Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

38/2011

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/8

 

31.10.2011

 

 

 

 

 

 

§ 967

Valtuutettu Pia Pakarisen toivomusponsi: Tilapäisen päätoimisen henkilöresurssin kohdentaminen sisäilmaryhmään

HEL 2011-001819 T 10 06 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 10.11.2010 hyväksymän toivomusponnen (Pia Pakarinen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Juha Viljakainen, hankepäällikkö, puhelin: 310 36276

juha.viljakainen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toivomusponnen ehdottaja

Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 10.11.2010 hyväksymän toivomusponnen (Pia Pakarinen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Käsitellessään 10.11.2010 ehdotusta talousarvioksi vuodeksi 2011 ja taloussuunnitelmaehdotusta vuosille 2011–2013 Kvsto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

”Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään voidaanko sisäilma-ryhmään kohdentaa tilapäisesti henkilöresurssia valmistelemaan pää-toimisesti ohjeistusta ja toimintamalleja peruskorjauksia ja uudisrakentamista sekä niiden valvontaa varten.” (Pia Pakarinen, äänin 80-0)

Kvston työjärjestyksen 24 §:n mukaan Khn on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Esittelijä toteaa, että kaupungin sisäilmaryhmä on toiminut usean vuoden ajan ja laatinut vuosittain väliraportin ajankohtaisista teemoista.  Sisäilmaryhmä on vuoden 2010 aikana tuottanut toimintamallin sisäilmaongelmien ratkaisuun. Siinä on kuvattu eri toimijoiden roolit ja vastuut sekä se, miten ongelmatilanteissa tulee toimia. Lisäksi ryhmä on panostanut erityisesti tiedon jalkauttamiseen esimiehille suunnatun koulutustoiminnan sekä kaupungin Helmi-sivuille luotujen sisäilmasivujen kautta. Ohjeistusta on laadittu myös mm. sisäilmaviestintään, väistötilojen tarkastustoiminnalle sekä sisäilmaongelmakohteen korjaukseen liittyviin suojaus- ja puhdistustoimenpiteisiin. Lisäksi kaupungin internet -sivuille on tilakeskuksen alle luotu tietopaketti sisäilma-asioista.”

Sisäilmaryhmässä on laadittu myös ns. kultaiset säännöt, jotka kuvaavat terveellisen ja turvallisen rakentamisen yleisperiaatteet. Sisäilma- ja kosteusongelmien ennaltaehkäisemiseksi tilakeskus teettää ulkopuolisella konsultilla tällä hetkellä ohjeistusta, jolla tähdätään korjattujen ja uudisrakennusten toiminnan ja toimivuuden varmistamiseen. Ohjeistus kattaa suunnitteluohjeita tyypillisistä ongelmarakenteista sekä ohjeistusta työmaan kosteudenhallintaan sekä laadunvalvontaan. Vuoden 2011 mennessä konsulttityönä valmistuvat toimintamallien ensimmäiset pilottityöt.

Esittelijä toteaa, että sisäilmatyöryhmä on tehnyt pitkäaikaista työtä terveellisen sisäilman saavuttamiseksi nykyisessä ja tulevassa rakennuskannassa. Sisäilma-asioiden edistämiselle on ollut eduksi, että ryhmän jäsenet toimivat alalla laajasti ja voivat siten viedä sisäilman kannalta tärkeitä asioita mm. suunnitteluun, rakennustuotantoon ja rakennuksen käyttövaiheeseen. Toivomusponnessa esitetty tilapäinen päätoiminen henkilöresurssi on voitu ja jatkossakin voidaan hoitaa joustavasti ja tarpeen mukaan tilakeskuksen käyttämän konsultin avulla, jolloin saadaan sisäilma-asioihin myös ulkopuolista näkemystä.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Juha Viljakainen, hankepäällikkö, puhelin: 310 36276

juha.viljakainen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toivomusponnen ehdottaja

Esitysteksti

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Faksi

 

Y-tunnus

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

+358 9 655 783

 

0201256-6

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki

Tilinro

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

FI0680001200062637

 

FI02012566