoitukset julkaistaan julkisten kuulutusten ilmoitustaulun ohella suomenkielisinä enintään kahdessa merkittävässä määrin suomenkielistä toimituksellista aineistoa sisältävässä ilmoituslehdessä ja ruotsinkielisinä yhdessä merkittävässä määrin ruotsinkielistä toimituksellista aineistoa sisältävässä ilmoituslehdessä. Nämä viralliset ilmoituslehdet kaupunginhallitus valitsee tarjouskilpailun perusteella aina valtuustokaudeksi kerrallaan. Kuluvalla valtuustokaudella viralliset ilmoituslehdet ovat Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet ja Metro-lehti. Lisäksi viralliset kuulutukset ja ilmoitukset julkaistaan suomen- ja ruotsinkielisinä kaupungin verkkosivuilla olevalla sähköisellä ilmoitustaululla.

Hallintokuntien harkinnan mukaan viralliset kuulutukset ja ilmoitukset voidaan tarvittaessa julkaista myös muissa ilmoitusvälineissä, mikäli tämä on tarkoituksenmukaista oikean kohderyhmän saavuttamiseksi.

Muun kuin virallisen ilmoittelun osalta ilmoitusvälineistä päättävät kaupungin virastot ja laitokset itse kuitenkin niin, että niiden tulee aina (Helsingin kaupungin viestinnän ohjeet, Khs 7.9.2009) huomioida seuraavat näkökohdat:

-        päättäessään omista ilmoitusvälineistään selvittää riittävän luotettavasti oman asiakaskuntansa tai kohderyhmänsä kannalta mahdollisimman kattavan peiton ja edulliset kontaktihinnat käsittävät mediavalinnat;

-         käyttää koko kaupungin väestölle suunnatussa ilmoittelussa ensisijaisesti kaupungin virallisia ilmoituslehtiä;

-        ottaa omassa ilmoittelussaan huomioon kielilain (423/2003) 32 §:n määräyksen, jonka mukaan kaksikielisen viranomaisen ilmoitukset, kuulutukset ja julkipanot sekä muut yleisölle annettavat tiedotteet tulee antaa sekä suomen että ruotsin kielellä. Myös muussa viestinnässä, esimerkiksi kaupungin virastojen ja laitosten mainonnassa, on huolehdittava riittävästi sekä suomen- että ruotsinkielisen väestön tiedonsaantitarpeista, vaikka viranomaisella ei olekaan velvollisuutta kääntää kaikkea tiedotusaineistoa toiselle kotimaiselle kielelle sellaisenaan.

Helsingissä ilmestyy yli 20 kaupunginosalehteä tai vastaavaa julkaisua, joilla on rajoitettu jakelualue ja joiden ilmestymistiheys vaihtelee kerrasta vuodessa pariin kertaan viikossa. Lehtien julkaisijatahoina on sekä kaupunginosayhdistyksiä että yrityksiä.

Hallintokuntien viestintäyksiköille suunnattuun, kaupunginosalehtien käyttöä ilmoitusvälineinä kartoittavaan kyselyyn (hallintokeskuksen viestinnän sähköpostitiedustelu syyskuussa 2011)saatujen vastausten mukaan kaupunginosalehtiä käyttävät ilmoitusvälineinä etenkin ne hallintokunnat, joilla on alueellista tai paikallista toimintaa. Esimerkiksi Helsingin kulttuurikeskuksen alueelliset kulttuuritalot ja nuorisoasiainkeskuksen nuorisotalot sekä terveyskeskukset ja sosiaaliviraston toimipisteet ilmoittavat toiminnastaan ja tapahtumistaan ko. kaupunginosan tai useampien kaupunginosien lehdissä, mikäli sellainen alueella ilmestyy ja ilmoittelu on aikataulullisesti mahdollista. Samoin kaupunkisuunnitteluvirasto käyttää kaupunginosalehtiä paikallisten hankkeiden ilmoittelussa silloin, kun tällainen julkaisu on käytettävissä ja ilmestymisajankohta sopiva. Kaupungintalon Virka-galleria käyttää kaupunginosalehtiä sellaisten näyttelyiden markkinointiin, joilla on paikallinen tai kaupunginosakohtainen teema.

Monet hallintokunnat mainitsivat käyttävänsä tapauskohtaisesti harkiten ilmoitteluun myös sellaisia Helsingin alueella ilmestyviä paikallisia lehtiä, joiden levikki on laajempi ja ilmestymistiheys taajempi kuin useimpien varsinaisten kaupunginosalehtien. Näitä ovat muun muassa Helsingin Uutiset sekä Sanoma Kaupunkilehtien Vartti. Ilmoittelu näissä liittyy etenkin paikallisiin ja alueellisiin tapahtumiin ja hankkeisiin ja ko. julkaisujen käyttö nähdään hyödyllisenä varsinkin alueilla, joilla ei ilmesty omia kaupunginosalehtiä. Rekrytointi-ilmoittelussa hallintokunnat käyttävät pääosin kaupungin virallisia ilmoituslehtiä, jotka on valittu osin nimenomaan kattavuuden perusteella, sekä kulloinkin kyseessä olevan alan ammattilehtiä.

Khs toteaa, että hallintokunnat julkaisevat jo nyt kaupunginosakohtaisia tai alueellisia ilmoituksia kaupunginosalehdissä ja noudattavat näin kaupungin viestinnän ohjeiden mukaista tapauskohtaista harkintaa muussa kuin virallisessa ilmoittelussa. Khs kannustaa hallintokuntia edelleen tarkkaan harkittuun, kohderyhmän mukaiseen, taloudelliseen ja mahdollisuuksien mukaan alueelliset näkökohdat huomioivaan ilmoittelukäytäntöön, jossa kaupunginosalehdillä on sijansa paikallisten hankkeiden ja tapahtumien ilmoitusvälineinä.

Khs katsoo edellä olevan riittäväksi selvitykseksi tästä asiasta.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Rita Ekelund, julkaisupäällikkö, puhelin: 310 36074

rita.ekelund(a)hel.fi

Liitteet

1

Lohi Jyrki toivomusponsi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen tekijä

Esitysteksti

Kaupunginvaltuutetut

Esitysteksti

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566