Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

39/2011

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/4

 

07.11.2011

 

 

 

 

 

 

§ 991

Valtuutettu Harry Bogomoloffin toivomusponsi: Vähävaraisten perheiden lasten osallistuminen urheilu- ja kulttuuriharrastuksiin erillisin panostuksin

HEL 2011-007030 T 12 01 08

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 10.11.2010 hyväksymän toivomusponnen (Harry Bogomoloff) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 10.11.2010 hyväksymän toivomusponnen (Harry Bogomoloff ) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Käsitellessään 10.11.2010 ehdotusta talousarvioksi vuodeksi 2011 ja  taloussuunnitelmaehdotusta vuosille 2011-2013 Kvsto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

”Kaupunginvaltuusto edellyttää, että vähävaraisten perheiden lasten osallistumista urheilu- ja kulttuuriharrastuksiin tuetaan tarvittaessa erillisin panostuksin.” (Harry Bogomoloff , 75-0)

Kvston työjärjestyksen 24 §:n mukaan Khn on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä.

Esittelijä toteaa, että Helsingin kaupungin strategiaohjelman 2009-2012  mukaisesti kaupunkilaisten liikuntaa pyritään lisäämään tuottamalla palveluja erilaisille asiakasryhmille ja sen lisäksi aktivoidaan että tuetaan liikuntapalveluluiden tuottajia, liikuntaseuroja ja liikuntalaitoksia. Liikuntatoimen investoinnit suunnataan alueellisesti tasapainoisesti kaupunginosien väestön tarpeiden perusteella.

Syrjäytymistä ehkäistään tukemalla liikuntaseurojen nuorisotyötä ja järjestämällä mm. lähiöliikuntaa ja näin lisätään samalla koululiikuntaa ja välituntien hyötyliikuntaa. Liikuntavirasto jakaa taloudellista tukea liikuntaseuroille ja painottaa avustuskriteereissään nuorisotoimintaa, jolla halutaan ennaltaehkäistä syrjäytymistä.

Lasten ja nuorten hyvinvointiohjelman (LASU) hankkeilla täydennetään lisäksi liikuntaseurojen liikuntatarjontaa ja iltapäivä- ja kerhotoiminnassa on huomioitu liikunnan merkitys lasten ja nuorten aktivoinnissa. Liikuntavirasto on kehittänyt yhdessä urheiluseurojen ja opetusviraston kanssa iltapäivisin harrasteliikuntamahdollisuuksia, joissa liikutaan lasten ideoita ja toiveita kuunnellen.

Kaupungin tarjoamat liikuntapalvelut ovat lisäksi tällä hetkellä joko maksuttomia tai voimakkaasti subventoituja. Nuorten terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia kehitetään jatkuvasti yhteistyössä kaupungin eri hallintokuntien, liikuntaseurojen ja järjestöjen kanssa.

Lasten ja nuorten kulttuuripalvelujen tuottamisessa on lähtökohtana se, että alueellinen sijainti tai perheen taloudellinen tilanne ei ole este. Kulttuuri kouluihin on kaupunkitasoinen yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on säännöllisten ja helposti lähestyttävien toimintatapojen kehittäminen koulujen ja taidelaitosten kanssa.  Kulttuuri kouluihin -hanke vahvistaa taidekasvatuksen asemaa osana helsinkiläisten koulujen opetusta. Se kuuluu Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman kärkihankkeisiin.

Kaupungin kirjastot tarjoavat esteettömän pääsyn kulttuurin ja tiedon lähteille. Kirjaston palveluita tarjotaan asukkaiden osallisuutta vahvistaen huomioiden erityisesti nuoret, ikääntyvät ja maahanmuuttajataustaiset.

Helsingin kaupunginmuseon toimipisteisiin on erikoisnäyttelyjä lukuun ottamatta ilmainen sisäänpääsy. Pääsymaksuttomuus mahdollistaa kirjastojen tapaan kaikille kynnyksettömän pääsyn yhteisen kulttuurin äärelle.

Esittelijä toteaa vielä lopuksi, että kaupungin hallintokunnista nuorten kulttuuriin keskittyy nuorisoasiainkeskus. Nuorilla on mahdollisuuksia eri kulttuuri- ja taiteenlajien pitkäkestoiseen tavoitteelliseen harrastamiseen nuorisotaloissa ja nuorisoasiankeskuksen erityistoimipaikoissa.  Myös muilla kaupungin hallintokunnilla on nuorisokulttuuriin liittyviä toimintoja esimerkiksi kulttuurikeskuksen nuorille suunnatut koulujen ja oppilaitosten opetusohjelman mukaiset kulttuurikurssit, jotka lisäävät elämyksellistä oppimista ja taiteen tuntemusta. Kulttuurikursseilla käsitellään mm. ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja taiteen ja tieteen keinoin.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Tiedoksi

kaupunginvaltuusto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566