Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/7

 

23.04.2012

 

 

 

 

 

 

§ 454

Sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmäpalvelun hankintayhteistyön toteuttamiseksi perustettava hankeorganisaatio ja sen edellyttämät virkajärjestelyt

HEL 2012-005835 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti perustaa yhteisen sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakastietojärjestelmäpalvelun hankintayhteistyön toteuttamiseksi 1.5.2012 lukien hanketoimiston, joka on sovittu sijoitettavan pääkaupunkiseudun kuntien, Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava, ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) yhteisellä sopimuksella Helsinkiin.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti perustaa hankepäällikön ja projektipäällikön virat talous- ja suunnittelukeskukseen. Viranhoitomääräykset tehdään määräaikaisina.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että em. virkojen ja hanketoimiston kustannukset katetaan talousarviokohdalta 1 39 03, keskitetty tietotekniikkatoiminta, talous- ja suunnittelukeskuksen käytettäväksi. Kaupunginhallitus toteaa, että se tulee hankkeen kustannusten täsmentyessä tekemään valtuustolle ylitysesityksen vuoden 2012 talousarvioon.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Katja Rimpilä, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36256

katja.rimpila(a)hel.fi

Antti Iivanainen, organisaatioasiantuntija, puhelin: 310 71023

antti.iivanainen(a)hel.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee perustaa yhteisen sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakastietojärjestelmäpalvelun hankintayhteistyön toteuttamiseksi 1.5.2012 lukien hanketoimiston, joka on sovittu sijoitettavan pääkaupunkiseudun kuntien, Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava, ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) yhteisellä sopimuksella Helsinkiin.

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee perustaa hankepäällikön ja projektipäällikön virat talous- ja suunnittelukeskukseen. Viranhoitomääräykset tehdään määräaikaisina.

Samalla kaupunginhallitus päättänee, että em. virkojen ja hanketoimiston kustannukset katetaan talousarviokohdalta 1 39 03, keskitetty tietotekniikkatoiminta, talous- ja suunnittelukeskuksen käytettäväksi. Kaupunginhallitus toteaa, että se tulee hankkeen kustannusten täsmentyessä tekemään valtuustolle ylitysesityksen vuoden 2012 talousarvioon.

Esittelijä

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä sopimuksen sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakastietojärjestelmäpalvelun hankintayhteistyöstä 19.3.2012. Sopimuksen osapuolina ovat pääkaupunkiseudun kunnat, Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS). Varsinaisen hankintapäätöksen tekee kunkin osapuolen toimivaltainen päätöksentekoelin.

Sopimuksen mukaan hankinnan toteuttamista valvoo ohjausryhmä, jossa on edustettuna mukana olevat kunnat, HUS ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty, muut edustajat ovat rahoitusjohtaja Tapio Korhonen, Helsinki, toimitusjohtaja Aki Lindén ja sairaanhoitoalueen johtaja Jorma Lauharanta, HUS, perusturvajohtaja Juha Metso, Espoo, terveyspalvelujen johtaja Tuula Heinänen, Espoo, Jukka T. Salminen, Vantaa, talous- ja hallintojohtaja Ari Toiva, Vantaa, kaupunginjohtaja Torsten Widén, Kauniainen, sosiaali- ja terveysjohtaja Tua Evokari, Kerava, perusturvajohtaja Liisa Ståhle, Kirkkonummi ja kansliapäällikkö Kari Välimäki, STM.

Sopimuksessa todetaan, että hankintamenettelyn käytännön suunnittelusta ja johtamisesta vastaa asiantuntijoista muodostettu kehittämisryhmä, jossa on kaikkien osapuolten edustus.  Kehittämisryhmän kokoonpanon vahvistaa ohjausryhmä.

Lisäksi sopimuksen mukaan hankinnan käytännön valmistelua ja toteutusta varten perustetaan hanketoimisto, johon varataan henkilökunta ja rahoitus tarvittavaa ulkopuolista asiantuntija-apua varten. Lisäksi hankinnan eri vaiheissa voidaan perustaa eri alueiden asiantuntijoiden muodostamia alaryhmiä. Hanketoimiston ja mahdollisten alaryhmien kokoonpanon vahvistaa ohjausryhmä.

Hanketoimisto on sovittu sijoitettavan hankkeeseen osallistuvien kuntien yhteisellä sopimuksella Helsinkiin, talous- ja suunnittelukeskukseen. Hankinnan käytännön valmisteluja ja toteuttamista varten tarvittavien hankintapäätöksien vuoksi tulee hanketoimistoon perustaa hankepäällikön ja projektipäällikön virat. Muilta osin asiakastietojärjestelmäpalvelun valmistelu- ja neuvotteluvaiheessa tullaan hanketoimistoon palkkaamaan tarvittava henkilöstö ohjausryhmässä hyväksytyn mukaisesti.

Helsinki maksaa hanketoimiston menot kokonaisuudessaan, ns. isäntäkuntamallin mukaisesti ja muut kunnat maksavat osuutensa hankintaprosessista aiheutuvista kustannuksista sopimuksen mukaisesti Helsingille. Hankinnan valmisteluvaiheen kustannuksiksi vuonna 2012 on arvioitu 1,9 milj. euroa, josta HUS:n osuus on 50 % ja kuntien osuus 50 %. Kuntien kesken kustannukset jakautuvat asukasluvun mukaisessa suhteessa. Toiminta voidaan käynnistää talous- ja suunnittelukeskuksen käyttöön osoitettujen, keskitettyyn tietotekniikkatoimintaan varatuista, määrärahoista.  Hankkeen kustannuksille avataan oma hankenumeronsa kirjanpidossa, jonka avulla kustannuksia voidaan täsmällisesti seurata. Hankkeen kustannusten täsmentyessä tullaan tekemään valtuustolle ylitysesitys vuoden 2012 talousarvioon. Vuoden 2013 talousarviovalmistelun yhteydessä huomioidaan täsmentyneen kustannusarvion mukaiset kustannukset. Hanketoimiston kustannusohjausta valvoo ohjausryhmä.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Katja Rimpilä, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36256

katja.rimpila(a)hel.fi

Antti Iivanainen, organisaatioasiantuntija, puhelin: 310 71023

antti.iivanainen(a)hel.fi

Tiedoksi

terveyskeskus

hallintokeskus

talous- ja suunnittelukeskus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566