Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/1

 

02.04.2012

 

 

 

 

 

 

§ 336

Oulunkylän sairaskotisäätiön sääntömuutos

HEL 2012-004178 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallitus päätti puoltaa Oulunkylän sairaskotisäätiön hallituksen 6.2.2012 ja 12.3.2012 ehdottamaa sääntömuutosta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oulunkylän sairaskotisäätiön kirje 13.3.2012

2

Oulunkylän sairaskotisäätiön säännöt

3

Oulunkylän sairaskotisäätiön sääntömuutosehdotus

4

Hallituksen pöytäkirjanote 6.2.2012

5

Hallituksen pöytäkirjanote 12.3.2012

6

Hankintaoikeudellinen muistio 2009

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oulunkylän sairaskotisäätiö

Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee puoltaa Oulunkylän sairaskotisäätiön hallituksen 6.2.2012 ja 12.3.2012 ehdottamaa sääntömuutosta.

Tiivistelmä

Oulunkylän sairaskotisäätiön hallituksen valmisteleman sääntömuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa säätiölle sidosyksikkö eli in-house -asema suhteessa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (HUS).  

Esittelijä

Oulunkylän sairaskotisäätiön hallitus on kokouksissaan 6.2.2012 ja 12.3.2012 päättänyt säätiön sääntöjen muuttamisesta. Säätiön tarkoitukseen puuttumatta sääntömuutoksen tarkoitus on mahdollistaa ns. in-house -asema suhteessa HUSiin. Asiakirjojen mukaan HUS voisi mahdollisesti lisätä Oulunkylän kuntoutussairaalasta vapautuvien paikkojen tilaustaan. HUSin tilausten lisäyksen vaikutus on otettava huomioon suhteessa säätiön sidosyksikkö- eli in-house -asemaan Helsingin kaupungin osalta.     

In-house -aseman mahdollistamiseksi hallituksen kokoonpanoa koskeva sääntöjen 4 § muutetaan kuulumaan seuraavasti: 

Säätiön omaisuutta ja asioita hoitaa ja sitä edustaa säätiön hallitus. Hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja neljä (4) jäsentä, joilla kullakin on henkilökohtainen varajäsen, valitsee Helsingin kaupunki. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri nimittää yhden (1) hallituksen jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen. Lisäksi Valtiokonttori nimittää yhden (1) hallituksen jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen niin kauan kuin Valtiokonttori ostaa säätiön ylläpitämän kuntoutussairaalan hoito- ja kuntoutuspalveluja. Mikäli valitsijataho ei ole maaliskuun loppuun mennessä valinnut jäseniä hallitukseen seuraavaksi toimikaudeksi, suorittaa valinnan säätiön hallitus. Puheenjohtaja, varapuheenjohtaja  ja jäsenet varajäsenineen valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan, ja toimikausi alkaa vuosikokouksen jälkeen, missä hallituksen kokoonpano on todettu.     

Esittelijä viittaa sääntömuutoksesta pyydettyyn päätöshistoriasta ilmenevään hallintokeskuksen oikeuspalvelujen lausuntoon ja toteaa, että sääntömuutos on tehty säätiölain ja säätiön sääntöjen mukaisesti. Sääntömuutos mahdollistaa säätiölle sidosyksikköaseman suhteessa HUSiin ja palvelujen oston kilpailuttamatta. Voimassa olevien sääntöjen mukaan Helsingin kaupunki nimittää säätiön hallitukseen sen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä 5 jäsentä henkilökohtaisine varajäsenineen. Valtiokonttori nimittää hallitukseen yhden jäsenen ja varajäsenen niin kauan kuin se ostaa säätiöltä palveluja.  Hallituksen kokoonpanossa tapahtuvan muutoksen jälkeenkin kaupungin päätösvalta ja säätiön asema kaupunkikonsernissa säilyvät. 

Oikeuspalvelujen lausuntoon viitaten sääntömuutosta voidaan puoltaa. 

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oulunkylän sairaskotisäätiön kirje 13.3.2012

2

Oulunkylän sairaskotisäätiön säännöt

3

Oulunkylän sairaskotisäätiön sääntömuutosehdotus

4

Hallituksen pöytäkirjanote 6.2.2012

5

Hallituksen pöytäkirjanote 12.3.2012

6

Hankintaoikeudellinen muistio 2009

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oulunkylän sairaskotisäätiö

Esitysteksti

Tiedoksi

Talous- ja suunnittelukeskus

Oikeuspalvelut

Päätöshistoria

Kaupunginlakimies 21.3.2012

HEL 2012-004178 T 00 01 05

Oulunkylän Sairaskotisäätiö (”Säätiö”) on Helsingin kaupunginhallitukselle 13.3.2012 osoittamassaan lausuntopyynnössä pyytänyt lausuntoa Säätiön sääntömuutoksesta. Säätiö kuuluu Helsingin kaupunkikonserniin, ja on ollut 1.5.2010 alkaen sekä kaupungin että Valtiokonttorin hankintalaissa tarkoitettu sidosyksikkö. Sääntömuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa Säätiölle sidosyksikköasema myös suhteessa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (”HUS”). 

Lausuntopyynnön liitepöytäkirjojen mukaan sotainvalidien ja veteraanien määrä vähenee tehtyjen ennusteiden mukaisesti. Tämän seurauksena Oulunkylän kuntoutussairaalasta vapautuu noin kymmenen (10) paikkaa vuodessa, joita Helsingin kaupunki ei kokonaan osta, kuten ei myöskään puitesopimuksensa mukaista paikkamäärää. Jos kaupunki ei jatkossakaan merkittävästi lisää ostoja Säätiöltä, voisi HUS mahdollisesti lisätä tilaustaan siitä, mitä tilausmäärästä on sovittu Säätiön ja HUS:n välisen, vuosille 2012 – 2014 (optiovuosi 2015) tehdyn hankintasopimuksen perusteella. Tällöin on kuitenkin huomioitava HUS:n tilausten kasvun vaikutus Säätiön sidosyksikkö- eli in-house -asemaan Helsingin kaupungin osalta.

Perustuen vuonna 2009 tehtyyn hankintaoikeudelliseen selvitykseen Säätiön tuloista saa enintään 10 % tulla muilta kuin hankintayksikköinä toimivilta Helsingin kaupungilta ja Valtiokonttorilta. Muussa tapauksessa Helsingin kaupunki menettää oikeuden tilata Säätiöltä palveluja kilpailuttamatta, ts. Säätiö ei olisi enää hankintalain tarkoittamassa mielessä Helsingin kaupungin sidosyksikkö. Valtiokonttorille tämä ei ole ongelma, koska se kilpailuttaa jo nyt Säätiön samoin periaattein kuin muut sairas-veljeskodit. 

Hallintokeskuksen oikeuspalvelut esittää lausuntonaan seuraavaa.

Oikeuspalvelut on 8.12.2009 laatinut selvityksen siitä, millä ehdoin kaupunki ja valtio voisivat ostaa tarvitsemiaan kuntoutuspalveluita säätiöltä kilpailuttamatta niitä hankintalain mukaisesti. Säätiön hallitus viittaa nyt tähän selvitykseen, joka edelleen vastaa voimassaolevaa lakia ja oikeuskäytäntöä ja on tämän lausunnon liitteenä.

Selvityksessä todetaan, että hankintalaissa tarkoitettu sidosyksikkö- eli in house –asema syntyy, kun kaupunki ja valtio valvovat säätiötä samalla tavalla kuin omia toimipaikkojaan, ja kun säätiö harjoittaa pääosaa toiminnastaan Helsingin kaupungin ja valtion kanssa. Määräysvallan osalta edellytetään, että hankintayksikkö voi vaikuttaa sidosyksikön päätöksiin ja että, usean hankintayksikön omistaessa sidosyksikön, nämä voivat yhdessä käyttää määräysvaltaa sidosyksikköön. Toiminnan kohdistumisen osalta 90 %:n osuus on katsottu riittäväksi. 

Säätiön voimassaolevien sääntöjen mukaan Helsingin kaupunki nimittää Säätiön hallitukseen sen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä viisi (5) jäsentä henkilökohtaisine varajäsenineen. Valtiokonttori puolestaan nimittää hallitukseen yhden (1) jäsenen ja tämän varajäsenen niin kauan kun se ostaa säätiöltä palveluja.

Säätiön hallitus on ehdottanut Säätiön sääntöjen 4 §:ää muutettavaksi siten, että HUS nimittäisi yhden (1) hallituksen jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen. Helsingin kaupunki nimittäisi edelleen hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä neljä (4) jäsentä, kunkin henkilökohtaisine varajäsenineen. Valtiokonttorin nimitysoikeus pysyisi ennallaan.

Säätiön hallitus on käsitellyt sääntömuutosasiaa ja ehdotettua uutta sääntöjen 4 §:ää kokouksissaan 6.2.2012 ja 12.3.2012. Säätiön sääntömuutos on näin käsitelty ja siitä on päätetty säätiölain (1930/109) ja Säätiön sääntöjen mukaisesti Säätiön hallituksen kahdessa (2), vähintään yhden (1) kuukauden väliajoin pidetyssä kokouksessa. Hallitus on kokouksissaan ollut päätösvaltainen eikä päätöksistä ole äänestetty.

Edellä esitetyn perusteella oikeuspalvelut toteaa sääntömuutoksen tehdyn säätiölain ja Säätiön sääntöjen mukaisesti ja että ehdotettu sääntömuutos mahdollistaa Säätiölle sidosyksikköaseman suhteessa HUS:iin.  Muutoksen jälkeenkin Säätiö kuuluisi Helsingin kaupunkikonserniin ja kaupungilla säilyisi Säätiön asioissa viimekätinen päätösvalta riippumatta Valtiokonttorin ja HUS:n nimeämistä hallituksen jäsenistä. Yhdessä Helsingin kaupunki, Valtiokonttori ja HUS kuitenkin käyttäisivät Säätiössä sellaista määräysvaltaa, että ne voisivat vaikuttaa ratkaisevasti Säätiön strategisiin tavoitteisiin sekä sen tärkeisiin päätöksiin.

Lisätiedot

Aho Miia, kaupunginasiamies, puhelin: 310 36532

miia.aho(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566