Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/2

 

02.04.2012

 

 

 

 

 

 

§ 333

Helsingin liittyminen Cities for cyclists -järjestöön

HEL 2012-002652 T 04 03 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti, että kaupunki liittyy jäseneksi Cities for cyclists -nimiseen Euroopan pyöräilyjärjestön kaupunkiverkostoon.

Kaupunginhallitus päätti lisäksi, että järjestön vuotuinen jäsenmaksu (2000 euroa v. 2012) maksetaan kaupunkisuunnitteluviraston määrärahoista.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin liittyminen Cities for Cyclists -järjestöön

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Pyöräilyprojekti

Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee, että kaupunki liittyy jäseneksi Cities for cyclists -nimiseen Euroopan pyöräilyjärjestön kaupunkiverkostoon.

Kaupunginhallitus päättänee lisäksi, että järjestön vuotuinen jäsenmaksu (2000 euroa v. 2012) maksetaan kaupunkisuunnitteluviraston määrärahoista.

Esittelijä

Kaupunkisuunnitteluvirasto on esittänyt kaupunginhallitukselle, että kaupunki liittyisi Euroopan pyöräilyjärjestöön Cities for cyclists. Perusteluna liittymiselle virasto esittää seuraavaa:  Helsingin strategiaohjelmaa 2009 - 2012  mukaisesti liikennejärjestelmää kehitetään kestävien liikennemuotojen edistämiseksi. Erityisesti pyöräilylle tavoitellaan nykyistä selkeämpää asemaa kaupungin liikennejärjestelmässä. Määrällisenä tavoitteena on nostaa pyörämatkojen osuus 15 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteiden edistämiseksi Helsingissä toimii valtuustostrategian mukaisesti eri hallintokuntien välinen Pyöräilyprojekti. Yksi pyöräilyprojektin tällä hetkellä meneillään olevista tehtävistä on valmistella Helsingin hakua kansainvälisen Velo-city-konferenssin isännäksi vuonna 2015.

Monet Euroopan kaupungit ovat pyöräilyn edistämisessä Helsinkiä edellä, ja niiden kokemuksista kannattaa ottaa oppia. "Cities for Cyclists" on Euroopan pyöräilyjärjestön ECF:n (European Cyclists´ Federation, www.ecf.com) kaupunkiverkosto, joka tarjoaa foorumin kaupunkien väliselle yhteistyölle. ECF on myös Velo-city-konferenssien järjestäjä.

“Cities for Cyclists”-verkoston jäsenmaksu on alle miljoonan asukkaan kaupungeille 2 000 euroa ja sen vastineena verkoston jäsenetuihin kuuluu ilmainen Velo-city -lippu, jonka normaalihinta on tänä vuonna Vancouverissa
1 060 euroa. Tämä tarjous on voimassa maaliskuun loppuun asti. Verkoston jäsenkaupungeilla on lisäksi konferenssissa oma työpaja, jonka erityisaiheena on pyöräilyyn liittyvän tilastoinnin kehittäminen.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto esittää, että Helsinki liittyy "Cities for Cyclists"-verkostoon, jonka jäsenmaksu on 2000 euroa/v. Yhteistyötaho Helsingin osalta on kaupungin Pyöräilyprojekti, jossa valmisteluryhmän puheenjohtajana toimii toimistopäällikkö Leena Silfverberg.

Kaupungin talousarvion noudattamisohjeen mukaan "mikäli hallintokunta ehdottaa liittymistä järjestöön, tulee samassa yhteydessä pyrkiä tarkastelemaan hallintokunnan jäsenyyksiä kokonaisuutena ja mahdollisuutta luopua jostakin jäsenyydestä".

Kaupunkisuunnittelutoimen alan järjestöjä, joihin kaupunki kuuluu, on yhteensä viisi, joiden vuotuiset jäsenmaksut ovat yhteensä 3400 euroa. Liikennesuunnittelun alalla näitä järjestöjä ovat Pohjoismaiden tie- ja liikennefoorumi (PTL):n Suomen osasto, Pyöräilykuntien verkosto r.y. ja Liikenneturvallisuustutkimuksen verkosto.

Esittelijä katsoo, ottaen toisaalta huomioon kaupungin strategiaohjelman tavoite kestävien liikkumismuotojen edistämisestä ja toisaalta verkostoon liittymisen taloudelliset hyödyt edullisempien konferenssimaksujen muodossa, että kaupungin liittyminen Cities for cyclists verkostoon on perusteltua ilman, että vastavuoroisesti erottaisiin jostakin toisesta liikennealan järjestöstä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin liittyminen Cities for Cyclists -järjestöön

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Pyöräilyprojekti

Esitysteksti

Tiedoksi

Kaupunkisuunnitteluvirasto

Talous- ja suunnittelukeskus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566