Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/3

 

27.02.2012

 

 

 

 

 

 

§ 206

Lainan myöntäminen Helsinki Stadion Management Oy:lle

HEL 2011-008894 T 02 05 03 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti myöntää Helsinki Stadion Management Oy:lle 85 000 euron suuruisen lainan urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista jalkapallon tekonurmihankkeen rahoittamiseksi Lehtikuusentien kentälle seuraavin ehdoin:

Laina-aika: Laina on maksettava takaisin tasalyhennyksin 10 vuoden kuluessa kuitenkin siten, että ensimmäinen vuosi on vapaavuosi.

Lainan korko: Lainasta peritään peruskoron suuruinen korko.

Lainan vakuus: Lainansaaja luovuttaa lainan vakuudeksi tontin vuokraoikeuteen ja sillä oleviin rakennuksiin kiinnitettyjä panttikirjoja ja/tai talous- ja suunnittelukeskuksen hyväksymän muun vakuuden.

Lisäksi noudatetaan kaupunginhallituksen 10.12.2001 hyväksymiä yleisiä laina- ja panttausehtoja.

Samalla kaupunginhallitus päätti kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluita tekemään lainasopimuksen.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Eija Venetkoski-Kukka, lainapäällikkö, puhelin: 310 36329

eija.venetkoski-kukka(a)hel.fi

Liitteet

1

Lainahakemus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

 

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee myöntää Helsinki Stadion Management Oy:lle 85 000 euron suuruisen lainan urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista jalkapallon tekonurmihankkeen rahoittamiseksi Lehtikuusentien kentälle seuraavin ehdoin:

Laina-aika: Laina on maksettava takaisin tasalyhennyksin 10 vuoden kuluessa kuitenkin siten, että ensimmäinen vuosi on vapaavuosi.

Lainan korko: Lainasta peritään peruskoron suuruinen korko.

Lainan vakuus: Lainansaaja luovuttaa lainan vakuudeksi tontin vuokraoikeuteen ja sillä oleviin rakennuksiin kiinnitettyjä panttikirjoja ja/tai talous- ja suunnittelukeskuksen hyväksymän muun vakuuden.

Lisäksi noudatetaan kaupunginhallituksen 10.12.2001 hyväksymiä yleisiä laina- ja panttausehtoja.

Samalla kaupunginhallitus päättänee kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluita tekemään lainasopimuksen.

Tiivistelmä

Helsinki Stadion Management Oy hakee 87 000 euron suuruista lainaa urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista Lehtikuusentien jalkapallokentän tekonurmihankkeen rahoittamiseen. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 268 222 euroa, josta haettavan ELY-avustuksen osuus on 54 520 euroa. Liikuntalautakunta puoltaa lainamääräksi 40 %:n osuutta jäljelle jäävistä kustannuksista eli tällä kustannusrakenteella 85 000 euron suuruista lainaa 10 vuoden takaisinmaksuajalla.

Esittelijä

Kaupunginjohtaja pitää liikuntalautakunnan lausuntoon viitaten 85 000 euron suuruisen lainan myöntämistä urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista Helsinki Stadion Management Oy:lle perusteltuna.
Rahaston varoja on käytettävissä 10,7 miljoonaa euroa.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Eija Venetkoski-Kukka, lainapäällikkö, puhelin: 310 36329

eija.venetkoski-kukka(a)hel.fi

Liitteet

1

Lainahakemus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

 

Tiedoksi

Liikuntavirasto

Oikeuspalvelut

Varainhallinta

Päätöshistoria

Liikuntalautakunta 13.12.2011 § 227

HEL 2011-008894 T 02 05 03 00

18. KO/Laakso, Y3118-00001/Lehtikuusentien kenttä, kiinteistökartta G4/R3, HEL 2011-008745

Päätös

Lautakunta päätti todeta Lehtikuusentien kenttähanketta koskevasta lainahakemuksesta kaupunginhallitukselle lausuntonaan seuraavaa:

Saapunut hakemus ja sen käsittelijätaho

Helsinki Stadion Management Oy esittää liikuntalautakunnalle osoittamassaan hakemuksessa kaupungin lainan myöntämistä urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista Lehtikuusentiellä toteutettavasta kenttähankkeesta aiheutuvien kustannusten kattamiseen. 

Kaupungin urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoja hoitaa kaupunginhallitus. Helsinki Stadion Management Oy:n liikuntalautakunnalle osoittama hakemus tulee lähettää edelleen kaupunginhallitukselle ja lautakunnan tulee antaa asiasta samalla lausuntonsa.

Taustatietoutta

Liikuntalautakunta (21.6.2011, 150 §) on hyväksynyt omalta osaltaan seurojen kanssa toteutettavien hankkeiden yhteistoimintaa sekä hakemusten käsittelyä koskevat periaatteet. joiden mukaan seurojen kanssa pyritään toteuttamaan jo vakiintuneen käytännön myötä kaksi yhteistoimintakenttää per vuosi.

Liikuntatoimen ja Suomen Palloliiton Helsingin piiri ry:n  olosuhdevaliokunnan edustajat ovat tältä pohjalta systemaattisesti yhteistoimin kehittäneet niitä toimintaperiaatteita, millä seurojen ja liikuntaviraston yhteisiä jalkapallon olosuhdehankkeita toteutetaan ja luotu ne kriteerit, joita seuran tulee noudattaa omassa olosuhdehankkeessa.

Liikuntalautakunnan hyväksymien toimintaperiaatteen mukaan seurojen kanssa käydään ensin keskustelut mahdollisista kenttähankkeista ja hankkeet valmistellaan yhteistuumin siihen pisteeseen, että ne ovat toteuttamiskelpoisia. Tämän jälkeen seurat lähettävät kenttähankkeen toteuttamiseksi maa-alueen vuokraushakemuksen liikuntalautakunnalle.

Helsinki Stadion Management Oy:n hakemuksessa on kyse yhdestä esitetyistä seurahankkeista. Yhtiö esittää sekä vuokraus- että lainahakemukset jalkapallon tekonurmikenttähankkeen toteuttamiseksi Lehtikuusentien kentällä. Hankkeen toteutumisen edellytyksenä on, että liikuntalautakunta hyväksyy maa-alueen kymmenen vuoden vuokrauksen ja kaupungilta saadaan myös tarkoitusta varten haettu laina.

Hakijataho, hanke, rahoitussuunnitelmat

Helsinki Stadion Management Oy on rekisteröity kaupparekisteriin 22.7.1999 ja sen toimialana on tarjota muun muassa liikkeenjohdollisia, hallinta-, huolto-, ylläpito-, vuokraus- ym. palveluja urheiluun liittyen.  Yhtiön hanke perustuu tiiviissä yhteistyössä HJK Juniorit ry -nimisen jalkapalloseuran kanssa tehtyihin suunnitelmiin. Hankkeen suunnitelmat on käsitelty myös Suomen Palloliiton Helsingin piiri ry:n olosuhdevaliokunnassa. Yhtiön ja seuran keskeisissä neuvotteluissa on päädytty siihen, että hankkeen toteuttajana ja ylläpitäjänä toimii Helsinki Stadion Management Oy. Tarkoitukseen sopivasta alueesta neuvoteltiin osapuolten kesken ja alueeksi vahvistui Lehtikuusentien hiekkapintainen kenttä.

Rahoitussuunnitelman mukaan hankkeen kokonaiskustannukset ovat     268 222 euroa.  Kustannukset on tarkoitus rahoittaa osin  pankkilainalla (126 700 euroa), hankkeelle haettavalla ELY-avustuksella (54 520 euroa) sekä osin kaupungilta haettavalla lainalla (87 000 euroa).

Asemakaava, alueen hallinta

Lehtikuusentien kenttä on 1.9.1978 vahvistetun Keskuspuiston asemakaavan nro 7690 mukaan palloilukenttäaluetta (Up).

Liikuntalautakunta on vuokrannut alueen sisäisin vuokrausperustein kiinteistölautakunnalta (vuokratunnus Y3118-00001) vuoden 2023 loppuun asti.  Alueen pinta-ala on 6 702 m2 ja sen sisäinen vuokra vuonna 2011 on 10 878,35 euroa.  Alue on liikuntaviraston ulkoliikuntaosaston hallinnassa.

Esitys kenttäalueen kymmenen vuoden vuokrauksesta hakijan kanssa esitellään liikuntalautakunnan kokouksen 13.12.2011 esityslistalla ulkoliikuntaosaston asian ULOS/1 kohdalla.

Urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston säännöt, lainan myöntämisen edellytykset

Rakennushanke palvelee toteutuessaan liikuntatarkoituksia ja on näin Helsingin kaupungin urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston sääntöjen 3 §:n mukainen hanke sekä myös hakijatahon hakemuksessaan esille tuomista lähtökohdista ajatellen perusteltu hankekokonaisuus.

Liikuntalautakunnan lausunto

Kanta-Helsingin alueella ei ole riittävässä määrin jalkapallon harjoitteluun tarvittavia alueita. Jalkapallo on eräs suosituimmista urheilulajeista erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Helsingissä jalkapallon kehitystä rajaavana tekijänä on ollut erityisesti talvikäyttöön soveltuvien liikuntapaikkojen vähäisyys. Jalkapallotoiminnan edellytysten parantaminen vastaavalla tavalla kuin nyt esitetyssä rakennushankkeessa ei ole kaupungin puolelta toteutettavissa tulevien vuosien taloussuunnitelma-kauden aikana.

Liikuntatoimen kannalta nyt esitettyä hanketta on pidettävä kannatettavana ja kaupungin lainan myöntämistä hakijalle urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista kaupungin edun mukaisena.  Helsinki Stadion Management Oy:n esittämä hanke täydentää kaupungin liikuntapalveluja ja hankkeen sijainti on myös hyvä.  Toteutuessaan hanke palvelisi myös Helsingin kaupungin etua helpottamalla kaupungin omaa rakennustarvetta. Hakijan ja liikuntalautakunnan kesken tehdään kyseisestä maa-alueesta kymmenen vuoden vuokrasopimus.

Helsinki Stadion Management Oy hakee kokonaiskustannuksiltaan     268 222 euron hankkeelle 87 000 euron lainaa Helsingin kaupungilta. Kun kustannuksista vähennetään haetun 54 520 euron ELY-avustuksen osuus, kokonaiskustannusten osuus on 213 702 euroa, josta 40 prosentin lainaosuuden määräksi muodostuu maksimissaan 85 480 euroa.

Liikuntalautakunta on aikaisemmin tarkoituksenmukaisiksi katsomissaan hankkeissa puoltanut maksimissaan 40 prosentin lainaosuutta niistä kokonaiskustannuksista, joista on vähennetty mahdollisten muiden tahojen myöntämien avustusten osuus. Tässä hankkeessa ELY-keskukselta saatavan avustuksen osuus (lopullisesti myönnettävä määrä) tulisi huomioida vähennyksenä toteutuneista kokonaiskustannuksista.

Lautakunta puoltaa omalta osaltaan nyt ilmoitetuilla kokonaiskustannuksilla ja esitetyllä rahoitussuunnitelmalla 85 000 euron lainan myöntämistä kymmenen vuoden laina-ajalla Helsinki Stadion Management Oy:lle kaupungin urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista käytettäväksi osarahoituksena jalkapallon tekonurmihankkeen toteuttamiseksi Lehtikuusentien kentältä vuokrattavalle alueelle.

Mikäli kokonaiskustannusten osuus tarkentuu myöhemmin siten, että hakijalle myönnetään osa haetusta avustuksesta tai sitä ei myönnetä ollenkaan, lautakunta ilmoittaa puoltavansa 40 prosentin osuutta niistä toteutuneista kokonaiskustannuksista, joista on vähennetty myönnetyn lopullisen avustuksen osuus.

Esittelijä

osastopäällikkö

Stefan Fröberg

Lisätiedot

Stefan Fröberg, osastopäällikkö, puhelin: 310 87901

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566