Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/3

 

16.01.2012

 

 

 

 

 

 

§ 41

Vt Pekka Saarnion toivomusponsi: Yhteistyö valtiovallan kanssa läpinäkyvän tulojen rekisteröimisjärjestelmän toteuttamisesta harmaan talouden torjumiseksi

HEL 2011-001564 T 02 02 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 8.6.2011 hyväksymän toivomusponnen (Pekka Saarnio) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Petra Vänskä-Sippel, controller, puhelin: 310 25551

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

Liitteet

1

Vt Pekka Saarnion toivomusponsi Kvsto 8.6.2011.pdf

2

Lausunto ATT.pdf

3

Lausunto hankintakeskus.pdf

4

Lausunto HKR.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 8.6.2011 hyväksymän toivomusponnen (Pekka Saarnio) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Käsitellessään 8.6.2011 Helsingin kaupunkikonsernin harmaan talouden tilaa ja torjuntaa koskevaa kokonaisselvitystä Kvsto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

"Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunki jatkaa aktiivista yhteistyötä valtiovallan kanssa harmaiden yritysten ja työntekijöiden karsimiseksi ehdottamalla kaikkia Suomessa toimivia yrityksiä ja työntekijöitä koskevan läpinäkyvän tulojen rekisteröimisjärjestelmän luomista täällä tapahtuvan taloudellisen toiminnan osalta (Pekka Saarnio, äänin 48-3).

Kvston työjärjestyksen 24 §:n mukaan Khn on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Toivomusponnen johdosta on hankittu ATT:n, rakennusviraston sekä hankintakeskuksen lausunnot. Esittelijä viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että mm. rakennusalalle voidaan luoda läpinäkyvyyttä tekemällä laajaa yhteistyötä eri tahojen kanssa, joista merkittävimmät ovat Verohallinto ja rakennusteollisuus. Harmaan talouden kitkemiseksi pitäisi luoda järjestelmä, jota käyttämällä Verohallinto pääsee mm. suoraan yritysten henkilöstötietoihin.

Laki veronumerosta ja julkisesta veronumerorekisteristä tuli 15.12.2011 voimaan. Jokainen Verohallinnon asiakasrekisterissä oleva luonnollinen henkilö saa veronumeron. Veronumero annetaan työntekijälle verokortissa, ennakkoverojen yhteydessä tai todistuksella, mikäli Suomella ei ole verotusoikeutta työntekijän palkkatuloon. Ensi kertaa Suomeen saapuvat ulkomaiset työntekijät saavat veronumeron asioidessaan verotoimistossa. Verohallinnolla on maistraattien lisäksi rinnakkainen toimivalta tallentaa väestörekisterijärjestelmään Suomessa tilapäisesti työskentelevää ulkomaan kansalaista koskevat tiedot. 

Veronumero otetaan käyttöön rakennustyömaalla käytettävässä pakollisessa tunnistekortissa. Mikäli veronumeroa ei ole kuvallisessa tunnisteessa, henkilöllä ei ole oikeutta työskennellä rakennustyömaalla. Verohallinnon ylläpitämästä rakennusalan julkisesta veronumerorekisteristä voi tarkistaa nimen ja veronumeron vastaavuuden.

Uuden veronumerolain johdosta muuhun lainsäädäntöön tarvittavia muutoksia ovat väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista annetun lain muutos sekä työturvallisuuslain muutos. Em. lakimuutokset sekä eräiltä osin laki veronumerosta ja rakennusalan veronumerorekisteristä on tarkoitettu tulemaan voimaan valtioneuvoston asetuksella säädettävänä ajankohtana vuoden 2012 aikana. Kaupunginhallituksen hyväksymän harmaan talouden torjuntaohjeen (19.12.2011, § 1144) mukaan kaupunkikonsernin työmailla edellytetään veronumeron sisältävän tunnistekortin käyttöä.

Helsingin kaupunkikonsernissa harmaan talouden torjuntaa tehostetaan mm. viranomaisyhteistyöllä Verohallinnon sekä Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) kanssa. Kaupunkikonserni tukee jatkossakin kaikkia harmaan talouden torjuntaan edistäviä toimenpiteitä.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Petra Vänskä-Sippel, controller, puhelin: 310 25551

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

Liitteet

1

Vt Pekka Saarnion toivomusponsi Kvsto 8.6.2011.pdf

2

Lausunto ATT.pdf

3

Lausunto hankintakeskus.pdf

4

Lausunto HKR.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566