Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

44/2011

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/8

 

12.12.2011

 

 

 

 

 

 

§ 1126

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavien yleisohjeiden uudistaminen

HEL 2011-007016 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti, että avustusmäärärahoja jaettaessa on noudatettava esityslistan tämän asian liitteeseen sisältyvän kaupungin varoista yhteisöille myönnettäviä avustuksia koskevan yleisohjeen määräyksiä.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että avustushakemukset ja niiden liitteet tulee jatkossa jättää ensisijaisesti sähköisesti kaupungin asiointiportaalin (asiointi.hel.fi) kautta.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että em. liitteeseen sisältyvä avustushakemus täyttöohjeineen (Lv 290) hyväksytään uudeksi hakemuslomakkeeksi kirjallisten hakemusten tekoa varten.

Vielä kaupunginhallitus päätti, ettei tule antamaan erillistä maksatusohjetta, vaan valtuuttaa talous- ja suunnittelukeskuksen antamaan tarvittaessa lisäohjeita.

Edelleen kaupunginhallitus päätti, että nämä ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Katja Bosisio-Hillberg, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25707

katja.bosisio(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet.pdf

2

Lv290_Hakemuslomake täyttöohjeineen.pdf

3

Sosiaalilautakunnan lausunto.pdf

4

Pelastuslautakunnan lausunto.pdf

5

Nuorisolautakunnan lausunto.pdf

6

Opetuslautakunnan lausunto.pdf

7

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausunto.pdf

8

Suomenkielisen työväenopiston johtokunta.pdf

9

Terveyslautakunnan lausunto.pdf

10

Liikuntalautakunnan lausunto.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Lauta- ja johtokunnat

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2

Virastot ja laitokset

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee, että avustusmäärärahoja jaettaessa on noudatettava esityslistan tämän asian liitteeseen sisältyvän kaupungin varoista yhteisöille myönnettäviä avustuksia koskevan yleisohjeen määräyksiä.

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee, että avustushakemukset ja niiden liitteet tulee jatkossa jättää ensisijaisesti sähköisesti kaupungin asiointiportaalin (asiointi.hel.fi) kautta.

Samalla kaupunginhallitus päättänee, että em. liitteeseen sisältyvä avustushakemus täyttöohjeineen (Lv 290) hyväksytään uudeksi hakemuslomakkeeksi kirjallisten hakemusten tekoa varten.

Vielä kaupunginhallitus päättänee, ettei tule antamaan erillistä maksatusohjetta, vaan valtuuttaa talous- ja suunnittelukeskuksen antamaan tarvittaessa lisäohjeita.

Edelleen kaupunginhallitus päättänee, että nämä ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.

Esittelijä

Khs hyväksyi 21.1.2002 (93 §) noudatettavaksi kaupungin varoista yhteisöille myönnettäviä avustuksia koskevan yleisohjeen. Samalla kaupunginhallitus päätti hyväksyä avustusohjeen liitteenä olevan lomakkeen täyttöohjeineen uudeksi anomuslomakkeeksi (Lv 290).

Luonnos uudeksi yleisohjeeksi avustushakemuksineen sekä lauta- ja johtokuntien lausunnot ovat esityslistan tämän asian liitteinä.

Tärkeimmät muutokset verrattuna vanhaan 21.1.2001 hyväksyttyyn avustusohjeeseen:

Avustuksen myöntämisen yleisiin ehtoihin (kohta 2.5) on täsmennetty keskusjärjestöille myönnettäviä avustuksia ja keskusjärjestöjen oikeutta jakaa saamansa avustus edelleen alajärjestöilleen.

Avustuksen myöntämisen yleisiin ehtoihin (kohta 2.8) on päivitetty yhteisön kirjanpidon ja tilintarkastuksen järjestämistä koskevat määräykset. Avustuksen saajan on järjestettävä tilintarkastus, vaikka tilintarkastuslaki ei sitä edellyttäisikään. Tällöin tarkastuksen voi suorittaa niin sanottu maallikkotilintarkastaja.

Kohtaan 3 b) on lisätty toiseen alakohtaan maininta, että yhdistyksen/säätiön vähintään vuoden toimintaedellytykseen on mahdollista tehdä poikkeus lauta- ja johtokuntien omissa avustusohjeissa.

Kohtaan 3 lisätty uusi alakohta e), jonka mukaan kaupungin avustusta voidaan myöntää rekisteröimättömille yhdistyksille ja toimintaryhmille, mikäli siitä on erikseen määrätty lauta- tai johtokunnan omissa avustusohjeissa.

Kohtaan 4 Kaupungilta haettavat avustukset, on lisätty maininta kaupungin uudesta sähköisestä asiointiportaalista, jonka kautta hakemuksia on mahdollista jättää.

Kohtaa 4.1 Avustusten haettavaksi julistaminen, on muutettu siten, että mainitaan tarkkaa ajankohtaa mainitsematta, että avustukset julistetaan haettavaksi yhteiskuulutuksella, joka julkaistaan valituissa sanomalehdissä talousarvion hyväksymisen jälkeen ennen vuodenvaihdetta. Täsmennetty myös, että avustuskuulutus julkaistaan tiedotustarkoituksessa myös kaupungin www-sivuilla.

Kohtaa 5 Hakemusten vastaanottaminen, on päivitetty siten, että avustushakemusten ensisijaiseksi jättötavaksi on nimetty kaupungin asiointiportaali (asiointi.hel.fi). Paperihakemusten toimittaminen kaupungin kirjaamoon on laitettu vasta toissijaiseksi hakemusten jättötavaksi.

Kohdan 6 Hakemusten käsittely alakohdasta 2 on poistettu viranomaisen oikeus antaa lupa hakuajan ylittämiselle.

Kohtaan 9 on lisätty aikaisemmin erillisessä maksatusohjeessa olleet kohdat avustuserien määräytymisestä, kaupunginjohtajan valtuudesta päätöksellään muuttaa avustuserän maksamisajankohtaa ja avustuserän suuruutta sekä ennakkoavustuksen maksamisesta.

Kohtaa 9 Avustusten maksattaminen, on päivitetty siten, että on korostettu tilinumeron merkitystä. Avustus maksetaan ainoastaan yhteisön nimelle avatulle tilille. Pankkiyhteystiedoista on toimitettava hakemuksen liitteenä pankin ilmoitus tilinomistajasta tai esimerkiksi kopio tiliotteesta mikäli kyseessä on uusi hakija tai tilinumero on muuttunut.

Kohtaan 9 Avustusten maksattaminen on lisätty uusi alakohta 3, jossa annetaan mahdollisuus maksaa avustus myös rekisteröimättömän yhdistyksen tai toimintaryhmän ilmoittamalle tilille rahalaitokseen tai hyväksyttäviä laskuja tai tositteita vastaan, mikäli siitä on erikseen määrätty lauta- tai johtokunnan omissa ohjeissa.

Kohdassa 11 Muita ohjeita, on avattu kohta viranhaltijoiden ja toimi-henkilöiden esteellisyyden määrittelevästä hallintolain 28 §:stä. Lisäksi on poistettu maininnat kaupunginkanslialle ja toisille avustuksia jakaville hallintokunnille lähetettävistä luetteloista avustusta hakeneista yhteisöistä sekä yhteenvetolistojen laatimisesta.

Kohtaan 11 Muita ohjeita on lisätty uusi alakohta 5, jossa on annettu ohjeistusta harmaan talouden torjuntaan.

Kj toteaa, että esityslistan liitteenä oleva uusittu ohje ja hakemuslomake on aikaisemman käytännön mukaisesti laadittu menettelytapaohjeiksi ensisijaisesti kaupungin hallintokunnille. Yhteisöjen tarvitsemat ohjeet sisältyvät avustushakemukseen. Koska laaditut ohjeet eivät sellaisinaan sovellu kaikkiin käsiteltäviin tapauksiin, ne on kirjoitettu edelleen niin väljästi, että hallintokunnille jää tarpeeksi harkintavaltaa. Ohjeen mukaan lauta- ja johtokunnilla on edelleen mahdollisuus antaa tarkempia ohjeita avustusten hakemista, käsittelyä ja valvontaa varten. Lisäksi yleisohjeet mahdollistavat hallintokuntien omien hakemuslomakkeiden käytön, koska yleislomakkeella ei välttämättä saada hallintokunnan avustusten käsittelyssä tarvittavaa kaikkea tietoa.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausuntoon viitaten Kj katsoo, että helsinkiläisten kuorojen avustaminen kuorojen keskusjärjestöjen kautta on ollut pitkään jatkunut käytäntö ja on edelleen perusteltua. Yleisohjeeseen ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista lisätä tätä yksittäistä tapausta, vaan tässä yhteydessä tämän käytännön voitaisiin edelleen todeta jatkuvan.

Kj toteaa, ettei erillistä maksatusohjetta ole enää jatkossa tarkoituksenmukaista antaa, vaan tätä koskeva pysyväisluonteinen ohjeistus on sisällytetty yleisohjeeseen. Talous- ja suunnittelukeskus voi tarvittaessa antaa teknisiä ja tilapäisluonteisia ohjeita.

Nuorisolautakunnan esittämät muutokset on Kj:n mielestä tarkoituksenmukaista ottaa huomioon ohjeessa lautakunnan esittämin perus-tein.

Kj toteaa terveyslautakunnan lausuntoon viitaten, että vuosiavustukset voitaisiin julistaa haettaviksi lausunnolla olleesta ohjeesta poiketen jo edellisen vuoden puolella heti talousarvion hyväksymisen jälkeen. Tällöin järjestöillä olisi nykyistä aikaisemmin tiedossa avustussumma toiminnan toteuttamista varten.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Katja Bosisio-Hillberg, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25707

katja.bosisio(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet.pdf

2

Lv290_Hakemuslomake täyttöohjeineen.pdf

3

Sosiaalilautakunnan lausunto.pdf

4

Pelastuslautakunnan lausunto.pdf

5

Nuorisolautakunnan lausunto.pdf

6

Opetuslautakunnan lausunto.pdf

7

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausunto.pdf

8

Suomenkielisen työväenopiston johtokunta.pdf

9

Terveyslautakunnan lausunto.pdf

10

Liikuntalautakunnan lausunto.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Lauta- ja johtokunnat

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2

Virastot ja laitokset

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2

 

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Faksi

 

Y-tunnus

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

+358 9 655 783

 

0201256-6

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Tilinro

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

FI0680001200062637

 

FI02012566