Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/1

 

27.02.2012

 

 

 

 

 

 

§ 205

V Laajasalon kortteleiden nro 49177 - 49179 ym. alueiden (Kaitalahden eteläosa) asemakaavan muuttaminen (nro 12016)

HEL 2011-001618 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä 49. kaupunginosan (Laajasalo, Tahvonlahti) kortteleiden nro 49177 - 49179 sekä katu-, puisto-, lähivirkistys- ja erityisalueiden asemakaavan muutoksen kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston 25.11.2010 päivätyn ja 31.1.2012 muutetun piirustuksen nro 12016 mukaisena.

Käsittely

Esteelliset: Jussi Pajunen

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Paula Vartiainen, kaavoitussihteeri, puhelin: 310 36045

paula.vartiainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12016 kartta, päivätty 25.11.2010, muutettu 31.1.2012

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12016 selostus, päivätty 25.11.2010, muutettu 31.1.2012 (päivitetty kokouksen 31.1.2012 mukaiseksi)

3

Havainnekuva 31.1.2012

4

Kaitalahden eteläosa, kuivatus ja tulvasuojelu

5

Vuorovaikutusraportti 25.11.2010, täydennetty 31.1.2012

6

Päätöshistoria Kvstoon

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnalisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

 

Helen Sähköverkko Oy

 

Helsingin Energia -liikelaitos

 

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä 49. kaupunginosan (Laajasalo, Tahvonlahti) kortteleiden nro 49177 - 49179 sekä katu-, puisto-, lähivirkistys- ja erityisalueiden asemakaavan muutoksen kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston 25.11.2010 päivätyn ja 31.1.2012 muutetun piirustuksen nro 12016 mukaisena.

Tiivistelmä

Kaava-alue sijaitsee Päätien, Kaitalahdentien ja Hopeakaivoksentien varrella.

Kaitalahden eteläosan keskimääräinen tonttitehokkuus on nyt e = 0.13. Asemakaavan muutos luo edellytykset pientaloalueen maankäytön tehostamiselle. Alueen kortteleiden nykyisiä rakennusalan rajoja on väljennetty ja rakennusoikeutta nostettu. Päätien ja Hopeakaivoksentien kulmaan on osoitettu uusi erillispientalojen tontti yhdistämällä katualuetta, yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue (ET) sekä liikerakennusten korttelialue (KL). Asemakaavan muutoksessa osoitettu tehokkuusluku e = 0.25 nostaa rakennusoikeutta noin 6 000 k-m²:llä (voimassa olevassa asemakaavassa 7 009 k-m²). Tonttien rakennusoikeus on yhteensä 13253 k-m². Päätien katualuetta on levennetty sen länsireunalle rakennettavan aluekuivatusta ja tulvasuojelua palvelevan avo-ojan sekä kadun itäreunalle rakennettavan jalkakäytävän vuoksi.

Asemakaavan muutosehdotuksesta on poistettu Kaitalahden venesataman eteläpuolinen puistoalue (voimassa olevassa asemakaavassa VL) rantaviivan suuntaisine jalankululle varattuine alueen osineen. 

Esittelijä

Lähtökohdat

Kaavoitustilanne

Helsingin yleiskaava 2002:ssa alue on pientalovaltaista asuntoaluetta.

Kaupunginvaltuuston 10.12.2008 hyväksymässä Kruunuvuorenrannan osayleiskaavassa alue on merkitty pientaloalueeksi (AP). Välittömästi alueen itäpuolelle on merkitty uusia pientaloalueita, joihin ajoyhteys järjestetään jatkamalla Hopeakaivoksentietä itään päin.

Suurimmalla osalla Kaitalahden eteläosaa on voimassa asemakaava nro 9320 (vahvistettu 2.8.1988). Kaavaan on sen vahvistamisen jälkeen tehty seitsemän tonttikohtaista kaavamuutosta. Voimassa olevissa asemakaavoissa tontit ovat erillispientalojen korttelialuetta (AO). Rakennusoikeus on merkitty tonteille kerrosalaneliömetreinä rakennusaloille. Keskimääräinen tonttitehokkuus on e = 0.13. Päätien ja Hopeakaivoksentien kulmassa on liikerakennusten korttelialue, jolla on rakennusoikeutta 60 k-m2.

Suunnittelualueen itä- ja eteläpuolella on vireillä asemakaavan ja asemakaavan muutoksen laatiminen (Hopealaakso ja Kaitalahden laajennus). Kaupunkisuunnittelulautakunta puolsi 17.12.2009 asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen (nro 11950) hyväksymistä.

Maanomistus

Korttelialueet ovat yksityisomistuksessa ja muu osa alueesta kaupungin omistuksessa.

Alueen yleiskuvaus

Kaitalahden eteläosa on väljästi rakennettua pientaloaluetta. Alueella on sekä vanhaa että uutta rakennuskantaa. Pientalokorttelit erottaa merenlahdesta Kaitalahdenpuisto, jonka pohjoisreunalla on tulvapato.

Kaitalahden eteläosa rajautuu etelässä suunnitteilla olevaan Hopealaakson asuinalueeseen, joka on osa tulevaa Kruunuvuorenrannan kaupunginosaa.

Voimassa olevassa asemakaavassa on yksi merkinnällä sr-2 suojeltu 1950-luvulla rakennettu rintamamiestalo.

Kaava-alue sijaitsee Kaitalahden ja Tahvonlahden välisessä maastopainanteessa.

Kaitalahdenpuistosta etelään sijaitsevalla alueella kuivatusjärjestelmä perustuu hulevesien johtamiseen Päätien varressa sijaitsevaan avo-ojaan. Hulevedet kootaan Kaitalahdenpuiston tulva-altaaseen ja pumpataan sieltä Kaitalahteen. Kuivatusjärjestelmän toimintahäiriötilanteissa kaava-alueella on esiintynyt ajoittaista hulevesitulvimista.

Kaava-alueen maanpinta on Päätien kulkusuunnassa hyvin tasaista ja sijaitsee matalimmillaan korkeustasolla +0,4…+0,9 metriä. Alueen suojaamiseksi merivesitulvilta Kaitalahti on suljettu tulvapadolla, jonka harjan korkeus on +2,3…+2,7.

Tavoitteet

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on luoda edellytykset hyödyntää tehokkaammin olemassa olevaa, osittain rakennettua tonttimaata nostamalla alueen rakennusoikeutta ja väljentämällä rakennusalojen rajoja.

Tavoitteena on myös luoda kaavalliset edellytykset pientaloalueen aluekuivatusta ja tulvasuojelua palvelevien toimenpiteiden toteuttamiselle sekä mahdollistaa jalkakäytävän rakentaminen Päätien varteen.

Asemakaavan muutoksen sisältö

Alueen pinta-ala on noin 6,7 ha, josta AO-tonttien pinta-ala on yhteensä noin 5,3 ha. Alueella on erillispientalojen korttelialueilla (AO) 34 tonttia, joiden pinta-alat vaihtelevat suuresti. Päätien ja Hopeakaivoksentien kulmaan on osoitettu uusi AO-tontti, johon on yhdistetty katualuetta, yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue (ET) sekä liikerakennusten korttelialue (KL). Nykyinen keskimääräinen tonttitehokkuus on e = 0.13. Muutosehdotuksessa tonttitehokkuus on e = 0.25, joka tarkoittaa rakennusoikeuden lisäystä yhteensä 6 244 k-m². Alueen kokonaiskerrosala on 13 253 m².

Laaditun yhdyskuntateknisen yleissuunnitelman pohjalta luodaan edellytykset parantaa alueen aluekuivatusta ja tulvasuojelua. Asemakaavassa on määräyksiä Päätien eteläpään avo-ojasta, tulva-altaasta, tulvapadon harjakorkeudesta, uusien rakennusten alimman asuinkerroksen lattiakorkeudesta sekä hulevesien maaperäimeyttämisestä ja virtauksen hidastamisesta tonteilla.

Päätien katualuetta on levennetty 2,5 metriä eli nykyinen 8 metriä leveä katualue levenee 10,5 metriin. Tämä tarkoittaa, että Päätien varren tonteista kortteleissa 49178 ja 49179, lukuun ottamatta tontteja 49178/9 ja 52, noin 1,25 metriä leveä kaistale on muutettu katualueeksi. Uusi katualueen mitoitus mahdollistaa jalkakäytävän rakentamisen kadun itäreunaan.

1950-luvulla rakennetun rintamamiestalon nykyinen suojelumerkintä sr-2 on muutettu inventoinnin pohjalta merkinnäksi sr-3.

Kaupunginmuseolta saatujen tietojen pohjalta korttelin 49178 kaakkoisosassa sijaitseva muinaismuistolain (295/63) mukaan muinaisjäännökseksi katsottava 1700-luvulta peräisin oleva kaivoskuilu on merkitty asemakaavaan sm-merkinnällä.

Kaavaehdotuksen osoittaman lisärakentamisen edellyttämä ainoa muutos kaava-alueen yhdyskuntatekniseen huoltoon on keskijännitemuuntamon rakentaminen Kaitalahdenpuiston pohjoisreunaan Päätien kääntöpaikalla olevan muuntajan tilalle.

Asemakaavan muutoksen vaikutukset

Alue säilyy omakotialueena, jossa on eri-ikäistä rakennuskantaa. Omakotikorttelit tiivistyvät vähitellen.

Täydennysrakentaminen kasvattaa alueen liikennemäärää noin 100 ajoneuvolla vuorokaudessa. Päätiellä Kaitalahdentiestä etelään liikennemäärä kasvaa noin kaksinkertaiseksi. Päätien katualueen leventäminen jalkakäytävää ja nykyistä tilavampaa avo-ojaa varten vaikuttaa katuun rajautuvien tonttien kasvillisuuteen kadun varressa. Katualueen puusto joudutaan kaatamaan muutostoimenpiteiden takia. Jalankulkijoiden turvallisuus paranee Päätiellä, kun kadulle rakennetaan jalkakäytävä. Kaitalahden rannan uusi jalankulkuyhteys tuo jatkuvuutta rantojen kevyen liikenteen verkostoon.

Tulvariskitarkastelun toimenpideluettelon toimien ja kaavan toteuttaminen vähentää ja tasaa hulevesien virtausta kaava-alueella. Lisärakentaminen vaikuttaa vesitasapainoon vain vähän, sillä se sijoittuu pääasiassa huonosti vettä imevälle savikkoalueelle.

Asumisolosuhteet alueella muuttuvat joiltakin osin. Merkittävin muutos on täydennysrakentamisen myötä asukasmäärän kasvu, joka on arviolta 120 uutta asukasta. Alueen aluekuivatukseen ja tulvasuojeluun liittyvät toimet parantavat asumisolosuhteita.

Asemakaavan toteuttamisesta aiheutuvat kustannukset

Asemakaavan toteuttaminen aiheuttaa kaupungille seuraavat rakentamiskustannukset (alv 0 %, hintataso 9/2010): päätie ja avo-oja 0,5 milj. euroa, tulvapumppaamon varavoimakone 0,5 milj. euroa, tulvapadon korotus 0,1 milj. euroa, Kaitalahdenkurun ojan kääntö 0,1 milj. euroa ja keskijännitemuuntamon korvaaminen uudella 0,2 milj. euroa eli yhteensä 1,4 milj. euroa.

Suunnittelun vaiheet ja vuorovaikutus

Kaavoitustyö on käynnistetty kaupungin aloitteesta.

Vireilletulosta on ilmoitettu osallisille kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston kirjeellä, jonka mukana lähetettiin osallistumis- ja arviointisuunnitelma (päivätty 29.12.2008). Osallistuminen ja vuorovaikutus on järjestetty osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti. Sitä sekä kaavan lähtökohtia ja tavoitteita esiteltiin yleisötilaisuudessa 15.1.2009.

Osallisille lähetettiin asemakaavan muutosluonnos (kirje päivätty 13.9.2010). Asemakaavan muutosluonnos, havainnekuva ja selostusluonnos ovat olleet nähtävänä Laajasalon kirjastossa ja kaupunkisuunnitteluvirastossa 20.9.–11.10.2010 ja viraston internetsivuilla. Luonnosta koskeva yleisötilaisuus pidettiin 27.9.2010.

Viranomaisyhteistyö

Kaavamuutoksen valmistelun yhteydessä on tehty viranomaisyhteistyötä Helsingin Energian, HSY Veden, rakennusvalvontaviraston, rakennusviraston, kaupunginmuseon ja kiinteistöviraston tonttiosaston kanssa.

Esitetyt mielipiteet

Kaavamuutoksen valmisteluun liittyen kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosastolle saapui 16 mielipidekirjettä, joista 6 koski asemakaavan muutosluonnosta. Lisäksi suullisia mielipiteitä on esitetty keskustelutilaisuudessa ja puhelimitse.

Kaavaluonnoksesta saadut mielipiteet kohdistuivat tonttikohtaisiin lisärakentamismahdollisuuksiin, aputilojen rakennusoikeuteen, AO-kaavamerkinnän sisältöön ja tonttiliittymiin. Lisäksi yhdessä mielipiteessä esitettiin, että Kruunuvuorenrannan osayleiskaavaa koskevat valitukset tulevat vaikuttamaan olennaisesti Kaitalahden eteläosan kaavamuutokseen.

Liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa esitetään tiivistelmät viranomaisten kannanotoista ja mielipiteistä sekä vastineet niihin.

Ehdotuksen nähtävilläolo, muistutukset ja lausunnot

Ehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 14.1.–14.2.2011 ja luonnosvaiheen nähtävänäolosta tiedottamisessa ilmenneiden puutteellisuuksien vuoksi toisen kerran julkisesti nähtävillä 4.11.–5.12.2011.

Ehdotuksesta saatiin yhteensä seitsemän muistutusta, joista kolme saapui ensimmäisen nähtävilläolon aikana. Nähtävilläoloajan ulkopuolella on lähetetty yksi kirje. Muistuttajat uusivat muistutuksensa osin täydennettynä toisen nähtävilläolon yhteydessä. Myös kirjeen lähettäjä esitti kirjeen kanssa samansisältöisen muistutuksen. Lisäksi esitettiin yksi uusi muistutus.

Ehdotuksesta ovat antaneet lausuntonsa Helsingin Energia -liikelaitos ja Helen Sähköverkko Oy, pelastuslaitos, ympäristökeskus, kiinteistölautakunta, kaupunginmuseo, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, yleisten töiden lautakunta sekä  Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES).

Muistutukset ja kirje

Muistutukset liittyvät Kaitalahden pohjukan kävelyreittiin, osallisille tiedottamisen puutteellisuuteen kaavan valmisteluvaiheessa sekä Kruunuvuorenrannan osayleiskaavan lainvoimaisuuden puuttumiseen.

Kirjeessä todetaan, että Kaitalahden puistoon suunniteltu jalankulku- ja polkupyöräyhteys uhkaa paikallista toimintaa ja ympäristöä, eikä kyseisen maa-alueen omistajaan oltu yhteydessä kaavamuutosta tehdessä.

Muistutukset ja kirje on kaavoitustyössä otettu huomioon asettamalla ehdotus uudelleen nähtäville sekä poistamalla asemakaavan muutosehdotuksesta Kaitalahden rannan suuntainen puistoalue (VL) yleisine jalankululle varattuine alueen osineen. Kruunuvuorenrannan osayleiskaava on tullut voimaan 23.6.2011 lukuun ottamatta Stansvikin nummen aluetta.

Lausunnot

Ympäristökeskuksella, pelastuslaitoksella, kaupunginmuseolla, kiinteistölautakunnalla sekä Helsingin Energia -liikelaitoksella ja Helen Sähköverkko Oy:llä ei ole asemakaavan muutosehdotuksesta huomautettavaa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän mukaan avo-ojaa varten tulee kaavaan merkitä johtokuja Päätien varteen korttelin 49179 kohdalla, koska katualuetta levennetään ja kyseinen oja siirtyy katualueen reunaan, korttelin 49179 tonttien alueelle. Siirto tulee kustantaa vesilaitostoiminnan ulkopuolisella rahoituksella. 

Yleisten töiden lautakunta huomauttaa, että uudisrakennusten sijoittamista tulvasuojeluohjeistusta alempaan korkeustasoon ei tulisi sallia. Ennen asemakaavan hyväksymistä tulee hankkeen vaikutus selvittää patoturvallisuuslainsäädäntöön liittyen Kaitalahden tulvapadon osalta patoturvallisuusviranomaisena toimivan Hämeen Ely-keskuksen kanssa.

Kiinteistölautakunta toteaa, että Päätien katualueen leventäminen nykyisestä edellyttää aluejärjestelyjä yksityisten maanomistajien ja kaupungin välillä. Kaupungin omistamista alueista muodostettu uusi erillispientalojen tontti 49178/52 tullaan varaamaan kaavan tultua voimaan. Tontin toteuttaminen on mahdollista vasta kun Päätien julkisen liikenteen kääntöpaikka on korvattu muilla järjestelyillä. Maapoliittisia neuvotteluja ei ole tarpeen käydä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES toteaa, ettei kaavamuutokselle ole estettä edellyttäen, että sen aiemmin antamassa lausunnossa Laajasalon öljyhuoltoalueen turvallisuudesta esitettyä suojavyöhykettä uusien asuttujen rakennusten ja käytössä olevien öljysäiliöiden välillä noudatetaan.

Lausuntojen johdosta ei ehdotukseen ole tehty muutoksia. Asemakaavan muutosehdotuksessa on kaavamerkintä avo-ojasta määräyksineen, joiden perusteella katualueen poikkileikkaus on mitoitettu. Kaitalahden tulvantorjunnan rakentamiskustannusten jako ratkaistaan toteuttamissuunnittelun yhteydessä. Selostuksen liitteessä esitettyjen kuivatusta ja tulvasuojelua koskevien toimien toteuttamisen jälkeen tulvariski on niin pieni, että uusien asuinrakennusten asuinkerroksia koskevan kaavamääräyksen mukainen vähimmäiskorko +2,0 on mahdollinen. Polttonesteiden laajamittainen varastointi on päättymässä Laajasalon öljyhuoltoalueella, joka tulee kokonaisuudessaan rakentumaan asuin- ja toimitilakäyttöön. Kaitalahtea lähimpänä sijainneilta öljyhuoltoalueilta on toiminta jo päättynyt. Etäisyys Kaitalahden asuinalueen ja käytössä olevien öljysäiliöiden välillä täyttää TUKESin vähimmäisetäisyydelle asettaman vaatimuksen.

Vuorovaikutusraportissa esitetään tiivistelmät muistutuksista, kirjeestä ja lausunnoista sekä niiden vastineet laajemmin.

Asemakaavan muutosehdotukseen tehdyt muutokset

Muistutusten ja kirjeen johdosta on asemakaavan muutosehdotukseen tehty seuraava muutos: Kaitalahden venesataman eteläpuolinen noin 0,025 ha:n suuruinen puistoalue (VL) rantaviivan suuntaisine jalankululle varattuine alueen osineen on poistettu.

Lisäksi on eräitä tonttinumeroita tarkistettu.

Tehdyt muutokset eivät ole olennaisia, joten ehdotusta ei tarvitse asettaa uudelleen nähtäville.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Paula Vartiainen, kaavoitussihteeri, puhelin: 310 36045

paula.vartiainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12016 kartta, päivätty 25.11.2010, muutettu 31.1.2012

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12016 selostus, päivätty 25.11.2010, muutettu 31.1.2012 (päivitetty kokouksen 31.1.2012 mukaiseksi)

3

Havainnekuva 31.1.2012

4

Kaitalahden eteläosa, kuivatus ja tulvasuojelu

5

Vuorovaikutusraportti 25.11.2010, täydennetty 31.1.2012

6

Päätöshistoria Kvstoon

Oheismateriaali

1

Ilmakuva

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnalisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

 

Helen Sähköverkko Oy

 

Helsingin Energia -liikelaitos

 

Tiedoksi

Kaupunkisuunnittelulautakunta

Kiinteistölautakunta

Rakennuslautakunta

Yleisten töiden lautakunta

Kaupunginmuseo

Pelastuslaitos

Ympäristökeskus

Päätöshistoria

Kaupunkisuunnittelulautakunta 31.01.2012 § 34

HEL 2011-001618 T 10 03 03

Ksv 1087_1, Tahvonlahden osa-alue, karttaruutu J3

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti lähettää 25.11.2010 päivätyn ja 31.1.2012 muutetun  49. kaupunginosan (Laajasalo, Tahvonlahti) kortteleiden 49177–49179 ja katu-, puisto-, lähivirkistys- sekä erityisalueiden asemakaavan muutosehdotuksen kaupunginhallitukselle puoltaen sen hyväksymistä.

Lautakunta päätti muuttaa asemakaavan muutosehdotusta seuraavasti: 

Muistutusten ja kirjeen johdosta tehdyt muutokset

-        Kaitalahden venesataman eteläpuolinen noin 0,025 hehtaarin kokoinen puistoalue (VL) rantaviivan suuntaisine jalankululle varattuine alueen osineen on poistettu.

Muut tehdyt muutokset

-        Eräitä tonttinumeroita on tarkistettu.

Samalla lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, ettei kaavan muutosehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.

Lisäksi lautakunta päätti antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastaukset kaupungin perusteltuna kannanottona tehtyihin muistutuksiin.

Päätöksen jakelu:

- kaupunginhallitus
- hallintokeskus, Kaj:n rooteli ******************

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Petteri Erling, arkkitehti, puhelin: 310 37467

petteri.erling(a)hel.fi

Jouni Kilpinen, diplomi-insinööri, teknistaloudellinen suunnittelu, puhelin: 310 37251

jouni.kilpinen(a)hel.fi

Heikki Palomäki, liikenneinsinööri, liikennesuunnittelu, puhelin: 310 37235

heikki.palomaki(a)hel.fi

Riitta Salastie, arkkitehti, rakennussuojelu, puhelin: 310 37218

riitta.salastie(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566