Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/1

 

23.04.2012

 

 

 

 

 

 

§ 467

Selvitys ja lausunto Eduskunnan oikeusasiamiehelle ruotsinkielisten mielenterveystyön avopalvelujen järjestämistavasta

HEL 2012-001050 T 06 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti antaa Eduskunnan oikeusasiamiehelle seuraavan selvityksen ja lausunnon ruotsinkielisten avohoidon mielenterveyspalvelujen järjestämistavasta:

Mielenterveyspalvelut järjestetään Helsingissä porrasteisesti siten, että tutkimukseen ja hoitoon ottamisessa sovelletaan valtakunnallisia ja paikallisesti sovittuja suosituksia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon työnjaosta.

Helsingissä lievästä tai keskivaikeasta masennustilasta kärsivä potilas hoidetaan ensisijaisesti terveysasemalla psykiatrisen sairaanhoitajan ja terveyskeskuslääkärin yhteistyönä siten, että työpari voi konsultoida psykiatrisen erikoissairaanhoidon psykiatria, jonka tehtävänä on mm. huolehtia terveysasemilla tarvittavista konsultaatioista. Mikäli hoitovastetta ei hoitosuositusten mukaisesti toteutetun hoidon jälkeen saavuteta, potilas ohjataan psykiatriseen erikoissairaanhoitoon.

Jäljempänä on oikeusasiamiehen edellyttämä selvitys kysymyskohtaisesti siten, että jokaisessa kohdassa on ensin selvitys perustason mielenterveyspalvelujen ja tämän jälkeen psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelujen järjestelyistä helsinkiläisille.

1. Millä tavalla ruotsinkieliset mielenterveystyön avopalvelut on järjestetty eri ikäryhmille, ottaen huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksista annetun lain (733/1992) 4§:ssä mainitut järjestämisvaihtoehdot?

Lasten ja nuorten palvelut

Perustason mielenterveyspalvelut

Ruotsinkieliset ennaltaehkäisevän mielenterveystyön palvelut järjestetään 0-6 -vuotiaille ja heidän huoltajilleen osana äitiys- ja lastenneuvolatoimintaa. Muut perustason mielenterveyspalvelut järjestetään terveysasemilla.

Perustason palveluihin kuuluvat terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotto sekä tarvittaessa ohjaus muille terveydenhuollon ammattihenkilöille, kuten psykiatrisen sairaanhoitajan tai psykologin palveluihin.

Ruotsinkieliset neuvola- ja terveysasemapalvelut on keskitetty kolmelle terveysasemalle. Näillä terveysasemilla ruotsinkieliset väestövastuiset palveluprosessit ovat ruotsinkielisiä alkaen puhelimitse tapahtuvasta ajanvarauksesta ja neuvonnasta. Muillakin terveysasemilla ja neuvoloissa saa palvelua myös ruotsinkielellä, mutta ei kuitenkaan kattavaa ruotsinkielistä palveluprosessia.

Muissa kuin ruotsinkielisissä yksiköissä työskentelevien terveysasemien työntekijöiden kohdalla on
terveyskeskuksen verkkosivujen yhteystiedoissa sv-merkintä, kun työntekijällä on hyvä ruotsinkielen suullinen taito. Vastaavaa merkintää yhteystietoihin valmistellaan tehtäväksi myös neuvolahenkilökunnan
ja erityistyöntekijöiden tietoihin.

Helsinkiläinen ruotsinkielinen asiakas tai perhe voi valita hoitopaikkansa em. kolmen ruotsinkielisen yksikön välillä. Halutessaan voi jäädä myös asuinalueensa terveysaseman asiakkaaksi.

Psykiatrisen sairaanhoitajan ruotsinkielistä palveluja on saatavissa Pitäjänmäen terveysasemalla ja päihdehoitajan palvelua Itäkeskuksen terveysasemalla. Neuvolapsykologin palvelut ovat saatavina ruotsinkielisenä.

Perustason mielenterveyspalveluihin kuuluu myös sosiaaliviraston perheneuvolatoiminta, jonka palveluihin potilas tarvittaessa ohjataan terveyskeskuksesta jatkohoitoon.

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut

Jos potilaan sairaus edellyttää perustason mielenterveyspalveluja vaativampaa hoitoa, potilas ohjataan iästä riippuen lasten tai nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon.

Helsinkiläisten lasten ja nuorten psykiatrinen erikoissairaanhoito kokonaisuudessaan, siis sekä suomen- että ruotsinkielisten palvelut, kuuluvat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin järjestämisvastuuseen, mistä syystä tässä selvityksessä ei käsitellä järjestelyjä tältä osin.

Kahdeksantoista vuotta täyttäneiden palvelut

Perustason mielenterveyspalvelut

Helsingin kaupunki järjestää 18 vuotta täyttäneiden perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut terveysasemilla. Lisäksi osana koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa järjestetään perustason mielenterveyspalveluja ostopalveluna Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöltä (YTHS).

Helsingin terveysasemilla toimii 25 psykiatrista erikoissairaanhoitajaa, joista osa on ruotsinkielisiä.

Terveysasemien ruotsinkielisten työryhmissä ryhmien toimintaa vahvistavina työskentelevät psykiatriset sairaanhoitajat ja päihdetyöntekijät ovat ruotsinkielisiä. Terveyskeskuksen psykiatrisen erikoissairaanhoidon psykiatrit vastaavat näiden työntekijöiden työnohjauksesta ja konsultoinnista. Potilaiden ohjauksessa ja hakeutumisessa terveysasemien mielenterveystyöntekijöiden hoitoon noudatetaan kansallisia yhtenäisiä kiireettömän hoidon perusteita.

Potilaat saavat valita vastuuterveysasemansa ja siten myös halutessaan voivat valita mielenterveyspalvelunsa ruotsinkielisiä palveluja antavalta terveysasemalta.

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut

Helsingin terveyskeskus tuottaa pääosan psykiatrian erikoissairaanhoidon palveluistaan itse osana terveyskeskuksen toimintaa. Tätä täydentävät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä työnjakosopimukseen perustuen hankittavat palvelut. Lisäksi terveyskeskus hankkii kilpailutuksen perusteella psykoterapiapalveluja yksityisiltä palvelun tuottajilta ostopalveluna ja jonkin verran myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelijärjestelmää käyttäen.

Aikuisten psykiatrisen erikoissairaanhoidon avohoidon palvelut järjestetään psykiatrian poliklinikoilla, joihin hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Lähetteet käsittelee lääkäri ja tekee päätökset tutkimukseen ja hoitoon ottamisesta noudattaen valtakunnallisia ja paikallisesti sovittuja suosituksia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon työnjaosta. Potilaat ohjataan poliklinikoille kansallisen kiireettömän hoidon perusteiden mukaisesti.

Terveyskeskuksessa ruotsinkielisten avohoitona tarjottava psykiatrinen erikoissairaanhoito on keskitetty Kivelän psykiatrian poliklinikalle, jossa toimii ruotsinkielinen työryhmä. Ruotsinkielisillä potilailla on mahdollisuus saada hoitoa äidinkielellään myös kaupungin muilla poliklinikoilla ja toimintayksiköissä, joissa on ruotsinkieltä taitavia työntekijöitä.

HUS -psykiatrian tulosyksikön avohoitotoiminta tarjoaa Helsingin ja HUSin välisen työnjakosopimuksen mukaan avopalveluna moderneja kuntoutusmuotoja sekä mm. oireenhallintaryhmiä
(kaksisuuntainen mielialahäiriö, pakko-oireinen häiriö).

Yksityisiltä palvelutuottajilta ostettavien psykoterapiapalvelujen osalta on ruotsinkielisten äidinkieliset palvelut pyritty varmistamaan siten, että kilpailutuksessa edellytetään kaikissa psykoterapiasuuntauksen tai –muodon yhdistelmissä, että vähintään kuusi (6) prosenttia terapeuteista on ruotsin kielellä palvelua antavia. Palvelusetelillä hankittaviin psykoterapiapalveluihin ruotsinkieliset psykoterapian palvelutuottajat
voivat listautua samalla tavoin kuin suomenkielisetkin.

2. Järjestyykö ruotsinkielinen hoito hoitotakuun osoittamassa määräajassa?

Perustason mielenterveyspalvelut

Sekä neuvoloissa että terveysasemilla ruotsinkieliset perustason mielenterveyspalvelut annetaan hoitotakuun edellyttämässä määräajassa.

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut

Potilaat pääsevät Helsingin psykiatriassa ruotsinkieliseen erikoissairaanhoitoon säädetyssä ajassa. Ensikäynti järjestetään kolmen viikon sisällä lähetteen saapumisesta.

3. Millä tavalla ruotsinkielisten opiskelijoiden mielenterveyspalvelut on järjestetty? Sisältyvätkö mielenterveyspalvelut Helsingin kaupungin ja YTHS:n väliseen sopimukseen?

Perustason mielenterveyspalvelut

Terveyskeskuksen koulu – ja opiskeluterveydenhuolto tekee asetuksen mukaisia terveystarkastuksia. Laajat terveystarkastukset peruskoulussa toteutetaan 1., 5., ja 8. vuosiluokalla, lisäksi lukion ja ammatillisten oppilaitosten toisella vuosikurssilla. Terveydenhoitaja tapaa kaikki oppilaat tai opiskelijat kerran vuodessa ja tarvittaessa useammin. Ruotsinkielisissä peruskouluissa, lukioissa, ammatillisessa
oppilaitoksessa ja ammattikorkeakoulussa on erikseen otettu huomioon terveydenhoitajien ruotsinkielen taito. Myös koululääkäreiden osalta ruotsinkielen taito on varmistettu siten, että vastaanottotyötä pystytään toteuttamaan ruotsinkielellä.

Mikäli terveystarkastuksessa todetaan tarvetta mielenterveyspalveluihin, oppilas tai opiskelija ohjataan tarpeesta ja iästä riippuen joko perustason mielenterveyspalveluihin terveysasemalle tai sosiaaliviraston perheneuvolaan taikka lähetteellä lasten tai nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon sairaanhoitopiirin.

Terveyskeskuksen koulu – ja opiskeluterveydenhuollossa toteutetaan asetuksen mukaista ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, johon sisältyy mielenterveyden tukeminen ja alkavien ongelmien seulonta. Ruotsinkielisissä kouluissa ja oppilaitoksissa palvelu toteutetaan ruotsinkielellä.

Mielenterveysongelmista kärsivä opiskelija voi myös itse olla ensivaiheessa yhteydessä oman oppilaitoksensa terveydenhoitajaan, kuraattoriin tai psykologiin, joiden tehtävänä on kartoittaa mielenterveysongelman vakavuus ja hoidon tarve. Terveydenhoitajalla on mahdollisuus konsultoida ja tarvittaessa ohjata opiskelija lääkärin vastaanotolle.

Opiskelijoiden kokonaistilannetta arvioidaan myös moniammatillisessa opiskelijahuoltoryhmässä, johon kuuluvat terveydenhoitajan lisäksi opettajat, kuraattori, psykologi ja opinto-ohjaaja.

Lisäksi terveyskeskuksen psykiatrisen sairaanhoitajan palveluja on seuraavissa ruotsinkielisissä oppilaitoksissa: Arcada, Nylands Svenska Yrkeshögskola, Prakticum, Brändö gymnasium,
Gymnasium Lärkan, City Axxell, Helsinfors Aftongymnasium, Gymnasiet Svensa normallyceum, Tölö specialiseringsgymnasium ja Rudolf Steiner gymnasium.

Halutessaan opiskelijat voivat hakeutua myös terveysasemille lääkärin vastaanotolle kaikissa ongelmissa,
mukaan lukien mielenterveysongelmat.

Helsingin terveyskeskuksen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (jäljempänä YTHS) kanssa tekemän sopimuksen mukaan YTHS järjestää kaupungin puolesta palvelut kiireellisen ja kiireettömän päiväaikaisen hoidon osalta. Sopimus ei poista opiskelijoiden oikeutta kunnalliseen terveydenhuoltoon. YTHS -palveluun kuuluu opiskelijaterveydenhuollon mukainen perustason mielenterveys- ja
päihdetyö, jota on mahdollista toteuttaa myös ruotsinkielisenä.

YTHS:n opiskelijoille mielenterveyspalvelut järjestyvät  kolmen kuukauden hoitotakuun puitteissa joko perustasolla tai psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa. Kiireellisiin (= 1 - 7 vrk) asioihin ottaa kantaa aina yleislääkäri. Ruotsinkielisiä palveluja tarjotaan mahdollisuuksien mukaan. YTHS:ssä on mielenterveystyöntekijöitä 45, joista kolme psykiatria ja kaksi psykologia on ruotsinkielisiä.   

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut

Vakavissa ja akuuteissa mielenterveysongelmissa oppilaat ja opiskelijat ohjataan lähetteellä iästä riippuen lasten tai nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon sairaanhoitopiirin ja 18 vuotta täyttäneet
kunnallisen palvelun piiriin Auroran sairaalan akuuttipsykiatrian päivystyspoliklinikalle.

Lopuksi

Ruotsinkielisten potilaiden hoitoon pääsy toteutuu määräajassa, mutta ongelmia äidinkieleltään ruotsinkielisten työntekijöiden rekrytoinnissa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon tehtäviin on jatkuvasti.

Järjestelyjen mahdolliset puutteet ovat erityisesti nousseet tarkasteluun julkisuudessakin käsitellyn valitettavan tapahtumaketjun yhteydessä. Kysymys oli yksittäisestä virheellisestä potilasohjauksesta, johon liittyi lisäksi väärinkäsitys potilaan tarvitseman hoitoyksikön osoittamisessa.

Tämän tapahtumaketjun jälkeen on potilasohjauksen asianmukaisuuden tärkeyttä erityisesti tähdennetty psykiatrian toimipisteissä.

Terveyskeskuksen psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa vuonna 2011 hoidetuista 16 241 eri henkilöstä 726 (noin 4,5 %) oli ruotsinkielisiä (väestörekisteriin merkitty äidinkieli). Kivelän ruotsinkielisellä poliklinikalla toteutui 3 244 käyntiä ja siellä asioi 306 eri henkilöä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Eduskunnan oikeusasiamiehen selvitys- ja lausuntopyyntö

Otteet

Ote

 

Eduskunnan oikeusasiamies

 

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee antaa Eduskunnan oikeusasiamiehelle seuraavan selvityksen ja lausunnon ruotsinkielisten avohoidon mielenterveyspalvelujen järjestämistavasta:

Mielenterveyspalvelut järjestetään Helsingissä porrasteisesti siten, että tutkimukseen ja hoitoon ottamisessa sovelletaan valtakunnallisia ja paikallisesti sovittuja suosituksia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon työnjaosta.

Helsingissä lievästä tai keskivaikeasta masennustilasta kärsivä potilas hoidetaan ensisijaisesti terveysasemalla psykiatrisen sairaanhoitajan ja terveyskeskuslääkärin yhteistyönä siten, että työpari voi konsultoida psykiatrisen erikoissairaanhoidon psykiatria, jonka tehtävänä on mm. huolehtia terveysasemilla tarvittavista konsultaatioista. Mikäli hoitovastetta ei hoitosuositusten mukaisesti toteutetun hoidon jälkeen saavuteta, potilas ohjataan psykiatriseen erikoissairaanhoitoon.

Jäljempänä on oikeusasiamiehen edellyttämä selvitys kysymyskohtaisesti siten, että jokaisessa kohdassa on ensin selvitys perustason mielenterveyspalvelujen ja tämän jälkeen psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelujen järjestelyistä helsinkiläisille.

1. Millä tavalla ruotsinkieliset mielenterveystyön avopalvelut on järjestetty eri ikäryhmille, ottaen huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksista annetun lain (733/1992) 4§:ssä mainitut järjestämisvaihtoehdot?

Lasten ja nuorten palvelut

Perustason mielenterveyspalvelut

Ruotsinkieliset ennaltaehkäisevän mielenterveystyön palvelut järjestetään 0-6 -vuotiaille ja heidän huoltajilleen osana äitiys- ja lastenneuvolatoimintaa. Muut perustason mielenterveyspalvelut järjestetään terveysasemilla.

Perustason palveluihin kuuluvat terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotto sekä tarvittaessa ohjaus muille terveydenhuollon ammattihenkilöille, kuten psykiatrisen sairaanhoitajan tai psykologin palveluihin.

Ruotsinkieliset neuvola- ja terveysasemapalvelut on keskitetty kolmelle terveysasemalle. Näillä terveysasemilla ruotsinkieliset väestövastuiset palveluprosessit ovat ruotsinkielisiä alkaen puhelimitse tapahtuvasta ajanvarauksesta ja neuvonnasta. Muillakin terveysasemilla ja neuvoloissa saa palvelua myös ruotsinkielellä, mutta ei kuitenkaan kattavaa ruotsinkielistä palveluprosessia.

Muissa kuin ruotsinkielisissä yksiköissä työskentelevien terveysasemien työntekijöiden kohdalla on
terveyskeskuksen verkkosivujen yhteystiedoissa sv-merkintä, kun työntekijällä on hyvä ruotsinkielen suullinen taito. Vastaavaa merkintää yhteystietoihin valmistellaan tehtäväksi myös neuvolahenkilökunnan
ja erityistyöntekijöiden tietoihin.

Helsinkiläinen ruotsinkielinen asiakas tai perhe voi valita hoitopaikkansa em. kolmen ruotsinkielisen yksikön välillä. Halutessaan voi jäädä myös asuinalueensa terveysaseman asiakkaaksi.

Psykiatrisen sairaanhoitajan ruotsinkielistä palveluja on saatavissa Pitäjänmäen terveysasemalla ja päihdehoitajan palvelua Itäkeskuksen terveysasemalla. Neuvolapsykologin palvelut ovat saatavina ruotsinkielisenä.

Perustason mielenterveyspalveluihin kuuluu myös sosiaaliviraston perheneuvolatoiminta, jonka palveluihin potilas tarvittaessa ohjataan terveyskeskuksesta jatkohoitoon.

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut

Jos potilaan sairaus edellyttää perustason mielenterveyspalveluja vaativampaa hoitoa, potilas ohjataan iästä riippuen lasten tai nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon.

Helsinkiläisten lasten ja nuorten psykiatrinen erikoissairaanhoito kokonaisuudessaan, siis sekä suomen- että ruotsinkielisten palvelut, kuuluvat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin järjestämisvastuuseen, mistä syystä tässä selvityksessä ei käsitellä järjestelyjä tältä osin.

Kahdeksantoista vuotta täyttäneiden palvelut

Perustason mielenterveyspalvelut

Helsingin kaupunki järjestää 18 vuotta täyttäneiden perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut terveysasemilla. Lisäksi osana koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa järjestetään perustason mielenterveyspalveluja ostopalveluna Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöltä (YTHS).

Helsingin terveysasemilla toimii 25 psykiatrista erikoissairaanhoitajaa, joista osa on ruotsinkielisiä.

Terveysasemien ruotsinkielisten työryhmissä ryhmien toimintaa vahvistavina työskentelevät psykiatriset sairaanhoitajat ja päihdetyöntekijät ovat ruotsinkielisiä. Terveyskeskuksen psykiatrisen erikoissairaanhoidon psykiatrit vastaavat näiden työntekijöiden työnohjauksesta ja konsultoinnista. Potilaiden ohjauksessa ja hakeutumisessa terveysasemien mielenterveystyöntekijöiden hoitoon noudatetaan kansallisia yhtenäisiä kiireettömän hoidon perusteita.

Potilaat saavat valita vastuuterveysasemansa ja siten myös halutessaan voivat valita mielenterveyspalvelunsa ruotsinkielisiä palveluja antavalta terveysasemalta.

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut

Helsingin terveyskeskus tuottaa pääosan psykiatrian erikoissairaanhoidon palveluistaan itse osana terveyskeskuksen toimintaa. Tätä täydentävät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä työnjakosopimukseen perustuen hankittavat palvelut. Lisäksi terveyskeskus hankkii kilpailutuksen perusteella psykoterapiapalveluja yksityisiltä palvelun tuottajilta ostopalveluna ja jonkin verran myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelijärjestelmää käyttäen.

Aikuisten psykiatrisen erikoissairaanhoidon avohoidon palvelut järjestetään psykiatrian poliklinikoilla, joihin hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Lähetteet käsittelee lääkäri ja tekee päätökset tutkimukseen ja hoitoon ottamisesta noudattaen valtakunnallisia ja paikallisesti sovittuja suosituksia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon työnjaosta. Potilaat ohjataan poliklinikoille kansallisen kiireettömän hoidon perusteiden mukaisesti.

Terveyskeskuksessa ruotsinkielisten avohoitona tarjottava psykiatrinen erikoissairaanhoito on keskitetty Kivelän psykiatrian poliklinikalle, jossa toimii ruotsinkielinen työryhmä. Ruotsinkielisillä potilailla on mahdollisuus saada hoitoa äidinkielellään myös kaupungin muilla poliklinikoilla ja toimintayksiköissä, joissa on ruotsinkieltä taitavia työntekijöitä.

HUS -psykiatrian tulosyksikön avohoitotoiminta tarjoaa Helsingin ja HUSin välisen työnjakosopimuksen mukaan avopalveluna moderneja kuntoutusmuotoja sekä mm. oireenhallintaryhmiä
(kaksisuuntainen mielialahäiriö, pakko-oireinen häiriö).

Yksityisiltä palvelutuottajilta ostettavien psykoterapiapalvelujen osalta on ruotsinkielisten äidinkieliset palvelut pyritty varmistamaan siten, että kilpailutuksessa edellytetään kaikissa psykoterapiasuuntauksen tai –muodon yhdistelmissä, että vähintään kuusi (6) prosenttia terapeuteista on ruotsin kielellä palvelua antavia. Palvelusetelillä hankittaviin psykoterapiapalveluihin ruotsinkieliset psykoterapian palvelutuottajat
voivat listautua samalla tavoin kuin suomenkielisetkin.

2. Järjestyykö ruotsinkielinen hoito hoitotakuun osoittamassa määräajassa?

Perustason mielenterveyspalvelut

Sekä neuvoloissa että terveysasemilla ruotsinkieliset perustason mielenterveyspalvelut annetaan hoitotakuun edellyttämässä määräajassa.

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut

Potilaat pääsevät Helsingin psykiatriassa ruotsinkieliseen erikoissairaanhoitoon säädetyssä ajassa. Ensikäynti järjestetään kolmen viikon sisällä lähetteen saapumisesta.

3. Millä tavalla ruotsinkielisten opiskelijoiden mielenterveyspalvelut on järjestetty? Sisältyvätkö mielenterveyspalvelut Helsingin kaupungin ja YTHS:n väliseen sopimukseen?

Perustason mielenterveyspalvelut

Terveyskeskuksen koulu – ja opiskeluterveydenhuolto tekee asetuksen mukaisia terveystarkastuksia. Laajat terveystarkastukset peruskoulussa toteutetaan 1., 5., ja 8. vuosiluokalla, lisäksi lukion ja ammatillisten oppilaitosten toisella vuosikurssilla. Terveydenhoitaja tapaa kaikki oppilaat tai opiskelijat kerran vuodessa ja tarvittaessa useammin. Ruotsinkielisissä peruskouluissa, lukioissa, ammatillisessa
oppilaitoksessa ja ammattikorkeakoulussa on erikseen otettu huomioon terveydenhoitajien ruotsinkielen taito. Myös koululääkäreiden osalta ruotsinkielen taito on varmistettu siten, että vastaanottotyötä pystytään toteuttamaan ruotsinkielellä.

Mikäli terveystarkastuksessa todetaan tarvetta mielenterveyspalveluihin, oppilas tai opiskelija ohjataan tarpeesta ja iästä riippuen joko perustason mielenterveyspalveluihin terveysasemalle tai sosiaaliviraston perheneuvolaan taikka lähetteellä lasten tai nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon sairaanhoitopiirin.

Terveyskeskuksen koulu – ja opiskeluterveydenhuollossa toteutetaan asetuksen mukaista ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, johon sisältyy mielenterveyden tukeminen ja alkavien ongelmien seulonta. Ruotsinkielisissä kouluissa ja oppilaitoksissa palvelu toteutetaan ruotsinkielellä.

Mielenterveysongelmista kärsivä opiskelija voi myös itse olla ensivaiheessa yhteydessä oman oppilaitoksensa terveydenhoitajaan, kuraattoriin tai psykologiin, joiden tehtävänä on kartoittaa mielenterveysongelman vakavuus ja hoidon tarve. Terveydenhoitajalla on mahdollisuus konsultoida ja tarvittaessa ohjata opiskelija lääkärin vastaanotolle.

Opiskelijoiden kokonaistilannetta arvioidaan myös moniammatillisessa opiskelijahuoltoryhmässä, johon kuuluvat terveydenhoitajan lisäksi opettajat, kuraattori, psykologi ja opinto-ohjaaja.

Lisäksi terveyskeskuksen psykiatrisen sairaanhoitajan palveluja on seuraavissa ruotsinkielisissä oppilaitoksissa: Arcada, Nylands Svenska Yrkeshögskola, Prakticum, Brändö gymnasium,
Gymnasium Lärkan, City Axxell, Helsinfors Aftongymnasium, Gymnasiet Svensa normallyceum, Tölö specialiseringsgymnasium ja Rudolf Steiner gymnasium.

Halutessaan opiskelijat voivat hakeutua myös terveysasemille lääkärin vastaanotolle kaikissa ongelmissa,
mukaan lukien mielenterveysongelmat.

Helsingin terveyskeskuksen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (jäljempänä YTHS) kanssa tekemän sopimuksen mukaan YTHS järjestää kaupungin puolesta palvelut kiireellisen ja kiireettömän päiväaikaisen hoidon osalta. Sopimus ei poista opiskelijoiden oikeutta kunnalliseen terveydenhuoltoon. YTHS -palveluun kuuluu opiskelijaterveydenhuollon mukainen perustason mielenterveys- ja
päihdetyö, jota on mahdollista toteuttaa myös ruotsinkielisenä.

YTHS:n opiskelijoille mielenterveyspalvelut järjestyvät  kolmen kuukauden hoitotakuun puitteissa joko perustasolla tai psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa. Kiireellisiin (= 1 - 7 vrk) asioihin ottaa kantaa aina yleislääkäri. Ruotsinkielisiä palveluja tarjotaan mahdollisuuksien mukaan. YTHS:ssä on mielenterveystyöntekijöitä 45, joista kolme psykiatria ja kaksi psykologia on ruotsinkielisiä.   

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut

Vakavissa ja akuuteissa mielenterveysongelmissa oppilaat ja opiskelijat ohjataan lähetteellä iästä riippuen lasten tai nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon sairaanhoitopiirin ja 18 vuotta täyttäneet
kunnallisen palvelun piiriin Auroran sairaalan akuuttipsykiatrian päivystyspoliklinikalle.

Lopuksi

Ruotsinkielisten potilaiden hoitoon pääsy toteutuu määräajassa, mutta ongelmia äidinkieleltään ruotsinkielisten työntekijöiden rekrytoinnissa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon tehtäviin on jatkuvasti.

Järjestelyjen mahdolliset puutteet ovat erityisesti nousseet tarkasteluun julkisuudessakin käsitellyn valitettavan tapahtumaketjun yhteydessä. Kysymys oli yksittäisestä virheellisestä potilasohjauksesta, johon liittyi lisäksi väärinkäsitys potilaan tarvitseman hoitoyksikön osoittamisessa.

Tämän tapahtumaketjun jälkeen on potilasohjauksen asianmukaisuuden tärkeyttä erityisesti tähdennetty psykiatrian toimipisteissä.

Terveyskeskuksen psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa vuonna 2011 hoidetuista 16 241 eri henkilöstä 726 (noin 4,5 %) oli ruotsinkielisiä (väestörekisteriin merkitty äidinkieli). Kivelän ruotsinkielisellä poliklinikalla toteutui 3 244 käyntiä ja siellä asioi 306 eri henkilöä.

Tiivistelmä

Eduskunnan oikeusasiamies tutkii omasta aloitteestaan Helsingin kaupungin ruotsinkielisen mielenterveystyön avopalvelujen järjestämistapaa. Oikeusasiamiehen pyytämä selvitys ja lausunto on valmisteltu terveyskeskuksessa ja päätösehdotus perustuu terveyslautakunnan päätökseen 27.3.2012.       

Esittelijä

Terveydenhuoltolain (1326/20109 6 §:n mukaan kaksikielisen kunnan on järjestettävä terveydenhuollon palvelunsa suomen ja ruotsin kielellä siten, että potilas saa palvelut valitsemallaan kielellä. 

Eduskunnan oikeusasiamies on (12.1.2012) pyytänyt vastausta seuraaviin ruotsinkielisten mielenterveyspalvelujen järjestelyjä koskeviin kysymyksiin: 

1. Millä tavalla ruotsinkieliset mielenterveystyön avopalvelut on järjestetty eri ikäryhmille, ottaen huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksesta annetun lain (733/1992) 4 §:ssä mainitut järjestämisvaihtoehdot? 

2. Järjestyykö ruotsinkielinen hoito hoitotakuun osoittamassa määräajassa?

3. Millä tavalla ruotsinkielisten opiskelijoiden mielenterveyspalvelut on järjestetty? Sisältyvätkö opiskelijoiden mielenterveyspalvelut kaupungin ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön väliseen sopimukseen vai kuuluuko palvelujen järjestäminen kaupungille?  

Oikeusasiamies on pyytänyt selvitystä ja lausuntoa viimeistään 16.4.2012. Lisäaikaa on saatu 10.5.2012 saakka.  

Oikeusasiamiehen pyytämä selvitys ja lausunto on valmisteltu terveyskeskuksessa.  Päätösehdotus on päätöshistoriaan sisältyvän terveyslautakunnan päätöksen (27.3.2012) mukainen. Selvitys- ja lausuntopyyntö on lähetetty  terveyslautakunnalle. Terveystoimen johtosäännön 21 §:n 1 momentin mukaan lausunnon antaa kaupunginhallitus.     

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Eduskunnan oikeusasiamiehen selvitys- ja lausuntopyyntö

Otteet

Ote

 

Eduskunnan oikeusasiamies

 

Tiedoksi

Terveyskeskus

Päätöshistoria

Terveyslautakunta 27.03.2012 § 71

HEL 2012-001050 T 06 00 00

Päätös

Terveyslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että se antaa Eduskunnan oikeusasiamiehen selvitys- ja lausuntopyyntöön ruotsinkielisten avohoidon mielenterveyspalvelujen järjestämistavasta seuraavan, esittelijän ehdotuksen mukaisen lausunnon:

"Mielenterveyspalvelut järjestetään Helsingissä porrasteisesti siten, että tutkimukseen ja hoitoon ottamisessa sovelletaan valtakunnallisia ja paikallisesti sovittuja suosituksia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon työnjaosta.

Helsingissä lievästä tai keskivaikeasta masennustilasta kärsivä potilas hoidetaan ensisijaisesti terveysasemalla psykiatrisen sairaanhoitajan ja terveyskeskuslääkärin yhteistyönä siten, että työpari voi konsultoida psykiatrisen erikoissairaanhoidon psykiatria, jonka tehtävänä on mm. huolehtia terveysasemilla tarvittavista konsultaatioista. Mikäli hoitovastetta ei hoitosuositusten mukaisesti toteutetun hoidon jälkeen saavuteta, potilas ohjataan psykiatriseen erikoissairaanhoitoon.

Jäljempänä on oikeusasiamiehen edellyttämä selvitys kysymyskohtaisesti siten, että joka kohdassa on ensin selvitys perustason mielenterveyspalvelujen ja tämän jälkeen psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelujen järjestelyistä helsinkiläisille.

1. Millä tavalla ruotsinkieliset mielenterveystyön avopalvelut on järjestetty eri ikäryhmille, ottaen huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksista annetun lain (733/1992) 4§:ssä mainitut järjestämisvaihtoehdot?

Lasten ja nuorten palvelut

Perustason mielenterveyspalvelut

Ruotsinkieliset ennaltaehkäisevän mielenterveystyön palvelut järjestetään 0-6 -vuotiaille ja heidän huoltajilleen osana äitiys- ja lastenneuvolatoimintaa. Muut perustason mielenterveyspalvelut järjestetään terveysasemilla.

Perustason palveluihin kuuluvat terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotto sekä tarvittaessa ohjaus muille terveydenhuollon ammattihenkilöille, kuten psykiatrisen sairaanhoitajan tai psykologin palveluihin.

Ruotsinkieliset neuvola- ja terveysasemapalvelut on keskitetty kolmelle terveysasemalle. Näillä terveysasemilla ruotsinkieliset väestövastuiset palveluprosessit ovat ruotsinkielisiä alkaen puhelimitse tapahtuvasta ajanvarauksesta ja neuvonnasta. Muillakin terveysasemilla ja neuvoloissa saa palvelua myös ruotsinkielellä, mutta ei kuitenkaan kattavaa ruotsinkielistä palveluprosessia.

Muissa kuin ruotsinkielisissä yksiköissä työskentelevien terveysasemien työntekijöiden kohdalla on
terveyskeskuksen verkkosivujen yhteystiedoissa sv-merkintä, kun hänellä on hyvä ruotsinkielen suullinen taito. Vastaavaa merkintää yhteystietoihin valmistellaan tehtäväksi myös neuvolahenkilökunnan
ja erityistyöntekijöiden tietoihin.

Helsinkiläinen ruotsinkielinen asiakas/perhe voi valita hoitopaikkansa em. kolmen ruotsinkielisen yksikön välillä. Halutessaan hän voi jäädä myös asuinalueensa terveysaseman asiakkaaksi.

Psykiatrisen sairaanhoitajan ruotsinkielistä palveluja on saatavissa Pitäjänmäen terveysasemalla ja päihdehoitajan palvelua Itäkeskuksen terveysasemalla. Neuvolapsykologin palvelut ovat saatavina ruotsinkielisenä.

Perustason mielenterveyspalveluihin kuuluu myös sosiaaliviraston perheneuvolatoiminta, jonka palveluihin potilas tarvittaessa ohjataan terveyskeskuksesta jatkohoitoon.

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut

Jos potilaan sairaus edellyttää perustason mielenterveyspalveluja vaativampaa hoitoa, potilas ohjataan iästä riippuen lasten tai nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon.

Helsinkiläisten lasten ja nuorten psykiatrinen erikoissairaanhoito kokonaisuudessaan, siis sekä suomen- että ruotsinkielisten palvelut, kuuluvat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin järjestämisvastuuseen, mistä syystä tässä selvityksessä ei käsitellä järjestelyjä tältä osin.

Kahdeksantoista vuotta täyttäneiden palvelut

Perustason mielenterveyspalvelut

Helsingin kaupunki järjestää 18 vuotta täyttäneiden perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut terveysasemilla. Lisäksi osana koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa järjestetään perustason mielenterveyspalveluja ostopalveluna ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiöltä (YTHS).

Helsingin terveysasemilla toimii 25 psykiatrista erikoissairaanhoitajaa, joista osa on ruotsinkielisiä.

Terveysasemien ruotsinkielisten työryhmissä ryhmien toimintaa vahvistavina työskentelevät psykiatriset sairaanhoitajat ja päihdetyöntekijät ovat ruotsinkielisiä. Terveyskeskuksen psykiatrisen erikoissairaanhoidon psykiatrit vastaavat näiden työntekijöiden työnohjauksesta ja konsultoinnista. Potilaiden ohjauksessa ja hakeutumisessa terveysasemien mielenterveystyöntekijöiden hoitoon noudatetaan kansallisia yhtenäisiä kiireettömän hoidon perusteita.

Potilaat saavat valita vastuuterveysasemansa ja siten myös halutessaan voivat valita mielenterveyspalvelunsa ruotsinkielisiä palveluja antavalta terveysasemalta.

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut

Helsingin terveyskeskus tuottaa pääosan psykiatrian erikoissairaanhoidon palveluistaan itse osana terveyskeskuksen toimintaa. Tätä täydentävät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä työnjakosopimukseen perustuen hankittavat palvelut. Lisäksi terveyskeskus hankkii kilpailutuksen perusteella psykoterapiapalveluja yksityisiltä palvelun tuottajilta ostopalveluna ja jonkin verran myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelijärjestelmää käyttäen.

Aikuisten psykiatrisen erikoissairaanhoidon avohoidon palvelut järjestetään psykiatrian poliklinikoilla, joihin hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Lähetteet käsittelee lääkäri ja tekee päätökset tutkimukseen ja hoitoon ottamisesta noudattaen valtakunnallisia ja paikallisesti sovittuja suosituksia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon työnjaosta. Potilaat ohjataan poliklinikoille kansallisen kiireettömän hoidon perusteiden mukaisesti.

Terveyskeskuksessa ruotsinkielisten avohoitona tarjottava psykiatrinen erikoissairaanhoito on keskitetty Kivelän psykiatrian poliklinikalle, jossa toimii ruotsinkielinen työryhmä. Ruotsinkielisillä potilailla on mahdollisuus saada hoitoa äidinkielellään myös kaupungin muilla poliklinikoilla ja toimintayksiköissä, joissa on ruotsinkieltä taitavia työntekijöitä.

HUS -psykiatrian tulosyksikön avohoitotoiminta tarjoaa Helsingin ja HUSin välisen työnjakosopimuksen mukaan avopalveluna moderneja kuntoutusmuotoja sekä mm. oireenhallintaryhmiä
(kaksisuuntainen mielialahäiriö, pakko-oireinen häiriö).

Yksityisiltä palvelutuottajilta ostettavien psykoterapiapalvelujen osalta on ruotsinkielisten äidinkieliset palvelut pyritty varmistamaan siten, että kilpailutuksessa edellytetään kaikissa psykoterapiasuuntauksen tai –muodon yhdistelmissä, että vähintään kuusi (6) prosenttia terapeuteista on ruotsin kielellä palvelua antavia. Palvelusetelillä hankittaviin psykoterapiapalveluihin ruotsinkieliset psykoterapian palvelutuottajat
voivat listautua samalla tavoin kuin suomenkielisetkin.

2. Järjestyykö ruotsinkielinen hoito hoitotakuun osoittamassa määräajassa?

Perustason mielenterveyspalvelut

Sekä neuvoloissa että terveysasemilla ruotsinkieliset perustason mielenterveyspalvelut annetaan hoitotakuun edellyttämässä määräajassa.

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut

Potilaat pääsevät Helsingin psykiatriassa ruotsinkieliseen erikoissairaanhoitoon säädetyssä ajassa. Ensikäynti järjestetään kolmen viikon sisällä lähetteen saapumisesta.

3. Millä tavalla ruotsinkielisten opiskelijoiden mielenterveyspalvelut on järjestetty? Sisältyvätkö mielenterveyspalvelut Helsingin kaupungin jaYTHS:n väliseen sopimukseen?

Perustason mielenterveyspalvelut

Terveyskeskuksen koulu – ja opiskeluterveydenhuolto tekee asetuksen mukaisia terveystarkastuksia. Laajat terveystarkastukset peruskoulussa toteutetaan 1., 5., ja 8. vuosiluokalla, lisäksi lukion ja ammatillisten oppilaitosten toisella vuosikurssilla. Terveydenhoitaja tapaa kaikki oppilaat/ opiskelijat kerran vuodessa ja tarvittaessa useammin. Ruotsinkielisissä peruskouluissa, lukioissa, ammatillisessa
oppilaitoksessa ja ammattikorkeakoulussa on erikseen otettu huomioon terveydenhoitajien ruotsinkielen taito. Myös koululääkäreiden osalta ruotsinkielen taito on varmistettu siten, että vastaanottotyötä pystytään toteuttamaan ruotsinkielellä.

Mikäli terveystarkastuksessa todetaan tarvetta mielenterveyspalveluihin, oppilas/opiskelija ohjataan tarpeesta ja iästä riippuen joko perustason mielenterveyspalveluihin terveysasemalle tai sosiaaliviraston perheneuvolaan taikka lähetteellä lasten tai nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon sairaanhoitopiirin.

Terveyskeskuksen koulu – ja opiskeluterveydenhuollossa toteutetaan asetuksen mukaista ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, johon sisältyy mielenterveyden tukeminen ja alkavien ongelmien seulonta. Ruotsinkielisissä kouluissa ja oppilaitoksissa palvelu toteutetaan ruotsinkielellä.

Mielenterveysongelmista kärsivä opiskelija voi myös itse olla ensivaiheessa yhteydessä oman oppilaitoksensa terveydenhoitajaan, kuraattoriin tai psykologiin, joiden tehtävänä on kartoittaa mielenterveysongelman vakavuus ja hoidon tarve. Terveydenhoitajalla on mahdollisuus konsultoida ja tarvittaessa ohjata opiskelija lääkärin vastaanotolle.

Opiskelijoiden kokonaistilannetta arvioidaan myös moniammatillisessa opiskelijahuoltoryhmässä, johon kuuluvat terveydenhoitajan lisäksi opettajat, kuraattori, psykologi ja opinto-ohjaaja.

Lisäksi terveyskeskuksen psykiatrisen sairaanhoitajan palveluja on seuraavissa ruotsinkielisissä oppilaitoksissa: Arcada, Nylands Svenska Yrkehögskola, Prakticum, Brändö gymnasium,
Gymnasium Lärkan, City Axxell, Helsinfors Aftongymnasium, Gymnasiet Svensa normallyceum, Tölö specialiseringsgymnasium ja Rudolf Steiner gymnasium.

Halutessaan opiskelijat voivat hakeutua myös terveysasemille lääkärin vastaanotolle kaikissa ongelmissa,
mukaan lukien mielenterveysongelmat.

Helsingin terveyskeskuksen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (jäljempänä YTHS) kanssa tekemän sopimuksen mukaan YTHS järjestää kaupungin puolesta palvelut kiireellisen ja kiireettömän päiväaikaisen hoidon osalta. Sopimus ei poista opiskelijoiden oikeutta kunnalliseen terveydenhuoltoon. YTHS -palveluun kuuluu opiskelijaterveydenhuollon mukainen perustason mielenterveys- ja
päihdetyö, jota on mahdollista toteuttaa myös ruotsinkielisenä.

YTHS:n opiskelijoille mielenterveyspalvelut järjestyvät  kolmen kuukauden hoitotakuun puitteissa joko perustasolla tai psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa. Kiireellisiin (=1 - 7 vrk) asioihin ottaa kantaa aina yleislääkäri. Ruotsinkielisiä palveluja tarjotaan mahdollisuuksien mukaan. YTHS:ssä on mielenterveystyöntekijöitä 45, joista kolme psykiatria ja kaksi psykologia on ruotsinkielisiä.   

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut

Vakavissa ja akuuteissa mielenterveysongelmissa oppilaat ja opiskelijat ohjataan lähetteellä iästä riippuen lasten tai nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon sairaanhoitopiirin ja 18 vuotta täyttäneet
kunnallisen palvelun piiriin Auroran sairaalan akuuttipsykiatrian päivystyspoliklinikalle.

Lopuksi

Ruotsinkielisten potilaiden hoitoon pääsy toteutuu määräajassa, mutta ongelmia äidinkieleltään ruotsinkielisten työntekijöiden rekrytoinnissa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon tehtäviin on jatkuvasti.

Järjestelyjemme mahdolliset puutteet ovat erityisesti nousseet tarkasteluun julkisuudessakin käsitellyn valitettavan tapahtumaketjun yhteydessä. Kysymys oli yksittäisestä virheellisestä potilasohjauksesta, johon liittyi lisäksi väärinkäsitys potilaan tarvitseman hoitoyksikön osoittamisessa.

Tämän tapahtumaketjun jälkeen on potilasohjauksen asianmukaisuuden tärkeyttä erityisesti tähdennetty psykiatrian toimipisteissä.

Terveyskeskuksen psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa vuonna 2011 hoidetuista 16 241 eri henkilöstä 726 (noin 4,5 %) oli ruotsinkielisiä (väestörekisteriin merkitty äidinkieli). Kivelän ruotsinkielisellä poliklinikalla toteutui 3 244 käyntiä ja siellä asioi 306 eri henkilöä.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Matti Toivola

Lisätiedot

Tuula Saarela, johtajapsykiatri, puhelin: 310 42690

tuula.saarela(a)hel.fi

Raija Puustinen, terveysasemien johtaja vs., puhelin: 310 42700

raija.puustinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566